Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU - Wór bez dna?

adam_mk

Recommended Posts

Zapraszamy do obejrzenia nowego filmu murator.tv na temat prowadzonej dyskusji.

Cyrkulacja ciepłej wody. Właścicielowi domu powinno zależeć, by woda nie krążyła bez przerwy - bo to wychładza ją i rosną koszty grzania. Nowość na rynku - sterownik ECO-CIRCULATION - czuwa nad tym, by pompa pracowała tylko wtedy, kiedy to potrzebne. Sprawdziliśmy u użytkowników - byliśmy w trzech domach. Zobaczcie...

Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 525
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Generalnie wszystko zalezy od podejscia. Mozesz moec mniejszy zbiornik i wtedy puscic pompe samopas zeby grzala jka tylko zajdzie potrzeba, a mozesz wziac wiekszy typu 300 l i grzac tylko w 2T. Mieszkam od msc i troche kombinowalem jak to dobrze ustawic. Stanelo na grzaniu o 22-23 i 13-14. Wody spokojnie wystarcza. Teraz jeszcze cyrkulacje podpialem pod stwrownik i ustawilem harmonogram zeby nie pracowala jak nie jest potrzebna.

Przedmówca poruszył ważny temat cyrkulacji. Warto by się zawczasu zastanowić jak nią sterować by nie wychładzała niepotrzebnie zbiornika. Są różne rozwiązania czujki ruchu, sterowznie czasowe ze sterownika pompy czy jak to u mnie jest za pomocą włącznika czasowego umieszczonego w łazienkach i kuchni.

Cyrkulacja wbrew pozorom dosc mocno wychladza zbiornik, szczegolnie wtedy gdy stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu. Jeszcze jeden wazny sczczegol to umiejscowienie czujnika. U mnie jest w polowie 300l zbiornika co powodowalo na poczatku niezlego nerwa bo PC zagrzala 300 l wody, jeden prysznic, wchodze w temperatury i pokazuje mi np juz 35 stopni co jest rownoznaczne z ponownym grzaniem, a przeciez wdoy w zbiorniku wystarczy jeszcze na 3 takie prysznice. Unormowalem na sztywno grzanie 2xna dobe i jest apokoj.

Jak ktoś robi cyrkulację z głową, to nie jest strasznie. Wystarczy dać CWU i cyrkulację w połowie izolacji podłogi i jak najgrubszą otulinę jaka wejdzie tam, gdzie idzie w ścianach. do tego oczywiście izolacja rur w kotłowni. I odsuną trochę rurę z zimną wodą. Ale jak ktoś dał w otulinie na chudziaku, to nie ma bata - musi grzać grunt (i to nie tylko cyrkulacją, ale przy każdym używaniu CWU).

Zabij - nie pamietam. O ile sie nie myle kladlem chyba 10 styro na spod, potem szly rurki i kolejny styro. Lacznie styro jest 23 cm, ale wiadomo, ze jak sa rurki to nad rurka bedzie pewnie z 8. I chyba tak bylo bo wycinalem 5 cm styro na rurki i potem nad szla cala 8 cm plyta. Odsuniete nie sa na pewno bo bym sie wkur**** przy ukladaniu styro ;) Ale wyprzedajac Twoje mysli- nie mam gwarancji przy ktorej rurce idzie rurka od cyrkulacji. Rownie dobrze moze isc przy cieplej, co byloby nawet logiczne.

Ale wyprzedajac Twoje mysli- nie mam gwarancji przy ktorej rurce idzie rurka od cyrkulacji. Rownie dobrze moze isc przy cieplej, co byloby nawet logiczne.

Tyle, że jak cyrkulacja chodzi, to woda stygnie nie tylko w rurce cyrkulacji, ale w rurze doprowadzającej ciepłą wodę również. Więc nie ma znaczenia blisko której z nich jest zimna woda - ważne, że blisko. I tym sposobem spłukujesz cieplejszą wodą kibelek.

Jak masz 10cm dookoła ciepłęj wody i cyrkulacji, to przecież to lepsze ocieplenie, niż zasobnika. Fakt, powierzchnia za to duża, ale przy takiej izolacji to nie powinno być zbyt odczuwalne.

Cyrkulacja w jakimś stopniu wychładza, ale nie wyobrażam sobie nie mieć jej pompka włącza się wg harmonogramu. Straty wody, aby w końcu pojawiła się ciepła w kranie są dość spore w skali dnia.

Ja tak samo. W małym domu, gdzie dodatkowo zasobnik jest w centralnym punkcie faktycznie może cyrkulacja nie być potrzebna, ale np. w moim konkretnym przypadku to sobie nie wyobrażam. Cyrkulacja nie musi też chodzić non stop. Jak w domu nikogo nie ma, to może być wyłączana. W nocy tez nie musi przecież pracować - bo i po co? Wystarczy nad ranem włączyć...

Cyrkulacja w jakimś stopniu wychładza, ale nie wyobrażam sobie nie mieć jej pompka włącza się wg harmonogramu. Straty wody, aby w końcu pojawiła się ciepła w kranie są dość spore w skali dnia.

Na poczatku nie mialem odpalonej pompki cyrkulacyjnej i to byl dramat. Mam spory dom to i wody musialo duzo zleciec. Nie wyobrazam sobie aby miala nie dzialac.

Najdalsze dobiegi CWU u mnie mają 20mb. Bez cyrkulacji się nie da... koszty odprowadzenia ścieków do kanalizacji wielokrotnie przekroczyłyby całkowity koszt cyrkulacji. Na CWU zużywam od 130kWh w miesiącach letnich do 210kWh w miesiącach zimowych. Cyrkulacja działa 2 na godzinę po 3 minuty pomiędzy 5:30 a 23:00.

Moim zdaniem robienie cyrkulacji przy dobiegach krótszych niż 10-11m mija się z celem. W przypadku dłuższych i owszem pod warunkiem że bedzie wykorzystywana z głową. U mnie do łazienki na dole mam niecałe 5 m. na górze około 8 a do kuchni 10. Cyrkulacja była by po prostu bez sensu. Takie jest moje zdanie inni mogą mieć inne.

Moim zdaniem robienie cyrkulacji przy dobiegach krótszych niż 10-11m mija się z celem. W przypadku dłuższych i owszem pod warunkiem że bedzie wykorzystywana z głową. U mnie do łazienki na dole mam niecałe 5 m. na górze około 8 a do kuchni 10. Cyrkulacja była by po prostu bez sensu. Takie jest moje zdanie inni mogą mieć inne.

Jak masz 5m dla przykładu rury o średnicy wewnętrznej 20mm, to stoi w niej 1,6l wody. Jak masz oszczędny perlator, to czekasz na umycie rąk po sikaniu minimum minutę. To znaczy, zanim dopłynie woda która w momencie odkręcenia kranu wychodzi z zasobnika. Ale ona jest mało ciepła, bo po drodze ogrzewa wystygłe rury i ich okolice.

Pewnie, że można montować perlatory o dużym przepływie i krócej czekać. Ale to powoduje, że cyrkulacja + oszczędne perlatory wyjdzie taniej w użytkowaniu niż brak cyrkulacji + rozrzutne perlatory. A komfort tego drugiego rozwiązania dalej pozostanie gorszy (ja na ciepłą wodę przy włączonej cyrkulacji czekam jakieś 3s - doprowadzona do zaworka więc spuszczam tylko to, co w wężykach i baterii).

Edytowane przez Kaizen

Jak masz 5m dla przykładu rury o średnicy wewnętrznej 20mm, to stoi w niej 1,6l wody. Jak masz oszczędny perlator, to czekasz na umycie rąk po sikaniu minimum minutę. To znaczy, zanim dopłynie woda która w momencie odkręcenia kranu wychodzi z zasobnika. Ale ona jest mało ciepła, bo po drodze ogrzewa wystygłe rury i ich okolice.

Pewnie, że można montować perlatory o dużym przepływie i krócej czekać. Ale to powoduje, że cyrkulacja + oszczędne perlatory wyjdzie taniej w użytkowaniu niż brak cyrkulacji + rozrzutne perlatory. A komfort tego drugiego rozwiązania dalej pozostanie gorszy (ja na ciepłą wodę przy włączonej cyrkulacji czekam jakieś 3s - doprowadzona do zaworka więc spuszczam tylko to, co w wężykach i baterii).

Do umycia rąk wrzątku nie potrzebuję a ponieważ wszystko idzie w podłodze która ma 22 - 24 stopnie to i problemu brak tak jak i w kuchni.

Do umycia rąk wrzątku nie potrzebuję a ponieważ wszystko idzie w podłodze która ma 22 - 24 stopnie to i problemu brak tak jak i w kuchni.

Jak masz podłogę 24*, a grunt pod domem z 10*, to liczyłbym, że w połowie izolacji jest średnia z tych temperatur. Czyli że zimna woda będzie miała z 17*. No dobra, ogrzana przez ciepłą max 20*.

No, tak sobie radzę - myję w zimnej wodzie (w bloku jeszcze) bo mi się nie chce czekać a cyrkulacji do baterii nie mam, tylko w pionach jest). Ma tam nawet więcej stopni, bo idzie w jednym szachcie i grzeje się od CWU. Ale większy komfort daje mycie w ciepłej. Nie wiedzieć czemu też ciepła woda lepiej zmywa brud.

Cyrkulację warto mieć. Jak ktoś uzna, że nie potrzebuje, to można wyłączyć tylko z raz na tydzień czy dwa odpalić na pół godziny (najlepiej w czasie przegrzewania zasobnika), żeby życie jakieś się nie zalęgło.

IMO wygodnie używać, i wcale nie jest to takie drogie. Wychładzanie zimą to nie straty, a ogrzewanie. Więc nie kosztuje. Latem faktycznie, trochę pieniędzy na komfort trzeba wydać (ale trochę można odzyskać produkując mniej ścieków).

Edytowane przez Kaizen

Jak masz podłogę 24*, a grunt pod domem z 10*, to liczyłbym, że w połowie izolacji jest średnia z tych temperatur. Czyli że zimna woda będzie miała z 17*. No dobra, ogrzana przez ciepłą max 20*.

Rurki mam pod wylweką nawet ciut wyżej gdzieś z centymetr wchodzi na nie wylewka a pod spodem 20 cm betonu i 20 cm styropianu.