Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

będe pamiętać. wielkie dzieki

i jeśli można to skorzystam z oferty dot. ostróżki

jestem bardzo początkująca ogrodniczka ... hm chociaż to i może za duże słowo i mój ogródek wygląda jak pole przed orką ale czy mogłabym posadzić te kwiaty też w doniczkach zakopać a potem je wiosną wysadzić do ziemi

pozdrawiam

Przyślij mi adres na priva, to wyślę nasionka przy okazji. ostróżkę możesz spokojnie wysiać wiosną w docelowym miejscu. rosną dość spore - z kwiatostanem osiągają prawie 2 metry (lubią pełne słońce), więc to by musiały być duuuże doniczki :)

• Odpowiedzi 817
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no ja kupiłam wczoraj troszkę cebulek :)

i widziałam w castoramie takie specjalne płytkie koszyczki na cebulki, one mają duże otwory i są płytkie

i się teraz zastanawiam, czy te otwory w doniczkach to takie normalne mają być czy dorabiać więcej?

.

pozdrawiam

Tosiu, w koszyczkach nie trzeba robić już więcej otworów. Pamiętaj tylko, żeby nie zakopywać ich za płytko - warstwa ziemi nad cebulką powinna mieć grubość 2*średnica cebulki. czyli na przykład nie wkładaj do jednego koszyczka dużych cebulek hiacyntów i małych krokusów, bo muszą być na innej głębokości zakopane :)

. czyli na przykład nie wkładaj do jednego koszyczka dużych cebulek hiacyntów i małych krokusów, bo muszą być na innej głębokości zakopane :)

Wystarczy na dno koszyka włożyć hiacynty, przysypać warstwą ziemi a na wierzchu (nadal wszystko odbywa się w koszyku) ułożyć krokusy.

Witam ogrodników :)

za mną bardzo pracowity dzionek, pogoda na szczęscie dopisała..

co do cebulek to jednak wybiorę doniczki, bo mjam ich dużo.. ale ziemia trochę mokra i się klei i same grudy, więc poczekam z tymi cebulkami jeszcze chwilę, aż ziemia się w miarę normalna zrobi.. może do środy lub czwartku... z rad skorzystam, bo ja poczatkująca jestem wszystko czytam i koduję...

Jaki ja tez w tym roku duzo kwiatów sadzilam i sialam blisko siebie np. gazanie i cynie, ale mi sie podobalo, ma to swoj urok... ale niestety posadzilam za blisko siebie tez truskawki i musze je "poprawic" przed zimą, żeby owocowały latem....

moze macie jakies patenty na trzymanie warzyw specjalne? chetnie poczytam...

np nie wiedzialam ze pore sie przechowuje w żwirze, myslalam ze normalnie w ciemnyjm pomieszczeniu, a powinn sie w wiaderku ze źwirem...

pozdrawiam :)

marchew,porę, pietruszkę itp przechowuje się najlepiej w piasku i co jakiś czas należy ten piasek zwilżyć, a to dlatego żeby te korzenie mogły od niego pobierać wilgoć coby nie wyschnęły i ot cała filozofia. Oczywiści te pojemniki przechowywane są w jakimś chłodnym pomieszczeniu.
Ja ten piaskowiec kupiłem 2 lata temu, prosto z kopalni, koszt 1200 zł za 30 ton plus koszty transportu. ( Tu ułożyłem ok 2/5 tego kamienia, reszta czeka na ułożenie w drugiej części działki).
Przyślij mi adres na priva, to wyślę nasionka przy okazji. ostróżkę możesz spokojnie wysiać wiosną w docelowym miejscu. rosną dość spore - z kwiatostanem osiągają prawie 2 metry (lubią pełne słońce), więc to by musiały być duuuże doniczki :)

przepraszam Cie bardzo za małe zamiesznia ale dopiero teraz uświadomiłam sobie ze to sa wysokie rośliny i za bardzo nie bede miała ich gdzie posadzić ale bardzo dziekuję

a nawiąz do Twoich następnych wypowiedzi chyba za [płytko posadziłam bo hiacyntu i żonkile i tulipany są przykryte ziemią gdzieś tak ok 4 cm bo bałam sie je bardziej wciskać do doniczki zeby nie miały ciasno kurcze chyba nie zmarzną?

pozdrawiam

Edytowane przez dora516

U mnie sobota była raczej mało przyjmna, ale coś tam porobiłam, nawet małżonek mi pomógł.

Wczoraj za to było cudownie ale goście w planach i zakupy, no ale jakieś nowe badylki z tych zakupów chociaż przywiozłam.

Dzisiaj znów piękne słońce i jak tylko latorośl zaśnie to idę "w pole".

Oj nagromadziłam tego, po kątach doniczki z sadzonkami poustawiane i wreszcie czas byłby je wszystkie zasadzić.

Kamykkamyk2 - te kamienne murki są przepiękne!! :)

Dora - a może by je tak wykopać i wkopać głębiej? pogoda jeszcze dopisuje. myślę, że jak spadnie śnieg i przykryje, to nie powinny zamarznąć (tak mi podpowiada doświadczenie), ale jeśli przyjdą mrozy przy braku śniegu, to może być różnie.

Kamykkamyk2 - te kamienne murki są przepiękne!! :)

Dora - a może by je tak wykopać i wkopać głębiej? pogoda jeszcze dopisuje. myślę, że jak spadnie śnieg i przykryje, to nie powinny zamarznąć (tak mi podpowiada doświadczenie), ale jeśli przyjdą mrozy przy braku śniegu, to może być różnie.

to ja pójde na łatwiznę i usypię na nich takie górki z ziemi bedzie im cieplej ;-) a na wiosne to wyrównam.

dzieki pozdrawiam

JoShi, tosia125, tatarak, jaki - dzięki, miło że komuś, oprócz mnie, ogród się podoba. Tyle że to dopiero 1/3 ogrodu. Mam jeszcze do zrobienia kawałek przed domem i za domem.

Rabata funkiowo, orlikowo, sedruszkowo, dąbrówkowa (i coś tam jeszcze) założona, niestety tymczasowa, bo na miejscu przyszłego tarasu, póki co jedyne cieniste miejsce w ogrodzie, kiedyś owe bylinki powędrują pod drzewa, krzewy.

Kupiłam wczoraj rodedendrona(promocja straszna była ;), myślicie że lepiej go wysadzić, pewnie nie zdąży się ukorzenić czy przez zimę w domu przetrzymać, czy może tak czy siak padnie?