adam_mk 09.11.2017 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 "ale wątpię czy samoróbka będzie lepsza od urządzenia fabrycznego. " Można wątpić. To, podobno, wolny kraj - więc wolno.Jednak są też samoróbki wielokrotnie lepsze od "fabrycznych".Zbyt wiele uogólniasz.Twoje decyzje są najlepsze, bo są najtwojsze...Ale to normalne u budujących. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.11.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Jednak są też samoróbki wielokrotnie lepsze od "fabrycznych". Adam M. Wow! Co za głupie te fabryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2017 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 "Okna są poddane działaniu UV, mają duży kontakt z powietrzem" Rury NIE SĄ poddawane destrukcyjnemu działaniu UV i też mają duży kontakt z powietrzem.Co chciałeś wykazać? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.11.2017 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 LiwkoA Ty jakie odkrywcze myśli masz na rozumie?O fabrycznych bublach nie czytałeś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 09.11.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Tak, a kopareczka to będzie sobie latać i manewrować w powietrzu. Ziemię przechowa się w workach. No jasne. Pokaż fotki jak to wygląda. Nie widziałem jeszcze prac ziemnych bez totalnej demolki. Masz rację "...latanie i manewrowanie..." jest możliwe: http://www.wujekfranek.pl/ib/big/115820/uslugi_minikoparka_3t_wykopy_do_2_9m_koparka_wykop_8b5f.jpg Jak nie widziałes to popatrz jak można to zrobić. Wiem że to dużo pracy ale można - jak w zalacznikach i to bez worków Edytowane 9 Listopada 2017 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 09.11.2017 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 "Okna są poddane działaniu UV, mają duży kontakt z powietrzem" Rury NIE SĄ poddawane destrukcyjnemu działaniu UV i też mają duży kontakt z powietrzem. Co chciałeś wykazać? Adam M. Co byś nie napisał Adamie to i tak uzna, że to się nie opłaca lubudowodnij że się opłaca. On nie musi udowadniać, że Tobie też się nie opłacało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.11.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Liwko A Ty jakie odkrywcze myśli masz na rozumie? O fabrycznych bublach nie czytałeś? Adam M. Czytałem Ale skoro jesteś taki odkrywczy, to napisz które to rekuperatory są wielokrotnie gorsze od samoróbek. To istotna wiedza dla nas wszystkich. Potrafisz wymienić ze dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.11.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Podaj konkretnie jakim podstawom fizyki przeczy stwierdzenie: "skoro GWC wentyluje się sam grawitacyjnie, to nie może mieć oporów które wymagałyby setek kWh i zużywałyby wentylatory reku"? Nie chodzi o to żeby się wentylował GWC. To budynek ma być wentylowany. Kręcenie wentylatorem to nie wentylacja. Nie ten przepływ. Tobie się coś pomyliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.11.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Jakiego ogrodu?? To było w czasie budowy. Co do rur to proponuję odrużniać GWC od GGWC. (Gruntowy Glikolowy Wymiennik Ciepła). W zeszłym roku na grawitacji słabo ciągło ale jednak (filtry f3+f7)dlatego wentyl chodził dodatkowo na min 5W. To był zeszły rok tego już nie mam. Teraz filtracja f3+f7+f9 + jonizator Teraz WG zatkane i leci wszystko tak jak ma. 120m3/h ok 0,9kwh/dzień. A co do reku to najważniejszy jest wymiennik Recair W czasie budowy i tak duże koszty. To teraz pomyśl ile kosztuje GWC w gotowym, użytkowanym budynku. Moim zdaniem około 5000 zł. Zupełnie nieopłacalne. GGWC to kolejne problemy: pompa obiegowa, większe skomplikowanie instalacji. Jaki sens ma obecnie, w tej chwili ten wymiennik? Przecież jeszcze nic nie zamarza. Co ma udowodnić zużycie 0,9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.11.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Masz rację "...latanie i manewrowanie..." jest możliwe: http://www.wujekfranek.pl/ib/big/115820/uslugi_minikoparka_3t_wykopy_do_2_9m_koparka_wykop_8b5f.jpg Jak nie widziałes to popatrz jak można to zrobić. Wiem że to dużo pracy ale można - jak w zalacznikach i to bez worków Ja tu widzę płytki wykop, a rozmawiamy o wymienniku gruntowym na znacznie niższej głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.11.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Teraz minimalnie podnoś nawiew i znacznie podnosi wywiew do garażu .Pompka ustawiona na minimum 3-4W. A te 0,9kwh ma pokazać ile bierze cały reku dobowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.11.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Myślę... i nie rozumiem.Zakładając że Twój lepszy od seryjnych rekuperator ma nie gorszą od nich sprawność 90% przy zimowych przepływach, to jaki sens ma ogrzewanie garażu nawiewem >95% WILGOTNEGO powietrza, które ma tylko 2-3 stopnie więcej niż to na zewnątrz? Nie lepiej wentylować garaż grawitacyjnie dostarczając mu z zewnątrz powietrze, którego wilgotność zimą jest niższa? Przecież to co zyskasz na tym ogrzewaniu, to z nawiązką stracisz na odparowaniu wilgoci.Jaki w tym sens? Co chcesz osiągnąć? Ogrzać tak niską różnicą temperatury? Jakie są efekty tego ogrzewania? O ile stopni podniosłeś temperaturę? Jak zmieniła się wilgotność? Chyba to zmierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.11.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Kto ci powiedzal że jest lepszy od seryjnych?? Podałem ci wymiennik jest przyzwoity. Na dzisiejszy poranekDzięki GGWC nawiew jest cieplejszy o 0,36(tak wychodzi z kalkulatora).Wyrzut nia jest cieplejsza o 4,94*CGeneralnie im zimniej tym lepiej to wychodzi.Czego nie rozumiesz garaż jest wentylowany grawitacyjnie + wyrzutnia do garażu. Przez naiwetrzak też powietrze wlatuje sprawdzone nie idzie wstecznie.Garaż jest ogrzewany tylko ciepłem odpadowym (grunt,straty przez ścianę i drzwi, wyrzutnia z reku, kotłownia wyizolowana w garażu)). Efektu nie mierze. Napewno jest dodatni skoro wywalam cieplejsze powietrze do garażu niż zewnętrzne jedynie to co brakuje bierze z zewnątrz.. Jeśli się przez zimę nie sprawdzi (wkraplanie wody na bramach)to wyrzutnie zrobi się na zewnątrz przez nie izolowan rurę aby może coś tam chapnąć. Wilgoć mierzyłem jakiś czas temu 70%. Zresztą nniema to większego znaczenia dopuki bramy suche. Edytowane 10 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.11.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Kto ci powiedzal że jest lepszy od seryjnych?? Podałem ci wymiennik jest przyzwoity. Na dzisiejszy poranek Dzięki GGWC nawiew jest cieplejszy o 0,36(tak wychodzi z kalkulatora). Wyrzut nia jest cieplejsza o 4,94*C Generalnie im zimniej tym lepiej to wychodzi. Czego nie rozumiesz garaż jest wentylowany grawitacyjnie + wyrzutnia do garażu. Przez naiwetrzak też powietrze wlatuje sprawdzone nie idzie wstecznie. Garaż jest ogrzewany tylko ciepłem odpadowym (grunt,straty przez ścianę i drzwi, wyrzutnia z reku, kotłownia wyizolowana w garażu)). Efektu nie mierze. Napewno jest dodatni skoro wywalam cieplejsze powietrze do garażu niż zewnętrzne jedynie to co brakuje bierze z zewnątrz.. Jeśli się przez zimę nie sprawdzi (wkraplanie wody na bramach)to wyrzutnie zrobi się na zewnątrz przez nie izolowan rurę aby może coś tam chapnąć. Wilgoć mierzyłem jakiś czas temu 70%. Zresztą nniema to większego znaczenia dopuki bramy suche. Wyrzutnia cieplejsza aż o 5 stopni od otoczenia? To mi wychodzi bardzo niska sprawność odzysku ciepła na poziomie poniżej 60%. Zapewne brak zrównoważenia przepływu. Jeśli garaż ma wprowadzoną wyrzutnię, to nie ma już wentylacji grawitacyjnej bo ta już w tym momencie nie działa. Jest wentylacja mechaniczna wilgotnym powietrzem. Powietrze wlatuje przez nawietrzak przy jednoczesnym nadmuchu z wyrzutni? Jakim cudem? Nie masz dachu? Jakim cudem efekt może być dodatni jeżeli usuwasz ciepłe, po niezupełnym odzysku energii powietrze z domu do garażu? Jeśli jest ciepłe, to znaczy że zabierasz energię z domu i tam dopłacasz za ogrzewanie. Jeśli zimne, to dobry odzysk ale nie ogrzejesz. W obu przypadkach jest maksymalnie wilgotne 99%. To się nie trzyma kupy. Tym bardziej nie widzę tu uwzględnienia wszystkich kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.11.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Chłopie wyrzutnia ma temperaturę GWC + grosze. Stosując ggwc to tak jak byś podniósł temperaturę na dworze. Nie insertuje mnie sprawność rekuperatora tylko sprawność całego systemu. Która w tej sytuacji jest wyższa z GWC niż bez. Dlaczego wg nie działa?? Dwie kratki wentylacyjne i nawietrzak chyba fi 160. Ciąg dwóch kratek wentylacyjnych jest większy niż wyrzut dlatego nawietrzak coś pociąga niemierzalne anemometrem jednak kadzidło pokazuje że wieje. Powyżej 10-12*C nie wieje. Im zimniej tym więcej pociągnie. 1.Zadam Ci pytanie czy więcej zyskuje mając GWC i korzystając z niego za koszt 3-5W czy nie korzystając?2.Czy zyskuję pobierając Cieplejsze powietrze z wyrzutni(Jest dużo cieplejsze od zewnętrznego dzięki GWC) do garażu i uzupełniając brak powietrzem z zewnątrz.. Czy lepiej brać tylko powietrze z dworu? Zresztą wilgoć w garażu nie może być100% skoro woda po samochodzie wysycha. Edit:Zresztą jak wyrzutnia w garażu się nie sprawdzi to się zrobi na zewnątrz żaden problem. Edytowane 10 Listopada 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.11.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Chłopie wyrzutnia ma temperaturę GWC + grosze. Stosując ggwc to tak jak byś podniósł temperaturę na dworze. Nie insertuje mnie sprawność rekuperatora tylko sprawność całego systemu. Która w tej sytuacji jest wyższa z GWC niż bez. Dlaczego wg nie działa?? Dwie kratki wentylacyjne i nawietrzak chyba fi 160. Ciąg dwóch kratek wentylacyjnych jest większy niż wyrzut dlatego nawietrzak coś pociąga niemierzalne anemometrem jednak kadzidło pokazuje że wieje. Powyżej 10-12*C nie wieje. Im zimniej tym więcej pociągnie. 1.Zadam Ci pytanie czy więcej zyskuje mając GWC i korzystając z niego za koszt 3-5W czy nie korzystając? 2.Czy zyskuję pobierając Cieplejsze powietrze z wyrzutni(Jest dużo cieplejsze od zewnętrznego dzięki GWC) do garażu i uzupełniając brak powietrzem z zewnątrz.. Czy lepiej brać tylko powietrze z dworu? Zresztą wilgoć w garażu nie może być100% skoro woda po samochodzie wysycha. Edit: Zresztą jak wyrzutnia w garażu się nie sprawdzi to się zrobi na zewnątrz żaden problem. OK, faktycznie nadmuchujesz do garażu energię odebraną z GWC i nieodzyskaną przez rekuperator. Pozostaje więc problem wilgotności. 1. Jak już masz GWC to stawiam że lepiej go używać. 2. Nie jestem pewien tych zysków z uwagi na to że to powietrze zimą ma wilgotność bliską 100%. Może się okazać że lepiej wentylować zimnym, ale suchym, niż ciepłym ale wilgotnym. Ja bym wolał mieć w garażu sucho niż ciepło. To się okaże po latach. Np. przyspieszona korozja itp. To że woda na samochodzie wysycha nic nie znaczy. Dostarczasz przecież ciepła z silnika obniżając chwilowo temperaturę punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.11.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Muszę załatwić higrometr to będę wiedział bo mój jakiś czas temu zaliczył glebę. Brama garażowa jest miejscem o najwyższym Uśr =1,07 i to ona prawdę powie czy przekroczy punkt rosy czy nie. Jak narazie jedyna wada to że jak koś się ładnie sfajda to wali w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.11.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 @ JanWerbinskiSymulacja mojego wymiennika Przy -18 z gwcZ zewnątrz 3*CWewnątrz 22*CNawiewane 20,58wywiewane 7,12Do tego żadnej grzałki ani odmrażania Bez GwcZ zewnątrz -18*CWewnątrz 22*CNawiewane 19,76wywiewane -4,49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nawiewane 20,58 [...] Nawiewane 19,76 Zysk 0,82* przy 100m3/h daje 150W dostarczone do domu w największe mrozy. A trzeba od tego jeszcze odjąć zwiększone zużycie prądu przez wentylatory które muszą pokonać większe opory. Za to garaż zyskuje sporo. I ciepła, i wilgoci (bo bez GWC więcej wilgoci wykropliłoby się w reku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.11.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Jakby nie patrzeć to max 3,6 kWh dziennie A co do garażu zobaczymy co będzie po pierwszym roku z wyrzutem do garażu. Opory chłodnicy przy takim przepływie są niewielki niestety nie mamwykresów. Przy 500m3/h ma 70Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts