Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozmnonżyć wrzosy?

Recommended Posts

"Oprócz auksyn (czyt. "Szkółkarstwo" 4, 5/2003, 1/2004), powstawanie korzeni u sadzonek stymulują także inne substancje, które noszą nazwę kofaktorów ukorzeniania. Stosowane samodzielnie zwykle rzadko wpływają istotnie na proces tworzenia korzeni, natomiast mogą go przyspieszać, gdy są użyte łącznie z auksynami. Kofaktory wchodzą często w skład preparatów handlowych do ukorzeniania — dwa preparaty o takiej samej zawartości i rodzaju auksyn mogą więc różnie wpływać na ukorzenianie sadzonek danego gatunku. Wykazano, iż zastosowanie preparatów wieloskładnikowych, które obok auksyn zawierały takie kofaktory, jak kwas salicylowy czy witaminy (kwas askorbinowy, tiaminę i pirydoksynę), stymulowało ukorzenianie się sadzonek np. wrzosów, wrzośców, różaneczników czy lilaków.....(...)"

http://www.szkolkarstwo.pl/index.php?rok=2004&numer=04

A ja grzesiu mam pytanie do Ciebie, czy trudno jest Ci utrzymać ładne wrzosy? W tym roku zrobiłam sobie takie niewielkie wrzosowisko. Ponieważ te moje wrzosy jeszcze pachną nowością ze sklepu, to wyglądają idealnie, ale zaobserwowałam, że roślinki te generalnie mają zdaje się tendencję do więdnięcia od środka. A może były tylko przesuszone albo zalane?

ja się nie znam na wrzosach tylko obserwuję swoje, posadziłam je w zeszłym roku jesienią, kwitły pięknie a dopiero koło kwietrnia zaczęły brązowieć to wtedy wszystkie stare kwitnące pędy poobcinałam, wrzosy pozieleniały a teraz po deszczach widzę że juz zakwitły :) i znowu jest kolorowo

Myślę, że przy sadzeniu wrzosów trzeba rozluźnić bryłę korzeniową, tj, porozrywać a nawet usunąć część zbitego torfu z doniczki w której wrzos rósł w szkółce. Moje wrzosy tez marniały , zajrzałam im w korzenie i szok - twardy, zbity w filc torf- czy coś do niego podobnego, poza który nie wyrósł żaden korzonek. Wrzosy przesadzone z poprzedniego ogródka rosną dobrze. Podobną sytuację miałam z miniaturowym różanecznikiem.

• 1 month później...
  • 1 year później...