Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA TONDACH - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ze swojej dachówki TONDACH-u - Holenderka - czerwona Angoba też jestem zadowolony . Minęła zima i jest OK. Zdecydowałem się na Angobę bez glazury bo firma , w której ja kupiłem z montażem mówiła mi że z wersje nieglazurowaną jest mniej problemów. Zresztą jak szukałem innych dachówek konkurencji słyszałem,ze będę miał mniej kłopotów ze zwykłą Angobą . Każda dachówka glazurowana ma problem z pajączkami , a tak na marginesie to nie podoba mi się strasznie błyszcząca dachówka

• 3 weeks później...

Ja mam romańską czerwoną glazure Amadeusz i tak jak pisałem wyżej, po roku nic się z nią nie dzieje. Wygląda tak jak w momencie zakupu. Nie ma żadnych pajączków i jakis problemów. NIe wiem czemu miały by być większe problemy z glazurowanymi? Też naczytałem się mnóstwo nie pochlebnych opinii o Tondachu ale zaryzykowałem i na razie jest spoks.

To, że coś jest tańsze, nie znaczy automatycznie że jest dziadowskie :) Pozdro

Czasami jak czyta się forum to tylko najdroższe jest dobre , pośrednie już nie . Ja tez jestem z dachówki Tondachu zadowolony.

Tak na marginesie : znajomy opowiadał mi o swoim kierowniku , który wybudował duży dla swojej rodziny dom z najlepszych materiałów (dachówka karpiówka - za dach dał prawie 50 tyś zł , piwnica itd) , a teraz ma kłopoty ze spłatą kredytu większego o ponad 150tyś . Nie przewidział,ze paliwo będzie po 6 zł , a podwyżki nie będzie , a codziennie ma do przejechania prawie 50 km , a przy takim założeniu i gaz jest drogi , bo paliwo to nie wszystko

Edytowane przez pado

• 2 months później...
Czy nikt nowy nie zdecydował się na dachówki TONDACH-a

Witam.

Ja się zdecydowałem na zakup Tondach Hranice 11 w kolorze naturalnym, do renowacji starej zagrody wiejskiej...Nic na razie nie mogę więcej powiedzieć, bo dachówka leży na placu budowy i dopiero lada dzień będzie kładziona...ale jednak Tondach...

Pozdrawiam.

Mnie wczoraj na budowie odwiedził znajomy i bardzo spodobała mu sie dachówka Tondachu. Nawet trochę żałował ,że kupił Robena bo zapłacił więcej niz za Tondach i jak mówił nie jest tak idealnie równa jak moja. Ale jak jeżdził po hurtowniach to wielu mówiło ,że jak splajtuje Tondach to nie kupi na wymianę To jego przekonało . Ja jakoś się takim argumentem nie przejmuję . Wiadomo każdy sprzedawca chwali to co ma na placu , to od konkurencji jest BEE.

• 6 months później...

U mnie na dachu Tondach dopiero ze 3 miesiące, więc nie mam wrażeń po dłuższym użytkowaniu, ale wątek wyszedł na wierzch to się wypowiem.

Kupiliśmy marsylkę 12 angobowaną. Dachówka bardzo nam się podoba, dekarz chwalił, w transporcie na 8 palet uszkodzone raptem klika sztuk (oprócz jednej wykorzystane w koszach). W porównaniu z marsylką innej marki wyszło 3000 zł taniej na całym dachu.

Jeśli chodzi o wrażenia po latach, to ostatecznie przekonały mnie dwa dachy które oglądałem u nas w okolicy. Na nich była marsylka naturalna z czeskich zakładów Hranice, w których teraz robią naszą marsylkę. Obydwa dachy z roku 1995, wyglądają bardzo ładnie i nie sprawiają problemów.