Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przylacze elektryczne - zabezpieczenie przedlicznikowe

Recommended Posts

Witam wszystkich,

jestem na etapie wypelniania wniosku o warunki do energetyki i mam dylemat....

dom (okolo 130m2)bede ogrzewal gazem, kuchenka bedzie gazowo-elektryczna, czyli potrzeby elektryczne raczej standardowe.

Wielkosc zabezpieczenia przedlicznikowego jest powiazana z deklarowana wielkoscia przypacza (x kW)i te wartosci sa tak wyzylowane, ze jakbym chcial zabezpieczenie 35A, to musze zadeklarowac ponad 22 kW czyli wydac ponad 2500 pln

a moze to 35A to za duzo i wystarczy 25A a moze nawet 20A?

czy na to mozna w jakis sposob prosto odpowiedzic, czy to raczej skomplikowany temat?

Bugal

Sprawa nie jest prosta. Za wygodę trzeba płacić. Jeśli chcesz mieć zapewnioną selektywność zadziałania zabezpieczeń dla przedlicznikowego (topikowego) 35A w domu masz selektywność z nadmiarówką B 20...25A

dalej 25A przedlicznikowy B 20...16A nadmiarówka

następnie 20A przedlicznikowy B 10...16A nadmiarówka.

Te wartości są tylko teoretyczne. W zależności od producenta aparatów i odległości od transformatora moga się zmieniać. W większości przypadków jednak się sprawdzają.

Tak nawiasem mówiąc to przy 8kW w latach osiemdziesiatych dawali zabezpieczenie przedlicznikowe 32A . Co się porobiło na tym świecie już nawet kasa zaczyna oddziaływać na prawa fizyki :???:

Pozdrawiam

W moim przypadku jest tak

moc przłączeniowa 15kW

zabezpieczenia w skrzynce złącza kablowego 40A

zabezpieczenie przedlicznikowe w skrzynce z licznikiem 32A

Zabezpieczenie za licznkiem nadmiarowoprądowe 25A w skrzynce przystosowanej dp plombowania.

To jest w warunkach przyłączenia wydanych przez RE

Oglądając różne projekty zauważyłam, że kable w instalacjach elektrycznych są z reguły takie same przy mocy zapotrzebowanej 10kW i 25kW .Opłaty stałe są wysokie a w tej samej chwili rzadko jest pobierane więcej niż 8-10kW.Jak czasami wywali bezpiecznik,to chyba nic się nie stanie.W końcu po to one są.

bugal

mnie sie wydaje dla Twoich potrzeb 32A lekko za duze - w stalych kosztach oczywiscie. "Wskaznik jednoczesnosci" u ciebie pewnie nie bedzie duzy a jednak bedziesz placil koszty od duzego zabezpieczenia. W razie czego wymina zabezpieczenia to ponizej 200PLN. Jesli nie bedziesz zmienial zabezpieczenia przez 2..3 lata to masz je w kieszeni (inaczej wydasz je w stalej oplacie na wieksze zabezpieczenie). Z selektywnoscia tez nie bedzie problemu. Ja jestem zwolennikiem malych, dobrze (dokladnie) zabezpieczonych obwodow. wtedy eSy mozesz miec 10..16A.

zobacz:

http://www.epsa.pl/index3.htm i dalej

"rozliczenia i rachunki", dalej "co znajduje sie na rachunku"

lub

"taryfy oplat", dalej "sprawdz koszty ..."

cyt:

"Opłata przesyłowa stała

Płacona jest co miesiąc, wynika z kosztów stałych

związanych z utrzymaniem i rozwojem sieci

elektroenergetycznej. Jej wysokość zależy od

zabezpieczenia przedlicznikowego lub

poziomu mocy umownej, a w grupie taryfowej G

od rodzaju zainstalowanego u odbiorcy

układu pomiarowego: 1-fazowego lub 3-fazowego."

nie no bez przesady - jest cos takiego jak oplata stala i to jest na poziomie 3-4 zl. przy 3-fazowym roznica wynosi okolo 1 pln, wiec to nie jest istotny koszt. ale nie placis sie w przypadku naszej grupy (V?) za wielkosc zabezpieczenia przedlicznikowego

- no chyba ze sie nadal myle - czy ktos ten temat zna dobrze i moze wyjasnic czy sa jakies istotne roznice kosztow wariancei 25A i np. 32, 35 albo 40 przy zalozeniu ze zuzyje sie tyle samo energii?