Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub przekształcających ugory w piękne ogrody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 817
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hehe i ja w tym gronie :D

Uwielbiam grzebać w ziemi :D Bardzo mnie to odpręża, mimo wielkiego wysiłku, dobrze że mąz pomaga jak widzi jaka jestem umordowana nieraz ;) Dobrze, niech pomaga. Chętnie korzystam :D

Dłonie mnie już bolą od rwania perzu i innych radosnych twórczości natury :)

Dziś zrobiliśmy 98% przedniej rabatki (zabrakło mi kory :/ ) I rozłożyliśmy włókninę z tyłu w ogrodzie wzdłóż thujek naszych maleńkich uroczych :)

No to i ja opiszę moją pracę w ogrodzie. Mam do obrobienia ok 1200m Około 1/3 to klomby, 1/3 warzywnik z truskawkami, reszta trawa. Żadnych agrowłóknin. I tak sobie koszę i plewię. Bardzo to lubię, jestem zła na zimę bo pozbawi mnie ona codziennej pracy w ogródku. Już nie mogę doczekać się wiosny.

Jaki ja jestem zła, że słonko tak szybko zachodzi... niestety na ogródku jestem dopiero po 18-ej i zostaje mi tylko ze dwie godzinki na pracę.. muszę się spieszyć ze wszystkim, ale cieszę się, że pogoda ładna :) i nie mogę nigdy doczekać się soboty (bo mam wolne) a zimą musimy zbierać siły... żeby od wczesnej wiosny znowu być na obrotach :)

Witam się i ja.

Skromnie bez narzucania się proszę forumowych znawców tematu o radę i pomoc przy moim ogrodzie bo jam jest taki lajkonik przez duże L.

Taki ze mnie ogrodnik co tylko w domu umie obcinać suche liście i podlewać cwiety raz na dwa tygodnie.

Załączam pogląd na moją działkę która w sumie ma 1350m2.

Jak na razie wymysliliśmy,że przed budynkiem chcemy mieć drzewa i krzaki owocowe, winogron. natomiast częśc za budynkiem, która teraz to jeden wielki las chcemy pozostawić w tym klimacie.

działka ma być grodzona siatką, więc chciałabym jakieś pnące roślinki. No i co tam jeszcze- wrzosy, trawy itp.

Bardzo proszę o akceptację lub nie mojej wizji.

Podajcie jakie rośliny by się nadawały. Najlepiej takie które raz zasadzone będą się same rozrastać i mało wymagające będą w pielęgnacji. No i jeszcze żeby jakieś kolory wprowadzały do ogrodu. To tyle pobożnych życzeń.

Da radę coś dla mnie znaleść?

ssss-1037340.jpg

ja za znawcę się nie uważam bo dopiero zaczynam...

moge doradzic w kwestii ogrodka jakbyscie robili co kolo czego nie moze rosnac... a co sie z czym dobrze czuje... stosowalam takie zasady jak znalazlam i sprawdzilam wszystko pieknie wybujalo...

jak chcecie cos owocowego to polecam jakas fajna sliwke wczesna i jabłon zeby na placek było zawsze cos swiezego, winogrona posadz biale i czerwone zawsze jakas odmiana bedzie jak sie jeden smak znudzi

wrzosy ladnie sie komponuja z iglakami i brzozami na korze... no i rododendrony sa piekne moim zdaniem pasuja do takiego klimatu... tez polecam borowki te duze - samam sobie zrobilam w tym roku lesny maly skalniak z borowkami.. troche nawet mchu podebralam z lasu... fajne mozna zrobic kompozycje

Lili07 - ja też jestem początkującą ogrodniczką, ale z pewnością na początek musisz sprawdzić, jaką masz glebę na działce. Na przykład wrzosy i rododendrony wymagają bardzo kwaśnej, trawy lubią dobrze zdrenowaną. Czyli ustal: czy gliny, czy piaski, czy żyzne (prawie na pewno masz gdzieś klasę bonitacyjną określoną w papierach), kwaśna/zasadowa czy neutralna... to da jakiś punkt wyjścia :)

Witam

Ja dzisiaj pokaże tylko, jak mój pies kocha nasz ogród:) Prawie tak jak my:)

http://img215.imageshack.us/img215/8550/kopiadsc00138.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/3773/dsc00072sx.jpg

Pozdrawiam

Beata

Edytowane przez bogumil

olorobal do rwania perzu polecam rekawice grube.. takie budowlane :) zawsze podbierałam chłopakom....

Jak najbardziej rękawice mam. Kupiłam sobie takie grubsze wampirki. Bez nich nie wychodzę do ogrodu :)

Ja bez włókniny nie dałabym rady. Mamy maaaasę chwastów w ogrodzie i musiałabym spędzić masę czasu na plewieniu, a przy małym dziecku nie bardzo chętnym do towarzyszenia matce grzebiącej w ziemi to dość trudne :)

Błyskawicznie rośnie u mnie rdest powojowy i jeszcze jedno takie badziewie, którego nazwać nie umiem. Że o perzu nie wspomnę, bo w sadzie mamy sam perz. Dzieki koszeniu już zaczyna sie przebijać zwykła trawa... Do tego sąsiad cały rok ani razu nie skosił u siebie trawy. Moje dziecko zaginęłoby tam w gąszczu... Więc sieje się, sieje...

Fakt, chociaż mój synek ( 3 lata i 9 m-cy) ostatnio stwierdził, że zakłada swój ogródek, bo "inacej jak moze być scenśliwy" - kazał sobie sprezentować gałązkę jaśminu, którą pracowicie wkopał w ziemię, podlewa, dogląda i w ogóle :) pasjami też bawi się w "koszenie trawnika". inna rzecz, że jednorazowo zapału starcza ma na max kwadrans, a w takim czasie to można najwyżej ocenić, gdzie najgęściej pokrzywy wyrosły :D

Moja ma 4 lata i 3 miesiace :)

Ostatnio sadziła trawę. Pieczołowicie wyrywała ją z korzeniami i sadziła w piaskownicy. Później podlewała wodą z kalfasa....

Gorzej tylko jak grabiami mi po rabatce grzebała i wycieła w pień szczypior...

Nie interesuje jej ziemia. Bardziej rajcuje ją wkrętarka i inne sprzęty fachowe (po rodzicach to ma)...

Witam.

Poszperałam w dokumentacjach od geologa, bo robił nam odwiert pod oczyszczalnie i juz wiem jaka gleba u mnie na działce.

0,0m-0,2m - gleba piaszczysta, brązowa i szara

0,2m- 1,1m- piasek średni na pograniczu piaska drobnego

1,1m - 2,2m -piasek średni j.szary

W całym rejonie zaś osady czwartorzędowe przy powierzchni terenu to gliny zawałowe

To tyle mądrości.

Wielkie dzięki laseczki za pierwsze pomysły i rady, chcę jeszcze się dokształcać, więc piszcie dużo!

No z glebami to racja, ale w necie znajdziesz dużo co na czym posadzić i w jakim miejscu...

ja słucham swojej przyszłej teściowej - smieje się, że projektanta ogrodu juz mam, bo chociaz mam swoje pomysly to doradza mi gdzie co moze rosnac...

np magnolie na srodku z przodu mi wybila z glowy, bo podobno lepiej z boku przy choinkach bedzie miala, bo lubi cieplo... a nie gole przestrzenie...

troche ziemi musialam innej kupic i kory tez.. ale raczej wszystko jest dostepne wiec nie powinno byc problemow...

ja mialam w jednym miejscu grudy zbite to przekopywalam np. z koszona trawa i przeszlo...

co do dzieci to macie racje, ja jeszcze nie mam, wiec ostro pracuje...

wczoraj przekopalam niezly kawal, przy komarach, ale tak sie zawzielam, ze konczylam przy swietle ksiezyca... dobrze ze pełnia była... :)

pozdrawiam

Jako że ziemi do obrobienia mam sporo, mąż nie za bardzo garnie się do robót ziemnych. Muszę go porządnie wkurzyć, ale efekty są takie że w chwili wściekłości na mnie, zrobi na jeden raz tyle co ja przez tydzień. I nawet mi dziękuje że zmordował się przy robocie i humor ma lepszy o dziwo. Takie to moje praktyki.

Ja też sie dołączę do klubu, dobrze jest wykorzystac siły męża ,pomysły i tak musze sama wymyslic, mieszkamy w bloku działkę kupilismy w zeszłym roku żeby mieć swój ogródek warzywniaczek i kwiatki no i oczywiście swoje miejsce na ziemi i na gril, jak na razie to karczujemy karczyjemy i kopiemy ,grilujemy mało, ale sprawia nam to wiele radości, wolimy to niz siedzenie przed telewizorem, jak narazie mało posadziłam kwiatków ,warzywa słabo rosły bo ziemia jałowa ,ale wszystko przed nami