Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mówimy o drzewach o obwodzie >1m. Jestem przed trawnikiem, więc przy okazji mogę poukładać przewód pod trawą i dokładnie wyznaczyć miejsca koszenia na przyszłość. Dzięki za film. Pokazuje dokładnie to, o co mi chodziło.

Muszę się mocniej zainteresować tematem, bo nie wiem czy zamiast inwestować ~2000 zł w spalinówkę, nie pójść od razu w robota nie dokładając niewiele więcej. Bo kable ograniczające i zasilanie w cieniu do ładowania i tak robił będę. Tym bardziej, że w razie czego mam małą, lekką elektryczną kosiarkę jeszcze.

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wydaje mi się, że nie ma nad czym się zastanawiać. Na codzień będziesz miał robota a sporadycznie użyjesz kosiarki elektrycznej.

Standardowa kosiarka w moim przypadku pełni funkcje odkurzacza, raz na jakiś czas zbieram nią liście, jakieś wyrwane chwasty itp.

Ułożenie przewodu pod trawą to dobre rozwiazanie ( wertykulacja ), ale może być problem jeśli będzie trzeba coś zmienić.

Staraj się aby trawnik był na tym samym poziomie lub troszkę wyżej niż kostka / obrzeże.

Króciutki trawnik robi się powoli obciachowy . Kwietna łaka i dwa razy do roku sianokosy z kosami w gronie kumpli

Nie wiem jaki się robi. Nie interesuje mnie to.

@fotohobby, @PaRa: a rozważaliście może husqvarnę? Okazało się, że mam w sąsiedztwie 2 takie - jakieś podstawowe modele - i na żywo widzę efekt. A ten jest bardzo dobry.

W zasadzie byłem już na robota zdecydowany, tylko przypomniała mi się jeszcze jedna kwestia. Mianowicie szyszki. Mam ich czasem kilkanaście, jak nie więcej na 1m2. Obawiam się, że noże takiego robota długo nie pożyją w takich warunkach? Nie chciałbym zamienić pchania kosiarki na zbieranie szyszek na kolanach :D

Efekt jest sam w sobie dobry - w końcu to trzy nożyki obracające się i ścinające trawę.

Nazwa na obudowie nie ma w tym przypadku większego znaczenie - jeśli cięcie odbywa się z odpowiednią częstotliwością.

Kosiarka pracuje u mnie 3 tygodnie i też widzę pozytywny efekt - pogoda jest dla trawy w tym roku łaskawa, a na pewno ni miałbym możliwości koszenia co 3-4 dni.

Już nie myślę o tym, ile worków na trawę bym zapełnił.

U mnie nie ma szyszek, ale lecą jabłka - staram się zbierać, ale nic się nie dzieje, jak nóż w nie trafia. Małą rana cięta :)

U mnie kosiarka miała kosić trawę przy 8-10cm opasce biegnącej wzdłuż domu/muru.

Niestety żadna z centralnie umieszczonymi ostrzem nie dałabym rady, więc musiałbym dokaszać - a teraz nie mam takiej potrzeby

Edytowane przez fotohobby

• 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich.

Poważnie zastanawiam się nad instalacją robota koszącego/automatycznej kosiarki. Jesień i zimę planuję poświęcić na poszukiwanie odpowiedniego sprzętu. Wątek nakierował mnie na firmę Worx, której wcześniej nie znałem. Pytanie do właścicieli Worxa- czy jesteście zadowoleni ze swoich kosiarek?

Moje warunki po na których będzie pracować kosiarka:

- powierzchnia 300-350m2

- trawnik w zasadzie na wysokości obrzeża

- trawnik wyprowadzony powiedzmy "na kwadratowo"- żadnych fal; wszędzie kąty proste

Oczekuję kosiarki, która będzie faktycznie kosić za mnie trawę i nie będę musiał po niej poprawiać czy dokaszać rogów, brzegów przy krawężnikach, etc.

Czy Worx jest godny polecenia? Czy może warto skierować swoje kroki w kierunku bardziej znanych graczy (Husqvarna, Honda, Stihl, nawet Gardena)? Czy realnie warto płacić 1,5-2x więcej za sprzęt bardziej rozpoznawalnej marki?

Worx ma w sieci niezłe opinie; wydaje się, że specyficzna konstrukcja i asymetryczne ułożenie ostrzy powinno świetnie poradzić sobie z dokładnym koszeniem trawnika w newralgicznych miejscach. Zastanawia mnie jednak stosunkowo mała szerokość koszenia: 18cm. Konkurencja ma ten wskaźnik zdecydowanie większy- pytanie o wydajność koszenia i szybkość pracy.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

GARDENA SILENO city 400m2 ma szerokość koszenia 16cm i jakoś daje radę. Kiedy szukałem kosiarki i porównywałem modele te 18cm Worxa nie odstawało (mówimy oczywiście o sprzętach na ok 350m2)

Ja jestem użytkownikiem od pół roku, ale jestem bardzo zadowolony - trwania jeszcze nigdy nie wyglądał tak dobrze.

Co do wad kosiarki widzę jedną - jeśli obrzeże jest 1-1.5cm wyżej, niż trawnik, a wysokość koszenia jest ustawiona na najmniejszą, to robot nie wjedzie na nie, bo przeszkadza zabezpieczenie noży.

Jeśli obrzeże jest na jednym poziomie z trawnikiem brzeg trawnika docięty jest wzorcowo i nie trzeba podkaszać.

• Like 1

Jeszce swojej kosiarki nie wybrałem, do worxa mnie trochę zniechecają opinie o serwisie. Ale adamW23 - jeśli chodzi o bardziej znane marki, to w temacie trawnikowej chyba nie są nimi marki "popularne" a bardziej Ambrogio czy Robomow. Zerknij na ich ofertę może i mi pomożesz w wyborze :) Sam rozważam L35 Deluxe, podobno więcej czasu stoi niż jeździ i ma pojemne aku. Ze względu na różnicę w cenie latem się nie przekonałem i nie zdążyłem kupić, więc mam teraz więcej czasu ;)

Nie wiem, czy jeszcze się trafi - ale gdzieś w oklicach 2700 zł była ostatnio Robomow RC304U na iboodzie.

Ta oferta jest tam dosyć często, jest tak dobra, że się nie sprzedaje.

Wszystkie kosiarki są podobne, elementem tnącym jest ostrze lub żyletki. Wyróżniają się Worx bo ma ostrze z brzegu i wymienne baterie, Bosch jeździ w sposób uporządkowany.

Ta oferta jest tam dosyć często, jest tak dobra, że się nie sprzedaje.

Wszystkie kosiarki są podobne, elementem tnącym jest ostrze lub żyletki. Wyróżniają się Worx bo ma ostrze z brzegu i wymienne baterie, Bosch jeździ w sposób uporządkowany.

Różnicą jest też lifepo. Po co wymieniać, jak może być trwała?

Oszczędzać można na wszystkim - tańszy aku, tańszy kabel, tańsze noże, tańszy plastik, tańszy programista - różnic wpływających na żywotność sprzętu, , awaryjność, koszty eksploatacji i jakość koszenia trochę się znajdzie.

Wcześniej ten robot kosztował na iboodzie w okolicach 3k. Ceny na ceneo każdy może łatwo sprawdzić.

Oszczędzać można na wszystkim - tańszy aku, tańszy kabel, tańsze noże, tańszy plastik, tańszy programista - różnic wpływających na żywotność sprzętu, , awaryjność, koszty eksploatacji i jakość koszenia trochę się znajdzie.

Wcześniej ten robot kosztował na iboodzie w okolicach 3k. Ceny na ceneo każdy może łatwo sprawdzić.

Masz może robota koszącego? Ciekaw jestem oceny rzetelnego użytkownika.

Przepraszam, zle się wysłowiłem. Bateria może być używana w innych urządzeniach tej firmy. I poza sezonem wygodniej jest ładować samą baterię a nie całe urządzenie.

Moim zdaniem Worx jest obecnie topową kosiarką i bardzo dobrym wyborem zakupowym.Szczególnie w tej opcji, którą wybrał fotohobby.

Jeszce swojej kosiarki nie wybrałem, do worxa mnie trochę zniechecają opinie o serwisie ;)

To niestety się potwierdza a i same roboty są różnej jakości to zależy jak chińczyk jej poskłada,tak naprawdę tego typu sprzętu jak i innej treści jest tego ale jeżeli będziemy bardziej dociekliwi i będziemy szukali robota który będzie dobrej jakości,będzie szybki i dostępny serwis,będzie lepiej kosił od pozostałych a co ważne trawa po nim będzie ładna,gęsta i zieloniutka i nie będzie nam chorowała za jakiś czas przez robota(bo to się zdarza) to zostają nam może 3-4 firmy,chyba że chcemy żeby ta trawa była tylko skoszona wtedy można brać pierwszy lepszy

To niestety się potwierdza a i same roboty są różnej jakości to zależy jak chińczyk jej poskłada,tak naprawdę tego typu sprzętu jak i innej treści jest tego ale jeżeli będziemy bardziej dociekliwi i będziemy szukali robota który będzie dobrej jakości,będzie szybki i dostępny serwis,będzie lepiej kosił od pozostałych a co ważne trawa po nim będzie ładna,gęsta i zieloniutka i nie będzie nam chorowała za jakiś czas przez robota(bo to się zdarza) to zostają nam może 3-4 firmy,chyba że chcemy żeby ta trawa była tylko skoszona wtedy można brać pierwszy lepszy

Niezłe pokłady absurdu :)

Powiedz mi, w jaki sposób robot jednej firmy może powodować chorobę trawy, a drugi nie ?

W jaki sposób po jednym trawa będzie "zieloniutka, po drugim nie ?

Jaką różnicę sprawia trawie to, czy została ścięta przez żyletkę przymocowaną do tarczy robota mającego na obudowie taką, czy inną nazwę :)

Ja wiem, jesteś tutaj ambasadorem pewnej marki, musisz negować wszystko, co oferuje konkurencja, ale narażaj się na śmieszność...

• Like 1

Powiedz mi, w jaki sposób robot jednej firmy może powodować chorobę trawy, a drugi nie ?

W jaki sposób po jednym trawa będzie "zieloniutka, po drugim nie ?

..

Nie wiesz ze trawa jest inteligentna i odróżniania chińszczyznę od drogiego sprzęty wiadomej marki na A .

I od chińszczyzny trawa choruje a od A... trawa zieloniutka :lol2: