Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parametry instalacji CO - np. 75/65

Recommended Posts

Może ktoś wyjaśni mi tę kwestię. To że np. temp. z kotła ma temp. 75 stopni to jasne, ale od czego zależy powrót. Chcę dobrać grzejniki i jest to istotny element. Czy dobiera się to dowolnie, czy trzeba to przeliczać. Skąd wiadomo jaka będzie temp. powrotu do kotła. Jestem zakręcony w tym temacie.

Pozdrawiam

parametry te sluza przede wszystkim do doboru grzejnikow - to takie zalozenie: jesli zasilasz grzejnik 75° a na powrocie z grzejnika jest 65° to znaczy ze 10° grzejnik oddal w postaci ciepla. (Roznica temperatur mowi o zdolnosci oddawania ciepla przez grzejnik). Ilosc tego ciepla pomnozona przez powierzchnie grzejnika daje jego moc. Wartosc tej mocy mowi czy grzejnik pasuje do okreslonej kubatury pomieszczenia (do mocy jaka potrzebujesz, ktora wynika z obliczen - kubatury, zalozonej temp w pomieszczeniu, umieszczenia grzejnika, strat). Oczywiscie kociol ze sterowaniem pogodowym bedzie pracowal z najrozniejszymi temperaturami ale wtedy zmienia sie tez ilosc oddawanego ciepla przez grzejnik.

Tom Soyer - to rozumiem. Tylko chodzi mi o to założenie. Czy ja to mam sobie zakładać, czy ktoś mądrzejszy ode mnie. ja mogę sobie założyć np. 75/65 albo 75/55. lecz czy mogę zrobić to tak dowolnie.

Zatem z innej bajki - jakie wy macie założenia. Pod jakie parametry macie grzejnki.

Pozdrawiam

w duzej mierze zalezy to od rodzaju kotla. Kondensacyjne pracuja na niskim parametrze, weglowe na wysokim - to pierwszy parametr. Drugi zalezy od grzejnika - czyli ile ciepla w okreslonym czasie przy okreslonym parametrze zasilania jest w stanie oddac grzejnik.

Ja przyjmowałem 70/50/20

Takie parametry sa optymalne jeśli chodzi o kociol c.o na gaz. Nie wiem jaki będe mial kocioł czy tradycyjny czy kondensacyjny. Przy takich parametrach będzie dobrze w obu przypadkach, do tego grzejniki nie wychodza zbyt wielkie. Ponieważ kotły c.o. moga mieć maksymalną temperaturę zasilania ok. 80 oC więc w przypadku kataklizmów mrozowych mam zapewnioną jeszcze rezerwę mocy.

Pozdrawiam

kodi_gdynia,

nie ważne, czy przyjmiesz 75/55°C czy np. 90/70°C, ważna jest różnica między zasilaniem a powrotem. W obydwu powyższych przypadkach masz deltę 20°C. Dobierzesz więc taki sam grzejnik. Jeśli bedziesz chciał dobrać go na parametry 55/45°C, to będzie miał większą pojemność wodną, bedzie też większy. Trudno, natomiast, żebyś uzyskał różnicę między zasilaniem a powrotem na poziomie 20°C przy tak niskich parametrach (chyba, że jest duży zład, słaba pompa i spore średnice rur C.O., co daje małą prędkość przepływu na grzejniku). Często pompy są wbudowane w kocioł a średnice rur nie przekraczają 1 cala, więc nie grozi ci taki przypadek.

Maciek,

Dobór grzejnika na zasadzie 100W na 1m2 jest dużym przybliżeniem. Jeśli bedziesz miał małe pomieszczenie z dużą powierzchnią okien, to grzejnik powinien mieć znacznie większą moc, niż takie samo pomieszczenie np. wewnętrzne bez okien. W dużej mierze błędy doboru instalatora zniweluje głowica w grzejniku, jeśli ją zainstaluje. Sam zamieszkałem w nowym domu i przyznaję, że dobór mam prawidłowy. Jako test przyjąłem sobie równomierność nagrzewania pomieszczeń po np. 2-dniowej przerwie w ogrzewaniu. Spotkałem się z doborem, jak podałeś. Dodam tylko, że w starym budownictwie przyjmuje się ten wskaźnik na poziomie 150 a nawet 200.

Na stronie internetowej firmy Hepworth jest broszura do projektowania instalcji CO. Można ją sobie wydrukować i przeczytać. Jest interesująca.

Mamy tam na stronie 23 Tabele 6 tzw. współczynnika korekcyjnego kaloryferów. Jeśli parametry wody wynoszą 90/70/20 (wlot/wylot/pomieszczenie) to grzejnik ma powierzchnię względną np 1. Czyli inaczej mówiąc grzeje z mocą nominalną. Jeśli teraz przeskoczymy na parametry 70/50/20 otrzymujemy korekcję grzejnika 1,72 tzn musimy powiększyć grzejniki o 72 procent.

Mimo iż delta t czyli różnica temepratur jest taka sama a ilośc przepływającej wody przez kaloryfer czyli strumień nie zmienia się. Oznacza to że nie ma zwykłej i prostej zależnosći między

deltą t i mocą grzewczą kaloryferów. Już taka mała zmiana temp. wody dolotowej powoduje znaczną potrzebę zwiększenia powierzchni

kaloryferów. Przy parametrach 60/40/20 w/w wpółczynnik korekcji wynosi aż 2,56. A przy 45/25/20 - 7,65. Łatwo zauważyć że wszystkie w/w parametry wody mają tę samą deltę t. Nie można więc w żadnym wypadku zapominać o takim parametrze instalacji CO jak różnica temperatury średniej kaloryfera i powietrza w pomieszczeniu które on ogrzewa. Im większa ta różnica tym lepiej kaloryfer oddaje ciepło inaczej mówiąc grzeje (im większy gradient temperatury tym wieksza moc oddawana).

Kodi

zeznaję z głębin mojego dyletanctwa w dziedzinie pompowania ciepłej wody przez rurki. Uznałem za obrazę boską płacenie ponad 1000 zł za projekt CO. Dobrałem grzejniki sam, i po tej zimie jestem bardzo zadowolony.

A oto tok postępowania:

- poszukaj http://www.gazownia.krakow.pl dział Informacje/Wykaz artykułów. Tam jest programik do liczenia zapotrzebowania na ciepło, także kosztów gazu.

- potem wchodzisz do http://www.rymax.com.pl, i tam jest darmowy programik do doboru grzejników Stelrad. To nieistotne, że akurat Stelrad - dobierasz moce grzejników.

Potem, jak wyniki przepuścisz przez zdrowy rozsądek, pożądane rozmieszczenie grzejników w świetle koncepcji Małżonki (urządzenie wnętrza) - dostaniesz nieźle działającą instalację CO.

Powodzenia - po tej samodzielnej akcji ze strachem oczekiwałem zimy-weryfikatora. Teraz uznaję to za jeden z moich największych sukcesów.

Dzięki panowie za wszystkie posty. Poczytam, pościągam i coś tam wyliczę. Mam różne obliczenia i teoretycznie wiem, że np. dla pokoju na poddaszu o pow. 12m2 potrzebuję grzejnik ok. 750W. Teraz zakładam że moc wyjściowa na piecu to 70 stopni a powrotu np.55 i kupuję grzejnik np. de longhi o wys. 60cm i dł. 90cm pod okno 120cm. Bedzie dobrze?

Pozdrawiam

To zależy od izolacji połaci dachowej. Dla 12 m2 przy warstwie 25 cm wełny mineralnej uznałbym taki grzejnik (ale typu 22) za lekko przewymiarowany - dla tej powierzchni. Tyle, że takie przewymiarowanie to jest tylko problem finansowy-inwestycyjny. W końcu głowice termostatyczne wyrównają niedociągnięcia doboru.

Inaczej - ja przewymiarowałem o ok 10% wszystkie grzejniki za wyjątkiem wzorcowego - w sypialni, gdzie umieściłem sondę kotła, i gdzie na grzejniku nie mam głowicy. Zawór jest stale otwarty na 100%

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luna_tyk dnia 2003-03-19 08:17 ]

Luna-tyk na poddaszu będzie 20cm wełny a grzejnik 11. Tylko takie planuje u siebie. Moc średnio 750W wyszła mi z kilku źródeł: "OZC" - 650W, "dobór grzejników Korado" - przy 15W/m3 - 630W, przy 20W/m3 - 850W, przy założeniu 65W/m2 - 820W.

Pozdrawiam

Kodi, OK. Bez sprawdzenia użyłem zwrotu "lekko przewymiarowane". Postępowałem tak jak Ty - liczyłem z m3; z m2; z wyliczonego zapotrzebowania na ciepło, i wielkości też mi wychodziły z niewielkim rozrzutem. Ale dobiłem potem do tego ok. 10%, niezależnie od dodatków zalecanych przez program Stelrad - na usytuowanie grzejnika, na głowicę termostatyczną, na piętro.

Pozdrawiam