AWIk 25.07.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Witam, w których miejscach w sypialniach najlepiej zamontować anemostaty nawiewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.07.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Anemostaty nawiewne montuje się z reguły w pobliżu okien ( na środku - oś pionowa - okna ).J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 WitamDlaczego tak?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 25.07.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 A czy nie powinno być tak, żeby anemostat był jak najdalej od drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Materia w przyrodzie występuje w stanie stałym, ciekłym i gazowym. Ciecze i gazy to inaczej płyny. Przyjmują kształt naczynia , w którym się znajdują.W zrównoważonej wentylacji nawiewno wywiewnej powinno się chyba zadbać o realizację zakładanych funkcji - przemywania wnętrz świerzym powietrzem od strony pomieszczeń "czystych" w stronę "brudnych i wilgotnych" płynącym po najdłuższej możliwej geometrycznie drodze. Miejsca umieszczenia anemostatów wynikają z potrzeby realizacji celów a nie ślepego naśladownictwa wentylacji grawitacyjnej, gdzie powietrze wlatuje oknem a wylatuje kratką na przeciwległej ścianie. U każdego budującego będzie nieco inaczej.Trzeba pamiętać też o szczelinie 1cm pod drzwiami wewnątrz domu, bo jak będą potrójne uszczelki to tej wentylacji nie będzie!Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 25.07.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Mamy gotowe otwory pod anemostaty, ale daleko od łóżka. Nie lubię przeciągów. Starałam się też umiećić je w miarę możliwości daleko od drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 26.07.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Dlaczego w pobliżu okien ?Dlatego żeby świeże powietrze miało szansę "pobyć chwilę" w pokoju, zanim nie zostanie wyciagnięte pod drzwiami, a w 95% drzwi do pokoju są na na przeciwnej ścianie niż okno.Umieszczenie anemostatu nad łóżkiem ( mimo regulacji ) może dla części wrażliwych osób być uciążliwe i nieprzyjemne.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 26.07.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 zasada 1: jak najdalej (po przeciwnej stronie) wylotuzasada 2: nie bezpośrednio nad ani w bliskim sąsiedztwie łóżka.zasada 3: w poziomym suficie (istotne na poddaszu, gdzie są skosy). Przy czym wylot to zazwyczaj drzwi (koniecznie z otworami albo szczeliną) do pomieszczenia w którym jest anemostat wywiewny -zazwyczaj łazienka/garderoba jeśli są bezpośrednio przy sypialni lub korytarz prowadzący do takiego pomieszczenia (łazienka, kuchnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczkowa90 18.05.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Mam pytanie do bardziej doświadczonychCzekam obecnie na wycenę rekuperacji od kilku firm, jedna która już mi zrobiła wycenę zaproponowała mi nawiewy przy podłodze. Czy to jest dobre rozwiązanie ? NIgdzie nie znalazłam informacji na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.05.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 adam_mk czy szczelina 1cm pod drzwiami wystarczy czy jeszcze stosować podcięcie wentylacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.05.2018 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 adam_mk czy szczelina 1cm pod drzwiami wystarczy czy jeszcze stosować podcięcie wentylacyjne? Gdzieś miałem wzór na pole prostokąta... Poszukam podręcznika do matematyki z podstawówki. O! Mam! Liczmy dla drzwi 90. 1cm x 90cm = 90cm2. Czyli tyle co 3xpeflex75. Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 19.05.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Mam pytanie do bardziej doświadczonych Czekam obecnie na wycenę rekuperacji od kilku firm, jedna która już mi zrobiła wycenę zaproponowała mi nawiewy przy podłodze. Czy to jest dobre rozwiązanie ? NIgdzie nie znalazłam informacji na ten temat... Takie systemy (nawiew na dole) bardzo dobrze sprawdzają się np. w salach kinowych, halach produkcyjnych, itp. Powietrze wtedy słabo się miesza, na dole jest najchłodniej a powietrze najświeższe (w strefie przebywania ludzi), a im wyżej tym cieplej i powietrze bardziej zanieczyszczone. To tzw. przepływ wyporowy. Ale w górnej części pomieszczenia muszą być wywiewy żeby świeże powietrze mogło się wznosić. Dlatego nie za bardzo nadaje się do budynków mieszkalnych, gdzie zakłada się przepływ powietrza pomiędzy pomieszczeniami i wywiewy tylko w niektórych pomieszczeniach. Przy zamkniętych drzwiach w sypialni, świeże i chłodniejsze powietrze będzie się snuło po podłodze (nie zabierając ze sobą zanieczyszczeń, co2 itp) przepływając pod drzwiami do korytarza i łazienki i dopiero tam się wzniesie do góry. Oznacza to słabą wymianę w górnych partiach pomieszczeń mieszkalnych i bardzo dobrą wymianę tylko w pomieszczeniach, w których są wywiewy (kuchnia, łazienka). Dlatego w mieszkaniach lepszy jest system mieszający - nawiew pod sufitem (pionowo lub poziomo) i mieszanie się powietrza chłodniejszego z cieplejszym. To zmniejsza pionowy gradient temperatury i pozwala zwentylować całą kubaturę pomieszczenia mieszkalnego. Edytowane 19 Maja 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 20.05.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Janwerbinski masz rację przypominałem sobie zajęcia z przedszkola z rozszerzoną fizyka i wychodzi mi przepływ przez szczelinę 2,1m/s, zastanawia mnie dlaczego producenci drzwi proponują takie podcięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Janwerbinski masz rację przypominałem sobie zajęcia z przedszkola z rozszerzoną fizyka i wychodzi mi przepływ przez szczelinę 2,1m/s, zastanawia mnie dlaczego producenci drzwi proponują takie podcięcia? Pewnie pozostałość po czasach, gdy montowało się progi i wtedy bez podcięcia robiło się dosyć szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bas.1990 02.12.2022 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Witam, pozwalam sobie odświeżyć temat. Czy to prawda, że anemostaty powinny znajdować się w odległości 1 m od okien? Czy jest to wymóg prawny? W moim projekcie, zrobionym przez firmę O3ozon, było tylko wspomniane, że najbliżej okien ale nie było informacji o konkretnych odległościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.12.2022 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts