gentoonx 26.01.2015 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 A dokładniej ok. litr na godzinę. chętnie się dowiem jak to wyliczyłeś, bo jakoś mi nie wychodzi. podaj warunki graniczne dla jakich to określiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.01.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 w zimę przy -10 na zewnątrz też tak robisz ? nie masz problemu z wilgocią w kanałach ? Generalnie we wszystkich poradnikach, instrukcjach z jakimi się spotkałem było napisane że nie nalezy wyłączać nawiewu w zimę ponieważ kanały nawiewne mogą stać się wywiewnymi ( = większe zasyfienie kanałów) ? Przewiew jakiś tam jest nawet podczas wyłączonej. Ale malutki. Wentylatory, długie kanały i filtry sporo hamują. Tak swoja drogą, nie pamietam kiedy w moim regionie w dzień (kiedy wychodzę) było -10 st. Nawet nie pamiętam kiedy było mniej niz zero Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.01.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 chętnie się dowiem jak to wyliczyłeś, bo jakoś mi nie wychodzi. podaj warunki graniczne dla jakich to określiłeś. Temp. zewn. ok 33oC i wilgotność 45%. Temp. z GWC 16oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Temp. zewn. ok 33oC i wilgotność 45%. Temp. z GWC 16oC w/g mnie dość optymistyczne założenia 16stC, ale przy niewielkiej wydajności (100-120m3/h) może być osiągalne (na początku lata - generalnie żaden program liczący rurowe GWC nie daje zejść z temp. nawiewu latem praktycznie poniżej 18stC w piachu niezależnie od wydatku), ale nie sądzę żeby dla tej temperatury to były wiadra wody, bankowo nie wiadra dziennie - ale masz rację, lepiej dmuchać na zimne, od przybytku (odejścia skroplin) głowa nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.01.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 w/g mnie dość optymistyczne założenia 16stC, ale przy niewielkiej wydajności (100-120m3/h) może być osiągalne (na początku lata - generalnie żaden program liczący rurowe GWC nie daje zejść z temp. nawiewu latem praktycznie poniżej 18stC w piachu niezależnie od wydatku), ale nie sądzę żeby dla tej temperatury to były wiadra wody, bankowo nie wiadra dziennie - ale masz rację, lepiej dmuchać na zimne, od przybytku (odejścia skroplin) głowa nie boli Ciekawe jak to będzie u mnie. Mam nietypowe GWC - żwirowiec na głębokości ok. 1m pod domem. Dodatkowo jest to żwirowiec w układzie Tichelmanna rozciągnięty na powierzchni oddziaływania ok. 80m2, a dom wychodzi (wraz z opaską) jeszcze ze 3 metry poza obrys GWC. Jest szansa na 16oC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 chciałbym mieć taką wiedzę, ale niestety nie potrafię Ci na to odpowiedzieć, musisz empirycznie sprawdzić, myślę że układ będzie stabilnie pracował po 2-3 latach używania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2015 00:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 "Jest szansa na 16oC? " No, miejscami w Tychach...(tam jest płytko geotermia) Raczej nie.Może, ale nie na pewno - około 10stCPewniej 8-9. Za to niezależnie od tego co za oknem będzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.01.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 "Jest szansa na 16oC? " No, miejscami w Tychach... (tam jest płytko geotermia) Raczej nie. Może, ale nie na pewno - około 10stC Pewniej 8-9. Za to niezależnie od tego co za oknem będzie. Adam M. Chodziło mi o lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Chodziło mi o lato. mój ma ok. 17* na koniec sierpnia... 16* to w lipcu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.01.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 mój ma ok. 17* na koniec sierpnia... 16* to w lipcu ... jasiek, a jak sądzisz skąd ten 1oC więcej ? Z przepływającego non stop powietrza, czy ogólnie od nagrzewającego się gruntu? Ty masz chyba GWC poza obrębem budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) jasiek, a jak sądzisz skąd ten 1oC więcej ? Z przepływającego non stop powietrza, czy ogólnie od nagrzewającego się gruntu? Ty masz chyba GWC poza obrębem budynku ? temp. za GWC jest zależna od pory roku, najcieplej jest na przełomie sierpień / wrzesień a najchłodniej luty / marzec ... wymiennik mam obok budynku na gł. ok. 2,5m ...( ponad 50mb rury 200 w meandrze ...) Edytowane 27 Stycznia 2015 przez jasiek71 błędne dane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.01.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 temp. za GWC jest zależna od pory roku, najcieplej jest na przełomie sierpień / wrzesień a najchłodniej luty / marzec ... wymiennik mam obok budynku na gł. ok. 2,5m ...( ponad 50mb rury 200 w meandrze ...) Uważasz zatem, że przepływające powietrze przez GWC nie jest w stanie ani go wychłodzić ani podgrzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Uważasz zatem, że przepływające powietrze przez GWC nie jest w stanie ani go wychłodzić ani podgrzać ? Barth. .Ty zdrowie przez to GWC stracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.01.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Barth. .Ty zdrowie przez to GWC stracisz. Po prostu pytam praktyka o twoje teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Po prostu pytam praktyka o twoje teorie. Mleko rozlane. Masz czujniki,pomierzysz,opowiesz. Ja też mam 3-ci rok GWC. To już trąci praktyką,choć zapewne nie tak długą jak u jaśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.01.2015 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 GWC to bardziej złożony układ termodynamiczny, niżbyśmy chcieli.Na maximum w sierpniu składa się suma oddziaływań w tym też wsiąkanie CIEPŁEJ wody deszczowej w grunt. (Lipcowe burze).GWC żwirowe robi się tam, gdzie woda wsiąka łatwo i pod trawnikiem nie stoi.Dobrze zrobione GWC - sprawdza się. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 GWC żwirowe robi się tam, gdzie woda wsiąka łatwo i pod trawnikiem nie stoi. Dobrze zrobione GWC - sprawdza się. Adam M. Jednym słowem pod domem w obrębie fundamentu ,to nie jest dobre miejsce na GWC, bo na lipcową burzę w tym miejscu nie ma co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.01.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jednym słowem pod domem w obrębie fundamentu ,to nie jest dobre miejsce na GWC, bo na lipcową burzę w tym miejscu nie ma co liczyć. W obrębie fundamentów (jak to zrobił j-j) może i nie, ale pod domem poniżej ław fundamentowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Proszkiem obsypałeś? Jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Proszkiem obsypałeś? Jak? Co masz na myśli ? Rozwiń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts