BubkiDwa 06.12.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Drenaz bedzie napewno. Na mapie zaznaczony jest zbiornik na wode deszczowa i z drenazu. A co nawiezc torf? obornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper762 09.12.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Mam 10-20cm nawiezionego iłu na tyle działki, ktory teraz przy pracach nad fundamentami wymieszał sie z humusem i resztą ziemi z opsypki. Efekt jak na zdjeciach, po deszczu stoi woda i jest błoto. Chciałbym załozyc trawnik i sie nie zapadac, czy głebokie przekopanie koparka tutaj coś da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.01.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Nawieźć dobrej jakości czarnej ziemi, dokładnie wyrównać i zasiać trawę. Będzie piękny trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.01.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dobrej jakości czarna ziemia kosztuje od 40zł za tonę. Jak ma tam kilkaset metrow kw to będzie potrzebował 200? 300 ton ? Koszty łatwo policzyć. Do tego koszt transportu i rozplanowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A ktoś twierdził, że założenie i posiadanie trawnika to tania zabawa?Trawnik jest jednym z droższych elementów ogrodu. Ładna trawa nie urośnie na zbitej glinie, chociażbyś się o to modlił.W dziale "Ogrody" jest mnóstwo postów o tym jak naprawić coś co zostało schrzanione na samym początku (niektórzy desperaci zbierają i wywożą to, co nawieźli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 09.01.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Są tańsze sposoby niż nawiezienie kilkuset ton ziemi która też będzie różnej jakości. Widziałem wielokrotnie jakie dziadostow przywożono a miał być "czysty czarnoziem".Lepiej już przywieść piachu gruboziarnistego i zaorać z gliną. Za 50zł rolnik sąsiad przejedzie pługiem. Za piach z tysiaka (3 wywrotki). Edytowane 9 Stycznia 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.01.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ja miałem straszną glinę i też po kostki w tym babrałem , w zeszłym roku posiałem trawę i kiepsko rosła i bardzo powoli , porady udzielił mi stary działkowiec aby sypać nawozy dla rolników , mam jeszcze w garażu resztką jutro sprawdzę ale chyba saletra amonowa , worek 25kg /60zł jak posypałem to trawa do łeby dostała a do jesieni tak porosła że chyba glebogryzarka nie dała by rady , nie przejmuj sie wyrównaj posiej trawę ubij wałkiem , zrobi ci to jakiś rolnik czy wypożyczysz w wypożyczalni za 40/dobę , nawozy , woda i spoko , nie ma siły aby nie zagęściła się porządnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeoraf 10.01.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Tak, nawozy dla rolników dadzą radą z trawnikiem. Czasami można posiać trawę na nieco gorszym gruncie, choć na pewno nie będzie ona idealnie wyglądała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 10.01.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Trawa na nawozie oczywiście urośnie ale co z tego, jak będzie wiekszy deszcz to i tak zrobi się bajorko pod spodem. Niestety ale trzeba glinę rozluźnić, najlepiej grubym piachem lub drobnym żwirkiem ktory niestety jest drogi. Glina musi byc na tyle luźna żeby woda przesiąkała w niższe partie ziemi a nie stała po deszczu. Twarda glina ścisła glina nie przepuszcza nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.01.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Trawa na nawozie oczywiście urośnie ale co z tego, jak będzie wiekszy deszcz to i tak zrobi się bajorko pod spodem. Niestety ale trzeba glinę rozluźnić, najlepiej grubym piachem lub drobnym żwirkiem ktory niestety jest drogi. Glina musi byc na tyle luźna żeby woda przesiąkała w niższe partie ziemi a nie stała po deszczu. Twarda glina ścisła glina nie przepuszcza nic. niezgodzę się z tym bo też miałem mazidło straszliwe a wiesz dlaczego ? ta glina na słońcu wysycha na beton i w czasie deszczu zanim ona zmięknie to masz bajora , natomiast jak jest gęsta trawa to to podłoże tak nie wysycha i jest przepuszczalne , ja po 2 dniach deszczu mogę normalnie po twardej trawie teraz chodzić inna sprawa że po tych nawozach musiałem co 1 tydzień kosić trawę bo rosła jak opętana zwłaszcza od sierpnia bo do lipca była taka sobie ale te nawozy to strzał w dychę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 11.01.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Widocznie masz tylko cieńką wstawe gliny pod tą trawą. Normalnie posianie trawy na glinie nic nie da, pod spodem po deszczu glina i tak namoknie ekspresowo i taki material w ogóle nie przepuszcza w warstwy niżej przez co woda stoi nawet tygodniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.01.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Widocznie masz tylko cieńką wstawe gliny pod tą trawą. Normalnie posianie trawy na glinie nic nie da, pod spodem po deszczu glina i tak namoknie ekspresowo i taki material w ogóle nie przepuszcza w warstwy niżej przez co woda stoi nawet tygodniami. mam tej gliny około 2 metry grubości tyle wiem a co jest głebiej nie wiem , ale wierz mi jak trawa dobrze się zakorzeni nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Z tego co widywałam, to trawa szybciej wygnije na glinie niż się zagęści. I potem co najwyżej daje rade perz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts