Rom-Kon 06.05.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Więcej CO2 jest na górze!!! To gaz cieplarniany! (...) Ożeż! A ja w 7 klasie na fizyce gasiłem świeczkę przelewając z pustego w próżne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.05.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Ożeż! A ja w 7 klasie na fizyce gasiłem świeczkę przelewając z pustego w próżne! Wolę miernik CO2 . Wiele też wyjaśnia fizyka. Dzięki temu, że CO2 pochłania promieniowanie podczerwone, jego cząsteczki są cieplejsze czyli szybsze. Dlatego mimo, że jest 1.5 x cięższy z powodu swojej temperatury ( drgań) jest go więcej na górze. Stanowi nawet swoistą kołderkę dla Ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.05.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Ożeż! A ja w 7 klasie na fizyce gasiłem świeczkę przelewając z pustego w próżne! Gasiło się,gasiło,ale czystym dwutlenkiem węgla a nie mizerną ilością zmieszaną z parą wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.05.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Wolę miernik CO2 . Wiele też wyjaśnia fizyka. Dzięki temu, że CO2 pochłania promieniowanie podczerwone, jego cząsteczki są cieplejsze czyli szybsze. Dlatego mimo, że jest 1.5 x cięższy z powodu swojej temperatury ( drgań) jest go więcej na górze. Stanowi nawet swoistą kołderkę dla Ziemi. To autorska teoria? Raz szanowny Pan twierdzi ,że CO2 wyrównuje stężenia błyskawicznie,drugi raz że jest go więcej pod sufitem .To jest mataczenie w zeznaniach . Może Pan podać opracowanie pokazujące stężenie w zależności od wysokości npm. Wynika zatem ,że cząsteczka CO2 w powietrzu o temp. 25oC jest cieplejsza od tego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.05.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Wolę miernik CO2 . Wiele też wyjaśnia fizyka. Dzięki temu, że CO2 pochłania promieniowanie podczerwone, jego cząsteczki są cieplejsze czyli szybsze. Dlatego mimo, że jest 1.5 x cięższy z powodu swojej temperatury ( drgań) jest go więcej na górze. Stanowi nawet swoistą kołderkę dla Ziemi. Ja pierniczę, to już jest jakiś kosmos Pan TB odpłynął w dal. Ciekawe jak to się ma do "atmosfery" domowej. Może uwikłać w to jeszcze promieniowanie kosmiczne albo drgania elektromagnetyczne od kabli w podłodze i ścianach i ...żyły wodne od szkodliwego ogrzewania podłogowego. Ciężko, oj ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.05.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Nie minimalna a optymalna, to różnica. Optymalna to według Ciebie 2 do 5m/s, a sam sugerujesz, żeby wiało do anemostatu 0,25 m/s? I wtedy to już będzie suuuper? Wtedy już nie będzie "dudniło"? Poza tym powtarzam pytanie: jaka seryjna centrala np. 500-tka potrafi pracować z wydajnością ciągłą powiedzmy 30 m3/h? Edytowane 6 Maja 2015 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.05.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 To autorska teoria? Raz szanowny Pan twierdzi ,że CO2 wyrównuje stężenia błyskawicznie,drugi raz że jest go więcej pod sufitem .To jest mataczenie w zeznaniach . Może Pan podać opracowanie pokazujące stężenie w zależności od wysokości npm. Wynika zatem ,że cząsteczka CO2 w powietrzu o temp. 25oC jest cieplejsza od tego powietrza? Proste. Przecież jest napromieniowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.05.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Po pierwsze parowanie wody z WC to są gramy, a po drugie w WC stosuje się wywiewniki. Jak zatem chcesz wodą z kibla nawilżyć salon ? To nie ja - to T.B. to przeszkadzało, że w WC woda paruje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.05.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Więcej CO2 jest na górze!!! To gaz cieplarniany! Hmmmm. Chyba ktoś tu jest niedouczony. A więc 1) "gaz cieplarniany" to jest po prostu składnik atmosfery (który ma wpływ na efekt cieplarniany). I może znajdować się w dowolnej strefie atmosfery (ale prawie całość występuje w troposferze). 2) atmosfera na ziemi jest spora, ale gazy wsytępują w niej praktycznie do kilkanastu km (troposfera) 3) CO2 na w troposferze rozłorzone jest mniej więcej równomiernie (ruchy powietrza) 4) CO2 w pomieszczeniach zamknięty (bez ruchu) kumuluje się na dole (jest cięższe od powietrza) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.05.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 . Chyba ktoś tu jest niedouczony. Nawet na pewno. Zużyłem sporo mierników CO2. Robiłem nawet system wentylacja w fabryce takich mierników Gazex na Baletowej w Warszawie Pan kupi lub pożyczy jeden miernik, Pan zmierzy i podyskutujemy. W zamkniętej przestrzeni bez ruchu, w temperaturze powyżej 0 K CO2 będzie zawsze więcej na górze niż na dole. Między innym dlatego jest życie na Ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.05.