Gość 19.03.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Poprzednia moja prośba zniknęła z forum, dlatego proszę o pomoc jeszcze raz. Mam malutki (27m2), drewniany domek letniskowy i w tym roku zakładać będę elektryczność.Moje pytanie: czy przewodu mają przebiegać 10 cm POD sufitem, czy 10 cm NAD podłogą. Czy jest na to jakiś jasno mówiący przepis PPoż? Bardzo proszę o pomoc bo w miejscu gdzi mam domek "fachofcom" jest , a ja boję się, że w razie czego nie dostanę odszkodowania od ubezpieczyciela z powodu nie prawidłowo zainstalowanej elektryczności. Serdecznie pozdrawiam wszystkich na forum, soowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 19.03.2003 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Anonim - SOOWKA Podaję Ci przepis dotyczący prowadzenia instalacji elektrycznych(Dz.U.2002.75.690) Warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie .................§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: ..............8 ) zasadę prowadzenia tras przewodów elektrycznych w liniach prostych, równoległych do krawędzi ścian i stropów, .........................Jak widzisz nie ma specjalnych wymagań odnosnie prowadzenia instalacji. No jest jeszcze zdrowy rozsądek.I nie przesadzaj z tym odszkodowaniem, bo jeśli chcesz być taki/taka "święty/święta" to do robót budowlanych musisz i tak zatrudnić gościa z uprawnieniami budowlanymi. Zrobić projekt budowlany uzyskać pozwolenie na budowę dziennik budowy itd. Tak to obecnie wygląda nawet w przypadku takiego domku jak Twój.Więc albo siedzisz cicho i robisz instalację bez tych wszystkich ceregieli a w razie czego to udajesz, że ta instalacja zawsze tam była albo robisz zgodnie z prawem - patrz jak wyżej.Swoją drogą napisz które towarzystwo ubezpieczeniowe wpisuje w warunki ubezpieczeń takie rzeczy odnośnie instalacji.Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-03-19 19:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.03.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2003 Przewody powinny byc na wyzsze napiecie : 750 V.Powinny byc prowadzone w korytkach lub peszlach.Gniazdka i wylaczniki nadtynkowe.Instalacja oczywiscie 3-przewodowaWskazana roznicowka.Ja przynajmniej w swoim domku letniskowym tak zrobie. Dam tez wylacznik ogolny skrzynki bezpiecznikowej : jak bede opuszczal domek to pstryk i calosc bedzie bez napiecia.A przewody poprowadze nad listwa podlogowa poziomo a pionowo przy oscieznicach, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.03.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Slicznie dziękuję za informacje. Chyba jednak jestem święta (może nawet głupia)bo mam wszystkie pozwolenia, projekty i nawet dziennik budowy. A koleś który mi będzie układał elektrykę ma uprawnienia. Martwię się bo na moje pytania facet tylko wzrusza ramionani i odpowiada: "a kto by to pani wiedział?" Ale z tego co napisaliście facet chyba wie co robi bo też mam skrzynkę z pstryczkiem-elektryczkiem a okablowanie będzie szło w listwach. Co do ubezpieczyciela to PZU ma w zwyczju ubezpieczać wszystko jak leci i brać kasę, ale przy wypłacie odszkodowania szukać jakiegokolwiek drobiazgu byleby nie zapłacić. Pisze to z własnego przykrego doświadczenia. To chyba wszystko. Jeszcze raz dziekuję i serdecznie pozdrawiam.Soowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts