Tatarak 02.10.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 będe pamiętać. wielkie dzieki i jeśli można to skorzystam z oferty dot. ostróżki jestem bardzo początkująca ogrodniczka ... hm chociaż to i może za duże słowo i mój ogródek wygląda jak pole przed orką ale czy mogłabym posadzić te kwiaty też w doniczkach zakopać a potem je wiosną wysadzić do ziemi pozdrawiam Przyślij mi adres na priva, to wyślę nasionka przy okazji. ostróżkę możesz spokojnie wysiać wiosną w docelowym miejscu. rosną dość spore - z kwiatostanem osiągają prawie 2 metry (lubią pełne słońce), więc to by musiały być duuuże doniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.10.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 no ja kupiłam wczoraj troszkę cebulek i widziałam w castoramie takie specjalne płytkie koszyczki na cebulki, one mają duże otwory i są płytkie i się teraz zastanawiam, czy te otwory w doniczkach to takie normalne mają być czy dorabiać więcej? . pozdrawiam Tosiu, w koszyczkach nie trzeba robić już więcej otworów. Pamiętaj tylko, żeby nie zakopywać ich za płytko - warstwa ziemi nad cebulką powinna mieć grubość 2*średnica cebulki. czyli na przykład nie wkładaj do jednego koszyczka dużych cebulek hiacyntów i małych krokusów, bo muszą być na innej głębokości zakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.10.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 rh = rhododendrony aaaachaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 02.10.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 . czyli na przykład nie wkładaj do jednego koszyczka dużych cebulek hiacyntów i małych krokusów, bo muszą być na innej głębokości zakopane Wystarczy na dno koszyka włożyć hiacynty, przysypać warstwą ziemi a na wierzchu (nadal wszystko odbywa się w koszyku) ułożyć krokusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.10.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Bardzo dobre rozwiązanie! Nie przyszło mi do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 02.10.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 Witam ogrodników za mną bardzo pracowity dzionek, pogoda na szczęscie dopisała.. co do cebulek to jednak wybiorę doniczki, bo mjam ich dużo.. ale ziemia trochę mokra i się klei i same grudy, więc poczekam z tymi cebulkami jeszcze chwilę, aż ziemia się w miarę normalna zrobi.. może do środy lub czwartku... z rad skorzystam, bo ja poczatkująca jestem wszystko czytam i koduję... Jaki ja tez w tym roku duzo kwiatów sadzilam i sialam blisko siebie np. gazanie i cynie, ale mi sie podobalo, ma to swoj urok... ale niestety posadzilam za blisko siebie tez truskawki i musze je "poprawic" przed zimą, żeby owocowały latem.... moze macie jakies patenty na trzymanie warzyw specjalne? chetnie poczytam... np nie wiedzialam ze pore sie przechowuje w żwirze, myslalam ze normalnie w ciemnyjm pomieszczeniu, a powinn sie w wiaderku ze źwirem... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 03.10.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 U mnie tak wyglądało kiedyś ( już po wycięciu starych drzew i wysprzątaniu działki): http://images46.fotosik.pl/329/9e9f4022958c8ca4m.jpg a teraz tak: http://images40.fotosik.pl/332/74ac7aef96861f01m.jpghttp://images38.fotosik.pl/344/37dc0832763f8519m.jpghttp://images40.fotosik.pl/332/d433a295a0120579m.jpghttp://images39.fotosik.pl/344/f637525b1130fa40m.jpg I pochwalę się że wszystko robiłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 03.10.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 marchew,porę, pietruszkę itp przechowuje się najlepiej w piasku i co jakiś czas należy ten piasek zwilżyć, a to dlatego żeby te korzenie mogły od niego pobierać wilgoć coby nie wyschnęły i ot cała filozofia. Oczywiści te pojemniki przechowywane są w jakimś chłodnym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 03.10.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Jest się czym pochwalić, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.10.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 kamykkamyk ile się płaci teraz za takie kamienie jak w Twoich murkach? Takie mi się marzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 04.10.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Ja ten piaskowiec kupiłem 2 lata temu, prosto z kopalni, koszt 1200 zł za 30 ton plus koszty transportu. ( Tu ułożyłem ok 2/5 tego kamienia, reszta czeka na ułożenie w drugiej części działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 04.10.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Przyślij mi adres na priva, to wyślę nasionka przy okazji. ostróżkę możesz spokojnie wysiać wiosną w docelowym miejscu. rosną dość spore - z kwiatostanem osiągają prawie 2 metry (lubią pełne słońce), więc to by musiały być duuuże doniczki przepraszam Cie bardzo za małe zamiesznia ale dopiero teraz uświadomiłam sobie ze to sa wysokie rośliny i za bardzo nie bede miała ich gdzie posadzić ale bardzo dziekuję a nawiąz do Twoich następnych wypowiedzi chyba za [płytko posadziłam bo hiacyntu i żonkile i tulipany są przykryte ziemią gdzieś tak ok 4 cm bo bałam sie je bardziej wciskać do doniczki zeby nie miały ciasno kurcze chyba nie zmarzną? pozdrawiam Edytowane 4 Października 2010 przez dora516 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.10.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 U mnie sobota była raczej mało przyjmna, ale coś tam porobiłam, nawet małżonek mi pomógł. Wczoraj za to było cudownie ale goście w planach i zakupy, no ale jakieś nowe badylki z tych zakupów chociaż przywiozłam. Dzisiaj znów piękne słońce i jak tylko latorośl zaśnie to idę "w pole". Oj nagromadziłam tego, po kątach doniczki z sadzonkami poustawiane i wreszcie czas byłby je wszystkie zasadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 04.10.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Kamykkamyk2 - te kamienne murki są przepiękne!! Dora - a może by je tak wykopać i wkopać głębiej? pogoda jeszcze dopisuje. myślę, że jak spadnie śnieg i przykryje, to nie powinny zamarznąć (tak mi podpowiada doświadczenie), ale jeśli przyjdą mrozy przy braku śniegu, to może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 04.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Kamykkamyk2 - te kamienne murki są przepiękne!! Dora - a może by je tak wykopać i wkopać głębiej? pogoda jeszcze dopisuje. myślę, że jak spadnie śnieg i przykryje, to nie powinny zamarznąć (tak mi podpowiada doświadczenie), ale jeśli przyjdą mrozy przy braku śniegu, to może być różnie. to ja pójde na łatwiznę i usypię na nich takie górki z ziemi bedzie im cieplej a na wiosne to wyrównam. dzieki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 04.10.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 mi też sie bardzo podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 04.10.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 JoShi, tosia125, tatarak, jaki - dzięki, miło że komuś, oprócz mnie, ogród się podoba. Tyle że to dopiero 1/3 ogrodu. Mam jeszcze do zrobienia kawałek przed domem i za domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.10.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Rabata funkiowo, orlikowo, sedruszkowo, dąbrówkowa (i coś tam jeszcze) założona, niestety tymczasowa, bo na miejscu przyszłego tarasu, póki co jedyne cieniste miejsce w ogrodzie, kiedyś owe bylinki powędrują pod drzewa, krzewy. Kupiłam wczoraj rodedendrona(promocja straszna była , myślicie że lepiej go wysadzić, pewnie nie zdąży się ukorzenić czy przez zimę w domu przetrzymać, czy może tak czy siak padnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 04.10.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Dlaczego od razu ma przemarznąć? Posadź tego rodedendrona w grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 04.10.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 No, że się zakorzenić pewnie nie zdąży przed przymrozkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts