ula1719501037 01.03.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 podłączacie się w skrzynce czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.03.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Nie ! normalnie do gniazda siły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 mój mąż od rana zakopuje kabek w ziemi w kierunku skrzynki energetyki, czyli widzę zdecydował się na budowlaną taryfę...rozmowy z nim nie ma bo w nerwach cały....i tak myslę skoro to proste kabel, przedł€żacz i wkładam wtyczkę w siłę, to dlaczego sąsiad tego nie wie??? ...miałby 1 rachunek za eksploatację domu z głowy przez jakieś 7 miesaięcy!!!dziwne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.03.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A wszyscy mają siłę ? chyba nie ? Może on nie ma i rzeczywiście wtedy mogłyby z pewnością korki wylecieć jakby taką betoniarkę włączyć! Już nie wiem, może my naprawdę się na tym nie znamy ? JA JUŻ TEŻ NIE MAM SIŁY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ...dzięki za wsparcie w tym cholernym poranku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 01.03.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Taka tylko jedna sugestia. Zgodnie z prawem to użycie prądu z taryfy "domowej" do celów "budowy" jest przestępstwem gospodarczym i w przypadku gdyby jakiś inny sąsiad chciał być bardzo uczciwy może narazić was na dodatkowe nieprzewidziane koszty z tytułu rozliczenia z Enea (kara) i Sądem. Polecałbym raczej wykup taryfy na czas budowy z dwóch względów:1. ten co wyżej2. jeżeli cokolwiek się stanie w czasie budowy z kablem z prądem to poniekąd będzie to wasza wina i oby nikt nigdy nie musiał się tłumaczyć, że ten kabel to dzieci przez przypadek przecieły i poraził je prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ... zgadzam się...i od jutra będę mieć budowlany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.03.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ja też się z wami zgadzam! ale co zrobić jak prąd wokół, pozwolenie na budowę jest, cywilizacja pełną "gembom" :roll: a nie ma możliwości podciągnięcia prądu i to niekoniecznie docelowego (prawie wszyscy na około mieszkający tak się budowali a teraz mieszkają i używają prądu budowlanego, bo w trakcie im dali ) z prostego powodu - przeciążenie transformatoru. Muszą zbudować nowy a to już dla nich koszt! więc przeciągają sprawę . W kwietniu podciągają drugiemu sąsiadowi to wtedy będzie łatwiej z dostaniem pozw na prąd budowlany. I może zdążymy bo wtedy ma się zacząć budowa. Dzieci wokoło nie ma a sznur wkopany w prostej linii przez ogrodzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 01.03.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Mysle, ze ten powód o sąsiadach to może i racja, ale z dziećmi??? Chyba przesada..Trzeba go odpowiednio zabezpieczyci tyle. Setki ludzi tak bierze od sąsiadów prąd i jakos nie słyszałam o takich wypadkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.03.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Dzięki Wiola . bo jakoś tak mi się dziwnie zrobiło jakbym jakimś przestępcę była brrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 01.03.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Najgorsi są sąsiedzi, bo ani oni nas ani my ich nie znamy. I mogą donieść komu trzeba, ale jeśli założy się taki podlicznik czy jakoś tak to mysle ze nie jest to przestępstwem jakimś..No tyle że ja się nie znam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 01.03.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ula@ Dziś jestem przerażona : elektryk chce 300 zł za podłączenie kabla do skrzynki !!!! mamy mieć prąd tymczasowy, ale to kasy kosztuje... Teraz mam SZOK! też tyle płacicie? Enea 360 zł, kabek 550 zł, skrzynka..pożyczona i ten elektryk 300 zł....a ile stawka za prąd budowlany?Naprawdę jestem zdziwiona dziś, ale ogólnie pogoda ładna...słoneczko...u. Witaj!...w moim przypadku jest tak,że płacę za skrzynkę ,elektryka i ENEA zakłada mi licznik i to także są zbliżone koszty do twoich ...jeszcze pewnie dużo będzie takich niespodzianek ...pozdrawiam! ...ta budowa zaczyne mnie przerażać ... hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 01.03.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ale pamiętacie o tym że pożyczanie prądu od sąsiada jest nielegalne. Nawet jak wyrazi on zgodę to w sumie robi to na własne ryzyko. Chociaż nie słyszałem aby ZE ukarał kogoś kto pożycza prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ...juz mi troche przeszło od rana i to dzięki mikopiko ....ukłony . znacie prognozę od poniedziałku? aaaaa ja znam: ma być pięknie....słonecznie i ciepło, potem deszczyk ale ciepło...chyba pójdą fundamenty....bardzo bym chciała...pozdrawiam Was wirtualni kumple! u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ps gdzie kupujecie tablicę informacyjną...mam takie zadanie od męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 01.03.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ps gdzie kupujecie tablicę informacyjną...mam takie zadanie od męża W siedzibie Muratora lub w ostateczności w każdym składzie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 01.03.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ok, czyli z Muratora pocztą bo siedziby nie ma blisko....dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 01.03.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Kiedyś chyba do projektu dodawali tablice.Można kupić np. w http://www.bil.bazarek.pl/opis.php/tid,89854/http://www.bhp.kqs.pl/index.php?p281,tablica-informacyjna-budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 01.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A co ja takiego zrobiłam ula? Amy tablicę informacyjną dostaliśmy z projektem! Ale jakbyście ją zobaczyli tobyście padli! Ma chyba z 2m długości (może przesadzam! ) i w połowie to reklama biura projektowego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 01.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witam, Oj, biedna ta energetyka, biedna! W dobie "dzikiego" kapitalizmu, bo taki niestety mamy; ostało nam się takie coś, co tyle nerwów i inych rzeczy psuje ludziom, że szkoda pisać. Ja bym też tak chciał: " Dajcie mi pieniądze to zbuduję linię, będę dostarczał Wam prąd a Wy będziecie mi zato płacić niemalże tyle ile sobie wymyślę!!" (na szczęście mamy URE) Czy ktoś uważa taki układ za normalny? Przyłącze będzie do końca lipca 2008 - teraz musiałem zapłacić połowę - za co? to nie jest monopol? Przedpłata? A może komitet społeczny? Już to przerabialiśmy. Jak mam budować? Na baterie? Nawet Duracell nie pociągnie. Dlaczego prąd budowlany jest droższy? Jakieś inne, "budowlane" elektrony płyną w przewodach? Czy gdyby ktoś budował na swojej już zasilonej, zamieszkałej działce np. przybudówkę to powinien zmienić taryfę na budowlaną? Uważam, że jeżeli pobór nie przekracza opłaconego, to na drzewo niech spada ten kogo interesuje to co ja ( mój sąsiad) z nim robię. Zapłaciłem, mogę wyrzucić, odsprzedać, dać. Kwestia tzw. BHP to całkiem inna sprawa. W ciągu moich kontaktów już niestety wieloletnich z enegetyką tyle razy dali pokaz swoich ( sam nie wiem jak to określić) naleciałośći(?), że absolutnie nie czuję moralnego niepokoju, że będę prawdopodobnie pożyczał prąd. Dlaczego taka forma jest nielegalna? No tak po ludzku niech mi ktoś wytłumaczy. Naprawdę chciałbym płacić normalnie i mieć ale nie mogę, bo mają tak skostniałe struktury, że wykonanie przyłącza to dla nich kosmiczny problem. To co mam zrobić? Mają szczęście, bo skończyli by tak jak TPSA ratująca się innymi formami działalności niż rozmowy telefoniczne. Drugi rok leci jak się z nią rozstałem i wcale mi jej nie brakuje. Energetyka ma tylko albo niestety aż prąd. Z internetem przez gniazdka coś ucichło. P.S. Swoją drogą ciekawe dlaczego mówi się, że pożyczamy prąd - ktoś oddawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts