Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub przekształcających ugory w piękne ogrody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 817
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Pojawiła się nowa sytuacja odnośnie drzew - przyszło pismo, że będą oględziny, "zbiórka przy płocie". Nie napisali, czy mam się stawić, ale i tak nie miałem szans, bo list szedł tydzień, potem zanim odebrałem, to się przeterminował (odebrałem dzień po oględzienach).

Ciekawe co oglądali... i ciekawe jakie znaczenie będzie miał mój brak.

Oczywiście moim zdaniem nie ma to znaczenia. W odwołaniu napisałem, że akacja (robinia akacjowa) to chwast, a w okół są lasy - to mogli sprawdzić w encyklopedii i na mapach.

Czekam co dalej...

A tak z ciekawości - miał ktoś z Was kiedyś decyzję pozytywną? Musieliście jakoś pokrętnie argumentować, czy wystarczyło napisać, że po prostu już nie chcecie tych drzew w tym miejscu?

Bodiniusz wszystkie albo prawie wszystkie info można znaleźć w BIP swojej gminy

to linki do BIP przypadkowych gmin dot. wycinek, wizja w terenie jest konieczna Ty chyba musisz być obecny bo powinieneś podpisać protokół, zgoda jest b.często wydawana

http://bip.wokiss.pl/kamieniec/bip/zalatwianie-spraw-w-urzedzie/zezwolenia-na-wycinke-drzew-i-krzewow.html

i Wrocław http://www.um.wroc.pl/p/1032/

i opłaty http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20042282306&type=2&name=D20042306.pdf

szkoda że dałeś w tym temacie i w ogrodach :-?

• 3 months później...

Wciorniastek pisze że nawet na małej działce można zrobić cacko. Powiedział bym że na małej działce to nie sztuka spróbujcie na dużej! Przez dwadzieścia lat zakładałem ogród na działce 1500 m2, sam piach okolice Kampinosu przy zerowych funduszach. Jednym ze sposobów jest rozmnażanie roślin i ustawianie ich w pojemnikach. Rozmnażamy pelargonie i koleusy, ustawiamy pomiędzy krzewami , które rosną na stałe. Ta metoda doskonale się sprawdziła i polecam ją forumowiczom. Wiele zdjęć konkretnych rabat z nazwami roślin co prawda łacińskimi ale chyba to nie problem można zobaczyć na

http://gardenlibrary.republika.pl/links.html

czy klub jeszcze działa?

jeśli tak to się dopisuję :D

mam 22 ary , ziemia raczej dobra (laik jestem ale tak próchniczo trochę wygląda a trochę gliniasto) chyba kwaśna bo mchów pełno, nieużytkowana od prawie zawsze , kilka starych drzew owocowych...

działka jest długa i wąska , z przodu stoi stary drewniany dom ,

chciałabym zrobić ogród na wpół dziki , posadzić jakieś owocujące krzaki(ogniki irgi) żeby ptaszyska zwabić trochę dzikiej róży ,mam dość wysoki poziom wód gruntowych więc myślałam żeby tą wodę do jakiegoś bajorka zprowadzić .

Jesienią powsadzałam cebulki różne i pewnie lada dzień zakwitną , ale radocha :D

pozdrawiam cieplutko :p

• 2 weeks później...

Czy gdzies mozna znalezc watek gdzie sa wrzucone zdjecia ogrodu z opisanymi nazwami roslin ktore sa posadzone??

Moze wlasciciele ogrodow mogliby np powrzucac zdjecia swojego ogrodu z opisem roslinek?? Na tych zdjeciach widac kompozycje mozna sie wzorowac, wybrac konkrertna rosline rosnaca w zywym ogrodzie a nie folderze.

Nie znam sie na tym zupelnie, urzadzenie ogrodu mnie przeraza. Znajac zycie nie bede tez miec nadmiaru pieniedzy na wziecie profesjonalnej firmy do zalozenia ogrodka, bede to robila wlasnymi silami.

Pozdrawiam

Marta

A moze jakas pomoc w "opanowaniu" gliny.

Panowie przy kopaniu fundamentow osobno zpryzmowali humus a osobno gline.

Potem 90% gliny zostało wykorzystane do obsypania i zasypanie fundamentow.

Zostało marne 10% ktore zostało kołami koparki pracujacej na działce pieknie rozjezdzone po czesci działki.

Efekt jest taki, ze 150-200 m2 (akurat te najbardziej widoczne) to wymieszane na głebokosc 20 cm glina z humusem.

"Przykrycie" wszystkiego 15 cm warstwa humusu raczej nie wchodzi w gre - dałoby to bowiem 30m3 ziemi w cenie > 70 zl/tone z transportem.

Mozliwosc zakupu ziemi od sasiadow nie wchodzi w rachube - wszyscy walcza z glina. Przekopanie działki tez wiele nie pomoze, pod humesem zmiesznym z glina jest szara-plastyczna glina do glebokosci ponad 3 metrow.

Po krotkiej lekturze "googlach" wysypałem na glinie troche nasion gorczycy i jakiegos innego przedplonu, tylko ze nie sposob inaczej niz poprzez depatanie zagłebic nasion w breje glino-humusu.

Jakie zabiegi polecacie zastosowac, by cos zechcialo wyrosnac na mojej zrumplowanej dzialce?

Rozluznienie gliny poprzez wymieszanie jej z piaskiem?

Dostepu do trocin, popiołu czy innych takich nie mam.

• 2 weeks później...

Witam,

Przyznaję, że nie przeczytałem jeszcze całego wątku :oops: ale śmiem zapytać:

chcę wzbogacić poletko "zielonym nawozem" - na początku wątku była mowaq o gorczycy, łubinie, peluszce. Czy wybrać obojętnie którą, czy np. lepiej wymieszać nasiona i posiać mieszankę?

Pozdrawiam

Leszek

Witam,

Przyznaję, że nie przeczytałem jeszcze całego wątku :oops: ale śmiem zapytać:

chcę wzbogacić poletko "zielonym nawozem" - na początku wątku była mowaq o gorczycy, łubinie, peluszce. Czy wybrać obojętnie którą, czy np. lepiej wymieszać nasiona i posiać mieszankę?

Pozdrawiam

Leszek

witaj sąsiedzie 8)

http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fzielony.html

http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrod-wiosna_-latem/przepis-na-nawoz-zielony,6524_3113.htm

Witajcie

Świetnie ze został reanimowany tak porzyteczny wątek.

Myslę że większość z nas nie zna się za dobrze na ogrodnictwie i wszystkie rady, podpowiedzi, pomysły są szalenie pomocne.

Na razie przeczytałam 1-szą i 6-sta strone ale już wiem ze bardzo chetnie bedę tu zaglądać.

Więc przyjijcie mnie do Waszego zacnego grona.

Bardzo podobały mi sie wypowiedzi Zielonookiej z 1-szej strony.

Też mam podobne zdanie na temat zakładania ogrodu.

Od jakiegoś czasu zaczełam czytać pisma poświęcone roślinom i ogrodnictwu żeby mieć jakiekolwiek pojęcie i rozeznanie. Myslę że skupię sie raczej na współpracy z architektem krajobrazu przynajmniej jeśli chodzi o projekt nasadzeń i innych ważnych rzeczy w ogrodzie i wokół domu.( tarasy, oswietlenie). Bardzo bym również chciała wynająć firmę do założenia tego ogrodu ale jak wiadomo, na koniec budowy domu pieniędzy nie ma już prawie na nic.

Chetnie posłucham Waszych rad a może z czasem sama bedę mogła cos podpowiedzieć :wink:

I tu pierwsze pytanie.

Jak należy oszacować do jakiej wysokości podypać ziemię do budynku?

Przed położeniem kostki proszono mnie o ustalenie jakiegos poziomu do którego bedzie ziemia. A dla mnie to "czarna magia"

ja tez się dopisze jestem zielona jak listki na wiosnę (której to ciągle nie widać). Nie znam się na roślinkach w ogóle. Nie mam pomysłu na ogród wiem że kocham kolorowe kwiatki... a i mam problem w postaci gliny kwasnej gleby (tak mówi sąsiadka) i bajorka koło wjazdu w dni mokre (tzn po opadach i roztopach). Jakby te bajorka usunąć? lub zakamuflować? zdjęcia wrzucę potem...

Witam!!

A tak wygladala moja dzialka przed budowa

http://images28.fotosik.pl/85/dd7e2adc8175ed91med.jpg

Oczywiscie nie calosc tylko jakis tam marny kawalek

Dzialka ma niecale 900m2=22x40m dom usytuowany 8m od granicy, dom ma 12m a potem taras i zostaje 15m do zagospodarowania, czyli nic, no i naokolo domu. Ziemia, to glina. Nie wiem jakie ma ph musze sprawdzic.

Oczywiscie chcialabym ogrod bezobslugowy ale wiem ze sie tak nie da.

Na pewno bedzie troche iglakow, nie koniecznie tuje ale jakies choineczki i troche takich bardziej plozacych, do tego chcialabym troche krzewow kwitnacych albo wybarwiajacych liscie na rozne kolory, jasminowce, forsycje, migdalek , rododendrony, magnolie, wrzosce, lawende,moze troche roz, ale raczej pnace i łakowe czy dzikie takie duze krzewy a nie do ciecia do wazonow, berberysy, powojniki, winobluszcz, glicynia.

W ten ogrod musze wplanowac jeszcze piaskownice i hustawke :)

Moze jeszcze malusienki ogrodek z ziolami :)

Takie mam plany ale dopiero po sprawdzeniu ph bede chyba mogla cos wybrac z tego

Nie wytrzymałam i kupiłam już spoaro roślin: tawułę japońską, pęcherznicę, piwowiec i wiele innych. Posadziłam , czy tawułę, żylistek szorstki nalezy przyciąć nisko? Mają takie suche badyle, pecherznica natomiast też jest spora, ale już ma lelkko rozwinięte listki, czy także przyciąć?

Się zastanawiam, czy sie nadaję do klubu - chyba jako osobna filia tych, którzy ledwie założony ogród przekształcają w plac budowy :-)

Bo tak - jedną rabatkę mi rozwalą, jak będą kopać kanalizację, drugą mi mąż przeora, jak będzie robił odwodnienie do garażu, który zamierza postawić w tym roku, na trzeciej nic nie sadzę i nie wiadomo kiedy posadzę, bo sąsiad ma sie podkopać do skrzynki, jak sie wyrobi do maja to moze coś z tego będzie, a czwartą będę musiałą zlikwidować jak spłacimy pożyczki i zaczniemy robić kostkę...

I bądź tu zdrowy... koleżanki się dziwią, że mi sie chce bawić z roślinami jednorocznymi - a czy mam inne wyjście?