Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Ja mam reku z poliwęglanu komorowego i odbudowę z xps, kosztowało mnie to ok 800zł wraz z bypassem i siłownikiem...

Napędzają to wentyle na 24v z alledrogo...

Obecnie są skręcone na 13v co daje 100m3/h i pobierają razem 14,5w...

Do tego wszystkiego jest jeszcze GWC rurowe za które zapłaciłem całe 3k wraz z usługą kopania...

Mam w doopie jakieś tam odmrażania ,skraplania czy opory...

Po prostu sobie działa bardzo ekonomicznie i ma się dobrze...

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja w temacie - ja się ma żwirowy GWC do przydomowej oczyszczalni ścieków? Można czy nie bardzo ?

Mój żwirowiec ulokowany pod domem jest oddalony od rozsączników o ok 20 metrów. Ja jednak mam działkę na delikatnym zboczu i rozsaczniki mam "za" gwc - patrząc na kierunek przepływu ewentualnych wód gruntowych.

A są jakieś zalecane odległości? Ja z trzech stron mam sąsiadów z oczyszczalniami, plus moja i nie wiem czy żwirowca bym jakoś pomieścił w bezpiecznych odległościach na działce 28x33m

Grunt mam -

0,10 - 2,50 piasek średnioziarnisty

2,50 - 3,00 piasek średnioziarnisty z domieszką torfu

woda podziemna : zwierciadło swobodne na głębokości 2,5m p.p.t.

Edytowane przez Pytajnick

A są jakieś zalecane odległości? Ja z trzech stron mam sąsiadów z oczyszczalniami, plus moja i nie wiem czy żwirowca bym jakoś pomieścił w bezpiecznych odległościach na działce 28x33m

Grunt mam -

Chyba min. 15metrów, ale nie jestem pewny.

Grunt mam -

Między "rozsącznikami" a ZGWC można wykonać pionową przeponę rozdzielającą z grubej folii budowlanej? Wykonanie dość proste - przy okazji budowy żwirowego GWC. W pionowym wykopie w trakcie jego wykonywania umieszcza się pionowo pasek 2x folia budowlana i od razu się go zakopuje.

Z drugiej strony piasek nie jest warstwą wodonośną jak np glina i z "rozsączników" wszystko popłynie w dół

Edytowane przez witek_myslowice

Grunt mam -

Ten pomiar poziomu wody to z czasu wiosennych roztopów czy z innego okresu?

Ciężko będzie określić teoretycznie czy ścieki sąsiadów nie płyną tam gdzie chcesz mieć GWC.

"Najprościej" wykopać dół do poziomu GWC i zobaczyć przez sezon czy woda się nie pojawia.

Geodeta był w styczniu. Kilka metrów za granicą działki mam rzeczkę i park. Ponoć to najsuchsze miejsce w gminie, bo wokoło przeważają grunty gliniaste (było nawet kilka cegielni wokoło) które trzymają wodę na 70-80cm. Trzy osoby się wybudowały na sąsiednich działkach i żadnych problemów z wodą podczas wykopów nie było. Martwią nie jedynie wody z oczyszczalni, czy by coś nie "zalatywało" z GWC i czy są jakieś urzędowe normy w tym temacie a nigdzie wyszperać nie mogę.

To zrób GGWC i masz spokój.

Niby tak..ale mnie najbardziej interesuje wstępna filtracja powietrza a później ciepło (aby tylko wymiennik reku nie zamarzał) czy chłodzenie. Tego GGWC raczej nie zrobi jak żwirowiec, pomijając opinie, że woli GGWC lepsze jest na mokre i gliniaste gleby a sucha i piaszczysta mu nie służy.

Są jeszcze rury niebieskie do wodociągów ale zgrzewane znajomy chce z nich zrobić fi chyba160 on ma akurat dostęp do nich i do zgrzewarki nie wiem jak to cenowo go wyjdzie ale problem z zalaniem gwc wyeliminowany całkowicie a takie gwc w wodzie ma super sprawność

Rury PEHD kosztują ok 80zł/m ale główny problem to zgrzewarka, kosztująca grube tysiące. Jednak taką zgrzewarka jest potrzebna w przypadku ciśnienia w instalacji a w GWC takiego jak w wodociągu nie ma i może opaska termokurczliwa by wystarczyła, tyle że pewności brak.

jeśli chodzi o GWC wodny, to czy wystarczy jego powierzchnię wyliczyć wg zapotrzebowania na chłód/ciepło? załóżmy że zimą wentylujemy 100 m3/h, chcemy żeby przy -20°C powietrze miało po podgrzaniu 0°C - potrzebujemy około 680 W. teraz w zależności od rodzaju gruntu dla wymiennika płaskiego mamy 10-25 W/m2. opcja letnia - potrzebujemy 1,5 kW chłodu, czyli np. dla 20 W/m2 z gruntu wymiennik powinien mieć około 75 m2. rurki chyba najlepiej PEX 32mm. w takim przypadku jakich długości najlepiej nie przekraczać, żeby przepływ był optymalny?

• 1 month później...

Myślę nad zrobieniem GWC "tymi ręcami". Jednak zanim zacznę proszę o pewne podpowiedzi.

Domek ok 120m2 pow uż., dobrze ocieplony, wentylacja mechaniczna, będą mieszkać 3 os.

Założenia: ochrona przeciwzamrożeniowa rekuperatora zimą, i chłodniejszy nawiew powietrza latem.

Warunki na działce (warstwy ziemi): humus / 20cm pył piaszczysty / 100cm zwietrzlina gliniasta (piaskowiec z domieszką gliny) / dalej zwietrzlina i glina pylasta

Sucho, ale w okresach mokrych mogą uaktywnić się sączenia śródwarstwowe.

Przymierzałem się do GWC żwirowego, ale nie jestem pewien czy aby na pewno mam odpowiedni teren. Ziemia jest mocno spoista, po dłuższych opadach woda lubi stać, robią się kałuże.

Na glikolowy wydaje mi się, że jednak za sucho.

Czy dobrze kombinuję, że zostaje mi tylko rurowy?

Gość Arturo72
Myślę nad zrobieniem GWC "tymi ręcami". Jednak zanim zacznę proszę o pewne podpowiedzi.

Domek ok 120m2 pow uż., dobrze ocieplony, wentylacja mechaniczna, będą mieszkać 3 os.

Założenia: ochrona przeciwzamrożeniowa rekuperatora zimą, i chłodniejszy nawiew powietrza latem.

Warunki na działce (warstwy ziemi): humus / 20cm pył piaszczysty / 100cm zwietrzlina gliniasta (piaskowiec z domieszką gliny) / dalej zwietrzlina i glina pylasta

Sucho, ale w okresach mokrych mogą uaktywnić się sączenia śródwarstwowe.

Przymierzałem się do GWC żwirowego, ale nie jestem pewien czy aby na pewno mam odpowiedni teren. Ziemia jest mocno spoista, po dłuższych opadach woda lubi stać, robią się kałuże.

Na glikolowy wydaje mi się, że jednak za sucho.

Czy dobrze kombinuję, że zostaje mi tylko rurowy?

Żaden GWC nie jest zasady przy dobrym reku.

Powiele starą prawdę TB,wystarczy 10mb i wsio.

Zapomnij,że przy +30st.C nawiew o temp. 16st.C zmniejszy Ci temp.w domu. To są bajki.

Edytowane przez Arturo72