Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

60m rury do GWC fi 160 to 3830 zł z wysyłką (3x25), a Ty się wraz z pracami ziemnymi, rekultywacją terenu i swoją pracą itp zmieściłeś w 2000. Niesamowite. Ile jest warte Twoje życie i Twój czas pracy? Jak wyceniasz roboczogodzinę?

http://allegro.pl/rura-do-wentylacji-rekuperacji-gwc-160-25m-i6996591882.html

W sumie jeśli wyceniasz swoje życie tak nisko, to rzeczywiście nie ma sensu stosować dedykowanych rur i można dać kanalizacyjne. Problem nieszczelności czy skażenia wyjdzie dopiero po latach.

Chłopie co ty liczysz...

Fi 200 jest po 30 zł za 1 mb ostatnio kupowałem...

30zł x60mb =1800zł

160 jest znacznie tańsza...

Robiłeś badania i wiesz co w tych rurach siedzi czy raczej się ulatnia że robisz za proroka...?

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Domieszka srebra uszkadza błony komórkowe bakterii i zapobiega ich namnażaniu.

Od kiedy stosuję srebro w instalacji wodnej w kamperze skończyły się problemy ze śliskim w dotyku od środka zbiornikiem wody. Można ją trzymać miesiącami i jest świeża, zdatna do picia i smaczna. "

No, to Ci chyba pouszkadzała...

Błękitniejesz?

Agryria?

Albo pisz samą rzetelną prawdę, albo nie pisz wcale na ten temat.

Wygląda na to, że naczytałeś się bajek i nie zrozumiałeś o co w tym chodzi.

I zrozum.

Rury bakteriobójcze nie istnieją!

Naprawdę!

Adam M.

Domieszka srebra uszkadza błony komórkowe bakterii i zapobiega ich namnażaniu.

Od kiedy stosuję srebro w instalacji wodnej w kamperze skończyły się problemy ze śliskim w dotyku od środka zbiornikiem wody. Można ją trzymać miesiącami i jest świeża, zdatna do picia i smaczna.

To co piszesz oznacza, iż powierzchnia rury jest "reaktywna". Co powstaje w wyniku reakcji bakterii i jonów srebra? No bo w środowisku nic nie ginie, zmienia ewentualnie swoją postać.

Ja rozumiem, że zmiana struktury materiału może zmienić jego "chropowatość" przez co mniej się do niego przyklei, ale jeśli to srebro by "żyło" to by niezłe ruchy górotwórcze generowało ( no bo na logikę - skoro zwykła rura nie chce jeść bakterii to chyba dobrze, bo jeśli ta srebrna je zjada to gdzieś musi zrobić kupę :p ).

Tu chodzi o bakteriostatyczność miedziowców w postaci koloidalnej.

No, ja wiem... to bardzo trudne słowa są...

A zrozumienie, że to nie zawsze działa - jeszcze trudniejsze!

Bo...

Nie działa nie dlatego, ze nie może tylko dlatego, że... nie ma jak!

Adam M.

Nie widzę sensu w kupowaniu rekuperatora z gównianymi wentylatorami i przepłacanie potem 1000 rocznie za energię elektryczną.

1500 to kosztują dwa EBM Papst jeśli Ci się uda je kupić w dobrej cenie. A gdzie wymiennik, automatyka, grzałka?

Wyciągowy EBMa DC kupiłem za 30zł w mojej instalacji daje 200m3/h.

Wymiennik kupiłem RS 160 coś za około 450zł, Automatyka? potencjometr wystarczy. Grzałka poco mam GWC. Gdybym robił to jeszcze raz to nie kupił bym nawiewnego nówki.

To co piszesz oznacza, iż powierzchnia rury jest "reaktywna". Co powstaje w wyniku reakcji bakterii i jonów srebra? No bo w środowisku nic nie ginie, zmienia ewentualnie swoją postać.

To co powstaje to materia bez zdolności dalszego rozmnażania.

Podaj jakieś linki do badań na ten temat. Z pewnością ktoś to już porównał.

Wyciągowy EBMa DC kupiłem za 30zł w mojej instalacji daje 200m3/h.

Wymiennik kupiłem RS 160 coś za około 450zł, Automatyka? potencjometr wystarczy. Grzałka poco mam GWC. Gdybym robił to jeszcze raz to nie kupił bym nawiewnego nówki.

Też chcę kupić za taką cenę. Daj linki. Gdzie nie szukam to cena od 150 euro w górę. Myślę że wszyscy na tym skorzystają.

Ile Cię kosztował GWC i kompletny rekuperator? Jaka kwota i ile roboczogodzin pracy własnej?

Już aukcje są nieaktualne.

http://allegro.pl/wentylator-turbina-ebm-45-w-24-v-2000-obr-min-i6915552828.html?snapshot=MjAxNy0wOS0wNlQxMTowODoxMy41OTZaO2J1eWVyO2M4MmI4NDUwMDhhMWFhNDIzMGM5OGE3YmM0NDJiOGE2MzkyYTI1YmRhNTcwYWFjODc5ODkxMGU2MDY4YzM4NDU%3D

https://archiwum.allegro.pl/oferta/krzyzowy-wymiennik-recair-rs160-do-rekuperatora-i6827120205.html

Co do kosztów mogę je co najwyżej oszacować składałem to na raty. GGWC ok 3000 reku ok 2500-3000 z trzema komorami filtracyjnymi za czrpnią. Najwyższy koszt o wentylator czerpniowy KVO 160EC kupiłem nowy oryginalny (głupi byłem:)teraz kupiłbym jakiś demobilu za grosze) to on jest połową kosztu rekuperatora.

Roboczogodziny ? reku 1 weekend bez szarpania się obudowa klejona z XPS.

GGWC trudno powiedzieć robiłem w trakcie budowy na raty. Zresztą składanie takich gówien sama frajda :) Została tacjka ociekowa i odprowadzenie skroplin. Narazie nic się nie wykrapla za ciepło z GGWC

W zeszłym roku miałem tylko nawiew przez GGWC i wyciąg Grawitacyjny. Przy wyłączonym wentylu różnica ciśnień sama ciągnęła powietrze. Wentyl chodził całą zimę na minimum biorąc 5W. Teraz w trybie zimowym wentylatory razem bierą ok 40W ok 120m3/h. W letnim się okaże bo to będzie pierwsze lato z pełnym WM zresztą wtedy w dzień sporo PV zamortyzują a w nocy tani prąd. Bypass letni na pstryk.

Wyrzutnia do nie ogrzewanego garażu temperatura ok 13-14*C. Z wilgocią narazie ok

Edytowane przez kulibob

Ktoś tutaj uważa, że lite rury kanalizacyjne szkodzą :)

W takim razie większość z Nas musi wymienić okna w domu na drewniane albo pomalować srebrolem :p

To, co kupujesz w sklepie to nie jest aptecznie czyste PCV. Nigdy. I nigdy nie wiesz, co zostało tam domieszane.

Przez otwarte okno wcale mniej syfu nie wleci.

A co to ma do rzeczy? Chodzi o to, że producent pomarańczowej rury, przeznaczonej do układania KANALIZACJI i NA ZEWNĄTRZ nie potrzebuje w ogóle się przejmować, jakie substancje uwalnia ona do powietrza. Nie jest to badane, kontrolowane i nawet nie można mieć do producenta pretensji, że np. do wzmocnienia wytrzymałości rur czy nadania im barwy użył składników, które wdychane są szkodliwe. Nie wiem, czy uwalnia. Wiem, że nikt tego nie sprawdza. A nie jest to miejsce, gdzie chcę ryzykować zdrowie swoje, swoich dzieci czy wnuków.

Już aukcje są nieaktualne.

http://allegro.pl/wentylator-turbina-ebm-45-w-24-v-2000-obr-min-i6915552828.html?snapshot=MjAxNy0wOS0wNlQxMTowODoxMy41OTZaO2J1eWVyO2M4MmI4NDUwMDhhMWFhNDIzMGM5OGE3YmM0NDJiOGE2MzkyYTI1YmRhNTcwYWFjODc5ODkxMGU2MDY4YzM4NDU%3D

https://archiwum.allegro.pl/oferta/krzyzowy-wymiennik-recair-rs160-do-rekuperatora-i6827120205.html

Co do kosztów mogę je co najwyżej oszacować składałem to na raty. GGWC ok 3000 reku ok 2500-3000 z trzema komorami filtracyjnymi za czrpnią. Najwyższy koszt o wentylator czerpniowy KVO 160EC kupiłem nowy oryginalny (głupi byłem:)teraz kupiłbym jakiś demobilu za grosze) to on jest połową kosztu rekuperatora.

Roboczogodziny ? reku 1 weekend bez szarpania się obudowa klejona z XPS.

GGWC trudno powiedzieć robiłem w trakcie budowy na raty. Zresztą składanie takich gówien sama frajda :) Została tacjka ociekowa i odprowadzenie skroplin. Narazie nic się nie wykrapla za ciepło z GGWC

W zeszłym roku miałem tylko nawiew przez GGWC i wyciąg Grawitacyjny. Przy wyłączonym wentylu różnica ciśnień sama ciągnęła powietrze. Wentyl chodził całą zimę na minimum biorąc 5W. Teraz w trybie zimowym wentylatory razem bierą ok 40W ok 120m3/h. W letnim się okaże bo to będzie pierwsze lato z pełnym WM zresztą wtedy w dzień sporo PV zamortyzują a w nocy tani prąd. Bypass letni na pstryk.

Wyrzutnia do nie ogrzewanego garażu temperatura ok 13-14*C. Z wilgocią narazie ok

Wydałeś 5500-6000 zł i do tego mnóstwo czasu. Nie podałeś kosztu odbudowy zdewastowanego ogrodu. Kupiłeś prawopodobnie rury nie przeznaczone do GWC.

Za 7000 masz porządny rekuperator Thessli z wbudowaną grzałką i mnóstwo wolnego czasu. Czyli wychodzi na to samo ale wątpię czy samoróbka będzie lepsza od urządzenia fabrycznego.

Oszczędności tu żadnych nie widzę. Jedyna zaleta to nauka i hobby.

Eksploatacja GWC to też żadne oszczędności.

Nawiew przez GWC napędzany grawitacją to po pierwsze brak filtracji i niska wydajność. Nie sądzę żebyś miał odpowiednią wydajność i samą grawitacją pokonał opory filtrów. Poza tym wentylacja grawitacyjna nie działa za darmo - zimą jest napędzana ciepłem z budynku, musisz grzać ścianę kominową zamiast ją izolować. Tego kosztu też nigdzie nie uwzględniłeś.

Wyrzutnia zimą do garażu? W jakim celu? Jak wtedy działa wyciąg grawitacyjny? Albo wyrzutnia do garażu albo wyciąg. Zdecyduj się.

Ktoś tutaj uważa, że lite rury kanalizacyjne szkodzą :)

W takim razie większość z Nas musi wymienić okna w domu na drewniane albo pomalować srebrolem :p

Okna są poddane działaniu UV, mają duży kontakt z powietrzem, nie ma zastoin wilgotnego powietrza, nie są przez dłuższy czas wilgotne i nie oddychamy powietrzem przepuszczonym przez profile okienne.

Kręcenie wentylatorem nie świadczy absolutnie o niczym... Chociaż nie. Świadczy o niezrozumieniu podstaw fizyki.

Podaj konkretnie jakim podstawom fizyki przeczy stwierdzenie: "skoro GWC wentyluje się sam grawitacyjnie, to nie może mieć oporów które wymagałyby setek kWh i zużywałyby wentylatory reku"?

Wydałeś 5500-6000 zł i do tego mnóstwo czasu. Nie podałeś kosztu odbudowy zdewastowanego ogrodu. Kupiłeś prawopodobnie rury nie przeznaczone do GWC.

Za 7000 masz porządny rekuperator Thessli z wbudowaną grzałką i mnóstwo wolnego czasu. Czyli wychodzi na to samo ale wątpię czy samoróbka będzie lepsza od urządzenia fabrycznego.

Oszczędności tu żadnych nie widzę. Jedyna zaleta to nauka i hobby.

Eksploatacja GWC to też żadne oszczędności.

Nawiew przez GWC napędzany grawitacją to po pierwsze brak filtracji i niska wydajność. Nie sądzę żebyś miał odpowiednią wydajność i samą grawitacją pokonał opory filtrów. Poza tym wentylacja grawitacyjna nie działa za darmo - zimą jest napędzana ciepłem z budynku, musisz grzać ścianę kominową zamiast ją izolować. Tego kosztu też nigdzie nie uwzględniłeś.

Wyrzutnia zimą do garażu? W jakim celu? Jak wtedy działa wyciąg grawitacyjny? Albo wyrzutnia do garażu albo wyciąg. Zdecyduj się.

Mamy duży problem zz komunikacją :)

Jakiego ogrodu?? To było w czasie budowy. Co do rur to proponuję odrużniać GWC od GGWC. (Gruntowy Glikolowy Wymiennik Ciepła).

W zeszłym roku na grawitacji słabo ciągło ale jednak (filtry f3+f7)dlatego wentyl chodził dodatkowo na min 5W. To był zeszły rok tego już nie mam. Teraz filtracja f3+f7+f9 + jonizator

Teraz WG zatkane i leci wszystko tak jak ma. 120m3/h ok 0,9kwh/dzień. A co do reku to najważniejszy jest wymiennik Recair 160/400 przyzwoity wymiennik wskazania termometrów mniej więcej pokazują to samo co kalkulator tego wymiennika. Samoróbka nigdy nie miała być lepsza miała być tańsza teraz bym zbił koszty o jakieś 1000zł.

Z tym garażem to nie rozumiem. Garaz ma swoją WG (nawiew i wywiew)i tak musi być. Do tego wyrzutnia z reku wywala powietrze do garażu minimalnie cieplejsze niż z GWC.Garaz jest nie ogrzewany(bez izolacji w posadzce) i oddzielony od domu (coś w rodzaju strefy buforowej)