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 To autorska teoria? Raz szanowny Pan twierdzi ,że CO2 wyrównuje stężenia błyskawicznie,drugi raz że jest go więcej pod sufitem .To jest mataczenie w zeznaniach . Może Pan podać opracowanie pokazujące stężenie w zależności od wysokości npm. Wynika zatem ,że cząsteczka CO2 w powietrzu o temp. 25oC jest cieplejsza od tego powietrza? To normalna fizyka. Podczerwień nie ogrzewa innych gazów, tylko cieplarniane. CO2 w powietrzu jest kilkaset części na milion, więc nie wpływa on na temperaturę powietrza Wygląda to tak: ten czarny punkcik to CO2 - będzie on zawsze cieplejszy od przeźroczystych. Dlatego CO 2 chroni Ziemię izolacyjną kołderką. Naprawdę nie miał Pan tego w szkole? Ps. Przy okazji się wydało, że Pan kłamał! Pisał Pan, że robił pomiary CO2. Pan nie miał miernika w rękach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.05.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) No i Pan T.B właśnie podważył krzywą Keelinga, a dokładnie sposób w jaki są dokonywane pomiary (i na jakiej podstawie został wybrany punkt pomiarowy oraz kilkadziesiąt innych na całym świecie). Fantom ps. Wg Pana T.B rośliny właśnie umarły - nie mają CO2 do fotosyntezy Edytowane 7 Maja 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (...) Poza tym powtarzam pytanie: jaka seryjna centrala np. 500-tka potrafi pracować z wydajnością ciągłą powiedzmy 30 m3/h? Małym kosztem można ją zadławić. Przed centralą przesłona - przepustnica i sterować ją silnikiem krokowym (lub pociągając za sznurki)a za centralą przepływomierz (lub naśliniony palec). Nie ma ingerencji w elektronikę centrali a jest pełna bezstopniowa regulacja wydajności. A powietrze to nie woda więc wentylatorów kawitacja nie uszkodzi. ...głupi pomysł? Jeśli coś będzie działać to nie jest to głupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.05.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Małym kosztem można ją zadławić. Przed centralą przesłona - przepustnica i sterować ją silnikiem krokowym (lub pociągając za sznurki)a za centralą przepływomierz (lub naśliniony palec). Nie ma ingerencji w elektronikę centrali a jest pełna bezstopniowa regulacja wydajności. A powietrze to nie woda więc wentylatorów kawitacja nie uszkodzi. ...głupi pomysł? Jeśli coś będzie działać to nie jest to głupie Np. Airpack 600 - bez tłumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.05.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) To normalna fizyka. Podczerwień nie ogrzewa innych gazów, tylko cieplarniane. CO2 w powietrzu jest kilkaset części na milion, więc nie wpływa on na temperaturę powietrza Ps. Przy okazji się wydało, że Pan kłamał! Pisał Pan, że robił pomiary CO2. Pan nie miał miernika w rękach! Błąd. Pochłaniając podczerwień wpływa na temp. powietrza. E tam . Kilka osób z tego forum dostało do sprawdzenia swoich parametrów powietrza mój miernik. ps. Szanowny Pan weźmie pod uwagę ,że większe stężenie pod sufitem CO2 może mieć przyczynę chemiczną a nie fizyczną. To że pod sufitem jest więcej gazów cieplarnianych obnaża przy okazji bezsens wentylacji mieszającej. Edytowane 7 Maja 2015 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.05.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 To normalna fizyka. Podczerwień nie ogrzewa innych gazów, tylko cieplarniane. CO2 w powietrzu jest kilkaset części na milion, więc nie wpływa on na temperaturę powietrza Więcej CO2 jest na górze!!! To gaz cieplarniany! Ja już wymiękam. T.B. mnie dobija z kązdym postem coraz bardziej. Panie T.B. - CO2 wpływa na temepraturę powietrza i dlatego zaliczany jest do gażów cieplarnianych. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 pod sufitem jest więcej co2 niż przy podłodze, mimo że ma większą masę, niektórzy mogą nazwać to lewitacją , ale całe zjawisko napędzane jest ciepłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.05.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Musze dorwać jakiś miernik CO2 i zbadać stan faktyczny w pomieszcezniu zamkniętym (czyli mały ruch powietrza i nieogrzewanie się CO2 przez słońce) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.05.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 pod sufitem jest więcej co2 niż przy podłodze, mimo że ma większą masę, niektórzy mogą nazwać to lewitacją , ale całe zjawisko napędzane jest ciepłem Lub ma podłoże chemiczne. Nietrwały kwas węglowy ,łatwo powstający z pary wodnej i CO2 ale i łatwo rozpadający. Stawiam taką tezę na podstawie obserwacji przy ogrzewaniu podłogowym ,gdzie temp.powietrza nad posadzką jest równa lub nieco wyższa od temp. pod sufitem .Skoro na dole jest cieplej lub panuje taka sama temp. jak przy suficie,to konwekcja nie napędza CO2 do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.05.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 CO2 jako produkt oddychania jest czescia skladowa powietrza wydychanego ogrzanego do ca 36.6o C. Przynajmniej przez kilka chwil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts