GrzegorzPN 20.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Kolejne proste pytanie: Skąd powietrze zaciągane z zewnątrz (zakładamy, że jest suche i bardzo zimne) weźmie wilgoć, jeśli będzie podgrzewane nagrzewnicą z GWC? Oczywiście nie weźmie. Dlatego GWC żwirowe jest lepsze 1. GWC glikolowe nie spowoduje wzrostu wilgoci w nawiewanym powietrzu. Tym samym to powietrze nie przeniesie większej ilości energii cieplnej. Ponieważ wyrzucamy z reku cieplejsze powietrze (i wilgoniejsze) niż nawiewamy z GWC glikolowego, a jednocześnie sprawność układu niewiele wzrasta, stosowanie GWC i nagrzewanie powietrza wchodzącego do domu ... nie ma sensu? 2. Żwirowiec zwiększa wilgotność powietrza, podgrzewa do temp. (np. +7C), ale powietrze takie przenosi więcej energii. Z reku wyrzucimy powietrze o wyższej temperaturze, ale o zbliżonej wilgotności. Wniosek: mniej wydaliśmy na grzanie domu, powietrze nawiewane i wyciągane miały zbliżoną wilgoność (bynajmniej nie było takiej różnicy jak w pkt. 1). Tak czy siak, gdy zastosujemy GWC, w wyrzucanym powietrzu będzie sporo energii cieplnej, z którą można coś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2010 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 "Tak czy siak, gdy zastosujemy GWC, w wyrzucanym powietrzu będzie sporo energii cieplnej, z którą można coś zrobić" Zdanie pozornie słuszne!Bo?Bo co można zrobić z jakimiś 120m3 powietrza na godzinę?To w warunkach zimy względnie normalnej. Bo w mrozy to i tyle nie będzie!Licząc z tych 120m3 na godzinę to na minutę wychodzi 2m3 a na sekundę 0,03m3.Rozmawiamy tu o co sekundowym przepływie MASY (1,2kg/1m3) rzędu 4dkg !!!!!ILE kilowatów z tego chcesz wydusić?NO, TO ZWIĘKSZYĆ PRZEPŁYW - I TO ZNACZNIE!Fajnie! Urządzenia pozwolą... Tylko PO CO?Żeby sobie zniszczyć chałupę?Żeby w imię tego odzysku złódkować z przesuszenie wszelkie dechy?(meble, parkiet, drzwi i diabli wiedzą co jeszcze..) Technicznie - MOŻNA sobie taki odzysk wyobrazić, a nawet zrealizować.Ekonomicznie - w domu jednorodzinnym nie jest to uzasadnione.W Hipermarkecie czy wieżowcu biurowym - tak!Tu wyszłoby urządzenie mieszczące się w pudełku po butach.Adam M. (Są takie rzeczy, z którymi trzeba się pogodzić...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 20.02.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Acha, racja.Przejrzałem karty techniczne pomp ciepła (powietrze - woda). Przepływ powietrza 2000-3000 m3/h.Wody się z tego nie podgrzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 21.02.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 znalazłem małe pompy ciepła na cwu. Zaciągają powietrze wyrzucane z wentylacji. Pracują na min. +6 v +8C. Pobierają 500W - oddają ca. 1500W.Zbiorniki na wodę 280-300l. Cena niewygórowana, zwłaszcza, że można sobie podarować solary lub/i kominek z płaszczem wodnym (znad kominka może być zaciagane ciepłe powietrze do reku).Jeżeli to ustrojstwo pogrzeje zimą wode do 30C i bedzie taką utrzymywało, a drugim podgrzewaczem (przepływowym lub niewielkim pojemnościowym) dogrzeje sobie wodę, to będzie to jakieś rozwiazanie.Jest niedziela - w tygodniu popytam do dokładne dane, w tym o min. przepływ powietrza...Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 21.02.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 znalazłem małe pompy ciepła na cwu. Zaciągają powietrze wyrzucane z wentylacji. Pracują na min. +6 v +8C. Pobierają 500W - oddają ca. 1500W. Zbiorniki na wodę 280-300l. Cena niewygórowana, zwłaszcza, że można sobie podarować solary lub/i kominek z płaszczem wodnym (znad kominka może być zaciagane ciepłe powietrze do reku). Jeżeli to ustrojstwo pogrzeje zimą wode do 30C i bedzie taką utrzymywało, a drugim podgrzewaczem (przepływowym lub niewielkim pojemnościowym) dogrzeje sobie wodę, to będzie to jakieś rozwiazanie. Jest niedziela - w tygodniu popytam do dokładne dane, w tym o min. przepływ powietrza... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Chyba kolejną rzecz próbujesz przekombinować, zastanowiłeś się ile idzie na cwu, że chcesz tego zaoszczedzić kupując pompę ciepła ? U mnie dziennie (3 os, zasobnik 200l) na cwu + gotowanie idzie ok 1m3 gazu gz50 (co daje ok 1,6 zł brutto) - jest o co walczyć ? pomijam zrobienie solarów lub pc samemu za grosze bo wówczas warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 21.02.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 znalazłem małe pompy ciepła na cwu. Zaciągają powietrze wyrzucane z wentylacji. Pracują na min. +6 v +8C. Pobierają 500W - oddają ca. 1500W. Zbiorniki na wodę 280-300l. Cena niewygórowana, zwłaszcza, że można sobie podarować solary lub/i kominek z płaszczem wodnym (znad kominka może być zaciagane ciepłe powietrze do reku). Jeżeli to ustrojstwo pogrzeje zimą wode do 30C i bedzie taką utrzymywało, a drugim podgrzewaczem (przepływowym lub niewielkim pojemnościowym) dogrzeje sobie wodę, to będzie to jakieś rozwiazanie. Jest niedziela - w tygodniu popytam do dokładne dane, w tym o min. przepływ powietrza... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Chyba kolejną rzecz próbujesz przekombinować, zastanowiłeś się ile idzie na cwu, że chcesz tego zaoszczedzić kupując pompę ciepła ? U mnie dziennie (3 os, zasobnik 200l) na cwu + gotowanie idzie ok 1m3 gazu gz50 (co daje ok 1,6 zł brutto) - jest o co walczyć ? pomijam zrobienie solarów lub pc samemu za grosze bo wówczas warto nie mam blisko gazu, nawet podciągniecie wodociągu wyjdzie drożej niż głeboka studnia - nie porównuje jakości wody, bo nie ma czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 21.02.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 znalazłem małe pompy ciepła na cwu. Zaciągają powietrze wyrzucane z wentylacji. Pracują na min. +6 v +8C. Pobierają 500W - oddają ca. 1500W. Zbiorniki na wodę 280-300l. Cena niewygórowana, zwłaszcza, że można sobie podarować solary lub/i kominek z płaszczem wodnym (znad kominka może być zaciagane ciepłe powietrze do reku). Jeżeli to ustrojstwo pogrzeje zimą wode do 30C i bedzie taką utrzymywało, a drugim podgrzewaczem (przepływowym lub niewielkim pojemnościowym) dogrzeje sobie wodę, to będzie to jakieś rozwiazanie. Jest niedziela - w tygodniu popytam do dokładne dane, w tym o min. przepływ powietrza... Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Chyba kolejną rzecz próbujesz przekombinować, zastanowiłeś się ile idzie na cwu, że chcesz tego zaoszczedzić kupując pompę ciepła ? U mnie dziennie (3 os, zasobnik 200l) na cwu + gotowanie idzie ok 1m3 gazu gz50 (co daje ok 1,6 zł brutto) - jest o co walczyć ? pomijam zrobienie solarów lub pc samemu za grosze bo wówczas warto nie mam blisko gazu, nawet podciągniecie wodociągu wyjdzie drożej niż głeboka studnia - nie porównuje jakości wody, bo nie ma czego. O rety nie chodzi o konkretny opał tylko podejście, przy zasilaniu prądem w II taryfie wyjdzie podobnie, to tak jak z solarami, jeśli kupne to bez sensu. Poczytaj posty j-j ile płaci za wszystko używając tylko prądu skoro idziesz w kierunku pasywaniaka - wg mnie nie ma sensu kombinować przy takich opłatach, co innego jeśli byś budował wszystko sam (solary lub pc) ale wówczas nie ma znaczenia co zbudujesz bo będzie tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 21.02.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Czy poprawnie myślę, że aby zrobić GWC do wentylacji to najłatwiej będzie kopiąc rów od studni głębinowej do domu (ok. 30m) wykopać szerszy taki na 1,5 m i położyć 60 metrów rury 25cm (oczywiście dodatkowa czerpnia na ścianie lub przed samym domem w ziemi?Czy powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Zakladajac, ze powiedzmy od czerpni powietrza do reku jest 5m rury, to nagrzewnice montowac przy czerpni czy przy reku (nieogrzewany strych) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 21.02.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Czy poprawnie myślę, że aby zrobić GWC do wentylacji to najłatwiej będzie kopiąc rów od studni głębinowej do domu (ok. 30m) wykopać szerszy taki na 1,5 m i położyć 60 metrów rury 25cm (oczywiście dodatkowa czerpnia na ścianie lub przed samym domem w ziemi? Czy powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę? Możesz jakkolwiek, jeśli 2 rury równolegle to w pewnej odległości od siebie. Spadek w jednym kierunku i tam osadnik na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.02.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Czy poprawnie myślę, że aby zrobić GWC do wentylacji to najłatwiej będzie kopiąc rów od studni głębinowej do domu (ok. 30m) wykopać szerszy taki na 1,5 m i położyć 60 metrów rury 25cm (oczywiście dodatkowa czerpnia na ścianie lub przed samym domem w ziemi? Czy powinienem na coś jeszcze zwrócić uwagę? Oprócz tego co już napisał Mice, na możliwość znacznego ochładzania wody w przyłączu przy długotrwałej pracy, np. pod koniec sezonu. Taki układ przestrzenny powinien Cię zabezpieczyć przed ewentualnymi przykrymi niespodziankami. -----------o -----------| --------0,8-1 m -----------| o ------1,5------- o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 22.02.2010 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mice, prawda jest taka, że trzeba przeanalizować wszystko razem - w komplecie. W przeciwnym razie zawsze pewne rozwiązania będą miały wady. Wracając do pompy cwu - znalazłem pompe Vies... cwu, która potrzebuje max 250m3/h powietrza. Więc jeśli to działa względnie dobrze dla mniejszych przepływów, można sobie podarować solary, o których myślałem i płaszcz wodny, który podraża system. Rozwiązanie: - GWC żwirowe, którego wykonanie załatwi mi sprawe wymiany gruntu pod płytą, - dobre reku (pewnie Bartosz), - wyciąg ciepłego powietrza w okolicy kominka (do odzyskiwania ciepła w reku); zwykły wkład kominkowy. - małe grzałki na każdym kanale wylotowym, prosta regulacja z każdego pokoju, - elektryczne maty grzewcze w łazienkach - pompa cwu, która wykorzysta ciepło wyrzucane z reku (zbiornik 280l) - przepływowy podgrzewacz wody (za pompą). Trzeba policzyć, oszacować koszty inwestycji i eksploatacji. Jak nie wyjdzie, no to szukać innego rozwiazania. Jednak cała ta dyskusja pokazała, że GWC nie jest równe innemu GWC. Pewne praktykowane rozwiązanie nie dają wymiernych efektów i... jest pole do popisu dla naszych konstruktorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.02.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Mice, prawda jest taka, że trzeba przeanalizować wszystko razem - w komplecie. W przeciwnym razie zawsze pewne rozwiązania będą miały wady. Wracając do pompy cwu - znalazłem pompe Vies... cwu, która potrzebuje max 250m3/h powietrza. Więc jeśli to działa względnie dobrze dla mniejszych przepływów, można sobie podarować solary, o których myślałem i płaszcz wodny, który podraża system. Rozwiązanie: - GWC żwirowe, którego wykonanie załatwi mi sprawe wymiany gruntu pod płytą, - dobre reku (pewnie Bartosz), - wyciąg ciepłego powietrza w okolicy kominka (do odzyskiwania ciepła w reku); zwykły wkład kominkowy. - małe grzałki na każdym kanale wylotowym, prosta regulacja z każdego pokoju, - elektryczne maty grzewcze w łazienkach - pompa cwu, która wykorzysta ciepło wyrzucane z reku (zbiornik 280l) - przepływowy podgrzewacz wody (za pompą). Trzeba policzyć, oszacować koszty inwestycji i eksploatacji. Jak nie wyjdzie, no to szukać innego rozwiazania. jak dla mnie małe grzałki w wentylacji + pc z ciepła wyrzucanego z reku do mnie nie trafiają, raz, że układ przekombinowany,a dwa, że nie przemawia do mnie sprawność takich zastosowań, grzałki nie dogrzeją powietrza z wentylacji a pc nie ma uzasadnienia ekonomicznego - oczywiście to moje zdanie z perspektywy użytkowania mojego domu i praktycznego zastosowania u mnie lub gdzie indziej różnych rozwiązań Oczywiście popieram wynalazczość własną i szukanie najlepszych sposobów osiągnięcia celu, wskazuję jednak zawsze na próby porównania z realnymi wynikami Jednak cała ta dyskusja pokazała, że GWC nie jest równe innemu GWC. Pewne praktykowane rozwiązanie nie dają wymiernych efektów i... jest pole do popisu dla naszych konstruktorów ale to było dla niektórych oczywiste od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.02.2010 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Trzeba policzyć, oszacować koszty inwestycji i eksploatacji. Żeby się opłacało ma być względnie tanio. Pierwszą cześć optymalizacji kosztów masz już załatwioną, tak o 50% w stosunku do oferty którą znalazłeś http://www.allegro.pl/item929020675_pompa_ciepla_monoblok_rsj_15_190rdn3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 23.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 rzeczywiście taniej. Gdzie znaleźć dobry program do obliczania zapotrzebowania na ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 23.02.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Jedynym słusznym którym posługują się wszyscy jest OZC do ściągnięcia tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.02.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Heh, fakt - taniocha Poszukaj pod hasłem OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 23.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ta, już mam zainstalowane demo. Mice, ile wydałeś na caly system grzewczy (podłączenie, piece, grzejniki, itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.02.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ta, już mam zainstalowane demo. Mice, ile wydałeś na caly system grzewczy (podłączenie, piece, grzejniki, itp.)? Ech zaczyna się Bedzie udowadnianie, że zapłaciłem za gazowe wodne więcej niż za pc ? Za robote i projekty nic, piec chyba 3,5tyś pln, sterowanie, grzejniki, rury nie pamiętam sporo ale ... no właśnie ale, mam to przemyślane i zaprojektowane dokładnie tak jak chciałem bo robiłem wszystko sam i założeniem nie było najtaniej tylko ogrzewanie wodne + tanie źródło ciepła z możliwością jego wymiany na cokolwiek co zagrzeje wodę. Nigdzie nie twierdzę, że mam najtaniej. Miał być piec Kospela ale żona chciała kuchenkę gazową więc jest piec gazowy. mam podejścia do pc, solarów, kabel i rury do wszystkiego czy to w ogrodzie czy na dachu Wyjaśniam : nie neguję pc jako pc, tak samo jak solarów, reku, gwc, baterii foto itp. Neguję błędne (oczywiście wg mnie czyli subiektywne) założenia i oczywiście mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzPN 23.02.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 chodzi o to, że:1. nie jestem specjalistą z budowania i instalacji,2. rozwazam wszystkie rozwiazania (nawet piec gazowy:), ale w komplecie.3. musze znac rozwiazanie przed budowa, bo przeróbki, zbędne kucie też traktuję jako koszt. Poza tym wk.. by mnie to, że czegoś oczywistego nie przewidziałem. Pisałeś, że nie przemawia do Ciebie ogrzewanie grzałkami. Powiem Ci jakie jest moje rozumowanie i pomyśl, czy to realne.Z reku wychodzi 16-18C. Nie izoluje kanałów wentylacyjnych, bo gdy będą zatopione w stropie między parterem i piętrem oraz pod posadzką na parterze (w akumulacyjnej strefie konstrukcji budynku) nie wychłodzą się, a raczej podgrzeją. Ustalmy, że temp. powietrza się nie zmieni. Przykład:Sciany u=0,15, okna u=0,8, pokój 15m2. Ile potrzebujesz, żeby ogrzać takie pomieszczenie? Ile mocy potrzeba, żeby dogrzać powietrze z reku o 4-5C? Są dostępne grzałki ceramiczne (tanie), które możesz umieścić w kanale tuż przed wylotem (kanał - końcówka z materiału mineralnego) i sterować nimi z każdego pokoju z osobna lub zafundować sobie sterownik centralny. Teraz przemyśl mój tok rozumowania. Zimą palę w kominku, bo lubię, bo jest miło a czasem jak przyciśnie mróz, bo trzeba. Nadmiar ciepła zgarnia reku, które wyrzuca np. +12C - do PC. Ciepło z kominka rozchodzi sie dzięki reku do pozostałych pomieszczen... i już nie używasz grzałek. Używasz jak zgaśnie w kominku, kiedy śpisz i jest II taryfa. Nie trzeba też, jak czasem się słyszy, robić kotłowni z salonu, bo po to się robi dobrze zaizolowany budynek, o prostym układzie pomieszczeń i bez mostków, żeby nie palić jak w lokomotywie.Nie palisz w kominku - grzeją grzałki. Będzie drożej. Wyszło w rozmowie, co sam zresztą podniosłem, że ogrzewanie powietrza wlotowego przez GWC nie zwiększy znacząco odzysku ciepła, a powietrze wyrzucane z reku na zewnątrz będzie wyższe niż zaciągane. Tu JEST WŁAŚNIE BRAK LOGIKI w stosowaniu GWC (rurowy, glikolowy - zaproponowałem, że ciepło z takich GWC powinno być podawane w innym miejscu do reku). Ale ok, ustaliliśmy, że GWC żwirowe realnie przenosi więcej energii cieplnej, bo przenosi powietrze wilgotne, co nie zmienia faktu, że sporo ciepła spiernicza.Stąd pomysł na PC do podgrzania wody. Gdzieś wodę trzeba grzać. ZDaję sobie sprawę, że to nie wystarczy zimą, wiec trzeba za PC postawić przepływowy ogrzewacz.Ostatnie dwa elementy i reku są najdroższe, ale policz czego nie musiałbym zainstalowywać. Pokrótce wyliczę:1. Solary, bo PC latem jest wydajna,2. Płaszcz wodny do kominka, bo reku odzyska ciepło, a jak nie to zostanie w pomieszczeniach i grzałki będą mniej pracować (też dobrze),3. Instalacja co., grzejniki, rurki, itd.4. Podłączenie gazu -nie wiem ile, ale u mnie będzie dużo, jeśli wogóle możliwe. Dodatkowo, gdy zastosuję GWC żwirowe pod budynkiem załatwie od razu sprawę wymiany gruntu pod płytę. Z dodatkowego, małego, GWC glikolowego ułożonej wokól budynku mogę podgrzewać podłogę w ogrodzie a latem chłodzić (jedna mała pompka, obwód zamknięty). To jest właśnie komplet. Trzeba to przeliczyć dokładnie, bo na razie jest na "oko". Dla gazu zrobie podobne rozeznanie. Wyjdzie lepiej. Zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts