witek_myslowice 18.06.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Czy gruntowne wymienniki ciepła odeszły do lamusa czy przekroczyliśmy limit postów na 1 temat? Witam Ostatnio tu była dość ożywiona dyskusja nt Gruntowych Wymienników Ciepła. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?206552-Rekuperator-o-wydajno%C5%9Bci-400m3-do-domu-220m2-4-5-os%C3%B3b/page4 Pozdrawiam Witek Edytowane 18 Czerwca 2020 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 18.06.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Chciałem zapytać użytkowników żwirowego GWC jaką w praktyce mają wilgotność względną(/bezwzględną?) po przejściu przez złoże w upały. 30 stopni o wilgotności względnej 60% po schłodzeniu poniżej 20 stopni będzie miało wilgotność względną teoretycznie ok 90% - obawiam się tego.... Pytanie ile w praktyce skropli się tej wody w złożu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2020 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Dużo!Tym więcej im więcej potrzeba.Tak to działa, choć to tylko fizyka. 0stC i 100% wilgotności to 4g wody w 1m3 powietrza.Zaproś to do domu i ogrzej... masz 15% wilgotnosci.Cholera...Czego teraz w szkołach uczą?Pacierza - wiem, i czego jeszcze? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 18.06.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Planuję termomodernizację budynku w ramach programu czyste powietrze (powietrzna pompa ciepła + wymiana zwykłych grzejników panelowych na klimakonwektory o bardzo fajnych parametrach + rekuperacja) i jako bonus do rekuperacji byłem bardzo zdecydowany na podwójne żwirowe GWC (2x 5m x 5m x 0,7m - dom po podłogach ma 280m2 powierzchni do rekuperacji (w tym część biurowa, 2 sale lekcyjne duża do 7 osób i mała do 2 osób - chociaż bardzo rzadko są takie duże grupki. Praca żwirowca na zmianę, pierwsze złoże od 10/11 do 14/15 i drugie od 14/15 do wczesnego wieczora - da radę schlodzic o ok 10stopni ? ) tylko na forum przekonywano mnie, że właśnie efekt chłodniczy będzie mirerny no i że pomimo tego, że część wody wykropli się w złożu, to ponoć mało się jej wykropli i wilgotność względna będzie dochodziła do 100%. To jak to jest z tą wilgotnością w praktyce? Interesuje mnie wpływ takiego powietrza o tak wysokiej wilgotności względnej na ewentualny rozwój grzybów/pleśni w domu oraz na odczuwanie temperatury (ponoć w upały osuszanie powietrza jest równie ważne co jego schłodzenie - chyba że chodzi o wilgotność bezwzględna a nie względna?) i jeszcze to, czy takie powietrze po przejściu przez GWC nie bedzie się skraplać w termoflexie w drodze do rekuperatora (planuje reQnet 500H z odzyskiem wilgoci)... Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Jeśli na wyjściu z gwc uzyskasz max 15 stopni to utrzymasz w ryzach wilgotność latem. Choć według mnie będzie ciężko w największe upały utrzymać taka temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 To jak to jest z tą wilgotnością w praktyce? Tu masz aktualny wykres temperatury na czerpni (czyli powietrza zewnętrznego) i punktu rosy dla tego powietrza: Żeby cokolwiek osuszyć powietrze (a cokolwiek to mało - pobaw się kalkulatorkiem wilgotności jaką wilgotność względną będzie miało powietrze np. o temperaturze 14* i 90% wilgotności względnej po ogrzaniu do 24*) musi ono zostać schłodzone poniżej punktu rosy. Pytaj tych, co mają GWC - niech pochwalą się, jaka jest różnica temperatury między wlotem a wylotem z GWC. Niewiele tam da się skroplić wg mojej wiedzy - ale oparta jest na tym, co znalazłem w sieci. Jak chcesz realnie mieć możliwość osuszania - montuj klimę. Tam wymiennik ma niewiele ponad 0*. Do tego może mieć przepływ kilkakrotnie większy, niż w wentylacji (i jest wtedy w stanie wchłonąć wilgoć bytową - z suszenia prania, gotowania, wydychania, prysznica itd.). Niby wilgoć bytowa pojawia się głównie w pomieszczeniach z wywiewem - ale wg moich doświadczeń i pomiarów zadziwiająco łatwo i szybko rozchodzi się nawet "pod prąd" wentylacji po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2020 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Po wyjściu z chłodnicy powietrze miało dzisiaj od 14 do 14.5 stopnia. Przez 12h zebrało się 10l kondensatu. A wilgotność wewnątrz w temp 23 stopnie nie przekroczyla 60%.Po wyłączeniu skoczyła w 2h do prawie 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Po wyjściu z chłodnicy powietrze miało dzisiaj od 14 do 14.5 stopnia. Przez 12h zebrało się 10l kondensatu. A wilgotność wewnątrz w temp 23 stopnie nie przekroczyla 60%. I przy jakich przepływach? O czym to świadczy? Że przy dużych przepływach można sporo wody wykroplić? Tylko po co? U mnie wilgotność wyglądała tak: Klima chodziła 15-17. Do domu dotarłem około 17 - chyba chwile wcześniej skończyła się ulewa. Nie wiem, ile i o której padało wcześnie w ciągu dnia - można się domyślać z wykresu (wieczorkiem tez popadało, do tego kąpiele). Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2020 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Przy 180m3/h. Ale ilość kondensatu faktycznie nie ma znaczenia. Dla mnie liczy się to, że można utrzymać komfortową wilgotność w całym domu. Wilgotność poniżej 40% to też nie jest nic dobrego. Dodatkowo trzeba by mieć klimatyzację w każdym pokoju. Na wykresie masz wilgotność sumaryczną na wywiewie. A jaka była w pomieszczeniu, w którym chodziła klimatyzacja?No i jaka w pomieszczeniach bez klimatyzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2020 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 No i jaka w pomieszczeniach bez klimatyzacji? Nie mam tam wiarygodnego higrometru. Padł mi też kolejny BME280 - zmiana i2c id to zły pomysł. Jeszcze dla uczciwości - jeden kanał wywiewu mam częściowo niezaizolowany, więc kilka procent wilgotność jest wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 19.06.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 A jakby tak powietrze przepuszczone przez żwirowy GWC przepuścić dodatkowo przez chłodnicę zasilaną glikolem (krążącą w obiegu rurek PE o średnicy 4cm i łącznej długości 170m - mam już taki przygotowany na za 20 lat do wodociągu na działkę dla dziecka)? Skoro żwirowy GWC nie zbije wystarczająco wilgotności to może wspólnie z chłodnicą dają radę zrobić klimę? Nie chodzi mi o oszczędność w eksploatacji, ani nawet o koszty zakupu, bo i tak planuję pompę ciepła z funkcją chłodzenia + bufor 500l + klimakonwektory (o bardzo fajnych parametrach grzewczych) tylko chodzi o to, że będzie to duży kłopot poprowadzić nową instalację wody lodowej + odpływu do każdego pokoju w którym będzie klimakonwektor... Najmniej problemu miałbym poprowadzić 1 szeroki kanał na strych do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2020 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Jeśli będziesz miał pompę ciepła z funkcją chłodzenia, to wstaw chłodnicę i zasil go wodą lodową z pompy - jako pierwszą w układzie, by woda miała jak najniższą temperaturę, a dopiero potem na klimakonwektory. Aczkolwiek do klimakonwektorów i tak musisz doprowadzić odplywy, bo zyski bytowe mogą Ci spłatać filga i woda się poleje... Glikol z tego obiegu, o którym piszesz latem będzie miał zbyt wysoką temperaturę. Pionowe DZ pompy ciepła jest bardzo na styk. Poziomie nie ma szans. Gdybyś chciał uniknąć wykraplania na klimakonwektorach to wstaw chłodnicę freonową za reku, to pozwoli Ci utrzymać wilgotność w okolicach 40% w pokojach, co zminiamlizuje kondensację na klimakonwektorach, ale będziesz nadal ograniczony z temperaturą zasilania od punktu rosy. Jeśli robisz termomedernizację elewacji, to może warto puścić odpływy pod warstwą izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 19.06.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Niestety, budynek jest w miarę młody (10-letni), już mamy ocieplenie wełny elewacyjnej 15cm - nie będzie już ruszana za mojej kadencji A sama chłodnica nie dałaby rady? jak nie będzie wyrabiać to zawsze będę mógł dorobić te instalację wody lodowej do klimakonwektorów ale jak jest szansa, że chłodnica wyrobi to bardzo chętnie. Miałbym bezproblemowe doprowadzenie rurki odprowadzającej skropliny oraz rurek z wodą lodową od bufora w kotłowni przez nieużywany komin na strych - na strychu chłodnica byłaby przy reku. Jestem zdecydowany na reQnet 500H. Jak jest szansa, że chłodnica wyrobi, to polecicie jakąś wysokowydajną? Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.06.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ale chłodnica do chłodzenia czy do zbicia wilgotności? Do chłodzenia nie ma szans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 19.06.2020 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) Szkoda:( No to jak do chłodzenia muszą być zaprzęgane klimakonwektory, to one chyba powinny skutecznie osuszać? (i chłodnica do osuszania nie bedzie juz konieczna?) Na chwilę obecną najlepsze klimakonwektory, jakie znalazłem to Omnia HL11L (ścienne z wentylatorkiem 3 biegowym 8-18W, z elektronicznym termostatem, koszt ok 1500zl). Jak chodzi o grzanie to na trzecim biegu i przy wodzie zasilającej 45st ma 1kW mocy grzewczej. A jak chodzi o chłodzenie to na 3 biegu i przy wodzie zasilającej 7st ma moc chłodnicza 0,8kW: Planuję 9-10 takich na cały dom. Pompa ciepła monoblok airkompakt 15KW firmy Kołton (COP przy +7°C wynosi 4,71 , a przy temperaturze +2°C wynosi 4,41) Edytowane 19 Czerwca 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2020 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 https://www.betaco.pl/czujniki-i-przetworniki/czujniki-punktu-rosy Poczytaj o tych czujnikach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 20.06.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Panie Adamie, mogę prosić o jakieś info, jakim układem taki czujnik punktu rosy miałby sterować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.06.2020 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Istnieją indukcyjne belki chłodzące.Coś podobnego do klimakonwektora.Wisi to na suficie i nie powinno powodować deszczu w domu.Można je zasilić wodą lodową (jak kto rozrzutny i stać go na komfort za pieniądze) lub z glikolowego GWC (jak kto jest kumaty i radzi sobie "tymi ręcami" w pokonywaniu problemów).W tym roku potrzebne to jak rybie recznik, bo na razie mieliśmy JEDEN upalny dzień.Ale bywają też inne lata, gdy naprawdę ostro przypieka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.06.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Planuję termomodernizację budynku w ramach programu czyste powietrze (powietrzna pompa ciepła + wymiana zwykłych grzejników panelowych na klimakonwektory o bardzo fajnych parametrach + rekuperacja) i jako bonus do rekuperacji byłem bardzo zdecydowany na podwójne żwirowe GWC (2x 5m x 5m x 0,7m - dom po podłogach ma 280m2 powierzchni do rekuperacji (w tym część biurowa, 2 sale lekcyjne duża do 7 osób i mała do 2 osób - chociaż bardzo rzadko są takie duże grupki. Praca żwirowca na zmianę, pierwsze złoże od 10/11 do 14/15 i drugie od 14/15 do wczesnego wieczora - da radę schlodzic o ok 10stopni ? ) tylko na forum przekonywano mnie, że właśnie efekt chłodniczy będzie mirerny no i że pomimo tego, że część wody wykropli się w złożu, to ponoć mało się jej wykropli i wilgotność względna będzie dochodziła do 100%. To jak to jest z tą wilgotnością w praktyce? Interesuje mnie wpływ takiego powietrza o tak wysokiej wilgotności względnej na ewentualny rozwój grzybów/pleśni w domu oraz na odczuwanie temperatury (ponoć w upały osuszanie powietrza jest równie ważne co jego schłodzenie - chyba że chodzi o wilgotność bezwzględna a nie względna?) i jeszcze to, czy takie powietrze po przejściu przez GWC nie bedzie się skraplać w termoflexie w drodze do rekuperatora (planuje reQnet 500H z odzyskiem wilgoci)... Będziesz miał powietrzna pompę to użyj kedengo Klima konwektora kanałowego, będzie odpowiednia i regulowana moc i zostanie z 20k na fotowoltaikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 21.06.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 (edytowane) Będziesz miał powietrzna pompę to użyj kedengo Klima konwektora kanałowego, będzie odpowiednia i regulowana moc i zostanie z 20k na fotowoltaikę. Dotacja na fotowoltaike jest realizowana jedynie w formie pożyczki,fotowoltaika jest w planach po termomodernizacji. Już złożyłem wniosek: 30 tys pompa ciepła o mocy 15kW i funkcji chłodzenia z buforem 500l, 10 tys rekuperacja i reszta - parenascie tys modernizacja instalacji CO. Pompa ciepła monoblok będzie na zewnątrz, rurki będą wchodzić do kotłowni w piwnicy. Reku będzie na strychu. Czy 1 mocny klimakonwektor po wstawieniu go bezpośrednio przed lub za rekuperatorem będzie w stanie ogrzać dom 280m2 nadmuchowo przez kanały wentylacyjne o śr. wew. 10cm lub 12,5 cm? (a w lecie schłodzić)? Jakby był taki klimakonwektor o kanałowy o 2 króćcach fi200, to to rozwiązanie byłoby idealne, bo praktycznie uniknąłbym niepotrzebnego remontu z rozprowadzaniem nowej instalacji wody lodowej po całym domu. Od bufora w kotłowni puściłbym 2 grubsze rurki w grubej izolacji kauczukowej (+rurkę na skropliny) nieużywanym kanałem kominowym na strych do dużego klimakonwektora, który byłby wpięty przed lub za reku. Tylko czy takie coś jest? Znaleźć nie mogę bo to pewnie mało powszechne rozwiązanie. Edytowane 21 Czerwca 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts