Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub przekształcających ugory w piękne ogrody

Recommended Posts

mundzia a to drzewko z purpurowymi liścmi to buk?

Bardzo jestem ciekawa jak Twoj ogrod bedzie wygladal za kilka lat, pieknie sie zapowiada, chyba juz pisalam, a jak nie to ogladam sobie te Twoje fotki co jakis czas i wyobrazam jak urosna roslinki

dorbie, teraz nie pamiętam, sprawdzę w domu, bo albo to jest świdośliwa kanadyjska albo śliwa wiśniowa. Mam obie i póki młode to sa podobne i zapominam która jest która :oops:

• Odpowiedzi 817
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to zimozielona magnolia grandiflora - w naszym klimacie raczej przemarznie.

mozna się bawić pod Szczecinem w próby jej zimowania.

Temat już był poruszany:

http://forum.muratordom.pl/magnolia-zimozielona-kwitnie-kilka-razy-w-roku,t129186.htm

mundzia a to drzewko z purpurowymi liścmi to buk?

Bardzo jestem ciekawa jak Twoj ogrod bedzie wygladal za kilka lat, pieknie sie zapowiada, chyba juz pisalam, a jak nie to ogladam sobie te Twoje fotki co jakis czas i wyobrazam jak urosna roslinki

dorbie, teraz nie pamiętam, sprawdzę w domu, bo albo to jest świdośliwa kanadyjska albo śliwa wiśniowa. Mam obie i póki młode to sa podobne i zapominam która jest która :oops:

sprawdziłam i jest to sliwa wisniowa "pissardii" :)

• 4 months później...
O, właśnie mam zamiar w tym roku posadzić aktinidię. Myślę o 2 "dziewczynkach" i jednym "chłopcu". Poradzicie mi jaką odmianę najlepiej posadzić? Chciałabym ją puścić na siatkę ogrodzeniową...

W sierpniowym Moim pięknym ogrodzie jest artykuł o aktinidii. Z tego co widzę, z "chłopców" najlepszy jest pstrolistny Adam. A z dziewczynek to właściwie wedle upodobań owocowych. Myślę, że znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie w tym artykule :)

Właśnie jestem „po fundamentach” i z lekka się załamałem. Na mapkach było, że niby jest klasa IVa (czyli nienajgorzej), a okazało się podczas budowy, że profil glebowy to 40 – 50 cm lekkiej piaszczystej ziemi, a potem to już tylko piasek, piasek, piasek .................. i piasek. Normalnie można by żwirownię jakąś otworzyć.

Podłączę się do tematu, chociaż akurat krzewy troszkę mniej mnie interesują, od biedy mogę zawsze pod krzaczek sypnąć parę worków torfu, ale bardziej chodzi mi o warzywniak i drzewa owocowe. Co mi na tym piachu urośnie? Jedyne co mi przychodzi do głowy to masa obornika na jesień. Co wy na to?

Podłączę się do tematu, chociaż akurat krzewy troszkę mniej mnie interesują, od biedy mogę zawsze pod krzaczek sypnąć parę worków torfu,

Po co? By utrudnić mu i tak ciężkie warunki życia?

Torf nadaje się w zasadzie do zakwaszania gleby pod wrzosowate.

Obornik to o wiele lepsze rozwiązanie. Do tego własny kompostownik.

Co urośnie na piaskach? Mnóstwo roślin.

Jałowce, sosny, świerki kłujące

karagany, moszenki, amorfy, lawenda, perukowce, perowskie, klon polny, glediczja, klon jesionolistny, berberysy, świdośliwa, brzozy, szczodrzeńce, janowce, grusza wierzbolistna, rokitnik, sumak, róża pomarszczona, tamaryszek, kalina hordowina, śnieguliczka, kostrzewy, ostnice, trzcinniki

bardziej chodzi mi o warzywniak i drzewa owocowe. Co mi na tym piachu urośnie?

O ozdobnych wypowiedziała się Elfir, to już w tej sferze nie będe się produkować ;)

Pomijając kwestię zasobności piaski mają niskie pH. Owoce i warzywa preferują pH obojętne, niektóre gatunki nawet lekko zasadowe (orzech wloski i winorośl). Wyjątkiem jest pomidor, który zniesie pH 5,5 no i oczywiście borówka wysoka.

Warzywa generalnie potrzebują dość dobrej gleby. Przyda się poprawienie gleby - obornik jak najbardziej, ale może masz w pobliżu kompostownię miejską w której można kupić większe ilości kompostu?

Na lżejszych glebach nieźle się udają korzeniowe (dobre warunki do uprawy marchewki i skorzonery), pomidor też nie jest bardzo wybredny. Największe problemy będą z ogórkami, cukinią, dynią, cebulą, porem (maja słaby system korzeniowy i bardzo źle reagują na przesuszenie gleby co na piaskach następuje błyskawicznie) oraz z warzywami kapustnymi (kapusty, brukselka, kalafior, brokuł) bo one potrzebują gleb najlepszych -sa bardzo żarłoczne i niezbędna im jest spora ilość wody.

Owoce - pod owocowe trzeba przygotować glebę bardziej... dogłębnie ;) zwłaszcza pod drzewa. Jabłonie szczepione na antonówce dadzą radę, oraz wiśnie. Jeśli będziesz dbać o podlewanie może uda Ci się mieć nienajgorsze zbiory śliw, pod warunkiem że będa zaszczepione na ałyczy a nie na węgierce wangenheima. Grusze i czereśnie sa bardziej wymagające i na piaskach nie dadzą dobrych plonów, będą też bardziej podatne na choroby.

Z krzewów owocowych najlepiej posadzić porzeczki i agrest - mają najmniejsze wymagania glebowe. Maliny i jeżyny są wrażliwe na wahania wilgotności gleby a to na piaskach norma.

Podłączę się do tematu, chociaż akurat krzewy troszkę mniej mnie interesują, od biedy mogę zawsze pod krzaczek sypnąć parę worków torfu, ale bardziej chodzi mi o warzywniak i drzewa owocowe.

Jeśłi chodzi o warzywniak to możesz zrobić rabatkę podwyższoną i zasilać ją co roku kompostem Na warzywa wystarczy, tyle, że może się szybko osuszać przez ten piach pod spodem (mam ten samo problem). Z drzewami owocującymi nie mam jeszcze doświadczenia, poza samosiewem leszczyny, z której jest pożytek. Za to truskawki, poziomki, maliny, porzeczki pienne i agrest owocują jak głupie, bez specjalnych zabiegów. A u sąsiadki borówka i pigwowiec, ale ona zasila nawozami i więcej podlewa niż ja.

I tak mi sie podoba

i mnie też :rolleyes:zawodowi projektanci lubują się w klinkierach, piaskowcach, granitach... a w wiejskim ogródku naturalnie wygląda to co na danym terenie występuje, te kamienie świetnie utrzymują skarpę, oddzielają rośliny, a gdy za rok-dwa gdy częściowo będą zarośnięte to będą wygladać jak w naturze. Też tak mam i wszystkim moim gościom to się podoba;)

zdjęcie z początków obsadzania skarpy, dziś już prawie nie widać ziemi

d261fddd06ba2568d&#102.jpg