Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem ostatnio porównanie robotów,były to dane oficjalne wzięte z od każdego producenta i ktoś tp spisał i porównał,roboty AL-KO wypadały tam bardzo dobrze,zapytam czy mi dadzą jeśli tak to opublikuję może będzie to pomocne

Możesz podać linka do porównania? Zastanawiam się nad stiga autoclip 528S lub 530SG (z różnic zauważonych to : obsługiwana powierzchnia 2600 a 3200 ale bateria takia same 7,5 Ah, czujnik podnoszenia jeden ma w kołach a drugi chyba inny :) oraz zadaszenie stacji dokującej)

W tym porównaniu były Roboty do 2000m więc tych modele nie były uwzględnione,ale jak widzę przy takiej samej baterii spora różnica w areale do koszenia więc albo jeden ma podaną zaniżoną powierzchnię albo drugi zawyżoną przez co bateria szybko będzie padała co doprowadzi do jej szybszej wymiany,z tego co widzę to różnią sie tylko regulacją i jeden ma stację w komplecie a drugi w opcji a poza tym są to te same roboty,jak na taka powierzchnię mają troszke mało stref koszenia bo 8 AL-KO np.przy robocie na 2000m ma 10 Edytowane przez zagorski-tomasz

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Zastanawiam się nad zakupem robota koszącego. Mam nieregularny trawnik o powierzchni 350m2, ale okala prawie cały dom w związku z czym jego obwód to blisko 200m.

Brzegi trawnika wykończone obrzeżami o szerokości 10cm z kostki betonowej, lub granitowej.

20200508_201603.jpg

20200526_105759.jpg

Zainteresował mnie robot Worx Landroid M500/M700 - z uwagi na funkcję Cut Edge (robot kosząc porusza się wzdłuż przewodu ograniczającego, a niesymetrycznie umiejscowione ostrze potrafi przyciąć trawę przy samym brzegu trawnika.

Zastanawiam się tylko, czy da radę przejechać po obrzeżu z granitu ?

Budżet to ok 4tyś zł, może jest coś innego wartego uwagi ?

Zastanawiam się nad zakupem robota koszącego. Mam nieregularny trawnik o powierzchni 350m2, ale okala prawie cały dom w związku z czym jego obwód to blisko 200m.

Brzegi trawnika wykończone obrzeżami o szerokości 10cm z kostki betonowej, lub granitowej.

[ATTACH=CONFIG]445378[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]445379[/ATTACH]

Zainteresował mnie robot Worx Landroid M500/M700 - z uwagi na funkcję Cut Edge (robot kosząc porusza się wzdłuż przewodu ograniczającego, a niesymetrycznie umiejscowione ostrze potrafi przyciąć trawę przy samym brzegu trawnika.

Od miesiąca posiadam posiadam robota tej marki, kupiłem ten model - Robot koszący WORX WR093S 2 Ah 20 V LANDROID S350.

Przewód ustawiłem tak, że tam gdzie trawnik jest na tym samym poziomie co obrzeże, jedno koło jedzie po kostce. Przy tej szerokości kostki, o ile jest na tym samym poziomie nie będzie problemu, pomimo nieregularnego kształtu.

Ja mam starszą wersję, ale nie zależało mi na aplikacji, pinie, i nie mam innych sprzętów Worx, żeby korzystać z baterii. Na 350 m2 ten w zupełności Ci wystarczy - Worx Landroid M WR141E. - w zielonym markecie za 2800 zł.

Za jaki ?

NIe polecasz bo ?

Konkrety....

Pewnie polecisz austriacką produkcję ?

Akurat, ostatnio był temat austriackiego falownika fotowoltaicznego, który kulturą pracy, okresem gwarancyjnym i podejściem do reklamacji trochę od chińskiego odstaje...

Musisz sobie uzmysłowić, źe oprócz milionów ton bubli, zalegających nas z Chin, tamtejsze zakłady potrafią wyprodukować urządzenia najwyższym poziomie - stąd wiele znanych marek tam produkuje.

Od 7 lat mam chińską spalinówkę marki Mountfield, kupioną powystawowo, przez pierwsze trzy lata obrabiała dwie działki. I wciąz działa równie dobrze, jak w dniu zakupu...

EDIT:

Właśnie tego oczekuję od robota koszącego:

Mam podobnie przygotowane obrzeża i nie ma zamiaru co 3 dni odpalać spalinówke, żeby dokaszać brzegi trawnika.

Edytowane przez fotohobby

Filmik z YT tak pokazuje działanie M500

Od miesiąca posiadam posiadam robota tej marki, kupiłem ten model - Robot koszący WORX WR093S 2 Ah 20 V LANDROID S350.

Przewód ustawiłem tak, że tam gdzie trawnik jest na tym samym poziomie co obrzeże, jedno koło jedzie po kostce. Przy tej szerokości kostki, o ile jest na tym samym poziomie nie będzie problemu, pomimo nieregularnego kształtu.

Ja mam starszą wersję, ale nie zależało mi na aplikacji, pinie, i nie mam innych sprzętów Worx, żeby korzystać z baterii. Na 350 m2 ten w zupełności Ci wystarczy - Worx Landroid M WR141E. - w zielonym markecie za 2800 zł.

Dzięki za opinię.

Kostka betonowa jest na tym samim poziomie (lub 1cm wyzej) i o nią się nie martwię ale już obrzeża granitowe mają dość nierówną powierzchnię...

W sumie trawę kosić lubię, tylko nie zawsze jest na to czas. W tym roku, z uwagi na Home Office miałem możliwość kosić trawę co trzy dni i widzę, źe dobrze jej to zrobiło -jeśli chodzi o ilośc chwastów i trawy jednorocznej.

Stąd zaczynam przyglądać się robotom.

Ale najpierw bedzie studnia i system nawadniania.

Dzięki za opinię.

Kostka betonowa jest na tym samim poziomie (lub 1cm wyzej) i o nią się nie martwię ale już obrzeża granitowe mają dość nierówną powierzchnię...

W sumie trawę kosić lubię, tylko nie zawsze jest na to czas. W tym roku, z uwagi na Home Office miałem możliwość kosić trawę co trzy dni i widzę, źe dobrze jej to zrobiło -jeśli chodzi o ilośc chwastów i trawy jednorocznej.

Stąd zaczynam przyglądać się robotom.

Ale najpierw bedzie studnia i system nawadniania.

Robot " chodzi " za mną od 2 lat, ale cena mnie odstraszała, ten mój kosztował 1500 zł i mam 3 lata gwarancji, wgrałem najnowsze oprogramowanie i działa.

W sumie wszystkie działają tak samo, tylko Bosch ma mapowanie i kosi paski jeden za drugim. Do mnie bardziej przemówiły te krawędzie w WORX.

Podobno używając robota nie trzeba tak mocno nawozić bo resztki trawy się rozkładają, jest też mniej filcu przy wertykulacji. Ale od czasu do czasu zwykłą kosiarką trzeba przejechać, kosiarka działa jak odkurzacz. U siebie pomiędzy kostką a trawą mam 1-2 centymetrowe przerwy, coś w stylu angielskiego kantu.

Boscha też rozważałem, ale ponoć wrażliwy na deszcz i serwis robi problemy.

W sumie najbardziej przemówił do mnie opcja Cut Edge w Worx.

Co do mulczowania - też przemawia do mnie kwestia oszczędności na nawozie- teraz zbiaram półtora worka trawy co trzy-cztery dni.

Widzę w nich uciekające granulki Yara Villa, czy Novatec, które rozsypuję :)

Na 350 m2 ten w zupełności Ci wystarczy - Worx Landroid M WR141E. - w zielonym markecie za 2800 zł.

No i kupiłem w/w.

Wprawdzie nie w zielonym markecie, ale w żółto-niebieskim za 2990 - mam bliżej, poza tym w cenie był oryginalny garaż Worx, który normalnie jest absurdalnie drogi - 550zł

W cenie jest też bezpłatny montaż, ale nie wiem, czy skorzystam.