szczukot 25.01.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 a powietrze za nagrzewnica ? ile ma ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 25.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Piczman a mierzysz te -25 na zaczerpie przed nagrzewnica czy temp z zewnatrz za oknem ? U mnie spora roznica jesli chodzi o te odczyty - reku niby ma mniejszy mroz jak za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.01.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 1) Załącza pompę ( czt. włącza GWC) poniżej ustawionej na jednym termostacie i powyżej ustawionej na drugim termostacie. Jakiego rzedu masz ustawione obie temperatury ? Z 8 i 24 st ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Te -25 to za oknem było !OK!Pożyczę dzisiaj miernik w "elektroniku" bo na zakup mnie nie stać teraz i zrobię takie same pomiary jak ostatnio opisywałem w Dzienniku.Sam jestem ciekaw jak w tych warunkach zmieniły się temp.I zrobię dziurę w kolanku za nagrzewnicą.Wszystko będzie , zdjęcia też. GWC załącza się poniżej +2 !Co do okresu letniego to podam w Sierpniu, bo wszystko wyjdzie w praniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Tak swoja droga, zakladjac, ze grunt jest stabilny, oplaca sie brac mini-koaprke ? Cena prawie dwa razy nizsza, ale chyba czas na wykonanie wykopow o tej samej dlugosci moze byc wbrew pozorom duzo wiekszy (3-4 razy) ?A co za tym idzie duza koparka wyjdzie taniej (choc wiecej rozrytego "ogrodu"). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 25.01.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ja zamówiłem duża koparkę z łyżką 0,6m szerokosci i kładłem do jednego rowu nitkę tam i spowrotem po obu brzegach a robiłem większe przerwy pomiędzy rowami, weź koparkę z łyżką jak najszerszą i szybko to poleci w jednym rowie wykopu kładziesz dwie rurki. U mnie pod 150mb rurki czyli ok 75mb rowu poszło w jakieś 3 godziny, w sumie 7 godzin pracy (jeszcze inne roboty na działce) kosztowały mnie mniej niż połowa kwoty jaką powiedzieli "układacze rurki z mini koparką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel 126 26.01.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam, po długiej przerwie W tym roku na pewno zrobię jakiś GWC. Glikolowy albo powietrzny. Może ktoś mi wyjaśni który z nich da "wilgotniejsze" powietrze? Dziś sprawdziłem sprawność mojej instalacji i wyszło 55%. Powinienem sprawdzić samo reku, ale jest zabudowane wiec na razie nie dam rady. Wilgotność w domu jest ok 28% To już 3 zima w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Węższa łyżka może się okazać niewypałem tak jak u mnie, glikolowe kopie się w mało sprzyjających warunkach. Ostatecznie kopałem szeroki rów aby wsadzić tam wąską rurkę Pomiary będą jutro, nie dałem rady pożyczyć wczoraj miernika ,,, Pawel 126, a jaką wymianę masz teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 26.01.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 jaka może być najdłuższa 1 pętla przy wodnym GWC ? bo zostawiłem sobie na to tylko 2 przepusty o średnicy takiej jak doprowadzenie wody do budynku ? i drugie pytanie czy spadek terenu ma tutaj jakies znaczenie przy układaniu w ziemi tego "wymiennika" ? i jaką średnicę rurki najlepiej wybrać biorac pod uwagę że będzie jedna pętla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 26.01.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 http://forum.muratordom.pl/gwc-wodny-tymi-recami-robiony,t179105.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel 126 26.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pawel 126, a jaką wymianę masz teraz ? Tego nie wiem i nie mam czym zmierzyć. Regulacje robiła firma która to zakładała. Mam Mistrala 400G http://www.pro-vent.pl/mistral-400g,0.html Wentylator zawsze na 1 biegu, no chyba że duża impreza to podciągam. Jak było cieplej koło -5 to zauważyłem że mam różnicę ok 5st pomiędzy pietrem a parterem na nawiewach. W zeszłym roku ociepliłem rury na strychy coś tam dało ale widać że jeszcze trzeba coś zrobić. Obecnie mam izolacje poziomą miedzy jętkami. Na tym leża rury owinięte wełna i folia stretch. Mam pytanie - przykryć wszystko następna warstwa wełny ? Czy docieplić skosy do czubka dachu. Co da lepszy efekt? Przyznam że ze skosami mniej roboty będzie bo dalej będę po jętkach chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 26.01.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Obecnie mam izolacje poziomą miedzy jętkami. Na tym leża rury owinięte wełna i folia stretch. Mam pytanie - przykryć wszystko następna warstwa wełny ? Czy docieplić skosy do czubka dachu. Co da lepszy efekt? Przyznam że ze skosami mniej roboty będzie bo dalej będę po jętkach chodzić. Ja mam docieplone jętki do szczytu i sufit wszystko 30cm, temperatura na tym mikrostyszku była +10 przy -18 na dworze, a 20 wewnątrz domu. Wentylacja jeszcze nie działa a rury zawinięte w 10 cm wełny z folią alu, ale zostało mi trochę wełny wiec, planuje owinąć rury wełną i streczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Przed nagrzewnicą -16 C, za nagrzewnicą +0,5 C przy max wydajności centralki.Przed nagrzewnicą -16 C, za nagrzewnicą +6,3 C przy 1/4 wydajności centrali. GWC chodzi od 2 miesięcy cały czas.Glikol przed nagrzewnicą ma 6,5 C a za nagrzewnicą już 3,5 C ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 27.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 No to wymiennik spradza sie super. W zime raczej rzadko 100% wydajności. musze sie wziac w koncu za mojego GWC na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.01.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 W zime raczej rzadko 100% wydajności. Już w pierwszym sezonie gdzie pełno wody grozi to przesuszeniem powietrza, przy tak niskich temp. to podejrzewam będę musiał mocno ograniczać wentylację. Dziś na 1/4 wydajności mam 50 % jak w mordę Czyli nawiew + 6,5 C gdy na zewnątrz srogi mróz ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.01.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czym napelniacie rury ? Czystym glikolem ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Czysty glikol robi się jak galareta, musisz Go rozrobić 50/50 z wodą.Wtedy ma najlepsze parametry zamarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.01.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 No wlasnie tak chcialem sie upewnic, ze powinien byc pol/pol z woda (demineralizowana ?) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 28.01.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 W zime raczej rzadko 100% wydajności. Już w pierwszym sezonie gdzie pełno wody grozi to przesuszeniem powietrza, przy tak niskich temp. to podejrzewam będę musiał mocno ograniczać wentylację. Dziś na 1/4 wydajności mam 50 % jak w mordę Czyli nawiew + 6,5 C gdy na zewnątrz srogi mróz ,,, Witam, mam pytanko. Czy pod płyte fundamentowa (oczywiście głębiej) można położyc rure do GWC glikolowego? Co 1,2-1,5m wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 28.01.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Jaki możecie polecić termometr do instalacji w rurach od reku?Chciałbym pomonitorować sobie temperaturę czerpni, wyrzutni, za reku, na anemostatach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts