Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem , po co te kpiny ?

Chyba nie luibisz uczyć sie na doswiadczeniach innych ale pozwól że wkleje taki cytat:

ponieważ od miesiąca testuję u siebie 3 chińskie generatory po 900W każdy na 10 metrowych masztach więc wam napiszę jakie są moje spostrzeżenia

energii jest tyle co kot napłakał, dobrze było tylko na samym początku, w pierwszym tygodniu gdy nad łodzią przechodził mały tajfun, potem przez następne 3 tygodnie ładowanie w granicach 300mA na 24,5V czyli w okolicach 7W

po prostu maszt 10mnpt jest za niski żeby w miejskiej zabudowie sięgnąć silnego stabilnego wiatru, a z kolei budowa czegoś większego to pozwolenie na budowę i strasznie skomplikowana procedura legislacyjna

generalnie jeśli nie macie domku samotnie stojącego na wysokiej górce, albo tuż nad morzem, albo dostępu do pofabrycznego komina wysokiego na min 50mnpt to darujcie sobie od razu wszelkie chińskie turbiny wiatrowe

Przecież na swoim rekuperatorze też możesz sobie co najwyżej "komórkę naładować" ...

Zakładajc 6 miesięcy wentylacji po 200m3/h, ze sprawnością około 80% rekuperator odzyskuje 3500 kWh. A to juz calkim konkretna kasa.

Tak z ciekawosic (bo nie widzialem aby ten temat byl poruszany):

czy nie lepiej ogolnie GWC robic w cieniu (czyli np za dmokiem na polnocy) ?

Bo na logike, w zime i tak jest na tyle malo slonca, ze ziemia sie praiwe nie podgrzewa, i ta energia i tak nie jest wykorzystywana. Za to w lato, w cieniu ziemia i tak jest chlodniejsza, a co za tym idzie jest wieksza efektywnosc chlodzenia

Fantom

Dobrze posadowiony GWC powinien być tam, gdzie średnia temperatura całorocznie jest w miarę stała...

7-10stC

Więc nasłonecznienie tu dużego wpływu nie ma...

"co za tym idzie jest wieksza efektywnosc chlodzenia "

Zdanie to nie jest więc prawdziwe.

To po co?

Adam M.

U mnie pracuje od ponad 3 miesięcy ciągle (z minimalnymi przerwami na samym początku tego okresu - nie wiecej niż łącznie 1 dzień przez te trzy miesiące) i dzisiaj mam 8,4 oC za GWC. Od co najmniej miesiąca nie był wyłączany nawet na chwilę.

Wymiennik żwirowy o dość dużej powierzchni: 57 m2.

Arktyka (Białystok) ;).

Dasz radę oszacować ile procentowo potrzeb "dała" Ci Ziemia?

Przyjmując dane dla grudnia w których:

- 1 grudnia temp. za GWC wynosiła od 10.5 oC do 8.4 dzisiaj (czyli przyjmuję srednio 9,5 oC),

- średnia temp. zewnętrzna dla grudnia wychodzi mi -2,19 oC

To daje:

Od -2,19 na zewnątrz do +9,5 za GWC: 1,36 GJ

Od +9,5 (GWC) do ok. +20 (reku): 1,22 GJ

Zużycie na urządzeniach grzewczych: 4,12 GJ (odczyt z licznika ciepła) - zużycie na potrzeby c.w.u. (ok. 31*0,035=1.08 GJ) = 3,04 GJ.

GWC dostarczył więc w grudniu ok.: 1,36/(1,36+1,22+3,04)=24% energii na potrzeby ogrzewania budynku.

GWC + reku dostarczył ok: 46% energii.

Nie mam czym pomierzyć ale chodzi już ponad miesiąc cały czas, bywało i -20 a nawiew wciąż w granicach +18 C.

Reku nigdy nie zamarzł.

Byle jaki termometr przylgowy pokazuje wciąż te +12 na zasilaniu i +10 na powrocie.Ale pomiar to marny.

Pomijając ,,,

Złoże mam bogate jak widać a sprawność taka jak powinna być.

A piwko za to codziennie piję :wink:

• 2 weeks później...

Ja mam juz odpalony reku teraz pomalu zabieram sie za połączenie wszystkiego w GWC, zastanawia mnie jedna sprawa mam reku na poddaszu no nagrzewnica tez powinna byc na gorze i teraz pytanko co zrobic z odprowadzeniem skroplin czy one bada tylko latem... w zime przy ogrzewaniu raczej sie nie powinny pojawiac bo dplyz z reku zrobilem bylo dosc latwo ale z nagewnicy nie bardzo to widze w zime ... temp bliskie zera a odcinek oklo 2 m a reku ma 10 cm :) do cieplej strefy....

Powiedzcie mi czy w zime moza sie spodziwac tam jakiejs wilgoci ?