Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K?opoty naiwnych

Recommended Posts

On 2003-03-21 23:49, Stasiek wrote:

Wowka,

a powiedz Ty mi, jak chcesz zostać rolnikiem i płacić jednocześnie ZUS? Z tego co wiem, to sie wyklucza... Może wiem za mało, ale będąc rolnikiem trzeba placic KRUS... nie trzeba? A jak chcesz zostać rolnikiem, jeśli płacisz ZUS?

Stasiek, chodzi Ci o status społeczny "rolnik", czy o udogodnienia dla rolników?

Jeśli o udogodnienia - to by płacić KRUS musisz tylko i wyłącznie utzrymywać się przynajmniej rok z minimum 1 ha przeliczeniowego. Nie można być płatnikiem i ZUS i KRUS (przerabiałem ten temat - po roku dostałem zwrot składki z KRUS).

Ja obecnie płacę ZUS i uzyskałem pozwolenie na zabudowę siedliskową na działce rolnej - wg nowych przepisów muszę tylko odrolnić ziemię na której będzie stał dom.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wowka,

a powiedz Ty mi, jak chcesz zostać rolnikiem i płacić jednocześnie ZUS? Z tego co wiem, to sie wyklucza... Może wiem za mało, ale będąc rolnikiem trzeba placic KRUS... nie trzeba? A jak chcesz zostać rolnikiem, jeśli płacisz ZUS?

Stasiek, chodzi Ci o status społeczny "rolnik", czy o udogodnienia dla rolników?

Jeśli o udogodnienia - to by płacić KRUS musisz tylko i wyłącznie utzrymywać się przynajmniej rok z minimum 1 ha przeliczeniowego. Nie można być płatnikiem i ZUS i KRUS (przerabiałem ten temat - po roku dostałem zwrot składki z KRUS).

Ja obecnie płacę ZUS i uzyskałem pozwolenie na zabudowę siedliskową na działce rolnej - wg nowych przepisów muszę tylko odrolnić ziemię na której będzie stał dom.

Przerabiałam ten temat. W ustawie o zagospodarowaniu przestrzennym nie ma pojęcia działki siedliskowej. Za to jest napisane, że organ nie może odmówić wydania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu ,jeśli zamierzenie inwestora nie jest sprzeczne z planem(nie mylić ze słowem zgodne).Zabudować można każdą działkę(również rolną) bez względu na jej powierzchnię ,jeśli w planie nie ma zapisu ustanawiającego zakaz zabudowy na tym terenie. Brak miejscowego planu nie jest przeszkodą. Organ wydaje wtedy decyzję w drodze postępowania administracyjnego.Mogę podać wzór takiego wniosku.

No i właśnie ja mam zabudowę siedliskową (w trakcie budowy) nie mając na własność tych areałów...

Lepiej nie strasz tego, który Ci sprzedał ziemię sądem, bo pewnie jest "miejscowy" i tylko sobie wrogów narobisz wśród sąsiadów - idź do niego i poproś, żeby Ci pomógł zakombinować... Ale jeśli już się z nim "pociąłeś" to raczej sprawa nie jest do uratowania...

W zależności od tego jak bardzo Ci się śpieszy: albo czekaj, albo sprzedaj...

Ja czekałam i dobrze zrobiłam, ale zaczęło mi się śpieszyć jak rząd postraszył odebraniem ulgi budowlanej (parę lat temu) i dopiero wtedy załatwiłam sprawę...

B

Wowka,

Stasiek- nie wmawiaj mi dziecka w brzuch...... . Nigdzie nie zachęcałem nikogo by został rolnikiem ze względu na niską składkę w KRUS. Przeciwnie pisałem - i tu cytuję Co do aliansu ubezpieczeń w ZUS i KRUS nie będę się wypowiadał - zbyt mało znam ten temat. . Czytaj dokładniej to co piszą inni

i zastanów się zanim coś napiszesz sam. Co do tematu KRUS - ZUS daj sobie spokój bo zdaje się nic na ten temat konstruktywnego napisać nie możesz.

Gość Gosc123

Wowka, przeanalizuj BEZ emocji swoje wywody, bo plączesz się w zeznaniach. Jeśli nie zrozumiałeś czegoś, o czym napisałem - zapytaj grzecznie. Ja też jestem tylko człowiekiem, a w pisaniu sens się czasem gdzieś gubi. Będzie się milej rozmawiało. Wprowadzasz nerwową atmosferę, a dyskutujemy tu chyba pokojowo... ale nie mnie to oceniać...

Dla przykładu: piszesz m.in.: "Nigdzie nie zachęcałem nikogo by został rolnikiem ze względu na niską składkę w KRUS".

Człowieku, a czy ja sugeruję, że kogoś zachęcasz???

Tłumaczę, że nie jest łatwo przejść na KRUS płacąc ZUS. Podaję przykład, proszę o sprecyzowanie przez innych, wyjaśnia to dokładniej Baribal i... jest w porządku. Po temacie. A Ty swoje. Wyluzuj.

Tak prywatnie, wiesz, nerwy zostaw sobie dla urzędników albo tandetnie wykonujących swoją pracę wykonawców. Mnie nie mieszaj w swoje oceny.

Gość Gosc123

A kontynuując temat.

Ja kupiłem (poniżej 1 ha) działkę rolną, w sąsiedztwie innych i w szeregu między zabudowaniami. Ponieważ mam w umowie kupna zapisane, że przeznaczenie gruntu jest pod działalność rolniczą i że nie mogę zmienić w określonym czasie przenaczenia gruntu, też się bałem, że nie zbuduję domu... Że "rolnikiem" będę musiał zostać (KRUS jest w tym przypadku naprawdę ubocznym tematem) itd. Ale wcześniej wystąpiłem o warunki zabudowy. Okazało się, że jest przepis, który zezwala (mimo planu zagospodarowania przestrzennego - teren pod uprawy polowe) na budowę domu mieszkalnego, jeśli jest takie zapotrzebowanie albo budynek ma się znaleźć w sąsiedztwie innych zabudowań. Podam, które to przepisy, jeśli kogoś to zainteresuje... I przestałem się martwić. Fakt, bank się początkowo wystarszył, że to ziemia rolna. Wystarczyło pokazać warunki... bez problemu będą finansować budowę.

Anonim...nie nie głupio...i nie mysle ze okradam panstwo polskie...pracuje na dwa etaty..panstwo zdziera ze mnie niezłe podatki...wiec nie sadze ze jestem zlodziejem..

Anonim a moze tak bys sie podpisał imieniem ...chociaz wymyslonym:sad:

Nie mówimy o podatkach - każdy je płaci.A pracując na dwa etaty powinnaś płacić ZUS a nie KRUS.Zamiast 1.800 zł (3x 600 zł) odprowadzasz 215 zł na kwartał.Na czysto jesteś około 528 zł/miesiąc.Fajnie!!!!!

On 2003-03-25 07:30, Teska wrote:

Anonim...nie nie głupio...i nie mysle ze okradam panstwo polskie...pracuje na dwa etaty..panstwo zdziera ze mnie niezłe podatki...wiec nie sadze ze jestem zlodziejem..

Uderz w stół a nożyce się odezwą? Sama wspomniałaś o okradaniu. 'Moja chata z kraja' tak? Problem w tym, że tak mysli za dużo osób. Żadne argumenty nie zmienią mojego zdania - potępiam to co robisz!

Stasiek. OK Pytam grzecznie. Dlaczego żądasz bym to ja udzielił Tobie odpowiedzi na pytanie jak zostać ubezpieczonym w KRUS skoro na samym początku swej wypowiedzi napisałem, że zbyt mało wiem o temacie KRUS i w związku z tym nie będę się na ten temat wypowiadał.

Mogę tylko Tobie powiedzieć, że fakt posiadania gospodarstwa rolnego od powierzchni 1h do nieskończoności :wink: powoduje, że właścieciel tego gospodarstwa jest sklasyfikowny jako rolnik i może ale nie musi korzystać z uprawnień wynikających z tego tytułu. Dla Twojej informacji podam przykład swoich teściów którzy posiadają kilka h ziemi jak to się mówi - od zawsze. Ten grunt był własnością rodziny mojej żony od ponad 100 lat. I pomimo to, że teściowie użytkowali tą ziemię rolniczo nie posiadają emerytury KRUS. Mało tego - nigdy się o nią nie starali. Są obecnie emerytami ale emeryturę otrzymują z tytułu ciężkiej kilkudziesięcioletniej pracy w przemyśle.

Czy to wystarczy?

Gość Gosc123

Magero, GE Mieszkaniowy. Z tego co pamiętam również BZWBK nie robił problemów. Nie byłem z tym jeszcze w PKOBP.

Moim zdaniem nie mogą odmówić, jeśli masz pozwolenie, albo warunki. Znaczy mogą, ale to nie w ich interesie. Miałeś takie problemy, że nie chcieli?

do Anonimowego

Teska płaci KRUS, ponieważ jej podstawową działalnościa jest rolnicza.Płaci zapewne także podatek rolny, chyba, że posiada rolę V lub gorszą - wtedy stawka jest zerowa. Przepisała się więc z ZUS-u do KRUS-u i...tyle.

Myśmy kupili śliczną działkę w gminie Wilanów... 10 lat temu. Kupiliśmy ją na kilka tygodni przed zatwierdzeniem odrolnienia. Głupio zrobiliśmy nie czekając, bo ostatecznie plan odrzucono na szczeblu ministerialnym. Przez 10 lat nie dawało się tego nijak ugryźć (wysoka klasa ziemi itp), aż w końcu późną jesienią 2002 zatwierdzono nowy plan zagospodarowania i odrolnienie tego terenu.

Przez 10 lat dzieci nam wyrosły i teraz "są na wylocie", rodzice pomarli, pieniądze się nie rozmnożyły - jednym słowem teraz budować tylko po to, żeby budować, to właściwie nie ma sensu. A przez te lata mogliśmy przecież mieszkać u siebie, niekoniecznie w tej gminie, ale może równie ładnie.

Teraz na pewno nie kupiłabym działki rolnej, gdybym miała za cel budowanie domu.

dokladnie tak..place krus podatek rolny itp...

Anonim...a Ty jak budujesz to zawsze bierzesz rachhunki???

czy jestes z tych co siedza w robocie od 7 do 15 za 800 zł..po pracy ida do domu klada sie na kanapie i narzekaja.ze ktos cos ma.. a ja nie..to złodzieje...a ja taki biedny...

Jesli chodzi o chałupe jak ja buduje to moja sprawa.

Nie mam wiecej ochoty na wymiane zdan z Toba.

Stasiek,

w GE Mieszkaniowy powiedzieli mi, że działaka rolna stanowi źródło dochodów i w razie jak nie będę spłacać kredytu, to nie mogą zająć domu, więc nie dadzą mi kredytu. Coś tam też mamrotali, że jak działka ma do 1,50 ha to może i by dali, ale ja mam 3 ha więc odpada. W PKOBP na 6 osób z którymi się kontaktowałam jest 3:3 (3 na tak i 3 na nie).

Generalnie chyba jest w tym problem, że w banku nie rozumieją, że można dostać pozwolenie na budowę domu na działce rolnej. Jak rozmawiałam w różnych bankach, to najpierw mówią nie, a potem jak mówię, że będę miała wszystkie potrzebne dokumenty i pozowlenie na budowe - to mówią tak. Więc przestałam chodzić. Czekam na warunki, a jak już będę miała pozwolenie na budowę, wtedy będę składać wnioski do banków. W BZWBK nie byłam, za to byłam w Kredyt Banku i tu na razie mówią, że nie widzą problemów.

Mam nadzieję, że nie będzie:smile:

magero