Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyby, las ... kto na forum lubi zbierać grzyby?

Robert i Aga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 196
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też piszę z enterem na tej stronie :wink:

Tomku, Depesia, a może zjemy po jednym :D

napiszemu w końcu prawdę, jak to jest z tymi grzybami :lol:

Tomek, a co to wełnianki :roll:

Ja rozróżniam tylko podgrzybki, prawdziwki, stojaki białe i czerwone, maślaki, siwki, zajączki :D

innych nie zbieram :wink:

Mleczaj wełnianka Lactarius torminosus

Słabo trujący, starsze egz. podobne do dużych rydzy. Tyle, że wełnianka ma biały sok.

Kuleczko, a co to za stojaki białe i czerwone oraz siwki? :D

po ostatnim grzybobraniu mam pewien dylemat a propos prawdziwka

nóżka idealnie jak u prawdziwka, ale kapelusz deczko inny, jakby wywinięty po brzegach i pod spodem nie tak bardzo biały jak inne, bardziej wpadający w żółty

trochę się nad nim zastanawiałam... chociaż test polizania przeszedł pozytywnie :D

nie był gorzki

ale nie mam pewności czy to był prawdziwek

Kuleczko, a co to za stojaki białe i czerwone oraz siwki? :D

:oops: wiedziałam, że mnie obśmiejesz :lol:

to są takie nasze miejscowe, regionalne nazwy :D

poszukam w atlasie i znajdę nazwę właściwą :wink:

Stojaki białe mają jasne kapelusze i takie nóżki cienkie w kolorze kory brzozy. Są smukłe, wysokie, jak to stojaki :D

Stojaki czerwone mają czerwone kapelusze i są większe.

A siwki to są szare i mają blaszki :D

:oops: :oops: :oops: :oops: Kuleczko, daleki jestem od wyśmiewania. Nazw regionalnych jest tak dużo, że często te same grzyby mają różne nazwy, a i te same nazwy przypisywane są róznym grzybom. :D

Według posiadanego Atlasu, stojak to może być koźlarz babka - z brązowym kapeluszem, ale biały?

Czy siwki to inaczej gąski?

Już znalazłam :wink:

Stojak biały, to koźlarz biały

http://darynatury.w.interia.pl/foto/grz00201.jpg

a stojak czerowony, to koźlarz czerwony

http://darynatury.w.interia.pl/foto/grz00401.jpg

Przy okazji poczytałam sobie o regionalnym nazywaniu grzybów

I tak na Borowik jadalny (szlachetny) mówi się: grzyb prawdziwy,prawy, prawak, prawik, praewdzik, prawdziwek, grzyb sprawiedliwy, borowy, dębowy, biały, grabak......

Koźlarz babka: babka, borowik kozak, brzezak, brzeźniak, brzeziak, brzozak, brzozowik czarny, koźlarz, czeszczewik, grzyb koźlarz, grzyb brzozowy, kozak, koźlak, koźlarz, kozaczek, kozar, koziar, koźlar, koźlarek, podgrzybek, podbrzeźniak, stojaczek, stojak, żydek......

Maślak pstry: bagniak, piaskowiec, jędrek, miodownik, grzyb twardzioszek, borowik pstry, jakub, jakubek, łosiak, murzynek, twardak, ugacz, piasecznik - pępek, sinka, hubanek....

Maślak sitarz: grzyb sitarz, borowik sitarz, sitek, sitarz, sitak, sitorz, sitnik, sitarek, sitka, sitacz, rzeszotnik, wolak, krowiak, pępek, gęsi.......

Maślak zwyczajny: maśluch, ślimak, pępek, grzyb, maślak, borowik maślak, maślacz, maślach, maślarz, maślocha, maślórka, sośniak, sośniaczek, sosnal, żółtal.........

Podgrzybek zajączek: borowik zajęczy, grzyb, grzyb zajęczy, mchownik zielony, podgrzybek zajączek, zającze,k zajęcze wargi....

Fajny ten nasz język ojczysty :D

Fajny ten nasz język, ale jak się połapać w regionalnych nazwach grzybów to chyba i prof. Miodek nie wie.

Gąsek nie zbieram, natomiast koźlaki tak.

Uczyła mnie ciotka, zwracała uwagę na to, że wiele grzybów rośnie tylko i wyłącznie pod określonymi drzewami. Rok temu zostałem zaskoczony rydzami które wyrosły pod... jabłonką. :o to zdjęcie które umiesciłem w tym wątku - rydze w wanience to właśnie znalezione, przez przypadek pod starą, pamiętającą pewnie Bismarka jabłonią. I bądź tu człowieku mądry :o :D

U nas to kozak biały i czerwony. :D

W tym roku białych było tyle, że braliśmy tylko te do 3-4 cm średnicy. :D Kulka, a jak my zjemy i nic się wydarzy? Spalą nas na stosie albo zamkną na badania w laboratoriach jako nieusuwalne. :D

Bardzo smaczny temat z miłymi, mądrymi dyskutantami. :D

Narobiłyście mi smaku i jutro chyba wybiorę się na grzyby. :D

Może znów będą rydze do zamrażarki? :lol:

izat ten drugi też wygląda na prawdziwka .

Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz czy to prawdziwek czy goryczak żółciowy leciutko poliż spód kapelusza i od razu bedziesz wiedzieć :lol:

Goryczak jest piekielnie gorzki . Poza tym po jakimś czasie spód jego kapelusza przybiera lekko różowawą barwę , co odróżnia go od borowika .

Jesli pod spodem jest żółty to jest to tzw. borowik sosnowy :D

U nas też ich duzo w tym roku bylo . Mam nawet zdjęcia ale imageshack mi dziś kiepsko działa :-? Jak się poprawi coś wrzucę .

Takie zdjęcie znalazłam w necie.

http://www.mors.opus.chelm.pl/wolauhruska/zdjecia/nsa10d.jpg