Adam626 22.05.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Adamie na razie teoretyzujesz, Prosze podaj konkrety tzn wyniki dobrze Twoim zdaniem zrobionej instalacji. Oczywiście jeśli takie posiadasz i masz takie doświadczenia. Znaczenie ma ilość wody w rurach bo ten parametr praktycznie bezpośrednio świadczy o wielkości instalacji a więc możliwych stratach. Oraz można szacować ile energii potrzeba do ogrzania tej wody. Pewne jest że ta woda wystygnie a kwestią jest tylko ile to potrwa. Następstwem jest konieczność ogrzania tego co wystygło a to już łatwo policzyc Na podstawie moich wynikow na razie nie możesz wnioskować że izolacja jest zrobiona źle. Po pierwsze nie wiemy czy woda z bojlera nie znika gdzieś w sieci, po drugie nie wiemy czy np przez obwód wężownicy ciepło z bojlera nie wraca do kotła i nie jest tracone. Dlatego interesuej mnie jakie wyniki osiągają inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.05.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 @Adam626, woda chyba nie powinna się cofać do sieci, zdaje się że po to jest (powinien być?) zawór zwrotny. Sam mam (niestety, w tym względzie) płytę fundamentową, więc i u mnie na umieszczenie rurek wody/cyrkulacji w słusznej warstwie izolacji (kilkadziesiąt cm, jak mogłoby być w przypadku fundamentu na ławach) nie było miejsca. Rury na ścianach mam w tylko odrobinę "mniej lichej" izolacji (otuliny ca.30mm, narazie) a w posadzce w styro grafitowym gr. 8cm. Na ile źle to wyjdzie u mnie zobczę za czas jakiś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.05.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Nie powinna i mam zawór zwrotny ale już zauważyłem że gdy nie pobieram wody wodomierz rejestruje zużycie a wycieku nie ma. Ciśnienie w sieci zmienia się w ciau doby od 2 do 4,5ATM. Są pływy i odpływy. Licznik to rejestruje więc pewnie zawór nie trzyma. Co do ciepłej wody i przyczyn moich strat to nie wiem - na razie gdybam, dzień po dniu bede robił różne doświadczenia. Wynik na pewno mnie nie satysfakcjonuje. Wiem ze gdy jest ciepla woda w bojlerze to na kotle mam też podwyższoną temperaturę. Na wężownicy nie mam zadnego zaworu zwrotnego moze tu jest jakis problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 "Znaczenie ma ilość wody w rurach bo ten parametr praktycznie bezpośrednio świadczy o wielkości instalacji a więc możliwych stratach. Oraz można szacować ile energii potrzeba do ogrzania tej wody. Pewne jest że ta woda wystygnie a kwestią jest tylko ile to potrwa." Czy Ty naprawdę wiesz jak i po co działa cyrkulacja?Aby zorientować się ile ciepła przez nią tracisz załóż na tym obwodzie ciepłomierz jakiś.Ilość wody w rurach jest bez znaczenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 "zauważyłem że gdy nie pobieram wody wodomierz rejestruje zużycie a wycieku nie ma." No to masz tam "Miejsce Święte"! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2015 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 powieliło... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.05.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 zagrzałem wodę w obiegu na 48C. Wyłączyłem kocioł. Zamknąłem obieg wężownicy tak aby ciepło z wężownicy nie mogło wracać do kotła. To była godz 19:30. Cyrkulacja w całym domu była włączona przez cały czas. Dziś o godz 11:45 temperatura wody w obiegu 27,5C. Czyli w 16h wychłodziło mi wodę o 20,5C. Bojler 160litrów i w rurkach około 20-30. ogólnie - porażka! Strat raczej nie będę miał mniejszych - bo zakładając że w bojlerze bede miał cały czas 50C, straty będą jeszcze większe. Czyli mam nieplanowane ogrzewanie podłogowe Rura cyrkulacyjna na całej długości obiegu ma otulinę o grubości ścianki 20mm a rura CW różnie - ale najmniej 12mm. Gdzie się dało jest w warstwie ocieplenia podłogi ale nie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 "Rura cyrkulacyjna na całej długości obiegu ma otulinę o grubości ścianki 20mm a rura CW różnie - ale najmniej 12mm. Gdzie się dało jest w warstwie ocieplenia podłogi ale nie wszędzie. " I to pewnie jest powodem.A jak gdzieś te rurki są położone wprost na chudziaku - to leżą w wodzie.Zdjęcia robiłeś?Może warto je przejrzeć? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2015 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Prosty, wydawałoby się, układ.Chwila nieuwagi i robi się wór bez dna... Przyjmij to, proszę, nie jako złośliwość, tylko jako przestrogę dla budujących.To, że ten problem JEST - właśnie potwierdziłeś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.05.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Chudziaka mam szlamowanego wiec woda z gruntu nie powinna przejsc. Na parterze leza rurki w srodkowej warstwie styropianu. Tylko w kotlowni leza zdaje sie na cienkim styropianie. Sprawdze co tam jest. Ryzyko wody jest tzn kondensat z komina bo jest blad w kominie i zanim sie zorientowalem na podloge moglo pojsc moze z z 5 litrow kondensatu. A podloga szlamowana wiec nie wsiaknie. No ale w kotlowni to raptem z 2,5 m rurki lezy. Na pietrze rurki w otulinie leza na 1cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 24.05.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Sam uklad jest prosty ale ocieplenie uwzgledniajac uwarunkowania ilosci styropianu w podlodze czynia nie prostym zadaniem. Dodatkowo ciezko kupic dobre otuliny Edytowane 24 Maja 2015 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom pod dobrą górą 21.06.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Witam wszystkich.Buduję dom, wkrótce będę robił instalację CWU/CO/hydrauliczną.W planie jest pompa obiegowa CWU ponieważ łazienka i kuchnia nieco oddalona od kotła CO. Propozycja całkiem serio: Chętnie zrobię izolację rur według Waszych wskazań z polecanych przez Was materiałów [koszty w granicach rozsądku] wszystko będzie udokumentowane na zdjęciach,a później sprawdzimy straty ciepła. Instalację będzie robił zaprzyjaźniony fachowieci mogę go skutecznie zachęcić do starannego wykonania. Czekam na propozycje, pomysły, wskazówki i konkretne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.06.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Witam wszystkich. Buduję dom, wkrótce będę robił instalację CWU/CO/hydrauliczną. W planie jest pompa obiegowa CWU ponieważ łazienka i kuchnia nieco oddalona od kotła CO. Propozycja całkiem serio: Chętnie zrobię izolację rur według Waszych wskazań z polecanych przez Was materiałów [koszty w granicach rozsądku] wszystko będzie udokumentowane na zdjęciach, a później sprawdzimy straty ciepła. Instalację będzie robił zaprzyjaźniony fachowiec i mogę go skutecznie zachęcić do starannego wykonania. Czekam na propozycje, pomysły, wskazówki i konkretne informacje. Adam napisał armaflex i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom pod dobrą górą 21.06.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Armaflex 9mm wystarczy czy idziemy "po bandzie" i dajemy 13 mm? Czy musi być Armaflex czy może być jakakolwiek izolacja kauczukowa [np. K-Flex]Rury będą prowadzone w 10 cm warstwie styropianu pod wylewką i ogrzewaniem podłogowym.Więc będą miały raczej ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2015 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Armaflex to nazwa handlowa... Mnie chodzi o mechanizmy, jakie tam zawarto. Nich się nazywa jak chce, ale niech działa DOBRZE! Ciepło przepływa w drodze przewodnictwa, konwekcji i promieniowania. Trudno odciąć jednocześnie wszystkie te mechanizmy - a trzeba! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynio40 18.07.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Ja cyrkulację zrobiłem troszeczkę inaczej . ( BEZ ŻADNEJ POMPY) W najwyższym punkcie rurki z ciepłą wodą założyłem zawór jednostronnego działania (który wcześniej rozbiłem młotkiem , obciąłem sprężynkę i skleiłem z powrotem . Wylot z tego zaworu połączyłem z boilerem do powrotu cyrkulacji. W momencie kiedy woda w boilerze osiąga około 65 stopni, to ciepło samo przepycha ciepłą wodę do cyrkulacji i jest ok i bez prądu . TO DZIAŁA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.07.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 @zbynio40, ew. pompa to chyba mały problem (koszt) przy cyrkulacji, największy to starty ciepła na rurach (i bojlerze, szczególnie przy wysokiej temp.). BTW, "skleiłeś" zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.07.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 @zbynio40, ew. pompa to chyba mały problem (koszt) przy cyrkulacji, największy to starty ciepła na rurach (i bojlerze, szczególnie przy wysokiej temp.). BTW, "skleiłeś" zawór? Niesamowite rzeczy można tu czasem przeczytac ale i tak mimo wszystko zadna grawitacja nie będzie bardziej ekonomiczna od pompki na prąd za 100zł i zwykłego sterownika do co. z odwróconym termostatem za 60zł podłączonego np pod włącznik światła w łazience ja tak mam i cykulacja działa wtedy kiedy potrzebuje moze z 5min. dziennie i gdy wodę mi już obróci i do baniaka z powrotem zaczyna juz leciec ciepła to mimo ze światło w łazience sie pali to termostat wyłączy pompke . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.07.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Niesamowite rzeczy można tu czasem przeczytac ale i tak mimo wszystko zadna grawitacja nie będzie bardziej ekonomiczna od pompki na prąd za 100zł i zwykłego sterownika do co. z odwróconym termostatem za 60zł podłączonego np pod włącznik światła w łazience ja tak mam i cykulacja działa wtedy kiedy potrzebuje moze z 5min. dziennie i gdy wodę mi już obróci i do baniaka z powrotem zaczyna juz leciec ciepła to mimo ze światło w łazience sie pali to termostat wyłączy pompke . Niestety pompki dedykowane do CWU kosztują raczej 200zł+. Sam aktualnie mam dylemat czy do wody pitnej (akurat nie do cyrkulacji, lecz do podmieszania "zawartości" 2 zasobników, a więc do pracy sporadycznej, energooszczędność nieistotna, bardziej prędkość) mogę zastosować Omnigenę za stówę... Piszą że korozje i inne takie ją zajadą... sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.07.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Niestety pompki dedykowane do CWU kosztują raczej 200zł+. Sam aktualnie mam dylemat czy do wody pitnej (akurat nie do cyrkulacji, lecz do podmieszania "zawartości" 2 zasobników, a więc do pracy sporadycznej, energooszczędność nieistotna, bardziej prędkość) mogę zastosować Omnigenę za stówę... Piszą że korozje i inne takie ją zajadą... sam nie wiem... Taką dedykowaną za pare stówek tez miałem ale wysiadła coś tam wniej boruczy ale sie nie obróci pewnie dla tego ze nie była często używana a ta która teraz kupiłem ma łożyska ceramiczne i niby jest przeznaczona do wody pitnej i kosztowała coś więcej jak stówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts