Mirek_Lewandowski 03.10.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Prawda jest taka, że jadalne są wszystkie,tyle że niektóre tylko jeden raz.Konia z rzędem temu, co znajdzie borowika szatańskiego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ja też piszę z enterem na tej stronie Tomku, Depesia, a może zjemy po jednym napiszemu w końcu prawdę, jak to jest z tymi grzybami Tomek, a co to wełnianki Ja rozróżniam tylko podgrzybki, prawdziwki, stojaki białe i czerwone, maślaki, siwki, zajączki innych nie zbieram Mleczaj wełnianka Lactarius torminosus Słabo trujący, starsze egz. podobne do dużych rydzy. Tyle, że wełnianka ma biały sok. Kuleczko, a co to za stojaki białe i czerwone oraz siwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.10.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 po ostatnim grzybobraniu mam pewien dylemat a propos prawdziwka nóżka idealnie jak u prawdziwka, ale kapelusz deczko inny, jakby wywinięty po brzegach i pod spodem nie tak bardzo biały jak inne, bardziej wpadający w żółty trochę się nad nim zastanawiałam... chociaż test polizania przeszedł pozytywnie nie był gorzki ale nie mam pewności czy to był prawdziwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.10.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Kuleczko, a co to za stojaki białe i czerwone oraz siwki? wiedziałam, że mnie obśmiejesz to są takie nasze miejscowe, regionalne nazwy poszukam w atlasie i znajdę nazwę właściwą Stojaki białe mają jasne kapelusze i takie nóżki cienkie w kolorze kory brzozy. Są smukłe, wysokie, jak to stojaki Stojaki czerwone mają czerwone kapelusze i są większe. A siwki to są szare i mają blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Kuleczko, daleki jestem od wyśmiewania. Nazw regionalnych jest tak dużo, że często te same grzyby mają różne nazwy, a i te same nazwy przypisywane są róznym grzybom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Według posiadanego Atlasu, stojak to może być koźlarz babka - z brązowym kapeluszem, ale biały? Czy siwki to inaczej gąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Już znalazłam Stojak biały, to koźlarz biały http://darynatury.w.interia.pl/foto/grz00201.jpg a stojak czerowony, to koźlarz czerwony http://darynatury.w.interia.pl/foto/grz00401.jpg Przy okazji poczytałam sobie o regionalnym nazywaniu grzybów I tak na Borowik jadalny (szlachetny) mówi się: grzyb prawdziwy,prawy, prawak, prawik, praewdzik, prawdziwek, grzyb sprawiedliwy, borowy, dębowy, biały, grabak...... Koźlarz babka: babka, borowik kozak, brzezak, brzeźniak, brzeziak, brzozak, brzozowik czarny, koźlarz, czeszczewik, grzyb koźlarz, grzyb brzozowy, kozak, koźlak, koźlarz, kozaczek, kozar, koziar, koźlar, koźlarek, podgrzybek, podbrzeźniak, stojaczek, stojak, żydek...... Maślak pstry: bagniak, piaskowiec, jędrek, miodownik, grzyb twardzioszek, borowik pstry, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, twardak, ugacz, piasecznik - pępek, sinka, hubanek.... Maślak sitarz: grzyb sitarz, borowik sitarz, sitek, sitarz, sitak, sitorz, sitnik, sitarek, sitka, sitacz, rzeszotnik, wolak, krowiak, pępek, gęsi....... Maślak zwyczajny: maśluch, ślimak, pępek, grzyb, maślak, borowik maślak, maślacz, maślach, maślarz, maślocha, maślórka, sośniak, sośniaczek, sosnal, żółtal......... Podgrzybek zajączek: borowik zajęczy, grzyb, grzyb zajęczy, mchownik zielony, podgrzybek zajączek, zającze,k zajęcze wargi.... Fajny ten nasz język ojczysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Fajny ten nasz język, ale jak się połapać w regionalnych nazwach grzybów to chyba i prof. Miodek nie wie. Gąsek nie zbieram, natomiast koźlaki tak. Uczyła mnie ciotka, zwracała uwagę na to, że wiele grzybów rośnie tylko i wyłącznie pod określonymi drzewami. Rok temu zostałem zaskoczony rydzami które wyrosły pod... jabłonką. to zdjęcie które umiesciłem w tym wątku - rydze w wanience to właśnie znalezione, przez przypadek pod starą, pamiętającą pewnie Bismarka jabłonią. I bądź tu człowieku mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 U nas to kozak biały i czerwony. W tym roku białych było tyle, że braliśmy tylko te do 3-4 cm średnicy. Kulka, a jak my zjemy i nic się wydarzy? Spalą nas na stosie albo zamkną na badania w laboratoriach jako nieusuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.10.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Taaaak, jak czarownice z Salem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Bardzo smaczny temat z miłymi, mądrymi dyskutantami. Narobiłyście mi smaku i jutro chyba wybiorę się na grzyby. Może znów będą rydze do zamrażarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.10.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Miotły mam stary model. Muszę lepszą kupić. Bo nie dolecę do Łysej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Predatorko, a brzozy u was nie rosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.10.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ta rosno, ino Stary czasu ni ma, coby zrobić... I technologii najnowszych nie umi... tego odpalacza... czy jakosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 06.10.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 http://images29.fotosik.pl/97/a28a49bb4a240c95.jpghttp://images29.fotosik.pl/97/94a87278ff53b2f6.jpg czy ktoś wie co to za grzyb (ten z brązowym kapeluszem)??ten jaśniejszy to prawdziwek a co do drugiego mam wątpliwości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 izat ten drugi też wygląda na prawdziwka . Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz czy to prawdziwek czy goryczak żółciowy leciutko poliż spód kapelusza i od razu bedziesz wiedzieć Goryczak jest piekielnie gorzki . Poza tym po jakimś czasie spód jego kapelusza przybiera lekko różowawą barwę , co odróżnia go od borowika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.10.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Maxi, też mi się wydaje, że to prawdziwek aczkolwiek różni się od innych "typowych" prawdziwków z jaśniejszymi kapeluszami i białym spodem ten ma bardziej brązowy kapelusz, pod spodem jest żółty i ten spód ma taki bardziej napęczniały test organoleptyczny przeszedł pozytywnie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.10.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Jesli pod spodem jest żółty to jest to tzw. borowik sosnowy U nas też ich duzo w tym roku bylo . Mam nawet zdjęcia ale imageshack mi dziś kiepsko działa Jak się poprawi coś wrzucę . Takie zdjęcie znalazłam w necie. http://www.mors.opus.chelm.pl/wolauhruska/zdjecia/nsa10d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Maxi, dziękuję :* jestem już spokojna, bo prawdziwek wczoraj powędrował do zamrażalnika planowałam go na zupkę dla niesfornego kolegi, no ale nic to .... muszę szukać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Kto szuka ten zawsze znajdzie Teraz zacznie się sezon na gąski . A ich rodzajów jest wiele , bardzo wiele , łatwo się pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts