Liwko 20.03.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A o koszcie PC gruntowej nie piszecie? A samo GWC żwirowe wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.03.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Wątek 100- sposobów... czytam już któryś raz. Przez wiele lat przygotowuję się do budowy domu. W końcu jestem na końcówce papierologii związanej z pnb. przez te lata kształtowal się ogólny zarys tego, czym ma być dla mnie i mojej rodziny, nasz dom. Oczywiście będzie w nim też kilka koncepcji wdrożonych, wyczytanych na niniejszym forum. wiele z nich w ciągu iluś lat czytania między innymi tego forum, zdołałem sprawdzić lub przetestować. Czasem u siebie, czasem u znajomych, a czasem nawet u nieznajomych.. Moim problemem jest połączenie kilku pomysłów do kupy, zerżniętych- a jakże- od ludzi na forum. Przynajmniej tych których uważam za autorytety w pewnych dziedzinach wiedzy. Chcę połączyć nydarowy odzysk ciepla z szarych scieków ze żwirowym gwc umieszczonym pod domem. I do tego wspomagać grunt pod domem nadwyżką ciepła z solarów. Nie do końca wiem (umiem) jak to do kupy złożyć żeby osiągnąć- jak to jasiek71 określił- przesunięcie fazowe ok pół roku. czyli nawiew najcieplejszego powietrza np. w styczniu. Myślałem żeby puścić powietrze z czerpni przez ok 20mb rury do nydarowego rekup. szarych śc. dalej pod dom do złoża żwirowego i nie mam pojęcia jak określić teraz wielkość złoża i jak poradzić sobie z myślą o np. wymianie kiedyś tego żwiru gdyby taka potrzeba zaszła. Byłbym wdzięczny za podjęcie dyskusji. Mariusz 20-30mb rozbiegówki GWC ,przy fundamencie domu RSŚ i dalej tuż pod chudziakiem 20mb.GWC rurowego. Te ostatnie 20mb. w zasadzie spełnia funkcję stabilizatora temp. Np. po spuszczeniu wanny wody nie zmienia się temp. nadmuchu . Nie dawał bym pod chałupą żwirowca, bo będzie powodował cykliczne zmiany wilgotności gruntu,a tam ma być tylko sucho.i ciepławo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.03.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A samo GWC żwirowe wystarczy? Dom produkuje rocznie z tytułu wentylacji ,realnie do odzysku 2500- 3000kWh. Z tytułu CWU ,ok 1000 - 1500kWh energii cieplnej i ok. drugie tyle chłodu. To w zupełności wystarczy zamiast PC za kilkadziesiąt kPLN. Samo GWC nie.wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.03.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 To w zupełności wystarczy zamiast PC za kilkadziesiąt kPLN. A dlaczego nie kilkaset? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz7924 20.03.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 żwirowiec w moim zamyśle miał własnie stabilizować warunki wilgotnościowe powietrza doprowadzonego do domu. Wiem że Ty masz tylko rurę i odzysk z wody sz. i wilgotność regulujesz ilością powietrza.Niewiem na ile szczelny dom uda mi się wybudować żeby wilgotność w ryzach utrzymać.jasiek71 gdzieś pisał o przesunięciu fazowym temperatur średnich, i wydawało mi się że żwirowiec pod domem mógłby w tym pomagać.Powietrze z wymiennika w.sz. w żwirowiec pchać na okrągło, i po max 3-ech sezonach korzystać ze średniej temp. pod domem.Na działce woda dosyć wysoko więc rurowy poza domem to trchę ciężki temat. samą rozbiegówkę można wokół domu zrobić.dom na nasypie niewielkim, stąd pomysł na żwirowiec pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 31.03.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Oglądam sobie zdjęcia w necie gwc glikolowych i często jest to zrobione tak że są jakby dwie czerpnie połączone przepustnicą. Albo idzie przez gwc glikolowe/ rurowe albo bezpośrednio z zewnątrz. Pytanie. Czy może byc połączone tą przepustnicą gwc glikolowe oraz gwc rurowe (zamist czerpni ściennej)? Glikolowe na lato, rurowe na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.03.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Oglądam sobie zdjęcia w necie gwc glikolowych i często jest to zrobione tak że są jakby dwie czerpnie połączone przepustnicą. Albo idzie przez gwc glikolowe/ rurowe albo bezpośrednio z zewnątrz. Pytanie. Czy może byc połączone tą przepustnicą gwc glikolowe oraz gwc rurowe (zamist czerpni ściennej)? Glikolowe na lato, rurowe na zimę? Przy glikolowcu nie ma potrzeby robienia jakichś dodatkowych czerpni z przepustnicami, powietrze leci cały czas przez wymiennik na czerpni a sterownik jedynie załącza pompkę obiegową jak jest taka potrzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 01.04.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 DZ mam od pompy ciepła dlatego chciałem je oszczędzić zimą, a rura kanaliza i tak zakopana jest w ziemi jak jeszcze były inne plany Skoro jest to i to, to pomyslałem żeby to jakoś połączyć. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 DZ mam od pompy ciepła dlatego chciałem je oszczędzić zimą, a rura kanaliza i tak zakopana jest w ziemi jak jeszcze były inne plany Skoro jest to i to, to pomyslałem żeby to jakoś połączyć. Co Wy na to? A ile tej kanalizy zakopane i jak głęboko ...? Jaka średnica rury ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 01.04.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 No dużo nie jest bo jakieś 20m fi 200 głęboko 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.04.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 No dużo nie jest bo jakieś 20m fi 200 głęboko 1,5m Jako "odmrażarka" w zimie wystarczy i nic poza tym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 01.04.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 i do tego właśnie ma służyć czyli można tak pokombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.04.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam problem. Tylko nie bijcie. Mam GWC z rur pomarańczowych fi200. 60m rury na dwóch metrach, wody na 10m - wg geologa, gleba to glina i skały ilaste. GWC robiłem sam, niestety szczelności nie zachowałem - albo czegoś nie doczytałem, albo doczytałem i nie trafiło. Na części połączeń są uszczelki, na części nie ma. Rury łączone kielichami w stronę spadku, żeby ewentualna woda, nawet jak będzie wchodzić w połączenie, wypływała. Na końcu przy czerpni zakończyłem w kształcie odwróconej litery T i wylot zasypałem żwirem, aby ewentualna woda sobie tam spłynęła. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352082&d=1459950249&thumb=1 Od jakiegoś czasu miałem zapach stęchlizny, dziś w końcu odkopałem czerpnię, i niestety zebrało się tam nieco wody, a w niej zielone gluty. Wypłukałem dość obficie całość wlewając kilkanaście wiader wody aby uderzenie było mocne, a potem przelałem jeszcze wodą z węża. Na koniec założyłem siatkę na odkopanym końcu i zostawiłem do wyschnięcia, jutro obczaję jakiś wycior i linkę i zrobię to dokładniej. Pytanie jest następujące: czy pogłębienie tej pseudo studni coś mi pomoże? Bo nie wiem generalnie czy woda wzięła się tam z GWC, czy przesiąkła od góry przez glinę i żwir. Gliny na żwirze jest jakieś 50cm, żwiru drugie 50 cm. Spadek terenu mam naturalny. Czy może powinienem to jeszcze jakoś inaczej rozwiązać? Może tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352083&d=1459950646&thumb=1 Po przeczytaniu postów o ARV 3.0 - pytanie do Jaśka: można dwa wentylatory pod jeden podpiąć? Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez CodeSnipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.04.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Za Jaska. Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.04.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Mam problem. Tylko nie bijcie. Mam GWC z rur pomarańczowych fi200. 60m rury na dwóch metrach, wody na 10m - wg geologa, gleba to glina i skały ilaste. GWC robiłem sam, niestety szczelności nie zachowałem - albo czegoś nie doczytałem, albo doczytałem i nie trafiło. Na części połączeń są uszczelki, na części nie ma. Rury łączone kielichami w stronę spadku, żeby ewentualna woda, nawet jak będzie wchodzić w połączenie, wypływała. Na końcu przy czerpni zakończyłem w kształcie odwróconej litery T i wylot zasypałem żwirem, aby ewentualna woda sobie tam spłynęła. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352082&d=1459950249&thumb=1 Od jakiegoś czasu miałem zapach stęchlizny, dziś w końcu odkopałem czerpnię, i niestety zebrało się tam nieco wody, a w niej zielone gluty. Wypłukałem dość obficie całość wlewając kilkanaście wiader wody aby uderzenie było mocne, a potem przelałem jeszcze wodą z węża. Na koniec założyłem siatkę na odkopanym końcu i zostawiłem do wyschnięcia, jutro obczaję jakiś wycior i linkę i zrobię to dokładniej. Pytanie jest następujące: czy pogłębienie tej pseudo studni coś mi pomoże? Bo nie wiem generalnie czy woda wzięła się tam z GWC, czy przesiąkła od góry przez glinę i żwir. Gliny na żwirze jest jakieś 50cm, żwiru drugie 50 cm. Spadek terenu mam naturalny. Czy może powinienem to jeszcze jakoś inaczej rozwiązać? Może tak: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=352083&d=1459950646&thumb=1 Po przeczytaniu postów o ARV 3.0 - pytanie do Jaśka: można dwa wentylatory pod jeden podpiąć? Czy ty używasz tego wymiennika , czy tylko sobie tak był zakopany dla idei ...? Tak ..., do jednego ARW podpinasz dwa wentylatory , tak robię we wszystkich instalacjach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 06.04.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Używam i sobie chwalę. Natomiast niestety nie jestem tak lotny jak niektórzy tutaj (bez złośliwości, z podziwem) i czasem niestety coś spieprze. Inna sprawa, że historia zakopywania tego GWC prosta i krótka nie jest, plany były idealne a potem życie je zweryfikowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.04.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Jak ktoś coś ... Ewentualnie nikt nic to u mnie z GWC leci obecnie 9,7* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 08.04.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 A mnie niestety chyba czeka kopanie i układanie od nowa Wypłukałem, wyczyściłem wyciorem dmucham od trzech godzin na maksa (700m3) i zapaszek nie znika. Dobrze, że mogę dmuchać pod chałupę. Mógłbym pewnie założyć jakiś filtr, tylko co z tego, jak zrobione do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2016 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Kup trochę podchlorynu sodu. (NaClO2 roztwór 25%)Wlej z 50g do jakiej butelki.Dodaj do niego octu. Tak około szklanki. Dopełnij butelkę chłodną przegotowaną woda.Uwolni się dwutlenek chloru o wyraźnie "basenowym" zapachu. Żółty.Poczekaj około 5 minut i wlej do wiadra z wodą.Wymieszaj i wlej tę wodę do "śmierdziela". WSZYSTKIE patogeny padną bo to od dziesięcioleci stosowany sposób dezynfekcji.Tym też uzdatnia się wodę pitną (w mniejszym stężeniu). Na pewno nie zaszkodzi a pomóc może.A koszt taki, jak paka fajek. Adam M. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.04.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Można też w postaci aerozolu dać wody utlenionej . Sprawdzone .Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts