Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli wystawiamy czujnik na zew. i np. jeśli temperatura zew. jest niższa od np. 6 stopni to załącza mi pompe od GWC?

I tak ma działać dopóki temp. nie będzie wyższa jak 6 stopni.... (czyli cała zime :wink: )

Analogicznie latem tylko temp chłodzenia nastawiona np. na 28 stopni?

Czy dobrze to rozumiem?

Czyli wystawiamy czujnik na zew. i np. jeśli temperatura zew. jest niższa od np. 6 stopni to załącza mi pompe od GWC?

I tak ma działać dopóki temp. nie będzie wyższa jak 6 stopni.... (czyli cała zime :wink: )

Analogicznie latem tylko temp chłodzenia nastawiona np. na 28 stopni?

Czy dobrze to rozumiem?

W uproszczeniu tak powinien wyglądać algorytm sterowania :)

Witam, bede stawial w tym roku domek z uzytkowym poddaszem, i zostanawiam sie czy dokladajac do instalacji reku instalacje GWC glikolowe (z nagrzewnica np. Juwentu) rozsadnym jest ciagnac GWC az do wysokosci stryszku?? Czy te 7-8 metrow w pione do pokonania wplynie znaczaco na jakosc pracy/koszt materialow/koszt pracy pompy??

Piwnicy nie bede mial, moglbym teoretycznie wykonac drugie wejscie powietrza dla czerpni ale to wydaje mi sie zbyt nadmiarowe rozwiazanie poki co...

Pozdrawiam

W obu rurach, wznośnej i opadającej, woda (glikol) jest TAK SAMO ciężki!

W polu sił zachowawczych, praca liczona po drodze zamkniętej wynosi ZERO.

To oznacza, że pompa musi sobie radzić jedynie z masą bezwładną płynu.

Ile tej rury więcej tam będzie? Z 10mb?

To jakby o 10mb dłuższy rurociąg...

Bez znaczenia...

Adam M.

(ciśnienie statyczne trochę wzrośnie, ale te rury są na jakie 10 bar, a tyle to tam NIGDY nie będzie...)

Witam

Zdecydowałem sie na zrobienie GWC na razie rurowego, ale niestety trochę za późno bo mam wylany chudziak. Mój hydraulik straszenie marudzi i nie chce wyprowadzić rury do GWC przez fundament.

W związku z tym mam pytanie do Was, czy jeżeli poprowadzę przez ścianę na zewnątrz i do ziemi to będzie to robienie GWC bedzie miało jeszcze jakiś sens - ściana jest osłonięta i od strony wschodniej.

Może mieliście podobny problem i udało się Wam wyprowadzić rurę przez chudy beton.

Przy okazji, mam w instalacji rekuperacji przewidziany renovent hr 400, czy on da radę obsłużyć GWC, czy muszę dodatkowo dokupić jakiś wentylator wspomagający

Dzięki

Wyjście przez ścianę i potem do ziemi nie na żadnego znaczenia jeśli to GWC będzie dłuższe niż metr. Trzeba je zaizolować i tyle.

Nie widzę problemu w przeprowadzeniu rury przez chudziak i potem ścianę fundamentową, no może poza lenistwem instalatora (chyba, że ma to zrobić za free w cenie innych rzeczy to bym się nie dziwił, bo trochę roboty z tym jest).

Odnośnie rekuperatora i możliwości obsługi gwc, rurowe ma małe opory chyba, że rura wąska a kolan kilka to wtedy wzrastają.

Natomiast czy da radę czy nie zależy od projektu Twojej instalacji (opory) i danych centrali (spręż).

To jeszcze jedno pytanie odnośnie poprowadzenie wlotu do gwc. Jeśli zrobię dokładnie po przekątnej od wylotu na rekuperator, to jest to ni w pięć, ni w dziewieć, na środku działki. Czy któreś z rozwiązań można zastosować bez zwiększania oporów i psucia przepływów? Najbardziej odpowiadałoby mi rozwiązanie żółte. Rozwiązanie niebieskie myślę, że nic nie zmienia jeśli idzie o opory tylko kopania i rury mam więcej. Czerwone to kilka kolan więcej.

http://img408.imageshack.us/img408/9449/rurydogwc.jpg' alt='rurydogwc.jpg'>