Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekrój przewodu zasilaj?cego budynek - pilne

Recommended Posts

Nie mogę tego nigdzie znaleźć, a nie chcę popełnić błędu - chodzi o przekrój przewodu zasilającego budynek, tzn. pomiędzy szafką elektryczną w ogrodzeniu a rozdzielnicą w domu. Elektryk proponuje 5x10mm2, ale wydaje mi się że czytałem kiedyś o 5x16mm2. Przydział mocy to zdaje się 17kW.

On 2003-03-17 15:18, Grzes z Krakowa wrote:

ja tez mam informacje ze 5*10 w zupelnosci wystarczy dotyczy miedzi w ziemi tak bedzie u mnie

Natomiast

5*16 to pewnie napowietrzne aluminiowe (aluminium musi miec wiekszy przekrój)

Dokładnie o to chodzi jak napisałeś. Chociaż ostanio przy aluminium daje się już 25mm2

Pozdrawiam

On 2003-03-17 18:26, MAKiN wrote:

inwestor ten przekrój kabla nie oznacza bardziej spadków napięcia niż mocy przenoszonej ?.

Ja spotkałem się z opinią że może powinno być 16mm2 szyna w rozdzielni w mieszkaniu też jest na 16mm2

[ Ta wiadomość była edytowana przez: MAKiN dnia 2003-03-17 18:27 ]

Jeżeli chodzi o spadek napięcia to zależy on również proporcjonalnie od długości kabla przyłącza. W przypadku kabla Cu 10mm2 i mocy 25kW spadek napięcia który nie powinien być przekroczony na kablu przyłącza 2% osiągany jest przy długości kabla ok 40...50m.

Zwykle długość kabla wynosi ok. 15...30m a moc szczytowa ok. 5 do 10 kW. Więc kabel 10mm2 starcza z zapasem i to dużym. Oczywiście nietypowe przypadki wymagją indywidualnego podejścia.

Pozdrawiam

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Przydział mocy sprawdziłem że jednak 15kW, ale kabel może być dość długi - ok. 45-50 m (część mojej działki to 25-metrowa droga dojazdowa). Z Waszych postów wynika, ze nawet przy tej długości 5x10 mm2 wystarczy - jeśli się mylę to poprawcie.

Przekrój kabla w przyłączu w niewielkim stopniu zależy od mocy przyznanej przez Zakład Energetyczny.

Zależy głównie od wartości zabezpieczenia (prądu bezpiecznika), który zabezpiecza ten kabel.

Jeżeli w domku największy wyłącznik samoczynny ma 16A (pralka), to bezpiecznik przedlicznikowy powinien być co najmniej o 2 stopnie większy - czyli 35A, aby zachować t.zw. selektywność działania zabezpieczeń.

A przy bezpieczniku 35A (lub 32A) kabel 5x10mm2 jest dobry.

Można w przyszłości nawet będzie zastosować bezpiecznik 50A, gdyby się okazało że 35A nie zapewnia selekcji.

ZbiR

• 8 months później...

Grześ z Krakowa

Jeżeli pralka ma zabezpieczenie 16A, a zabezpieczenie przedlicznikowe określone przez zakład energetyczny jest 25A to mamy do wyboru 2 rozwiązania :

- jako zabezpieczenie przedlicznikowe zastosować wyłącznik samoczynny 25A o charakterystyce C i od czasu do czasu "biegać do płota", gdy zadziałają nieselektywnie oba zabezpieczenia.

- jako zabezpieczenie przedlicznikowe zastosować wyłącznik samoczynny, t. zw. selektywny 25A, za około 800zł.

Taki wyłącznik może stać się łatwym łupem złodzieja, gdy włamie się do skrzynki w ogrodzeniu.

Przekrój kabla w przyłączu w niewielkim stopniu zależy od mocy przyznanej przez Zakład Energetyczny.

Zależy głównie od wartości zabezpieczenia (prądu bezpiecznika), który zabezpiecza ten kabel.

Jeżeli w domku największy wyłącznik samoczynny ma 16A (pralka), to bezpiecznik przedlicznikowy powinien być co najmniej o 2 stopnie większy - czyli 35A, aby zachować t.zw. selektywność działania zabezpieczeń.

A przy bezpieczniku 35A (lub 32A) kabel 5x10mm2 jest dobry.

Można w przyszłości nawet będzie zastosować bezpiecznik 50A, gdyby się okazało że 35A nie zapewnia selekcji.

ZbiR

Nie przesadzajmy. Standardowo ZE zakłada jako przedlicznikowe zabezpieczenie 25A. U mnie będzie 32A ale tak chciałem i to mam w warunkach. W waszych warunkach zasilania pisze jakie będziecie mieli zabezpieczenie przedlicznikowe. Selekcję lepiej robić używając wyłączników nadprądowych zwłocznych niż podnosząc obciążalność prądową. Układ 16A i 32A przedlicznikowe jest dobrym rozwiązaniem. Jeżeli chodzi o przekrój to 5x10mm2 wystarczy do praktycznie każdego domu (radex twego też) jeżeli chodzi o spadki napięcia i dopuszczalne prądy, może być jednak problem z zachowaniem właściwej wartości rezystancji uziemienia bez dodatkowego uziomu przy budynku.