ngel 29.01.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wrzucę jeszcze wstępny plan mojego przyszłego ogrodu- wszelkie sugestie mile widziane Działka ja widać jest długa i wąska (25x90 m) Ekspozycja południowo- zachodnia. Opada w stronę południowo zachodnią. Taras przy domu będzie na skarpie (duża róznica poziomów). Poza "boiskiem" nie zamierzam równać terenu bo tam gdzie będzie podjazd jest równo a spadek zaczyna się jakby od linii domu. http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/ogrd2.jpg jedyna zmiana jaka na razie wyszła w praniu to "boisko" (czyl ikawałek wyrównanego terenu - będzie nie wzdłuż działki a w poprzek. Rozumiecie coś z mojej koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 29.01.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 aha jeśli chodzi o drzewo 10 i 11 to nie mam jeszcze koncepcji. Chciałabym żeby było to coś co się dosyć rozrasta żeby dawało dużo cienia. aha i absolutnie nie może to być coś z czego będą spadały jakiekolwiek owoce lub inne ciężkie przedmioty- nie mam ochoty np dostać orzechem, kasztnaem czy innym jabłkiem w łeb jak będę z dzieckiem w piaskownicy siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 29.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 jak dla mnie to super projekt, jeszcze tylko jakie rabatki tzn w jakich warunkach dobrze rosną poszczególnie dobrane roślinki i do przodu, za dużo nie pytaj się co i jak bo z Twojego projektu nic nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 29.01.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 , za dużo nie pytaj się co i jak bo z Twojego projektu nic nie zostanie hie hie co do szczegółów - tzn jakie roślinki gdzie to na razie się doktoryzuję w tym temacie. Na razie chciałabym wiedzieć jak przygotować podłoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wrzucę jeszcze wstępny plan mojego przyszłego ogrodu- wszelkie sugestie mile widziane ja mam sugestie do altany z grilem - moim zdaniem nie ma sensu robic takiej altany w niewielkiej odległości od domu. Lepiej rozbudowac taras (może byc dwupoziomowy), okryć pergolą i dobudować obok grill. Masz dwa miejsca wypoczynkowe, ale zasadniczo są własciwie w jednym i tym samym miejscu. Altana - ok, ale niech z niej roztacza się zupełnie inny widok niż z tarasu. Dlatego powinna stać w oddaleniu od domu. Gdy stoi za blisko domu dodatkowo optycznie dominuje w przestrzeni i pierwsze co zimą widać przez okna salonu to cieżką konstrukcję altany. Mam wrażenie, że czasem początkujący ogrodnicy naczytaja się czaspoism i chcą miec wszystko na 1000 m działce: altanke ognisko grill staw wodospad strumień mostek wyspę pomost basen kapielowy jakuzzi pod dachem skalniak różankę kolorowo, ale bez pielegnacji lasek a najlepiej jakieś duże drzewo do dekoracji na start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 29.01.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zgadzam się z Elfir. Lepiej altanę odsunąć dalej, tak aby z tarasu rozpościerał się widok na ciekawe rabaty z bylinami i krzewami. W urządzaniu ogrodu ważne jest aby tworzyć różne "wnętrza", zaciszne zakamarki. Np. aby z tarasu nie mieć widoku na sam koniec ogrodu, ale żeby się coś po drodze znalazło - oczko wodne, rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 29.01.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 hmm... taras będzie sporo wyżej niż altana, z tarasu będzie widok na południe a z altany na zachód. Nie wiem czy jest sens umiejscawiać altanę daleko od domu bo jeśli będzie zbyt daleko to latanie z mięsem, sałatkami, piwem itp itd i po prostu nie będzie spełniać swojej roli. A z okien salonu raczej nie będzie jej widać- z gabinetu tak. Nie wiem czy uwaga o ilości rzeczy, którą chciałoby się mieć w ogródku dotyczyła mnie- ale nie sądzę żebym na 20 arach chciała aż tak dużo- ale może się mylę? Jeśli tak to skorygujcie moje wyobrażenia.... A za wszelkie komentarze serdecznie dziękuję bo każdy daje do myślenia i rzuca nowe światło na moje pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 A ja ku pokrzepieniu serc z nadzieja na rychłą wiosne pokaże Wam jak u mnie jeden sezon zmienil ogrodkwiecienhttp://i49.tinypic.com/wio5zb.jpgwrzesienhttp://i47.tinypic.com/1zw17r6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 I jeszcze przed domemhttp://i46.tinypic.com/o9enfa.jpghttp://i31.tinypic.com/2d1uwj5.jpghttp://i31.tinypic.com/2hxcaw6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Do czego służą kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 13.02.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Do czego służą kamienie? Są to chyba "ogrodowe różańce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jakby na obrzezach rabat byl polbruk tez byscie sie pytaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wrzucając tu fotki licz się z tym, że krytykować też mamy prawo...Kamienie są do d..., co Elfir nader oględnie wyatrykułowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Wrzucając tu fotki licz się z tym, że krytykować też mamy prawo... Kamienie są do d..., co Elfir nader oględnie wyatrykułowała. A mi sie podobaja, bo na razie nie mam kasy na nic innego co oddzieli mi ta mala skarpe od sciezki. ktora tez na razie nie jest uregulowana. I to takie smieszne i do d...? Podobaja mi sie rosliny, które daja poczucie natury i tak naprawde nie jest dla mnie wazne co jest teraz modne i wygodne i praktyczne. Nie prosze o rade, tylko pokazuje to co mnie cieszy w ta długą zimę. Jedni lubia szpalet tuj, inni kolorowe krasnale na trawniku, a mi sie podobaja moje kamienie i mam zamiar zbudowac sobie z nich murki nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 I tak mi sie podobahttp://i49.tinypic.com/aczxmq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.02.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 I dobrze... , nie to ładne, co ładne... itd. Tyle, że przeklniesz te kamienie, jak będziesz pomiedzy nimi zielsko wydłubywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 13.02.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 O, az milej sie zrobiloZdaje sobie z tego sprawe, częśc ich jest tymczasowo do czasu zrobienia podjazdu, przerastaja trawą. Część pomuruje, bo mi sie podobaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 28.02.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam - widzę,że jest tu kilka osób-znawców,które może mogłyby mi pomó lub przynajmniej udzielić odpowiedzi na pytanie.... Szukam od jakiegoś czasu pewnej odmiany magnolii - podobno jest jedną z nielicznych która jest w stanie wytrzymać nawet minusowe temperatury..Spotkałam się z nią we Włoszech - to piękne drzewko urastające do sporych rozmiarów.Ma piękne,błyszczące liście i można chyba formować jego kształt... Wiem,że pytanie może troszkę dziwne,ale... Może akurat znajdzie się osoba, która wie więcej niż ja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 28.02.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 no to kolejne fotki z mojego ugoru przekształcającego się w ogród http://foto0.m.onet.pl/_m/3d992cf801df4d74f54b2668fb1ad2d8,10,19,0.jpg mundzia a to drzewko z purpurowymi liścmi to buk? Bardzo jestem ciekawa jak Twoj ogrod bedzie wygladal za kilka lat, pieknie sie zapowiada, chyba juz pisalam, a jak nie to ogladam sobie te Twoje fotki co jakis czas i wyobrazam jak urosna roslinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 01.03.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Szukam od jakiegoś czasu pewnej odmiany magnolii - podobno jest jedną z nielicznych która jest w stanie wytrzymać nawet minusowe temperatury.. Może chodzi Ci o Magnolia soulangeana... Co do minusowych temperatur.... to jesteś zbyt pesymistyczna(y). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts