bikosa 02.04.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Zdecydowałam się na gres aragon - produkt hiszpański, seria albany kolor Teka. http://www.gresaragon.com/nie miałam wielkiego wyboru, gdyż tarasy mam wylane, i niedużo centymetrów mi zostało do progu drzwi balkonowych czy wejściowych. co do kleju, jestem w fazie szukania. na pewno nie bede na tym oszczędzać.na plytki dostalam 17 punktowy rabat od ceny w sklepie. rozrzut byl straszny miedzy sklepami. różnice rzędu 4tys zł! mowie o całości - mam dużo plytek stopnicowych i to bardzo rzutuje na cenę. nie mogłam na tym oszczędzić ponieważ moj domek to niby- dworek i nie mogłam dać nowoczesnych geometrycznie ucinanych płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 02.04.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 my mamy kostkę brukową, zobacz w naszym dzienniku, mi się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.04.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Ja myślę o kostce brukowej , można kłaść na wylewkę betonową na podsypce z piasku dość ładnie to wygląda i nic się z tym złego nie dzieje ! No właśnie jak to jest z tym układaniem kostki, czy też płyt kamiennych na podsypce, rozumie jeśli chodzi o chodnik, ale taras. Mamy również boki tarasu, które mają w moim przypadku 50cm. Ja mam wylany beton pod płytki, gres, czy też granit, zostawiłem 5cm do progu dźwi i wymyśliłem tak: - zamówie u kamieniarza płyty granitowe( zwykły szary granit) - pocięty na duże płyty o grubości 3cm - przykleić je do tego mojego wylanego betonu - zafugować (szerokie fugi, co by zimą zębów nie wybić) Ale, pojawia się nowy pomysł, że to niby mógłbym na podsypce cementu z piaskiem, ale czy to tak można, czy oby 2cm podsypki wystarczy, aby to wszystko zcalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 25.04.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Chcemy wykończyć taras i zastanawiamy się czy wylać beton a potem przykleić płytki czy wykończyć go płytkami (wcześniej podsypka,itd). Będzie to taras powyżej powierzchni ziemi jakieś 80-90cm. Wymurowany mamy fundament, środek wypełniony piachem. Jeśli ktoś ma zdjęcia swojego tarasu bardzo proszę o wklejenie. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 25.04.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 zajrzyj do mojego dziennika, moze taki ci się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 28.04.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 vanderbobo dzięki. Oglądałam, fajnie to wygląda - zrobiliście kawał dobrej roboty. Nasz dom docelowo ma być zielony, okna i wszelkie dodatki w brązie dlatego szukamy zielono-brązowego rozwiązania ale to szczegół. Wczoraj byliśmy w kilku hurtowniach, u producentów i okazuje się że :-zielonych niet-czekać na jakiekolwiek płytki trzeba czekać minimum 2 tygodnie (w kolorze nawet kilka miesięcy)Od poniedziałku szukamy dalej. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 28.04.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Witam, to jest mój pierwszy post na tym forum. Nawet ze starannie wykonanego tarasu płytki odpadają po kilku latach, bo woda podmywa. Może lepiej zastosować pomysł wskazany w najnowszym Muratorze - impregnowane egzotyczne drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 28.04.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Na taras zadaszony polecam deski. Tak jest u mnie. Taras jest wykończony takimi deskami jak podloga ganku i chodnika. http://images21.fotosik.pl/151/da2cb3df0282828a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 28.04.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Firma MAPEI ma opracowaną technike wykończnia tarasów.Polecam jestem uczestnikiem szkoleń organizowanych przez tą firme, super pomysły i gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refleksja 03.05.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Cześć! W najbliższym czasie czeka mnie wylanie tarasu naziemnego. Kompletnie nie mam pojęcia jaki kształt wybrać (zwykły, a może coś wymyślnego). Szukam inspiracji więc bardzo proszę wasze fotki. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 03.05.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 To może nie czekaj, aż zaczną napływać megabajty zdjęć, tylko zacznij przeglądać dzienniki budowy forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refleksja 04.05.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Przejrzałam twoje wypowiedzi na forum i zauważyłam, że uszczypliwe wypowiedzi to Twoja specjalność. Pogratulować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 04.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 zobacz nasz dziennik pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 04.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Przejrzałam twoje wypowiedzi na forum i zauważyłam, że uszczypliwe wypowiedzi to Twoja specjalność. Pogratulować! Skoro taki filtr założyłaś to wcale się nie dziwię. A ta powyższa twoja wypowiedź na temat, to już 50% uszczypliwych wypowiedzi jakich udzieliłaś dotąd na tym forum jako refleksja. Co będzie dalej? Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
refleksja 05.05.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 zobacz nasz dziennik pozdro Przejrzałam Twój dziennik budowy i chyba o coś takiego mi chodzi! A poza tym to Masz prześliczne drzwi wejściowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 05.05.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 dziękuję i cieszę się że ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.05.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam Budując ten dom zaufałem w duzej mierze architektom a że efekty ich pracy bardzo mi się podobają w większości wzoruję się na wizualizacji . Tym razem chodzi o taras i schody wejściowe z podestem . Przyznam że sam podjazd i chodnik zrobiony w ten sposób nie przypadl mi do gustu ( ze względów praktycznych )to taras i podest wejściowy chciałbym miec taki sam jak na zdjęciu -wyłożony jakimś kamieniem (odpadki o nieregularnych kształtach ) z szerokimi fugami . Najbardziej podoba mi sie piaskowiec (taki białawo-brązowy ) jednak rozmowa z kamieniarzem osłabiła mnie totalnie . Stwierdził on że po 2 latach taki piaskowiec ,będzie zielony i nic tu nie pomogą jakieś cudowne impregnaty . Kamieniarz powiedział ze granitowe odpady wyglądały by podobnie i były by wieczne jednak w zimie połamanie nóg gwarantowane . Czy istnieje "coś innego" co da podobny efekt i bedzie pozbawione wad piaskowca i granitu ?? Dodam że mam już wylany betonowy taras ze schodami zostawione kilka cm na .......no właśnie na co ??? Regularnie kwadraty terakoty czy gresu odpadają -nie podobają się nam po prostu . http://img67.imageshack.us/img67/7523/tarassa5.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Kamieniarz powiedział ze granitowe odpady wyglądały by podobnie i były by wieczne jednak w zimie połamanie nóg gwarantowane Granit zeby nie był śliski sie "dziurawi", spotkałem dwie nazwy tego zabiegu groszkowanie lub płominiowanie. Nie jestem pewny czy obie oznaczaja to samo, gośc u którego kupiłem schody zewnętrzne (z granitu) uzywał tych określeń zamiennie. Jak sie to zachowa w zimie to za rok opisze Cały taras wyłozyłem kostką granitowa nie ma szans na poślizg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.05.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 zobacz ofertę firmy http://www.libet.pl i droższej Semmelrock Stein http://www.semmelrock.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiorek 08.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ja mam chodnik zrobiony z nieregularnych elementów granitowych zatopionych od razu w betonie - nie trzeba było robić fug. Płyty są chropowate (już nie pamiętam czy są groszkowane czy co tam innego). Wygląda super, ale jak pada marznący deszczyk, to płyty robią się jak polerowane i efekt jest taki, że dla bezpieczeństwa chodzimy obok chodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts