Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby, las ... kto na forum lubi zbierać grzyby?

Robert i Aga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i gdzie te grzybki, NS? Czekam z niecierpliwością, a nuż na coś się załapię... :wink: :D

mówisz i masz!Choć nie ja go znalazłem tylko moj przyjeciel Lech ale zrobiliśmy z niego jedno fajne danko.

http://images27.fotosik.pl/29/b383654b79e81bbd.jpg

Piękny! :D Jak zrobię fotkę, to pokażę Wam, jak marynuję całe prawdziwki, pięknie wyglądają w dużym słoju. Dzisiaj rano Komtur Mazurski je zobaczył i też focił dla siebie. :wink: :D

U nas w lasach już są prawdziwki i podgrzybki, ale ogromna większość prawdziwków jest robaczywa, jak zawsze te z pierwszego rzutu. :-? Ale zbieramy podgzybki i kozaczki. Pyyyycha! :D

• 4 weeks później...

kochamy grzybobranie, cała rodzina = 5

przez budowę miało nie być grzybobrania, ale małżonka ma zatrzymać inwestycję i trzy razy pojedziemy w mazowieckie lasy Puszcza Biała.

poza tym posadziliśmy dwa lasy na działce i w obydwu grzyby (maślaki, olszówki i pierwszy prawdziwek w tym roku i od razu rozdeptany)

Uwielbiam pokonywać te kilometry w lesie w poszukiwaniu grzybów.Moge tak cały dzień,z prowiantem.Albo wracam do domu cos zjeść i znowu do lasu,tym razem do innego.Kiedyś wybrałam się do lasu z moim 3 letnim synkiem i ...małym kotkiem.Mielismy termos,kanapki i paluszki.Pogoda była piekna.Przeszliśmy chyba ok.5 km.Obydwoje z mężem lubimy grzybobranie i myślałam ,ze "zaszczepimy" małego.To trzeba lubić.Teraz syn ma juz 8 i nie chce chodzić bo mówi że go nogi bolą :roll:

Ale czy lubie jeśc te grzyby ? Nie za bardzo.

Pozdrawiam grzybiarzy.

Dołączam do grona zapalonych grzybiarzy. :D

Od kiedy mieszkam w Olsztynie - zbieranie grzybów to moja pasja, a czasem nawet obsesja (na przełomie lato/jesień zamykam oczy i widzę grzyby, w nocy śnią mi się grzyby, jak się budzę myślę tylko o grzybobraniu hjihi). Grzyby zbieram fotografuję (nawet wygrałam kiedyś konkurs na fotkę grzyba - się nieskromnie pochwalę).

Uwielbiam je zbierać i przygotowywać z nich różne potrawy (jeść już nie koniecznie) - gorzej z czyszczeniem :oops: . Mój narzeczony chętnie robi ze mną wypady na grzyby - niestety jak potem musi wyczyścić te tony - to się wścieka, dlatego nie chodzimy tak często jak bym chciała. W tym roku niestety się wyprowadzamy i nie będę już miała gdzie na grzybki latać, strasznie mi będzie tego brakowało...ale już za parę lat mam nadzieję mieszkać ponownie na mazurach, a wtedy to - trzymajcie się grzybki bo nadchodzę!! :lol:

Dołączam do grona zapalonych grzybiarzy. :D

Od kiedy mieszkam w Olsztynie - zbieranie grzybów to moja pasja, a czasem nawet obsesja (na przełomie lato/jesień zamykam oczy i widzę grzyby, w nocy śnią mi się grzyby, jak się budzę myślę tylko o grzybobraniu hjihi). Grzyby zbieram fotografuję (nawet wygrałam kiedyś konkurs na fotkę grzyba - się nieskromnie pochwalę).

Uwielbiam je zbierać i przygotowywać z nich różne potrawy (jeść już nie koniecznie) - gorzej z czyszczeniem :oops: . Mój narzeczony chętnie robi ze mną wypady na grzyby - niestety jak potem musi wyczyścić te tony - to się wścieka, dlatego nie chodzimy tak często jak bym chciała. W tym roku niestety się wyprowadzamy i nie będę już miała gdzie na grzybki latać, strasznie mi będzie tego brakowało...ale już za parę lat mam nadzieję mieszkać ponownie na mazurach, a wtedy to - trzymajcie się grzybki bo nadchodzę!! :lol:

Jeśli na Mazury, to witaj :D Zapraszam do: A może grupa olsztyńska :D :D

Pełno w niej Mazurów, częstgo "flancowanyc" z Warszawy. :D Ja też :D A grzybki forumowicze zacne zbierają. Za kilkanaście dni powinny na Mazurach pokazać się RYDZE. :)

• 4 weeks później...

Właśnie wrociłam z mojego lasku przed domem .

Morze maślaków , kilka podgrzybków i koźlaczków .

Na dobrą kolacje dla trzech osób wystarczy . W niedzielę w tym samym miejscu zebrałam koszyk maślakow . Poszły w dobre ręce mojej Mamci i mam nadzieję na kilka słoiczków w occie :D

Ja wczoraj "zaliczyłem" 2 rydze :D Dobre były z patelni na masełku. Szkoda, że tylko dwa. W zeszłym roku zebrałem w tym miejscu 9 września parę kilogramów.

Może będą później?

Izat, masz jak w banku fotkę. Dziś tam nie doszedłem. Postaram się jutro być i mam nadzieję, że te dwie "jaskółki" rozpoczną sezon. :D