Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Jakby nie patrzeć to max 3,6 kWh dziennie :) A co do garażu zobaczymy co będzie po pierwszym roku z wyrzutem do garażu. Opory chłodnicy przy takim przepływie są niewielki niestety nie mamwykresów. Przy 500m3/h ma 70Pa

To nie 3,6kWh dziennie energii elektrycznej ale ciepła. To ciepło można uzyskać bez problemu z klimatyzatora zużywając 1kWh dziennie. 1kWh dziennie daje nam 40W ciągle. Podejrzewam że energia wymagana do przepchania powietrza przez GWC to więcej niż 40W. Zatem cały układ zużywa energię zamiast ją oszczędzać. Jedyna zaleta to niezamarzanie wymiennika i możliwość zastosowania samoróbki lub taniego rekuperatora.

Wolę wydać pieniądze na lepszy rekuperator niż GWC.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JanWerbinski

Przypomnij sobie, proszę, CZYM JEST CIEPŁO.

"ciepło można uzyskać bez problemu z klimatyzatora "

Przypomnij też sobie CO TO JEST - KLIMATYZATOR.

Choćby tu...https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator

Rozważając :"Ile bierze sam rekuperator bez GWC"

NIC!

Przypomnij sobie CO TO JEST - REKUPERATOR.

Od razu łatwiej będzie nam się porozumieć.

Jak na razie - głupoty jakieś wypisujesz dość często.

Mniemasz zamiast wiedzieć?

Adam M.

Przypomnij też sobie CO TO JEST - KLIMATYZATOR.

Choćby tu...https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator

Masz na myśli ten fragment?

"ze względu na tryb pracy

klimatyzatory tylko z opcją chłodzenia

klimatyzatory grzewczo-chłodzące (pracujące jednocześnie jako pompa ciepła lub posiadające nagrzewnicę elektryczną)"

Teraz chyba ciężko o ten pierwszy typ, co nie potrafi grzać? Przynajmniej wśród "domowych" urządzeń.

Potocznie klimatyzator = chłodzenie.

SĄ klimatyzatory z FUNKCJĄ pompy ciepła.

A napiszesz co to jest ciepło?

Bo to się tu nagminnie wszystkim z energią myli... bzdury wychodzą.

Adam M.

Bzdury opowiadasz. Każdy klimatyzator, lodówka sprężarkowa, zamrażarka, pompa do CWU to są pompy ciepła. Każdy!

Klimatyzatory standardowo pompują ciepło w dowolną stronę. Mnie odpowiada żeby pompowały do mnie. Ogrzewam tak już dziewiąty sezon. W tym roku ani razu nie włączyłem klimatyzatora na chłodzenie.

W ogóle nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Są jakieś takie głupio przemądrzałe. Jakbyś rozumy pozjadał i miało by to uprawniać do pisania półzdaniami siląc się na pretensjonalną elokwencję.

Zacznij pisać po polsku i konkretnie.

Przypomnij sobie, proszę, CZYM JEST CIEPŁO.

"ciepło można uzyskać bez problemu z klimatyzatora ".

Ciepło można uzyskać z pieca gazowego. Ale on nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu źródłem ciepła. On tylko przetwarza energię wiązań chemicznych na energię cieplną.

Zużywa do tego energii wiązań chemicznych paliwa oraz energii elektrycznej do obsługi elektroniki. Dostarcza energii cieplnej jak również pewne ilości energii elektromagnetycznej, fal dźwiękowych itp.

Ciepło można też uzyskać z klimatyzatora. I także nie jest on ściśle mówiąc jego źródłem. On tylko pompuje ciepło zawarte w gorącym powietrzu na zewnątrz np. w tej chwili 277°K pompuje mi do domu o temperaturze 295°K. Zużywa w tym celu energię elektryczną i jak wyżej otrzymujemy głównie energię cieplną oraz śladowe ilości energii w postaci zakłóceń elektromagnetycznych, kinetycznej ruchu powietrza, potencjalnej skroplin, drgań itp.

Sorry, że tłumaczę jak bym miał do czynienia z siedmiolatkiem ale chciałem Ci pomóc zrozumieć podstawy fizyki.

"Sorry, że tłumaczę jak bym miał do czynienia z siedmiolatkiem..."

No, właśnie chodzi mi o to, ze traktujesz te zjawiska jak siedmiolatek.

Wypisujesz do czego można stosować ciepło, skąd je brać, zapominając ze ciepło jest PROCESEM, zmianą.

Po jaką cholerę wymyślono ścisłą terminologię, skoro nie jest, jak piszesz, potrzebna?

"W ogóle nie rozumiem Twoich wypowiedzi. Są jakieś takie głupio przemądrzałe. "

To się nad nimi chwilę zastanów.

Kradnąc słownictwo z dziedzin pokrewnych do omawianej, stosując mowę potoczną w technice generujesz bełkot.

Przeczytaj swoją wypowiedź i zobacz, ze wcale nie napisałeś CZYM jest to ciepło.

To prowadzi do niepotrzebnych nieporozumień.

"Zacznij pisać po polsku i konkretnie. " - Zastosuj tę radę do siebie.

Kaizen

"Co za wybiórcza umiejętność posługiwania się Wikipedią. Klimatyzator znalazłeś, a hasła "ciepło" nie potrafisz? "

A Ty znalazłeś tę definicję?

ZROZUMIAŁEŚ JĄ?

Nagminnie i zamiennie (przy tym błędnie) np. stosowane w dyskusjach są jednostki mocy czy pracy.

kW czy kWh - jeden pies... A przecież to nie jest to samo.

Nie dogadamy się, jak do opisu jakiegoś zdarzenia, zjawiska, procesu, będziemy stosowali jednostki czy terminologie dowolnie.

One są do JEDNOZNACZNEGO opisu zjawisk.

"Ciepło można też uzyskać z klimatyzatora. I także nie jest on ściśle mówiąc jego źródłem. On tylko pompuje ciepło zawarte w gorącym powietrzu na zewnątrz np. w tej chwili 277°K pompuje mi do domu o temperaturze 295°K. Zużywa w tym celu energię elektryczną i jak wyżej otrzymujemy głównie energię cieplną oraz śladowe ilości energii w postaci zakłóceń elektromagnetycznych, kinetycznej ruchu powietrza, potencjalnej skroplin, drgań itp."

Wyjaśnisz mi naturę energii potencjalnej skroplin?

Chodzi Ci o to, ze kapie?

A prąd w klimatyzatorze?

"Ciepło można też uzyskać z klimatyzatora. I także nie jest on ściśle mówiąc jego źródłem."

" Zużywa w tym celu energię elektryczną i jak wyżej otrzymujemy głównie energię cieplną "

"On tylko pompuje ciepło zawarte w gorącym powietrzu"

Ciepło jest PROCESEM, ZMIANĄ.

Pompuje tę zmianę?

Picie w Szczawnicy czy szczanie w piwnicy... - co za różnica?

Adam M.

Ciepło można uzyskać z pieca gazowego. Ale on nie jest w ścisłym tego słowa znaczeniu źródłem ciepła. On tylko przetwarza energię wiązań chemicznych na energię cieplną.

Zużywa do tego energii wiązań chemicznych paliwa oraz energii elektrycznej do obsługi elektroniki. Dostarcza energii cieplnej jak również pewne ilości energii elektromagnetycznej, fal dźwiękowych itp.

Ciepło można też uzyskać z klimatyzatora. I także nie jest on ściśle mówiąc jego źródłem. On tylko pompuje ciepło zawarte w gorącym powietrzu na zewnątrz np. w tej chwili 277°K pompuje mi do domu o temperaturze 295°K. Zużywa w tym celu energię elektryczną i jak wyżej otrzymujemy głównie energię cieplną oraz śladowe ilości energii w postaci zakłóceń elektromagnetycznych, kinetycznej ruchu powietrza, potencjalnej skroplin, drgań itp.

Sorry, że tłumaczę jak bym miał do czynienia z siedmiolatkiem ale chciałem Ci pomóc zrozumieć podstawy fizyki.

Widzę że mamy nowego eksperta od wszystkiego...

Wystarczy założyć kilka paneli fotowowltaiznych i powiesić klimę na ścianie i już można wszystkich pouczać...

Trzeba jeszcze posiadać kampera aby być ekspertem od Off Grid i piece akumulacyjne aby udowadniać że moje jest najmojsze...

Przypominam wątek jest o wymiennikach gruntowych a nie o ogrzewaniu domu suszarką z COP...

Masz takie rozwiązanie to podziel się wrażeniami a jak nie posiadasz to idź nawracać błąkające się owieczki do wątków o ogrzewaniu klimatyzacją...

60m rury do GWC fi 160 to 3830 zł z wysyłką (3x25), a Ty się wraz z pracami ziemnymi, rekultywacją terenu i swoją pracą itp zmieściłeś w 2000. Niesamowite. Ile jest warte Twoje życie i Twój czas pracy? Jak wyceniasz roboczogodzinę?

http://allegro.pl/rura-do-wentylacji-rekuperacji-gwc-160-25m-i6996591882.html

W sumie jeśli wyceniasz swoje życie tak nisko, to rzeczywiście nie ma sensu stosować dedykowanych rur i można dać kanalizacyjne. Problem nieszczelności czy skażenia wyjdzie dopiero po latach.

Widzicie jak człowiek normalnie to ten z moderowano strony. ..............................................................................................................................................................................................................Nie wiem gdzie zamawiasz swoje mat budowlane jak wszystkie kupiłem w lokalnym składzie budowlanym i zostały mi w cenie zakupu dostarczone na budowę. Mam nawet rachunki ale nie zamierzam ich publikować mam w moderowano czy mi wierzysz czy nie.

Podlicznika rekuperatora nie masz? Ja mam podliczniki na wszystkie większe odbiorniki: piece akumulacyjne, klimatyzator, bojlery, zamrażarki itp.
Na ... mi te podliczniki wszystkie ? Żeby udowadniać że nie jestem garbaty moderowano ? To też jak i powyższe również mam w moderowano.

Skąd się takie omnibusy biorą co wszystko wiedzą a moderowano widzieli.

Edytowane przez Tomaszs131
Wulgaryzmy.

• 1 month później...
Nie jestem w stanie podać ile mi nawiewa bez GWC ale z GWC przy minus 5 zimą w nawiewie temp 17 stopni. Koszt GWC = 2000 zł ( rury fi 200 i 160 ( około 60 mb) + koparka + płyn do mycia naczyń ludwik + 10 worków cementów)

długo Ci już to GWC działa? co ze skroplinami? izolowałeś dodatkowo łączenia rur czy tylko te fabryczne uszczelki? po co cement? jaki masz grunt? piasek czy glina?

• 2 months później...
W dodatku przy niskiej cenie kWh to nawet reku rzadko się opłaci.

czyli sugerujesz wentylację mechaniczną bez reku ??? Jak wówczas rozłożysz kanały nawiewne? w warstwie izolacji czy nad ? Co wówczas gdy na zewnątrz -20oC ? Będziesz taką nawiewał na pokoje i używał pompy ciepła żeby te powietrze dogrzać do temp pokojowej ??

czyli sugerujesz wentylację mechaniczną bez reku ??? Jak wówczas rozłożysz kanały nawiewne? w warstwie izolacji czy nad ? Co wówczas gdy na zewnątrz -20oC ? Będziesz taką nawiewał na pokoje i używał pompy ciepła żeby te powietrze dogrzać do temp pokojowej ??

Wtedy nawiewasz nawiewnikami na grzejnik jak w grawitacyjnej, a wentylację mechaniczną masz tylko wywiewną. Możesz także robić nawiew do klimatyzatora kanałowego lub splita. Albo anemostatami nawiewnymi, które będą podłączone cienko izolowanymi przewodami. Prościej jest zastosować nagrzewnicę.

Wtedy nawiewasz nawiewnikami na grzejnik jak w grawitacyjnej, a wentylację mechaniczną masz tylko wywiewną. Możesz także robić nawiew do klimatyzatora kanałowego lub splita. Albo anemostatami nawiewnymi, które będą podłączone cienko izolowanymi przewodami. Prościej jest zastosować nagrzewnicę.

Jakkolwiek nie wybiorę, to każde z powyższych rozwiązań generuje koszty ogrzewania. Przez cały sezon grzewczy (załóżmy 5 miesięcy) muszę podnosić temp. o średnio 20oC (średnia temp. powietrza w sezonie grzewczym to ok. 2oC). W każdym przypadku zastosowania prostego reku (wymiennika przeciw prądowego zamkniętego w obudowie z XPS'a) wcześniej czy później się zwróci. Co miał zatem Liwko na myśli pisząc, że przy niskiej cenie z kWh to reku rzadko się opłaci? Chyba, że miał na myśli rozwiązania "półkowe".

Jakkolwiek nie wybiorę, to każde z powyższych rozwiązań generuje koszty ogrzewania..

Koszty ogrzewania powietrza do wentylacji są tu IDENTYCZNE jak w wentylacji grawitacyjnej.

Moim zdaniem rekuperator się nie opłaca. Większość ludzi zatyka wentylację podczas mrozów i ma jeszcze większe oszczędności niż posiadacze rekuperatorów. Dlatego rekuperacja się nie opłaca i nigdy się nie zwróci.

Taniej jest żyć w wilgoci. W przypadku wystąpienia grzyba można zrobić prosty remont, pomalować z wierzchu i ktoś to kupi. Potem nabywca będzie na forach pytał co zrobić z grzybem.