olorobal 24.09.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Ufff ja skończyłam naszą przednią rabatkę http://i6.photobucket.com/albums/y212/olorobal/dom/IMG_5917777.jpg http://i6.photobucket.com/albums/y212/olorobal/dom/IMG_5921111-1.jpg http://i6.photobucket.com/albums/y212/olorobal/dom/IMG_5924444.jpg Roślinki jeszcze malutkie, więc mało efektowne... Ale urosną EDIT. Coś mi forum ścięło zdjęcie z prawej strony :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 27.09.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Super... nie mogę sie doczekac, kiedy ja bede miała rabatki... na razie moje dwa klomby musza mi wystarczyc na tylach..za przod zabiore sie od wiosny... a pogoda piękna w sobotę nam dopisała.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 27.09.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 (edytowane) . Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.09.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Matilde, też mam glinę - prawie 17 arów Zamierzam przeorać, na wiosnę wysiać łubin i gorczycę, potem je ściąć i znowu przeorać. Oraz obornik (jeśli załatwię) i własny kompost. Torf mi odradzono, chyba że chciałabym zakwasić ziemię pod konkretne kwasolubne roślinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 28.09.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Ufffffffffffffff... w ten smętny, deszczowy dzień w końcu przebrnęłam przez cały ten wątek. Jest super, więc ja też się zapisuję do tego Klubu ! Czy tego chcecie, czy nie. Mam 50 arów, można więc zaszaleć. W nowo wybudowanym domku już mieszkamy ( jest bossssssssko ) i od września zabrałam się za pierwsze rośliny. Przez całą wiosnę i lato nie dałam rady - żyłam "wykończeniówką-wykańczaniówką" i wykończyła mnie ona na maksa : psychicznie i finansowo. Całe szczęście, że chociaż trawnik już jest - zasiany późną jesienią zeszłego roku. Nawet całkiem fajny. Jakoś przeżył tegoroczne upały, choć było już z nim krucho i już go opłakiwałam. Na szczęście dosłownie w ostatniej chwili nadeszły deszcze... i trawka odbiła, allelluja ! Na profesjonalny projekt ogrodu zabrakło już pieniążków i teraz próbuję coś sklecić sama. Czytam więc po nocach FM i korzystam z rad naszych nieocenionych Forumowych ogrodniczek. Kupiłam też w OBI książkę "Jak założyć ogród" - którą bardzo ją polecam. No i Google oczywiście - rozgrzany do czerwoności. Będę pilnie śledzić ten wątek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 29.09.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 No no to fajnie, tyle masz, że Ty to dopiero możesz zaszaleć... a z tego, że nie masz projektanta zieleni to należy się tylko cieszyć, bo jak sama zaplanujesz wszystko to będzie to sto razy bardziej cieszyło... ja się cieszę z każdej małej nawet roślinki włożonej w ziemię własnymi rękami pozdrawiam trochę mnie deszcze zmartwiły, bo w ogródek nie można iść z widłami czekam na słonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.09.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Niech pada, roślinki się muszą dobrze napić przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 29.09.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 no prawda, i humor od razu poprawiony, chociaz i tak czekam jeszcze na 3 dni zeby końcówkę moją dokończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 29.09.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ja też czekam na słonko. Potrzebuję tak jeszcze z 3 - 4 dni, żeby skończyć chociaż moją skarpę ( a jest ogromna ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 29.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 olorobal mogę coś podpowiedzieć? Kawał dobrej roboty zrobiłaś. Mam tylko wątliowość czy jesli masz tam słońce co jak najbardziej lubią wrzosy, to wtedy nie wytrzymają tego nasłonecznienia rododendrony ( a są tam prawda, dobrze widzę?) Rododendrony musz mieć cień lub półcień., chyba nie ma co ich męczyć, lepiej przesadzić. Może wymień je na kosodrzewiny, np. pumilio lub Gnom czy Mops. A do tego możesz wrzucić tam więcej wrzosów, dołaczyć wrzośce- w dużej grupie będą lepiej się czuły, ładniej rosły. Może też jekies pnącze na ogrodzenie- np. winobluszcz trójlistkowy- będzie ładnym tłem. Nie chciałam Cię krytykować, szkoda tylko żeby taka praca się marnowała.Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 29.09.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Ufffffffffffffff... w ten smętny, deszczowy dzień w końcu przebrnęłam przez cały ten wątek. Jest super, więc ja też się zapisuję do tego Klubu ! Czy tego chcecie, czy nie. Mam 50 arów, można więc zaszaleć. W nowo wybudowanym domku już mieszkamy ( jest bossssssssko ) i od września zabrałam się za pierwsze rośliny. Przez całą wiosnę i lato nie dałam rady - żyłam "wykończeniówką-wykańczaniówką" i wykończyła mnie ona na maksa : psychicznie i finansowo. Całe szczęście, że chociaż trawnik już jest - zasiany późną jesienią zeszłego roku. ja też sie dołączam bo właśnie zastanawiam sie nad ogrodem tzn bede miała na zastanawianie sie calą zimę bo popełniłam błąd i jeszcze trawy niestety nie posiałam, ale to tez dlatego ze skończyli zakładać dopiero co kostkę a trawa przed kostką i tak by nnie miała sensu bo chłopaki by ja zjeździli no i moje marzenia o pięknych tulipanach itp. kwiatkach na wiosnę runęły ....NIESTETY ALE PLUS MAM CAŁA ZIME NA SLEDZENIE TEGO FORUM I PYTANIE PLANOWANIE NO I CO NAJWAŻNIEJSZE zbieranie kaski bo tez mam duuuży ogród pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 29.09.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 akurat tulipany to jeszcze możesz posadzić, najwyżej je przeniesiesz w przysżłym roku w inne miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 30.09.2010 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dziękuję za przygarnięcie mnie do Waszego grona. Potwierdzam to, co napisała Magnolia o wrzosach. Moja Przyjaciółka ekesperymentuje z nimi od 3 lat i zauważyła, że najpiękniej rosną na południowej osłonecznionej stronie działki. Więc zdecydowanie lubią słońce. Dora516, skoro skończyli kostkę... to możesz śmiało siać trawkę. Jesienne siewy są zawsze lepsze od wiosennych. Potwierdzają to fachowcy od traw i inni Forumowicze. Ja siałam trawkę..... pod koniec PAŹDZIERNIKA zeszłego roku, Kochana. Była piękna, długa, ciepła jesień i forumowy Yurec ( specjalista od traw z Pszczyny ) kazał siać, no to zasiałam ! Tym efektem wiosną tego roku JUŻ miałam piękny trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 30.09.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dora516, skoro skończyli kostkę... to możesz śmiało siać trawkę. Jesienne siewy są zawsze lepsze od wiosennych. Potwierdzają to fachowcy od traw i inni Forumowicze. Ja siałam trawkę..... pod koniec PAŹDZIERNIKA zeszłego roku, Kochana. Była piękna, długa, ciepła jesień i forumowy Yurec ( specjalista od traw z Pszczyny ) kazał siać, no to zasiałam ! Tym efektem wiosną tego roku JUŻ miałam piękny trawnik. Potwierdzam jesienne trawki ładniejsze, dlatego tydzień temu zasialiśmy, problemu z podlewanie przynajmniej nie ma. Mam ataką co ma dopiero za 6 tyg wykiełkować....a przed chwilą usłyszałam w radiu że za dwa tygodnie zacznie padać śnieg :0 Trzymajcie kciuki za mój potencjalny trawnik. U mnie kostka będzie po trawniku, wiem bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 30.09.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 AGA NR 1 dzieki za rade zastanawiałam sie nad tym w tym roku ale niestety pogode mamy taką jaka mamy u nas caly czas pada a ja mam taka ziemię ze jak popada to za bardzo wjechać nie można no i jeszcze czekamy na ziemie bo trzeba jej troche dowieżć ponieważ panowie wywyższyli mi kostke. jednak skoro Ty sadziłas dopiero na konću października to jak tylko bedzie ładniejsza pogoda to moze zabiore sie za sianie a raczej za przekonywanie mojego szanownego do siania. ostanio słyszalam ze moze i przestanie padać ale za to bedzie zimno a w takich warunkach klimatycznych to chyba już nie ukorzeni sie do mrozow.......a tak w zeszlym roku październik...jesień to były piękne dni bo akurat przykrywaliśmy dach i jedliśmy ostanie maliny ...a teraz tylko wspomnienia... ewalm czyli jak teraz zasadze tulipany a na wiosne ...jeśli teraz nie zdąże ... bede siała trawke to moge je bez problemów wykopać przed posianiem nawet jeśli już coś tam puszczą dzieki za rady pozdrawiam cieplutko zwłaszcza ze w pracy zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.09.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dora516 - jeśli wysadzisz tulipany teraz, to raczej wykopywanie ich na wiosnę nie będzie dobrym pomysłem. Ale możesz je wykopać w przyszłym roku latem i jesienią wsadzić na inne miejsce. Chyba to Ewalm miała na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 30.09.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dora teraz jest czas na sadzenie cebul kwitnących wiosną. Sadzisz teraz, na przedwiośniu kiełkują i wiosną - zwykle marzec- maj kwitną. Potem powinno się im zostawić liscie zeby asymilowały subst. pokarmowe aż do czasu kiedy same zżółkną. Zwykle jest to w czerwcu. Możesz posadzić cebulowe teraz i zostawić jak napisałam, albo wykopać wczesniej, tyle że wtedy będą słabsze na nastepny rok. Ja nie lubię tego że tzreba czekac ze ścięciem bo musze patrzec na żółknące liscie, więc sadzę większość cebulowych w donicach, zakopuje donicę w ziemi żeby nie przemarzły w niej rosliny, wiosną wykopuję, czyszczę i stawiam przed domem. Po kwitnnieniu wynosze za dom. Można tak tez robić z donicami plastikowymi a wiosna wpakować donicę w ładny koszyk czy wiaderko etc., albo sadzić cebule w dużych koszyczkach na cebulki i przesadzac je wiosna z koszyczkiem do czegoś ładnego. W tym roku kupiłam sobie hiacytny, dostałam tez białe narcyze, w zeszłym miałam tulipany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 30.09.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Magnolia, Tatarak wielkie dzieki to w takim razie zrobie tak jak radzi Magnolia posadze w doniczkach zakopie je w ziemi a na wiosne przed ewentualnym sianiem trawy wykopie i bedzie git. i już mam lepszy humor bo już mialam doła ze na wiosne nie bede mieć kwiatków przed domem no to po pracy lete kupić jakieś cebulki...oby jeszcze nie było za późno. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.09.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Pamiętaj tylko, żeby te doniczki miały dziurki i żeby cebulkom nie było w nich ciasno, bo potrzebują miejsca, żeby się "rozmnażać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 30.09.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 o jejku jejku jaka pożyteczna porada! no muszę przyznać, że przeczytałam przed chwilką i zaraz po pracy skorzystam kupię jakieś cebulki i wsadzę w te doniczki, bo mam takich sporo... a w sobotę zakopię między choinkami i na wiosnę wykopię i gdzieś ustawię dla ozdoby, doradzajcie, bo może dla niektórych "ogrodników" to takie oczywiste, ale ja to na razie jestem zielona w kwestiach kwiatowych... wielkie dzięki pozdrawiam a może własnie napiszecie, co teraz na ogrodzie? w warzywniaku? sadzie robicie? wszelkie rady myślę będą pomocne... ja bede w sobote zbierala nasiona, bo juz mozna zebrac cyniowe i gazaniowe nasionka, troche slonecznika na przyszły rok... warzywa jeszcze mam w ziemi.. zostały marchewki, piertruszka i selerki, por też ale juz musze wykopać go, a u Was? jak przechowujecie por?bo mi doradzaja, ze w wiaderku z wilgotnym piaskiem na razie moze byc po wyrwaniu wtedy juz wody nie bedzie ciagnął z ziemi i gnił, ale sie zachowa ładny ścieżutki, macie jakieś patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts