adam_mk 31.12.2009 01:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Tam gdzie rozum śpi tam budzą się demony... Demon wojny? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nie rozumiem , po co te kpiny ? Chyba nie luibisz uczyć sie na doswiadczeniach innych ale pozwól że wkleje taki cytat: ponieważ od miesiąca testuję u siebie 3 chińskie generatory po 900W każdy na 10 metrowych masztach więc wam napiszę jakie są moje spostrzeżenia energii jest tyle co kot napłakał, dobrze było tylko na samym początku, w pierwszym tygodniu gdy nad łodzią przechodził mały tajfun, potem przez następne 3 tygodnie ładowanie w granicach 300mA na 24,5V czyli w okolicach 7W po prostu maszt 10mnpt jest za niski żeby w miejskiej zabudowie sięgnąć silnego stabilnego wiatru, a z kolei budowa czegoś większego to pozwolenie na budowę i strasznie skomplikowana procedura legislacyjna generalnie jeśli nie macie domku samotnie stojącego na wysokiej górce, albo tuż nad morzem, albo dostępu do pofabrycznego komina wysokiego na min 50mnpt to darujcie sobie od razu wszelkie chińskie turbiny wiatrowe Przecież na swoim rekuperatorze też możesz sobie co najwyżej "komórkę naładować" ... Zakładajc 6 miesięcy wentylacji po 200m3/h, ze sprawnością około 80% rekuperator odzyskuje 3500 kWh. A to juz calkim konkretna kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.01.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Kop na 1,5m i rób Wodny1 "Przewodność cieplna gruntu wynosi od 0,33 W/(m*K) dla suchego piasku do 2,33 W/(m*K) dla mokrej gliny" - HanoK-2003r Bedziemy pierwsi w kraju To znaczy ze w glinie najlepiej ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.01.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Tak z ciekawosic (bo nie widzialem aby ten temat byl poruszany):czy nie lepiej ogolnie GWC robic w cieniu (czyli np za dmokiem na polnocy) ?Bo na logike, w zime i tak jest na tyle malo slonca, ze ziemia sie praiwe nie podgrzewa, i ta energia i tak nie jest wykorzystywana. Za to w lato, w cieniu ziemia i tak jest chlodniejsza, a co za tym idzie jest wieksza efektywnosc chlodzenia Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Mowa tu o kilku metrach kwadratowych gruntu !Tak na zdrowy rozum raczej to znaczenia nie będzie miało ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2010 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Dobrze posadowiony GWC powinien być tam, gdzie średnia temperatura całorocznie jest w miarę stała...7-10stCWięc nasłonecznienie tu dużego wpływu nie ma... "co za tym idzie jest wieksza efektywnosc chlodzenia "Zdanie to nie jest więc prawdziwe.To po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 04.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Tym bardziej w przypadku GWC glikolowego gdzie głównym nośnikiem energii jest woda gruntowa. W przypadku wychładzania następuje podciąganie izoterm z niższych pokładów. IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.01.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Chyba że leży cały czas w wodzie do czego jest stworzone glikolowe to wtedy z każdej strony bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.01.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Do uzytkownikow GWC : czy w taka pogode jak teraz GWC pracuje wam 24h czy juz ja co jakis czas trzeba wylaczac bo zloze nie daje ciepla (i musi sie zregenerowac) ?i jaki typ GWC macie oczywiscie Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 U mnie pracuje od ponad 3 miesięcy ciągle (z minimalnymi przerwami na samym początku tego okresu - nie wiecej niż łącznie 1 dzień przez te trzy miesiące) i dzisiaj mam 8,4 oC za GWC. Od co najmniej miesiąca nie był wyłączany nawet na chwilę. Wymiennik żwirowy o dość dużej powierzchni: 57 m2. Arktyka (Białystok) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dasz radę oszacować ile procentowo potrzeb "dała" Ci Ziemia?Grzejesz tak do 22-23stC od tych około 8stC.Od tego "-" za oknem do około 8stC - ONA.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dasz radę oszacować ile procentowo potrzeb "dała" Ci Ziemia? Przyjmując dane dla grudnia w których: - 1 grudnia temp. za GWC wynosiła od 10.5 oC do 8.4 dzisiaj (czyli przyjmuję srednio 9,5 oC), - średnia temp. zewnętrzna dla grudnia wychodzi mi -2,19 oC To daje: Od -2,19 na zewnątrz do +9,5 za GWC: 1,36 GJ Od +9,5 (GWC) do ok. +20 (reku): 1,22 GJ Zużycie na urządzeniach grzewczych: 4,12 GJ (odczyt z licznika ciepła) - zużycie na potrzeby c.w.u. (ok. 31*0,035=1.08 GJ) = 3,04 GJ. GWC dostarczył więc w grudniu ok.: 1,36/(1,36+1,22+3,04)=24% energii na potrzeby ogrzewania budynku. GWC + reku dostarczył ok: 46% energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 ZA DOKŁADNIE! Znaczy sama Ziemia blisko 1/3 Wszystko razem prawie połowę! Otworzyłbym piwo! Zmęczenia przy robieniu GWC TERAZ już chyba jakoś tak... nie czujesz...? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.01.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 GWC dostarczył więc w grudniu ok.: 1,36/(1,36+1,22+3,04)=24% energii na potrzeby ogrzewania budynku. GWC + reku dostarczył ok: 46% energii. Sama radość z tym ciepełkiem płynie. :D Nic tylko pogratulować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zmęczenia przy robieniu GWC TERAZ już chyba jakoś tak... nie czujesz...? To fakt, że zmęczenie odchodzi na plan dalszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian i Ola 06.01.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Rewelacja, efekty są imponujące!! A jak w ostatnich zimowych dniach sprawdza się Wodny 1, czy równie dobrze ?? Piczman pewnikiem poda nam garść informacji może ktoś jeszcze się pochwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Nie mam czym pomierzyć ale chodzi już ponad miesiąc cały czas, bywało i -20 a nawiew wciąż w granicach +18 C. Reku nigdy nie zamarzł. Byle jaki termometr przylgowy pokazuje wciąż te +12 na zasilaniu i +10 na powrocie.Ale pomiar to marny. Pomijając ,,, Złoże mam bogate jak widać a sprawność taka jak powinna być. A piwko za to codziennie piję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 06.01.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 mój gwc rurowy też pracuje non stop i z pomiarów temp. przy reku. wychodzą sprawność:sam reku. ok 80%reku + gwc ok 92%ile to daje oszczędności na ogrzewaniu? moje wyliczenia (zapewne obarczone jakimś błędem przybliżeń) wskazują, że jest to ok 20-25% opału mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 I - oczywiście - teraz stale jest tam SUCHO (przy tym GWC)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 17.01.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Ja mam juz odpalony reku teraz pomalu zabieram sie za połączenie wszystkiego w GWC, zastanawia mnie jedna sprawa mam reku na poddaszu no nagrzewnica tez powinna byc na gorze i teraz pytanko co zrobic z odprowadzeniem skroplin czy one bada tylko latem... w zime przy ogrzewaniu raczej sie nie powinny pojawiac bo dplyz z reku zrobilem bylo dosc latwo ale z nagewnicy nie bardzo to widze w zime ... temp bliskie zera a odcinek oklo 2 m a reku ma 10 cm do cieplej strefy.... Powiedzcie mi czy w zime moza sie spodziwac tam jakiejs wilgoci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts