Tatarak 30.09.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Ja się głównie koncentruję na rozmnażaniu moich roślinek (do obsadzenia nowej, większej działki) przez obcinanie "patyków" i wtykanie ich w grządki oraz doniczki Mój obecny ogródeczek jest maleńki i jedyne co mi zostało do zrobienia jesienią oprócz zgrabienia liści, to obcięcie ostróżek i łubinów, kiedy przekwitną, zebranie fasolki (pnie się po siatce) i wykopanie dalii, gdy zaczną się przymrozki. Gdyby ktoś chciał trochę nasion ostróżek oraz/lub szarłatu, to proszę o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 30.09.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 o to pieknie ja nie musze bo mi moja tesciowa na nowe miejsce szykuje troche roslinek juz ma przygotowane w doniczkach i czekaja na zasadzenie kochana jest trzeba przyznac i tez mi doradza co i gdzie i kiedy... bo ja sie jeszcze nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 30.09.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Właśnie wróciłam z ogrodu, u nas 9st.C Zakładałam wrzosowisko, część roślinek podsuszyłam odbiją prawda? No ale nie skończyłam, 240l torfu mi nie starczyło, szok!! Podsypujcie korę pod korzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorobal 30.09.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Pod ptem już rośnie bluszcz, tylko malutki jest jeszcze A rh będą mogły rosnąć z tyłu w ogrodzie, ale na razie mam tam ułożone bale, wiec muszą poczekać do przyszłego roku... Marzę już o zagospodarowaniu tego kawałka ogrodu... Ja na sobotę planuję wsadzanie cebulek. Nie zdążyłam, a teraz leje codziennie... W sobotę ma być słonecznie, na co liczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.09.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 A rh będą mogły rosnąć z tyłu w ogrodzie yyyy, co będzie mogło rosnąć z tyłu? bez złośliwości pytam, każdy się może pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 01.10.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Pamiętaj tylko, żeby te doniczki miały dziurki i żeby cebulkom nie było w nich ciasno, bo potrzebują miejsca, żeby się "rozmnażać" będe pamiętać. wielkie dzieki i jeśli można to skorzystam z oferty dot. ostróżki jestem bardzo początkująca ogrodniczka ... hm chociaż to i może za duże słowo i mój ogródek wygląda jak pole przed orką ale czy mogłabym posadzić te kwiaty też w doniczkach zakopać a potem je wiosną wysadzić do ziemi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 01.10.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 no ja kupiłam wczoraj troszkę cebulek i widziałam w castoramie takie specjalne płytkie koszyczki na cebulki, one mają duże otwory i są płytkie i się teraz zastanawiam, czy te otwory w doniczkach to takie normalne mają być czy dorabiać więcej? proszę o poradę, bo tak nigdy jeszcze nie robiłam, a koszyków nie kupiłam bo mam dużo zwykłych plastikowych doniczek, które chcę wykorzystać... widzę, że się wszyscy nastawiają na sobotę.. ja korę kupiłam i będe podsypywać, ale też się do końca nie znam, więc jak macie jakieś rady to ja chętnie się dokształcę... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.10.2010 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Emól u Ciebie =piasek jest kwaśny, i badzo luźny. Nie podsypuj kory pod korzenie czyli do dołków, bo ziemię masz i tak bardzo luźną. Za to na wierzch jak najbardziej. Tosia- normalne otwory w doniczkacjh będa ok. Do doniczek daj próchnicznej ziemi, albo kompostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.10.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Magnolia, widzę że się uaktywniłaś. Właśnie panowie skończyli układanie kostki i wygospodarowały się dodatkowe miejsca do obsadzenia. Ostatnio chodzą za mną kwaśnolubne - kosówka, azalie, wrzosy, wrzośce i więcej golterii pełzającej. Mam nadzieję, że wrzosy będą miały wystarczająco słonecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 01.10.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Dzięki za radę na pewno skorzystam życzę wszystkim barrdzooo pracooowitej soboty przed domem i na działkach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 01.10.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Emól u Ciebie =piasek jest kwaśny, i badzo luźny. Nie podsypuj kory pod korzenie czyli do dołków, bo ziemię masz i tak bardzo luźną. Za to na wierzch jak najbardziej. A ja myślałam że ta kora to żeby wilgoć przytrzymała wstyd. Pod jałowce już sypnęłam, wykopywać, czy może zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 01.10.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 e-mól - nic się nie stanie, będą lepiej rosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 01.10.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A jak sypnę pod wrzosy to też będa lepiej rosły? Bo tak wymyśliłam że ta kora jednak jakoś wodę absorbuje, a to moje wrzosowisko oczywiście w słońcu, na super piachu, i pod samym domem czyli nie zawsze deszcz napada, bo pod daszkiem. No i susza im dość mocno grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.10.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 jak kora zacznie gnić to będzie trzymać wodę. Taka kora pod rośliny jest kompostowana, ale wg. mnie poczatkowo daje wiecej powietrza niż trzyma wodę. Nie wykopuj jej spod jałowców, dobrze ze jest jesień. Zima mocno kora namoknie przez duże opady, to może na wiosnę już będzie gniła. Ala przede wszystkim daj jej na wierzch. wrzosom lepiej dawac torfu kwasniego- ten dobrze trzyma wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 01.10.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Torfu już dałam oczywiście 3x80l poszło i jeszcze małżonek dowiózł dwa wczoraj, bo mało było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 01.10.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 MS witaj Jak słońce to sadź wrzosy i wrzoście,jak troszkę wiecej cienia to wrzucaj golterię i azalie Wrzosy- wybieraj odmiany niskie i średnioniskie, wyższe szybko brzydną. Najlepiej kupować min 5 sztuk 1 odmiany i sadzić wrzosy w dużych skupiskach. Tworzą sobie razem 'mikroklimacik' i lepiej się czują. Polecam żeby dać tez odmiany paczkowe- nie są tak spektakularne jak np. pełne, ale dają bardzo długi efekt.Kosówka bardzo pasuje do wrzosów, tylko wybieraj odmiany niskie, bo sama kosówka jest jak w górach- ok 2 m wysoka i rozłożysta. Niestety dopiero biorę się za koerktę dla Was- przepraszam, miałam jakies urwanie głowy.Sąsiedzkie pozdowienia.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 01.10.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Oj, wszędzie bębnią, że zima będzie już.... w drugiej połowie października. Tzn. spadnie pierwszy śnieg. Więc zostały nam tylko dwa tygodnie pracy w ogrodzie ? Buuuuuuuu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorobal 01.10.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 yyyy, co będzie mogło rosnąć z tyłu? bez złośliwości pytam, każdy się może pomylić rh = rhododendrony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.10.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Jestem w trakcie przesadzania czego tylko się da. Na początku sadziłam wszystko jak w malignie - za blisko. Ale mam jeszcze trochę obszaru do obsadzenia więc mam okazy jak się patrzy, Lubię ciągle coś zmieniać więc to przeładowanie na początku wyszło mi na dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 02.10.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Może napiszecie jakie w tej chwili rośliny mają ładne barwy, wygląd itp Może ta wiedza przyda się do nowych inspiracji. Napiszę co u mnie tylko muszę dokopać się w nazwach fachowych moich roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts