JanWerbinski 04.03.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Policzę koszt ogrzania powietrza w wentylacji mechanicznej bez rekuperacji dla moich warunków przez cały sezon grzewczy.Średnia temperatura powietrza to +3°, a w środku +21°C. Liczmy że sezon trwa pięć miesięcy - pozostały czas ogrzewam ciepłem bytowym.Liczmy 100m3/h dla równego rachunku.Wychodzi mi 2073kWh.Rekuperator pobierze np. 300kWh.Zysk to 1873kWh warte 1000 zł. Tyle pozornie oszczędza rekuperator... Obniżamy poziom WG do minimum. Np. 5 razy. Na podgrzanie powietrza 20m3/h wystarczy już tylko 414kWh.Wszyscy żyją.Rekuperator nigdy się nie zwróci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nie mówię o wentylacji grawitacyjnej, tylko o mechanicznej bez rekuperatora. Skoro Liwko i ty piszecie, że nie opłaca się reku to policzmy. Załóżmy, że w sezon grzewczy trwa ok. 6 miesięcy (180dni), średnia temp. w sezonie grzewczym to 2oC i że chcemy tą temp. powietrza podnieść do 20oC. Załóżmy wentylację na poziomie komfortowym w 4 osobowej rodzinie - 150m3/h:0,38Wh x 18oC x 150m3/h x 24h x 180dni = ok. 4430kWh Zakładając sprawność rekuperatora na poziomie 80% zaoszczędzamy ok.3545kWh w sezonie. Załóżmy że mamy pompę ciepła z COP=3, więc rocznie ogrzewanie tego powietrza kosztuje nas 472zł (przyjąłem średnio 40gr za 1kWh). Mój reku kosztował mnie niespełna 1000zł, więc zwrot będzie po 2 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Rekuperator nigdy się nie zwróci! Taki jak twój owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Wtedy nawiewasz nawiewnikami na grzejnik jak w grawitacyjnej, a wentylację mechaniczną masz tylko wywiewną. Możesz także robić nawiew do klimatyzatora kanałowego lub splita. Albo anemostatami nawiewnymi, które będą podłączone cienko izolowanymi przewodami. Prościej jest zastosować nagrzewnicę. To tak aby udowodnić że się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nie mówię o wentylacji grawitacyjnej, tylko o mechanicznej bez rekuperatora. Skoro Liwko i ty piszecie, że nie opłaca się reku to policzmy. Załóżmy, że w sezon grzewczy trwa ok. 6 miesięcy (180dni), średnia temp. w sezonie grzewczym to 2oC i że chcemy tą temp. powietrza podnieść do 20oC. Załóżmy wentylację na poziomie komfortowym w 4 osobowej rodzinie - 150m3/h: 0,38Wh x 18oC x 150m3/h x 24h x 180dni = ok. 4430kWh Zakładając sprawność rekuperatora na poziomie 80% zaoszczędzamy ok.3545kWh w sezonie. Załóżmy że mamy pompę ciepła z COP=3, więc rocznie ogrzewanie tego powietrza kosztuje nas 472zł (przyjąłem średnio 40gr za 1kWh). Mój reku kosztował mnie niespełna 1000zł, więc zwrot będzie po 2 latach. Błędne dane wejściowe: 1. 150m3 to nie jest klimatyzacja komfortowa, a bardzo suche powietrze. Nie widzę w jaki sposób uzupełniasz parę wodną. Czyli nie uzupełniasz. Twoja wentylacja to choroby i dyskomfort. 2. 0,32Wh a nie 0,38. 3. Średnie temperatury przez 180 dni dla Wrocławia to 6,5°C. Zakładasz ich podniesienie do 26,5stopnia przez cały sezon grzewczy. Znowu dyskomfort. 4. Brak uwzględnienia energii dla rekuperatora. 5. Nieuwzględnienie kosztu amortyzacji rekuperatora i GWC. 6. Wszystkie dane naciągnięte pod z góry założoną tezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To tak aby udowodnić że się da... Da się. Nawet wentylator wywiewny to jakiś postęp w stosunku do wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.03.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Błędne dane wejściowe: 1. 150m3 to nie jest klimatyzacja komfortowa, a bardzo suche powietrze. Nie widzę w jaki sposób uzupełniasz parę wodną. Czyli nie uzupełniasz. Twoja wentylacja to choroby i dyskomfort. 2. 0,32Wh a nie 0,38. 3. Średnie temperatury przez 180 dni dla Wrocławia to 6,5°C. Zakładasz ich podniesienie do 26,5stopnia przez cały sezon grzewczy. Znowu dyskomfort. 4. Brak uwzględnienia energii dla rekuperatora. 5. Nieuwzględnienie kosztu amortyzacji rekuperatora i GWC. 6. Wszystkie dane naciągnięte pod z góry założoną tezę. Spójrz w lustro... Ja wszędzie widzę wszystko naciągane pod Twoją modłę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Taki jak twój owszem. Jaki jest całkowity koszt Twojego rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Błędne dane wejściowe: 1. 150m3 to nie jest klimatyzacja komfortowa, a bardzo suche powietrze. Nie widzę w jaki sposób uzupełniasz parę wodną. Czyli nie uzupełniasz. Twoja wentylacja to choroby i dyskomfort. Komfort określa stężenie CO2 w powietrzu a nie wilgotność. Min. jakie powinno być zapewnione dla wentylacji domu z 4osobową rodziną to 120m3/h. A jeśli masz suche powietrze to zakup sobie nawilżacz. On akurat się przyda niezależnie czy posiadasz rekuperator czy nie. U mnie wilgotność nie spada poniżej 40%, ale ja mam żwirowe GWC. 2. 0,32Wh a nie 0,38. ciepło właciwe powietrza to 1,02kJ/kgK gestość powietrza to ok 1.3kg/m3 to daje 1,33 kJ, a to jest ok. 0,37Wh 3. Średnie temperatury przez 180 dni dla Wrocławia to 6,5°C. Zakładasz ich podniesienie do 26,5stopnia przez cały sezon grzewczy. Znowu dyskomfort. Przyjąłem 2oC, nie sprawdziłem tego. Podaj źródło skąd masz tą średnią, bo coś mi się wydaję, że to nie jest za okres 6 miesiecy, tylko wiecej. EDIT: Tak jak myślałem, ponad 6oC wychodzi przy założeniu, że okres grzewczy to 9 miesiecy. Przy 6 miesiacach (październik-marzec) wychodzi 2,5oC: http://wentylacja.com.pl/photo/article/i556x556/roznice-w-zuzyciu-energii-na-ogrzewanie-budynkow-w-wybranych-polskich-miastach-w-sezonie-grzewczym-20122013-r-76696.jpg 4. Brak uwzględnienia energii dla rekuperatora. bo nie porównuję wentylacji mechanicznej względem grawitacyjnej tylko mechanicznej z rekuperatorem, a bez. 5. Nieuwzględnienie kosztu amortyzacji rekuperatora i GWC. Koszt amortyzacji rekuperatora za 10k rzeczywiście jest duży, dla reku za 1000zł pomijalny. 6. Wszystkie dane naciągnięte pod z góry założoną tezę. Chyba u ciebie. Przyjmując WG na 20m3/h, żeby pokazać że nie opłaca się rekuperatora to dopiero naciąganie. Edytowane 4 Marca 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jaki jest całkowity koszt Twojego rekuperatora? Pisałem, niecałe 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Komfort określa stężenie CO2 w powietrzu a nie wilgotność. Min. jakie powinno być zapewnione dla wentylacji domu z 4osobową rodziną to 120m3/h. A jeśli masz suche powietrze to zakup sobie nawilżacz. On akurat się przyda niezależnie czy posiadasz rekuperator czy nie. U mnie wilgotność nie spada poniżej 40%, ale ja mam żwirowe GWC. ciepło właciwe powietrza to 1,02kJ/kgK gestość powietrza to ok 1.3kg/m3 to daje 1,33 kJ, a to jest ok. 0,37Wh Komfort to wiele czynników np.: temperatura, wilgotność, poziom CO2, poziom O2. Gęstość przy 20° to niecałe 1,182 kg/m3. Ciepło właściwe 1,005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przyjąłem 2oC, nie sprawdziłem tego. Podaj źródło skąd masz tą średnią, bo coś mi się wydaję, że to nie jest za okres 6 miesiecy, tylko wiecej. EDIT: Tak jak myślałem, ponad 6oC wychodzi przy założeniu, że okres grzewczy to 9 miesiecy. Przy 6 miesiacach (październik-marzec) wychodzi 2,5oC: http://wentylacja.com.pl/photo/article/i556x556/roznice-w-zuzyciu-energii-na-ogrzewanie-budynkow-w-wybranych-polskich-miastach-w-sezonie-grzewczym-20122013-r-76696.jpg . https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimat_we_Wroc%C5%82awiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 bo nie porównuję wentylacji mechanicznej względem grawitacyjnej tylko mechanicznej z rekuperatorem, a bez. Energia dla grzałki. Różne opory instalacji. Energia dla pokonania oporów wymiennika oraz GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Chyba u ciebie. Przyjmując WG na 20m3/h, żeby pokazać że nie opłaca się rekuperatora to dopiero naciąganie. Ile wynosi typowy rzeczywisty poziom wentylacji w polskich domach? Skąd u nich wilgoć zimą, jeżeli wymiana powietrza jest większa niż 20m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Pisałem, niecałe 1000zł Kupuję na początek 10 szt. Daj linka do sklepu. Koszt całkowity oczywiście zawiera wszystkie materiały i robociznę? 1000 mi nawet nie wystarczy na wentylatory i wymiennik. 1000 nie pokryje mi kosztu pracy. To rewelacyjna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Komfort to wiele czynników np.: temperatura, wilgotność, poziom CO2, poziom O2. Gęstość przy 20° to niecałe 1,182 kg/m3. Ciepło właściwe 1,005 Komfort to niski poziom CO2 i tym się zajmuje wentylacja mechaniczna. Za temp. odpowiada system grzewczy, za wilgotność nawilżacz, za O2 aparat tlenowy Są jeszcze wymienniki entlapiczne, które potrafią odzyskać skondensowaną parę wodną. Ja brałem gęstość powietrza dla 0oC, bo takie powietrze ogrzewamy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimat_we_Wroc%C5%82awiu Gdzie tam wyczytałeś ze sezon grzewczy to 180 dni i średnia temp. dla takiego okresu to ponad 6oC ? Energia dla grzałki. Różne opory instalacji. Energia dla pokonania oporów wymiennika oraz GWC. Rozmawiamy o wentylacji mechanicznej z reku lub bez. Ile wynosi typowy rzeczywisty poziom wentylacji w polskich domach? Skąd u nich wilgoć zimą, jeżeli wymiana powietrza jest większa niż 20m3/h? Ja pytam o opłacalność zastosowania rekuperatora w wentylacji mechanicznej. Kupuję na początek 10 szt. Daj linka do sklepu. Koszt całkowity oczywiście zawiera wszystkie materiały i robociznę? 1000 mi nawet nie wystarczy na wentylatory i wymiennik. 1000 nie pokryje mi kosztu pracy. To rewelacyjna cena. Reku sam zrobiłem. Wymiennik ok 500zł, obudowa z XPS ze 150zł, wentylatory po 10zł /szt. + zasilacz buforowy 24V jakies 150zł. Budowa - jedno popołudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Komfort to niski poziom CO2 i tym się zajmuje wentylacja mechaniczna. Zrób eksperyment. Włącz w aucie obieg zamknięty. Jak się zrobi niekomfortowo to pozostawiając obieg zamknięty włącz klimę i najpierw ustaw temperaturę jaka była przed włączeniem klimy, a potem przed zamknięciem obiegu. Wyjaśnij, skąd zmiany w komforcie (albo jak chcesz dalej brnąć to w jaki sposób klima usuwa CO2). Za temp. odpowiada system grzewczy, za wilgotność nawilżacz W jaki sposób nawilżacz obniża wilgotność? Są jeszcze wymienniki entlapiczne, które potrafią odzyskać skondensowaną parę wodną. Skondensowaną? Wszędzie piszą, że przepuszczają parę wodną, a nie kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Komfort to niski poziom CO2 i tym się zajmuje wentylacja mechaniczna. Za temp. odpowiada system grzewczy, za wilgotność nawilżacz, za O2 aparat tlenowy Są jeszcze wymienniki entlapiczne, które potrafią odzyskać skondensowaną parę wodną. Ja brałem gęstość powietrza dla 0oC, bo takie powietrze ogrzewamy. Gdzie tam wyczytałeś ze sezon grzewczy to 180 dni i średnia temp. dla takiego okresu to ponad 6oC ?. Moim zdaniem sezon grzewczy to pięć - sześć miesięcy. Ale cztery też mogą być. Im krócej tym gorzej dla Twoich wyliczeń. Mieszkamy w powietrzu o temperaturze 20 a nie 0. Jak mam obniżyć wilgotność nawilżaczem? Jak oddychają ludzie w domach bez aparatów tlenowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.03.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Zrób eksperyment. Włącz w aucie obieg zamknięty. Jak się zrobi niekomfortowo to pozostawiając obieg zamknięty włącz klimę i najpierw ustaw temperaturę jaka była przed włączeniem klimy, a potem przed zamknięciem obiegu. Wyjaśnij, skąd zmiany w komforcie (albo jak chcesz dalej brnąć to w jaki sposób klima usuwa CO2). Nie bardzo wiem co masz na myśli ... W jaki sposób nawilżacz obniża wilgotność? Mowa o wentylacji mechanicznej i niskiej wilgotności w okresie grzewczym. Kolega Jan sugeruje zmniejszać wentylację aby utrzymać komfortowy poziom wilgotności kosztem wysokiego stężenia CO2. Skondensowaną? Wszędzie piszą, że przepuszczają parę wodną, a nie kondensat. Zgadza się, nie chodzi tylko o kondensat. Źle napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Reku sam zrobiłem. Wymiennik ok 500zł, obudowa z XPS ze 150zł, wentylatory po 10zł /szt. + zasilacz buforowy 24V jakies 150zł. Budowa - jedno popołudnie. Jaką ma sprawność Twój rekuperator? Jak ją zmierzyłeś? Jaki pobór energii? Jaki przepływ? Jak zmierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts