sysia_w 13.03.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 hejdaje pod ocenędostałem z juwentu ofertę na taką nagrzewnicę. 24x24 VI rzędów, 300m3/h, pow: -20 do +4, glikol zas 8, powrót 6Powiedzcie mi co to znaczy że nagrzewnica ma 2 obiegi? Glikol płynie równolegle przez dwie niezależne wężownice? Co daje większa liczba obiegów? Piczman - na twoich zdjęciach nagrzewnicy jest kolektor z którego są odprowadzone dwie rurki do wnętrza nagrzewnicy - to oznacza że są 2 obiegi? Dla temp pow za nagrzewnicą +1, proponuja mi 4 rzedową, co wybrać i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.03.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Nie wiem o co chodzi z tymi 2 obiegami, wiem tylko z doświadczenia że nie uzyskasz z tej nagrzewnicy więcej niż +1 C przy -20 C za oknem i przepływie 300 m3 !Odradzam tą 4-rzędową !Będzie za mała ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.03.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Tak swoja droga Dospel ma dwa modele nagrzewnic wodnych. Sa ok ? gorsze/lepsze niz ten przykladowy Juwent ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 15.03.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Powiedzcie mi co to znaczy że nagrzewnica ma 2 obiegi? Glikol płynie równolegle przez dwie niezależne wężownice? Co daje większa liczba obiegów? Prawdopodobnie chodzi o to, jak się domyślasz, że nagrzewnica ma wewnątrz dwa obiegi równoległe co powoduje mniejsze wychładzanie przepływającego glikolu, więc automatycznie podnosi sprawność układu. IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia_w 15.03.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 hejCiągnąc za język poznałem cenę za IV rzędową 580 netto. VI rzędowa będzie miała już odpowiedni zapas do tych max 300m3/h. Jej ceny jeszcze nie znam, ale i tak w stosunku do twojej Piczman juwent zrobił dużyyy krok naprzód, pod względem ceny oczywiście.dzięki za odzew obiegi, chyba jest ich więcej im większa gabarytowo nagrzewnica, kiedyś pigeon pokazywał dobór dla 1000m3/h, nagrzewnica miała okno 48x24 i 6 obiegów Co do dospela, to podają jej parametry dla zakresu temperatur nie występujących w gruncie, więc jak to porównać, chyba to nie te zastosowanie. Jak już to można porównać to: teoma. Sprowadzają nagrzewnice/chłodnice litewskiej firmy salda. Jest nawet programik do ich doboru, ale go jeszcze nie rozgryzłem. Co do ich ceny to wg cennika z infoterm chłodnica AVA200 kosztuje 1650netto i stosują ją dla przepływu 350m3/h. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.03.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Jak taka nagrzewnice juwentu obudowac ? Trzeba samemu "rzezbic" obudowe z wlotem/wylotem ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.03.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Można poprosić Juwent o wykonanie tej pracy, ale....Relanium, pół litra, zestaw reanimacyjny i tydzień urlopu - konieczne, jak poczytasz ofertę... Jakiś czas temu pytałem...Teraz jak trzeba - to sam robię.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sysia_w 16.03.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 relanium to chyba i ja potrzebuję, sama VI rzędowa o której pisałem poprzednio kosztuje 790 netto, ale i tak muszę ją zamówić, powiedziałem a, więc i b też trzeba. a tak co do obudowy, to nadadzą się płyty takie jak do skrzynki na wentylatory?Jak Adamie możesz się podzielić zdjęciem toby nie trza było już nic pisaći tymi od odprowadzenia skroplin z reku (co pytałem na maila) też jak je gdzieś wyszukasz. Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.03.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam. Czy wlot powietrza do gwc żwirowego i wylot muszą być po przekątnej czy można je zrobić na tej samej stronie gwc ??? duża to będzie różnica w przepływie powietrza ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.03.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wloty do GWC powinny być po przekątnej.Powietrze ma tendencję do szukania najkrótszej drogi przepływu. Jeśli umieścisz po tej samej stronie to przepływ nie będzie się odbywał równomiernie całą szerokością złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.03.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Zdecydowanie lepiej będzie po przekątnej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wloty do GWC powinny być po przekątnej. Powietrze ma tendencję do szukania najkrótszej drogi przepływu. Jeśli umieścisz po tej samej stronie to przepływ nie będzie się odbywał równomiernie całą szerokością złoża. Dlatego jak sa opory to jest pewność że leci pełnym przekrojem a jak nie ma oporów tzn że może nie być wykorzystywane całe zloże. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.03.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Wloty do GWC powinny być po przekątnej. Powietrze ma tendencję do szukania najkrótszej drogi przepływu. Jeśli umieścisz po tej samej stronie to przepływ nie będzie się odbywał równomiernie całą szerokością złoża. Dlatego jak sa opory to jest pewność że leci pełnym przekrojem a jak nie ma oporów tzn że może nie być wykorzystywane całe zloże. pzdr Przy założeniu, że dobrze wykonane złoże nie stawia oporów i tak jest to nie do udowodnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 17.03.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 relanium to chyba i ja potrzebuję, sama VI rzędowa o której pisałem poprzednio kosztuje 790 netto, ale i tak muszę ją zamówić Popatrz jeszcze na ofertę http://www.pwpot-promont.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.03.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Oni produkują nagrzewnice dla znacznie wyższych temperatur (60-90oC), a tu jest potrzebna taka co będzie pracować przy temperaturze cieczy 8oC. W ofercie nic nie ma na ten temat, ale może potrafią zrobić i taką. Juwent wylicza i składa pod konkretne zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.03.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Juwent wylicza i składa pod konkretne zamówienie. Doszły mnie słuchy że niekoniecznie składa. Maja gotowce, tylko dobierają pod podane parametry, dlatego moja nagrzewnica przy wydatku 220 m3 ( taki jest podany przez dospela) ogrzewa powietrze kiedy -15 za oknem do 0 C ! Miało być trochę lepiej, tzn. 250 m3 i przy -20 C nawiewu powinno dawać +1 C. Oczywiście takie niedowymiarowanie u mie nie jest problemem. Reku jeszcze nigdy nie zamarzł, a zima była jaka była ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.03.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Najważniejsze że była i szybko nie wróci Doszły mnie słuchy że niekoniecznie składa. Maja gotowce, tylko dobierają pod podane parametry O ja nieszczęsny! Wydawało mi się że każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie. Ale tak to niestety tylko w ERZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 17.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Oni produkują nagrzewnice dla znacznie wyższych temperatur (60-90oC), a tu jest potrzebna taka co będzie pracować przy temperaturze cieczy 8oC. To że podają parametry dla wyższych temp. nie oznacza, że nie będzie działać na niższych. Będzie tylko mniejsza moc. Jak się ich poprosi to wyliczą dla podanych danych lub wykonają pod konkretne zamówienie. Ja zamówiłem CWR-400x200, dla -20st., 350m3/h przeplywu, 5st. dla glikolu, na wyjściu powietrze ma mieć -1st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.03.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 I ile Cie takie cos kosztowalo ? Byla sama nagrzewnica czy od razu zabudowana ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 17.03.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Leniuch Ceny są podane na stronie producenta. Dałem 610zł i wymiennik jest bez obudowy. Mają też wersje zabudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts