Dominiqo 05.08.2006 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 ja podlewalem przez 3 dni-w te upaly wlasnie-zrobilem przrwe 2 dni i popękało-teraz pada deszcz ale teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 06.08.2006 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Czytam posty i się zastanawiam. Wiem oczywiście, że beton trzeba polewać, ale mam wrażenie i wewnętrzne przekonanie, że mój "budowniczy" nie robił tego, a ja nie mogłam być w tym czasie na budowie jak wysychał beton. Poza tym nie mielismy jeszcze wody na działce, a do zaprawy "pożyczaliśmy" od sąsiadów. Minął rok i żadnych pęknięć ani na parterze ani na piętrze nie ma. Hydraulicy teraz zakładali instalację i nie zauważyli, aby beton był kruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 29.06.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Odświeżam.Jakie są aktualne "trendy" i wskazania jeśli chodzi o pielęgnacje betonu (strop monolit B25/30) przy aktualnej pogodzie czyli 25-35 stopni w cieniu....pada hasło, że co kilka godzin lać...okej, jasna sprawa, ale przewija się też hasło, żeby beton najlepiej cały czas był wilgotny... Przecież po podlewaniu przy tej pogodzie beton po 10-15 minutach jest suchy jak wiór z wierzchu. Jakby miał być cały czas mokry to w zasadzie musiałbym obecnie non stop lać wodę... raczej tak się nie robi.... Zatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.06.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Ja lałem strop w podobną pogodę. Majster kazał polewać i przykrywać folią - wtedy wystarczy dwa razy dziennie i będzie praktycznie cały czas wilgotny.Inne rozwiązanie to rozłożyć linię kroplującą, jeśli masz taką możliwość (dostęp do wodociągu lub hydrofora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.06.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Zatem? Przykryć SZCZELNIE folią i nie trzeba lać. Chociaż możesz, po folii, będzie dodatkowy ciężar do utrzymania folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 29.06.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2021 Po zalaniu stropu wystarczy poświęcić dzień na polewanie wodą. najczęściej na początku po zlataniu a potem to już rzadziej. Z przykrywanie folia to jest trochę kłopot szczególnie gdy się jest samemu na budowie ale samo przykrycie nie pomoże, trzeba polewać. Beton na strop B25 czy B30 w słoneczne dni zaraz po wylaniu i gdy zaczyna wiązać gdy polewa się wodą słychać nieraz syczenie jak ciągnie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 30.06.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Do głowy przyszedł mi zraszacz ogrodniczy.Z przykryciem faktycznie jest problem bo jak folia cienka to nie da się jej rozłożyć albo zwieje a gruba budowlana jest droga i dochodzi problem z podlewaniem pod folią. Jeżeli folia to raczej unikałbym czarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 30.06.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Nic nie trzeba pod folią podlewać pod warunkiem szczelnego opatulenia betonu. Folia powinna jednak przylegać do betonu na całej powierzchni, co wymaga troszkę pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 30.06.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2021 Ja przy podlewaniu płyty fundamentowej i stropu wykorzystywałem zraszacz ogrodowy, dokładnie coś takiego https://www.stradehome.com/520688-thickbox_default/stradexl-obrotowy-zraszacz-ogrodowy-21-x-22-x-13-cm-metalowy.jpgWodę brałem ze studni. Do podlewania płyty fundamentowej pompa ze studni załączona była programatorem czasowym takim najtańszym. Przy podlewaniu stropu pompa ze studni nie dawała takiego ciśnienia to ładowała Mauzera a z mauzera hydroforem podawałem wodę do tego zraszacza. Pompa ze studni oraz hydrofor podłączone były do programatorów czasowych i wszystko pięknie śmigało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts