Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czasem się udaje

XR3JrDc.jpg

Wygląda obiecująco - gratuluję. Jednak jedna jaskółka wiosy nie czyni. Chętnie bym to zobaczył - wtedy zmienię moje zdanie na ten temat.

Jeżeli potrafi czyścić bezobsługowo z SMOGU i alergenów - no to szacunek dla tego typu GWC

Edytowane przez witek_myslowice

Witajcie w to duszne niedzielne popołudnie :)

W tym tygodniu kończymy ze szwagrem kostkę wokół domu (też tymi ręcami :D ) i wjeżdża kopara, żeby nareszcie wyplantować ogródek. Czyli ostatni dzwonek na zakopanie rurek do GWC wodnego, który już w połowie mam zrobiony. Tylko zastanawiam się, na jakiej głębokości je zakopać: na -1,6m ppt CZYLI ZIELONA LINIA (tak jak już są zakopane stare rurki CZYLI NIEBIESKA LINIA) , czy może głębiej , na -2,5m ppt CZYLI CZERWONA LINIA, bo na tej głębokości rurka będzie już w wodzie.

Chodzi o to, czy dla pompki będzie to jakakolwiek różnica, że woda będzie płynęła taką niby "sinusoidą" ?

Rurki, które już leżą i tak są zakopane pochyło, na tych 50m niebieskiej linii jest aż 2m spadku... .

Na tym 50m odcinku bliżej domu wrzucę 2 rury wodociągowe fi40 (bo 1 z nich za paredziesiąt lat może posłużyć jako rura wodociągowa do domu dziecka).

Schemat:

GWC.jpg

Super, dziękuję, to 2 linie fi40 po 50m wylądują głębiej, tj. na głębokości -2,5m (żeby były w wodzie).

I teraz mam kolejną zagwozdkę - czy lepiej od razu te 2 nowe (czerwone) linie fi40 po 50m (które będą w wodzie na gł. -2,5m) połączyć ze starymi (niebieskimi) liniami fi40 po 50m (leżącymi zaraz przy sobie :/ i to jeszcze przy rurze kanalizacyjnej na gł. -1,6m)? Czy może lepiej zapomnieć poki co o tych płytkich niebieskich liniach (co są na kupie z kanaliza) i korzystac tylko z tych głębokich (w szerokich odstępach) , co będą bliżej domu?

Pomijam to, że jak połączę nowe linie że starymi, to wejdzie więcej roztworu + będzie potrzebna mocniejszą pompka + więcej prądu będzie potrzebne. Ale co z efektami? Warto wykorzystac stary odcinek? Czy może uzysk będzie znacznie osłabiony przez to, że wszystko tam jest na kupie... Jak chodzi o rurę kanalizacyjna, to w zimie to pewnie ekstra ciepełko, ale w lecie być może będzie ogrzewać to, co się uda schłodzić na głębszym nowym odcinku?

• 1 year później...

Witam

Ja przychodzę z pytaniem o objętość złoża dla GWC żwirowego, dla domu 140m2 i wymianie 200m3 (oczywiście nie ciągle, to wartość powyżej średniej). czy 36m3 żwiry wystarczy? Myślę zrobić bardzo płaskie GWC tzn o grubości 0,5m i objętości 36m3, czyli wychodzi mi żwirowiec 8x9x0,5. Oczywiście będzie on dzielony na pół (4x9x0,5) i pracował w systemie 12/12.

• 10 months później...

W sumie zanim się rozgadam mam pytanie - jakie robicie przejścia przez ścianę tj. zwykle 200mm, dziura z 250mm?

Stal nierdzewna+Kauczuk czy po prostu rura stalowa czy PCV?

Dalej szła by od razu przepustnica z siłownikiem - na ile to przetrwa/jak zabezpieczyć pod poziomem gruntu?

Mam pytanie praktyczne, czy w podwójnym żwirowcu (2 złoża 5m x 5m x 0,7m) kanał od czerpni fi 200 moge po paru metrach rozdzielic na 2 rury (rozprowadzające powietrze) fi 160 ułożone nad sobą (gęsto ponawiercane i zabezpieczone jakąś siatka) w taki sposób:

-góra złoża-

13cm

Rura fi 160

15cm

Rura fi160

10 cm

-Dno złoża-

I rury odbierające analogicznie łączyłyby się w główna fi200. Rozprowadzenie powietrza będzie dobre? Przepływ przez złoże tez będzie równomierny? Czy lepiej tradycyjny sposób u samej góry 1 rura rozprowadzajaca fi200 i pod nią wpięta masa 50-centymetrowych żółtych rur drenarskich fi100?

Zgadza się, wizja zaadaptowana z posta Pana Adama:

Jestem na temacie GWC teraz i kombinuję czy wybulić pewnie ok 9-10k z montażem na grzebieniowy (ale może być za mały i tak) i nie przejmować się czy zaprojektować na bazie innych i myślę, że usprawniony GWC żwirowy(pół grzebieniowy) powinien być dla mnie najlepszy - mamy spad terenu i rura wkoło domu byłaby trudna do dobrego odwodnienia w rurowym i wcale mnie to rozwiązanie nawet nie przekonuje.

Wracając - wygląda na to, że żwirowy musi mieć odpowiednią (nie za dużą nie za małą) szerokość - w poradniku do zrobienia samemu 2,5m - bo albo opory powietrza będą coraz większe, albo mało energii odbierze. U mnie może 5-6m dł x3-4m szer by się wcisnęło a czy zasili to 2 mieszkania ok 150mkw to już nie wiem.

Grzebieniowy z tego co widzę po schematach idzie dużymi rurami w małe (kilka 100mm z 200mm?Niestety chyba to tajemnica za $) i na prawie całej szerokości. Wydaje mi się to średnio potrzebne - na chłopski rozum połowa czy 1/3 długości tego grzebienia by zupełnie wystarczyła skoro i żwirowy działa.

Dalej - jakby się uprzeć to rura doprowadzająca powietrze mogłaby iść przez środek, a rura zasilająca reku rozdzielać się przed GWC na dwie rury 200 po bokach od których by szły z 2-3 kolejne 100mm z dziurkami po 30-50cm w żwir.

Nie wiem czy te małe mogłyby być drenarskie czy to raczej zdrowo nie wyjdzie.

remake2.jpg

https://postimg.cc/9wtfH7pJ

Jak po kilku latach zachowują się rury PCV i GWC u osób które nie kupiły "drogich lepszych" rurek do żwirowego?

Tak krócej, idąc od budynku:

1) dać kilka m tej wspaniałej z jonami srebra -> przejść w zwykłą PCV -> trójniki 200 do 160 lub 100mm 3 -> a) wspaniałe z jonami 160mm lub 100mm albo b) rura drenarska bo ma dziurki albo c) PCV z nawierconymi dziurkami

lub

2) dać kilka m tej wspaniałej z jonami srebra -> przejść w PCV -> trójnik 200 na 2x160mm (czyli dwie rury po dwóch stronach do wejścia)-> PCV 160 -> te same opcje a)b)c jak poprzednio - tak jak na obrazku o ile się załączył.

Kolejne - jeżeli by w sumie dalej iść w "hybrydę" to czemu nie wydłużyć rury (PCV, ta droga czy jeszcze co tam polecacie) jak to możliwe od dopływu powietrza tak jak w rurowym i np dać jej 20m, zaizolować styropianem od góry, (nie zapomnieć o skroplinach) i wtedy żwir miałby bardziej funkcję oczyszczania niż utrzymywania temperatury a wydajność całego układu powinna się podnieść?

Jak nad tym myślę, to też rura wdmuchująca powietrze mogłaby być bliżej spodu żwiru lub lekko skierowana w dół i wymuszać cyrkulację w górę.

Wiesz, że GWC miało sens przed epoką rekuperatorów i klimatyzatorów?

Proszę rozwiń - koszt nagrzewnicy w zimie i działania klimy w lecie nie jest znaczący w stosunku do kosztu GWC?

Widziałem część analiz na forum, ale raczej każda była niepełna tj:

- brany pod uwagę koszt wykonania GWC, ale nie że np klima po 5 latach padnie i trzeba kupić nową ew naprawić

- przeliczane na obecny koszt kwh, a to jest zmienna która chyba idzie niestety do góry, tak jak i ceny urządzeń/robocizny/serwisu

- odciążenie filtru na rekuperatorze

- potencjalnie lepsza wilgotność (?)

Porównanie klimy do GWC to jak porównanie samochodu do roweru.

GWC da Ci tylko połowiczny, a czasem nawet nie połowiczny komfort. Czy jakikolwiek projektant da Ci gwarancję określonych parametrów przez całe lato?

Przykładowo max 15 stopni przy wydatku 300m3/h przez prawie całą dobę? Jeśli nie, to zapomnij o komforcie w domu. Chyba że zamkniesz rolety i będziesz siedział w półmroku.

Oszczędność zimą? Przeliczałeś to sobie? Widziałeś ile wzięła moja centrala w najzimniejszy miesiąc ostatniej zimy? Normalnie 13kWh bez grzałki, a z grzałką 19kWh. Bardzo duża część tej energii z GWC jest potem wyrzucana na zewnątrz, bo centrala po prostu musi mniej odzyskać.

Odciążenie filtra? Chcesz wpuszczać ten cały syf do GWC? I potem przez ten syf powietrze? W takim powietrzu są także cząstki organiczne i zapraszanie ich do GWC - wysoka wilgotnośc i temperatura to potem idealne warunki do powstania życia.

Potencjalnie lepsza wilgotność? Jak zimą na wylocie z GWC będziesz miał 6@100% to w temperaturze 22 będziesz miał 35% - taką wilgotnośc da Ci wymiennik entalpiczny.

Piszesz o oszczędności. Ale teraz przejdźmy do faktów.

Na zewnątrz 35 stopni - wewnątrz 25. Temperatura nawiewu niech będzie te 15 stopni.

Jaką energię będzie pobierała wtedy centrala?

Ile tej energii schładza dom? Ano tylko to co jest poniżej entalpii w domu.

Założmy że masz w domu 25@50 - entalpia 50,2kj/kg.

Nawiew 15@100 entalpia 41,9kJ/kg.

Różnica 8,3kJ/kg = 2,3Wh/kg.

300m3*1,2*8,3=2988Wh

To wszystko przy założeniu, że utrzymasz 15 stopni przez całe lato - w co wątpię przy takim wydatku. Wtedy wspolczynnik energii wlozonej do otrzymanej wygląda całkiem spoko. Ale okraszony hałasem z wentylacji, sybyszym zużcyiem centrali, braku mozliwości sterowania temperaturą w pomieszczeniach. Jaki system do minimalizacji zysków słonecznych planujesz? Bo 3kW na cały dom szału nie robi.

Czy ktokolwiek, kto ma GWC kiedykolwiek go monitorował? Ja mam GGWC, które bierze mały udział w chłodzeniu domu, ale tylko niewielki.

Dociśnięcie 300m3 powoduje wzrost temperatury nawiewu, co przekłada się też na wyższą wilgotnośc bezwzględną.

Pionowe dolne źródło 3x80m w tej chwili pod obciążeniem łapie prawie 16 stopni.

• Like 1

Proszę rozwiń - koszt nagrzewnicy w zimie i działania klimy w lecie nie jest znaczący w stosunku do kosztu GWC?

Nagrzewnica nie jest potrzebna - a jak już ktoś zamontuje (ja nie mam), to jakaś potrzeba jej użycia jest przez kilka kwadransów w sezonie więc koszt prądu pomijalny.

Klimy GWC nie zastąpi - ani do grzania, ani do chłodzenia.

Przy rekuperatorze z wymiennikiem ERV o dobrej sprawności zyski kWh z GWC na ogrzewaniu i % nawilżania są znikome - bo niewiele podnosi temperaturę nawiewu i większość "zysków" idzie na podniesienie temperatury i wilgotności wyrzutni. Można powiedzieć, że GWC wyręcza w pracy rekuperator.

Odciążenie filtra to raczej wada - ja tam wolę syf (w tym zarodniki pleśni, grzybów) wywalić do kosza razem z filtrem, niż żeby mi to zalegało i stykało się z powietrzem nawiewanym do domu.

Wilgotność - latem GWC dużą wilgotność jeszcze podniesie, więc pogorszy komfort z tego powodu a schłodzi też niewystarczająco. I tak potrzebna klima - klik

Więc tak czy inaczej za reku i klimę trzeba zapłacić, żeby mieć komfort. kWh wiele GWC nie da - a za koszt jego wykonania masz na pokrycie kosztów tych kWh na kilka pokoleń.

Edytowane przez Kaizen

Czy jakikolwiek projektant da Ci gwarancję określonych parametrów przez całe lato?

Nie byłem u żadnego - ale logicznie myślę i nie oczekuję cudów.

Przykładowo max 15 stopni przy wydatku 300m3/h przez prawie całą dobę? Jeśli nie, to zapomnij o komforcie w domu. Chyba że zamkniesz rolety i będziesz siedział w półmroku.

Chciałbym mieć też klimę kanałową do reku i tym dochładzać w miarę potrzeb w lecie. Rolety zewnętrzne w planie na pewno od południa i zachodu.

Oszczędność zimą? Przeliczałeś to sobie? Widziałeś ile wzięła moja centrala w najzimniejszy miesiąc ostatniej zimy? Normalnie 13kWh bez grzałki, a z grzałką 19kWh. Bardzo duża część tej energii z GWC jest potem wyrzucana na zewnątrz, bo centrala po prostu musi mniej odzyskać.

Mała, ale jeżeli system by nie wymagał gazu, prądu, węgla itd dodatkowo urządzenia za 20-50k (pompy ciepła) a jednocześnie był bezobsługowy i bezproblemowy przez 30 lat - to mnie przekonuje.

Odciążenie filtra? Chcesz wpuszczać ten cały syf do GWC? I potem przez ten syf powietrze? W takim powietrzu są także cząstki organiczne i zapraszanie ich do GWC - wysoka wilgotnośc i temperatura to potem idealne warunki do powstania życia.

Potencjalnie lepsza wilgotność? Jak zimą na wylocie z GWC będziesz miał 6@100% to w temperaturze 22 będziesz miał 35% - taką wilgotnośc da Ci wymiennik entalpiczny.

No ok, ale mówimy o daniu magicznej rury z jonami na czerpni i na wejściu do domu. Po drodze przechodzimy przez żwir.

Pytanie w takim razie jak/czy ktoś czyści te rury w żwirowych co roku?

Piszesz o oszczędności. Ale teraz przejdźmy do faktów.

Na zewnątrz 35 stopni - wewnątrz 25. Temperatura nawiewu niech będzie te 15 stopni.

Jaką energię będzie pobierała wtedy centrala?

Ile tej energii schładza dom? Ano tylko to co jest poniżej entalpii w domu.

Założmy że masz w domu 25@50 - entalpia 50,2kj/kg.

Nawiew 15@100 entalpia 41,9kJ/kg.

Różnica 8,3kJ/kg = 2,3Wh/kg.

300m3*1,2*8,3=2988Wh

To wszystko przy założeniu, że utrzymasz 15 stopni przez całe lato - w co wątpię przy takim wydatku. Wtedy wspolczynnik energii wlozonej do otrzymanej wygląda całkiem spoko.

Budynek 40cm cegły ma sporą pojemność cieplną, ostatnio Cmax wewnątrz ok 29C przy 50-60% wilgotności z zewnątrz wychładzał się z 2 dni do 24C, przy siedzeniu przy otwartym balkonie poza godzinami kiedy wali słońce do środka (roleta wewnętrzna odbijająca promienie słoneczne). Ucieszyłbym się gdybym nie musiał mieć otwartego przy 35C upale i nawiew nieco chłodniejszego powietrza. To nie uniemożliwia montażu klimy w takim pomieszczeniu przecież.

Ale okraszony hałasem z wentylacji, sybyszym zużcyiem centrali, braku mozliwości sterowania temperaturą w pomieszczeniach. Jaki system do minimalizacji zysków słonecznych planujesz? Bo 3kW na cały dom szału nie robi.

Pewnie, ale j.w. i tak - hałas - urządzenie będzie w piwnicy, dlaczego centrala ma się szybciej zużyć? wiatrak?

Brak sterowania - przecież przy zwykłym reku też nie ma. Tak czy siak zostaje montaż klimy - nie neguję tego.

Rolety zewnętrzne na ten moment są planowane. Budynek jest prawie cały docieplony - trzeba będzie to dokończyć w tym roku.

Przy rekuperatorze z wymiennikiem ERV o dobrej sprawności zyski kWh z GWC na ogrzewaniu i % nawilżania są znikome - bo niewiele podnosi temperaturę nawiewu i większość "zysków" idzie na podniesienie temperatury i wilgotności wyrzutni. Można powiedzieć, że GWC wyręcza w pracy rekuperator.

Odciążenie filtra to raczej wada - ja tam wolę syf (w tym zarodniki pleśni, grzybów) wywalić do kosza razem z filtrem, niż żeby mi to zalegało i stykało się z powietrzem nawiewanym do domu.

Wilgotność - latem GWC dużą wilgotność jeszcze podniesie, więc pogorszy komfort z tego powodu a schłodzi też niewystarczająco. I tak potrzebna klima - klik

Więc tak czy inaczej za reku i klimę trzeba zapłacić, żeby mieć komfort. kWh wiele GWC nie da - a za koszt jego wykonania masz na pokrycie kosztów tych kWh na kilka pokoleń.

Dzięki za link - miałem tego lata klimatyzator przenośny, coś dawał. Poczytam.

Fakt, trudność wykonania (dobrego) i żeby nie było grzyba może być trudne i kosztowne dla przeciętnego zjadacza chleba.

Nie wiem na ile reku z filtrem da radę w zimie przy zasyfionym powietrzu wkoło.

Samo reku z filtrem da niewiele, ale reku z zestawem filtrów przeczyści większość syfu, które się w nim znajduje. Na forum jest o tym sporo.

Kluczowe pytanie kiedy i czy zwróci się nakład poniesionych środków? Jeśli zimą na wyjściu dostaniesz 0-2 stopnie, a latem 20, to ani to nie schłodzi, ani nie osuszy, ani nie nawilży, a tym bardziej nie przełoży się na duże oszczędności. W większości publikacji o GWC jest analiza ale w przypadku wentylacji bez odzysku, a to robi ogromną różnice w opłacalności inwestycji. Ja bym te środki dołożył do klimatyzacji kanałowej.