Qgiel 03.08.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Czy ktoś przerobił u siebie taki wariant: najpierw ocieplanie domu z zewnątrz (styropian) a dopiero potem tynki wewnętrzne (cementowo-wapienne)? Czy jest to totalna herezja? Totalna herezja to nie jest - w końcu przecież wyschnie. O ile nie goni Cię czas, to praktyczniej byłoby jednak zrobić wszelkie prace "mokre" - murowanie, tynkowanie, wylewki - w jednym cyklu inwestycyjnym, dać temu wszystkiemu wyschnąć, choćby do następnego roku, a potem wstawiać stolarkę i ocieplać. Co odkryte zawsze szybciej schnie od zamkniętego. No ale to rozwiązanie dla cierpliwych z wyboru......bądź z konieczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.08.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Możesz wykonywać tynki zewnętrzne i wewnętrzne w dowolnej kolejności.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 03.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 U nas jednocześnie tynkowali i ocieplali. Była to jesień ubiegłego roku (dość ładna pogoda). Wszystko ładnie wyschło przez okna. Nie zaobserwowałam szczególnej wilgoci na szybach, ale okna cały czas otwarte. Parkiety, po zmierzeniu wilgotności wylewki, kładlismy już w grudniu, więc jakoś ta wilgoć nie zaszkodziła niczemu. Przez zimę wykończyliśmy wnętrza, i przy kładzeniu płytek było trochę wilgoci na szybach, ale to już była zima (bardzo mroźna zresztą)i siłą rzeczy nie można było tak bardzo wietrzyć. W kwietniu tego roku dom był już gotowy do zamieszkania (rok po przysłowiowym wbiciu pierwszej łopaty), ale mieszkamy od miesiąca. Wydaje mi się , że nie ma co dramatyzować tematu. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.08.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 jak wyżej i jeszcze wyżejnie ma to znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.08.2006 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Jeszcze raz dzięki.Sprawdziłem referencje gościa i są jak najlepsze. Dzwonię i umawiam się na robotę. Cała kołomyja wynika z tego, że miałem bardzo duże problemy ze znalezieniem tynkarza a "ocieplacz" nawinął mi się bez problemu. Jestem oczywiście świadom, że temperatury na zewnątrz nie sprzyjają ocieplaniu i stąd może wynikać jego wolny czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 03.08.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 My tak zrobiliśmy - jesienią zeszłego roku ociepliliśmy z zewnątrz - przed "porą deszczową" - było sucho- dzięki temu nie dopuściliśmy wilgoci z zimy do wewn. (beton komórkowy) Tynki robione były na początku grudnia. Grzalismy kozą + wietrzylismy jak nie było mrozów. Wiosną mogliśmy zająć resztą - katron gipsy , parkiet - teraz mamy wymagalną idealną wilgotność podłoża (a o to trudno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.08.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Jeszcze raz dzięki. Sprawdziłem referencje gościa i są jak najlepsze. Dzwonię i umawiam się na robotę. Cała kołomyja wynika z tego, że miałem bardzo duże problemy ze znalezieniem tynkarza a "ocieplacz" nawinął mi się bez problemu. Jestem oczywiście świadom, że temperatury na zewnątrz nie sprzyjają ocieplaniu i stąd może wynikać jego wolny czas. przykleić styro można i w upał; kwiestia temperatur <=> siatka i wyprawa elewacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 03.08.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 przykleić styro można i w upał; kwiestia temperatur <=> siatka i wyprawa elewacyjna Jasne jasne. Wiem, że problem z klejem nie leży w przyklejaniu płyt ale w zatapianiu siatki. Tynk cienkowarstwowy planuję robić dopiero w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 04.08.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Ktoś kiedyś tu na forum wykonywał symulacje, widziałem obliczenia, może jezier bo lubi tego typu tematy , chętnie bym to policzył ale popołudniami deficyt czasowy. Robiłem symulacje wysychania murów z wilgoci technologicznej. Nie zauważyłem aby ocieplenie bądż nie ściany miało jakieś znaczenie dla wysychania tynków, ale też ta kwestia mnie nie interesowała. Interesowały mnie raczej ściany z bk, które mogą zawierać więcej wilgoci technologicznej niż tynki (w kg/m3) a do tego są znacznie grubsze np. 24 cm kontra 1,5-2. Wieczorem pobawię sie z tynkami i napisze jutro co wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.08.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Zrobiłem kilka symulacji w WUFI 3.0. Od mokrych tynków moknie trochę ściana nośna, ale całość wysycha do wewnatrz. Nie zauważyłem aby czas schniecia tynków wewn. różnił się w zależnosci od tego czy na zewn. jest styropian czy go nie ma.Zauważyłem natomiast coś innego. Ściana wymurowana z ceramiki jest sucha bo wody jest tylko trochę w zaprawie.. Jeśli takiej ściany nie otynkujemy/ocieplimy od zewnatrz to może ona troche zmoknąć. Ceramika ma duży współczynnik podciagania kapilarnego więc różne padające deszcze mogą spowodować, że taka ściana nasiąknie wodą. Wyszło mi więc, że warto taką ściane szybko ocieplać - w przeciwieństwie do tych z bk czy silki (lepiej poczekać kilka miesięcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 07.08.2006 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Dzięki wszystkim za merytoryczne wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
330ml 07.11.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Czy opinie w temacie uległy jakimś zmianom ? Chcemy ocieplić ceramiczne maxy 30 równocześnie tynkując środek tynkami wapienno-cementowymi. Okna są. Czy znów część uzna ,że nie dobrze jest tak robić, a druga strona napisze ,że to zabobon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 15.09.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Temat bardzo pomocny, szczególnie posty użytkownika @Jezier sprzed 10 lat.Mam dokładnie taka sama sytuację jak poprzednicy, czyli - tynkarz do wew. tynków cementowo-wapiennych jest bardzo dobry, zamówiłem go rok temu i wejdzie za miesiąc (okna i posadzki są już od 2 miesięcy). Ale od przyszłego tygodnia chciałbym juz ocieplić dom od zewnątrz (tynki na wiosnę 2017), po ociepleniu elewacji za 3 tygodnie wchodzi ekipa od układania, nawożenia i wyrównywania ziemi wokół domu i te prace chciałbym żeby sie odbyły w pazdzierniku i przez zimę wszystko sobie pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts