Piczman 28.01.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ja mam taki z sondą/szpilką i kabelkiem. Dobry jest jak za 42 zł http://allegro.pl/item893635833_panelowy_termometr_miernik_temperatury_50_150c.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karusiasmok 07.02.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam, Poszukujemy kompleksowej obsługi wentylacji mechanicznej wraz z rekuperatorem, który ochłodzi i osuszy powietrze latem jednocześnie ma za zadanie wstępnie ogrzać powietrza zimą. Znajomy polecił nam bezprzeponowy płytowy GWC PROVENT-GEO. Czy mogę prosic o opinię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 07.02.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Trochę się pośpieszyłeś z tym zasypywaniem fundamentów. Pod garażem miałeś idealne miejsce na posadowienie żwirowca. To też wymiennik bez przeponowy podobnie jak GWC płytowe które chcesz założyć, a ma tą przewagę że jeszcze spełnia role filtru powietrza nawiewanego. To zaleta którą nie można pogardzić. Dobrze dobrane złoże pozwala na pracę ciągłą. Zresztą jeśli chcesz wykorzystywać GWC do intensywnego chłodzenia latem warto każdy wymiennik przewymiarować. Firmy przeważnie dobierają powierzchnie do pracy przerywanej. Wiąże się to częstą z parciem inwestora na cenę. Dla GWC płytowego ważną role odgrywa poziom wód gruntowych. Rozumiem że u Ciebie z tym nie ma problemu. Więc jeśli dobrze wykonany to sprawdza się całkiem przyzwoicie. Zaletą wymienników bez przeponowych jest brak problemów z kondensatem i łatwość nawilżania złoża. Co do sprawności to GWC płytowy będzie sprawdzał się dobrze jak każdy inny, pod warunkiem że będzie dobrze z wymiarowany. Tu masz linka jak sobie radzi GWC płytowy z mrozami: http://forum.muratordom.pl/post3974096.htm?highlight=#3974096 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karusiasmok 07.02.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dzięki Jani za podpowiedź Masz rację z tymi fundamentami, budowanie to jak gra w szachy, każdy ruch trzeba przewidywac conajmniej z trzykrotnym wyprzedzeniem i we wszelkich możliwych układach. GWC płytowy wygląda bardzo fajnie, tylko jedna sprawa mnie troche niepokoi, a mianowice zapach powietrza mający kontakt z woda pochodząca z kondensacji. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ceny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.02.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Dzięki Jani za podpowiedź Masz rację z tymi fundamentami, budowanie to jak gra w szachy, każdy ruch trzeba przewidywac conajmniej z trzykrotnym wyprzedzeniem i we wszelkich możliwych układach. GWC płytowy wygląda bardzo fajnie, tylko jedna sprawa mnie troche niepokoi, a mianowice zapach powietrza mający kontakt z woda pochodząca z kondensacji. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ceny Pozdrawiam Zrób zwirowca w fundamentach i po problemie, taniej od tego płytowego, nie ma problemu z kondensatem, możesz zrobić sam (lub choćby przypilnować dobrego wykonania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 siedzę i odpowietrzam GWC wodny. Szlag mnie zaraz trafi bo ze 3 dni to robie a pompa dalej mieli powietrze. Instalacja przelana przez godzine wodą pod ciśnieniem 5 atmosfer a potem napełniona glikolem. Nie wiem skąd to cholerne powietrze sie bierze Dzisiaj wprawdzie wydusiłem + 2 stC za wymiennikim. Przed wymiennikiem -10stC. Pomyślałem że pomierzę powietrze nawiewane do pomieszczeń. Bez GWC było 13,5 stC. Z GWC spodziewałem sie dużo więcej a tu mala niespodzianka 14,1 stC Wymiennik przeciwprądowy. Zysk żaden. Tylko tyłe że reku spokojniej pracuje - nie musi sie rozmrażać. Cały zysk z GWC idzie do wyrzutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 10.02.2010 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 GWC płytowy wygląda bardzo fajnie, tylko jedna sprawa mnie troche niepokoi, a mianowice zapach powietrza mający kontakt z woda pochodząca z kondensacji. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ceny Pozdrawiam Fajnie wygląda i fajnie działa. Zapachem powietrza się nie przejmuj. Tu problem nie występuje podobnie jak w żwirowcu. Po to się go robi na odpowiedni grubej podsypce piaskowej żeby woda z kondensacji się dobrze wchłaniała w grunt. Powietrze przepływające przez wymiennik nie ma styku z tymi skroplinami. Co do ceny to rzeczywiście może być powód do zmartwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.02.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 coulignon U mnie przy -10 nawiewu mam za nagrzewnicą ok. +5 C i to zależy przy jakiej wymianie.Przy max mam już +2 tak jak u Ciebie !Napisz jaki przypływ daje Ci ten wynik bo to ważne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.02.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 coulingnon, w sumie to raczej norma, masz przeciwprądowca który ma wysoką sprawność a więc zyski nie są zbyt duże korzystając z GWC, oprócz nie zamnarzania.Ja mam krzyżowca a więc korzystając z GWC zyskuję czasem nawet 5oC bo sam krzyżowiec to "cienias".Tak naprawdę to mając rewelacyjnego przeciwprądowca który by jeszcze nie zamarzał to zimą GWC nie jest potrzebny.Ja swojego głównie zrobiłem jako kLime latem bo wierzyłem w wysoką sprawność mojej centrali a tu kiszka więc w sumie mój GWC zimą mi duże też daje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.02.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 A jak ja mam miec ned-air krzyzowo-przeciwpradowy to jest w takim sensie robic GWC na zime ?? Czy uzyskam jeszcze mniej niz poprzednik ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.02.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dzięki Jani za podpowiedź Masz rację z tymi fundamentami, budowanie to jak gra w szachy, każdy ruch trzeba przewidywac conajmniej z trzykrotnym wyprzedzeniem i we wszelkich możliwych układach. GWC płytowy wygląda bardzo fajnie, tylko jedna sprawa mnie troche niepokoi, a mianowice zapach powietrza mający kontakt z woda pochodząca z kondensacji. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ceny Pozdrawiam Zwirowca zrobisz sam za ok. 3-4 tys (jeśli zlecisz robote powinnieneś znależć wykonawce za ok. 6-7tys), natomiast płytowe GWC to koszt ok. 12tys. Wszystko oczywiście jest uzależnione od ilości wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 15.02.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 siedzę i odpowietrzam GWC wodny. Szlag mnie zaraz trafi bo ze 3 dni to robie a pompa dalej mieli powietrze. Instalacja przelana przez godzine wodą pod ciśnieniem 5 atmosfer a potem napełniona glikolem. Nie wiem skąd to cholerne powietrze sie bierze Dzisiaj wprawdzie wydusiłem + 2 stC za wymiennikim. Przed wymiennikiem -10stC. Pomyślałem że pomierzę powietrze nawiewane do pomieszczeń. Bez GWC było 13,5 stC. Z GWC spodziewałem sie dużo więcej a tu mala niespodzianka 14,1 stC Wymiennik przeciwprądowy. Zysk żaden. Tylko tyłe że reku spokojniej pracuje - nie musi sie rozmrażać. Cały zysk z GWC idzie do wyrzutni Nie rozumiem tego. Dlaczego pisze się, że rekuperator przeciwprądowy nie daje znacznie lepszych efektów odzysku ciełpa przy zastosowaniu GWC? Na logikę wychodzi tak, że im zimniejsze powietrze zaciągamy z zewnątrz, tym więcej energii trzeba do ogrzania go do temp. np. 15C. Czy ktoś testował to przez dłuższy okres - 3 dni z GWC i 3 dni bez? Oczywiście zakładając podobne warunki na zewnątrz i wewnątrz budynku oraz szybkość przepływu. Acha, no i czy ogrzewanie w domu pobierało tyle samo energii? Firmy od reku przeciwprądowych piszą, że odzysk ciepła jest podobny przy -20c i 0C - a gdzie reszta parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 15.02.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie rozumiem tego. Dlaczego pisze się, że rekuperator przeciwprądowy nie daje znacznie lepszych efektów odzysku ciełpa przy zastosowaniu GWC? Na logikę wychodzi tak, że im zimniejsze powietrze zaciągamy z zewnątrz, tym więcej energii trzeba do ogrzania go do temp. np. 15C. Oczywiście, że potrzeba więcej ale mowa jest o sprawności. A sprawność będzie tym większa im większa jest różnica temperatur, podgrzewając powietrze przed reku zmniejszasz sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 15.02.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 coulingnon, w sumie to raczej norma, masz przeciwprądowca który ma wysoką sprawność a więc zyski nie są zbyt duże korzystając z GWC, oprócz nie zamnarzania. pzdr Ja rowniez dolaczam sie do pytania Szczukota, czy moglbym podarowac sobie GWC w przypadku zastosowania centrali Bartosza? Centrala i przewody w ogrzewanym poddaszu? Nagrzewnica nie wchodzi w rachube... Szczerze mowiac troche nie po drodze mi z rurowcem, a na drozsze i brdziej skomplikowane uklady zal mi kasy.... Na klimie mi nie zalezy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 15.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 No to przy Bartoszu nie ma sensu jak nie zalezy ci na delikatnym schładzaniu w lato. Moj bartosz ma bardzo mala roznice z zalaczonym GWC glikolowym na nawiewie do domu... ale zalezy mi na chlodzeniu w lato - bylem u znajomego co takie cudo am i to naprawde jest mile Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 15.02.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Na podstawie moich obserwacji tzewn | tnaw | twewn | sprawność | -9 | 12 | 21 | 70 | -8 | 13 | 21 | 72 | -6 | 14 | 21 | 74 | -3 | 16 | 21 | 79 | -1 | 17 | 21 | 82 | wynika, że sprawność całego systemu wentylacji spada dla niższych temperatur zewn. To znaczy, że mam duże straty na przewodach. Z wątku j-j wynika, że warto zrobić GWC; nawet przy słabym reku, ale przy dokładnej izolacji, sprawność całości jest rewelacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 15.02.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 Nie rozumiem tego. Dlaczego pisze się, że rekuperator przeciwprądowy nie daje znacznie lepszych efektów odzysku ciełpa przy zastosowaniu GWC? Na logikę wychodzi tak, że im zimniejsze powietrze zaciągamy z zewnątrz, tym więcej energii trzeba do ogrzania go do temp. np. 15C. Oczywiście, że potrzeba więcej ale mowa jest o sprawności. A sprawność będzie tym większa im większa jest różnica temperatur, podgrzewając powietrze przed reku zmniejszasz sprawność. Ostatecznie chodzi o mniejsze zużycie energii i komfort latem i zimą. Pytanie, czy ktoś sprawdził jakie jest zużycie energii na ogrzanie domu z GWC i bez niego (myślę o przeciwprądowcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.02.2010 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Tu masz wyliczenie oszczędności w bilansie energetycznym domu dla rekuperatora i GWChttp://forum.muratordom.pl/post3922269.htm?highlight=#3922269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 16.02.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 coulingnon, w sumie to raczej norma, masz przeciwprądowca który ma wysoką sprawność a więc zyski nie są zbyt duże korzystając z GWC, oprócz nie zamnarzania. Ja mam krzyżowca a więc korzystając z GWC zyskuję czasem nawet 5oC bo sam krzyżowiec to "cienias". Tak naprawdę to mając rewelacyjnego przeciwprądowca który by jeszcze nie zamarzał to zimą GWC nie jest potrzebny. Ja swojego głównie zrobiłem jako kLime latem bo wierzyłem w wysoką sprawność mojej centrali a tu kiszka więc w sumie mój GWC zimą mi duże też daje. a jak to sie ma do tego stwierdzenia? teoretycznie sprzecznosc, ale moze tutaj chodzi o jakies wyliczenia (wysoka sprawnosc na nizszym poziomie energetycznym?) ps. ten zwirowiec falcona, fajny, ale dla mnie za duza skala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.02.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 coulingnon, w sumie to raczej norma, masz przeciwprądowca który ma wysoką sprawność a więc zyski nie są zbyt duże korzystając z GWC, oprócz nie zamnarzania. Ja mam krzyżowca a więc korzystając z GWC zyskuję czasem nawet 5oC bo sam krzyżowiec to "cienias". Tak naprawdę to mając rewelacyjnego przeciwprądowca który by jeszcze nie zamarzał to zimą GWC nie jest potrzebny. Ja swojego głównie zrobiłem jako kLime latem bo wierzyłem w wysoką sprawność mojej centrali a tu kiszka więc w sumie mój GWC zimą mi duże też daje. a jak to sie ma do tego stwierdzenia? teoretycznie sprzecznosc, ale moze tutaj chodzi o jakies wyliczenia (wysoka sprawnosc na nizszym poziomie energetycznym?) ps. ten zwirowiec falcona, fajny, ale dla mnie za duza skala... Zrób 20m2 mniej a efekt będziesz miał zbliżony A co do sprzeczności sama prawda, przy krzyżowcu ja zyskasz ponad 50% to już jest dobrze więc GWC jest pomocne z każdym stopniem zwiększenia temp. nawiewu do domu. Sprawność dobrego przeciwprądowca powoduje, że te kilka stopni można pominąć bo nie dogrzeje znacząco powietrza nawiewanego. Nie ma tutaj magii, jest logika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts