Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GLINA na działce, w ogrodzie. Jak założyć ogród, trawnik na glinie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...

A ktoś twierdził, że założenie i posiadanie trawnika to tania zabawa?

Trawnik jest jednym z droższych elementów ogrodu.

Ładna trawa nie urośnie na zbitej glinie, chociażbyś się o to modlił.

W dziale "Ogrody" jest mnóstwo postów o tym jak naprawić coś co zostało schrzanione na samym początku (niektórzy desperaci zbierają i wywożą to, co nawieźli)

Są tańsze sposoby niż nawiezienie kilkuset ton ziemi która też będzie różnej jakości. Widziałem wielokrotnie jakie dziadostow przywożono a miał być "czysty czarnoziem".

Lepiej już przywieść piachu gruboziarnistego i zaorać z gliną. Za 50zł rolnik sąsiad przejedzie pługiem. Za piach z tysiaka (3 wywrotki).

Edytowane przez dwiecegly

Gość Konto usunięte_1*
Ja miałem straszną glinę i też po kostki w tym babrałem , w zeszłym roku posiałem trawę i kiepsko rosła i bardzo powoli , porady udzielił mi stary działkowiec aby sypać nawozy dla rolników , mam jeszcze w garażu resztką jutro sprawdzę ale chyba saletra amonowa , worek 25kg /60zł jak posypałem to trawa do łeby dostała a do jesieni tak porosła że chyba glebogryzarka nie dała by rady , nie przejmuj sie wyrównaj posiej trawę ubij wałkiem , zrobi ci to jakiś rolnik czy wypożyczysz w wypożyczalni za 40/dobę , nawozy , woda i spoko , nie ma siły aby nie zagęściła się porządnie

Trawa na nawozie oczywiście urośnie ale co z tego, jak będzie wiekszy deszcz to i tak zrobi się bajorko pod spodem. Niestety ale trzeba glinę rozluźnić, najlepiej grubym piachem lub drobnym żwirkiem ktory niestety jest drogi. Glina musi byc na tyle luźna żeby woda przesiąkała w niższe partie ziemi a nie stała po deszczu. Twarda glina ścisła glina nie przepuszcza nic.

Gość Konto usunięte_1*
Trawa na nawozie oczywiście urośnie ale co z tego, jak będzie wiekszy deszcz to i tak zrobi się bajorko pod spodem. Niestety ale trzeba glinę rozluźnić, najlepiej grubym piachem lub drobnym żwirkiem ktory niestety jest drogi. Glina musi byc na tyle luźna żeby woda przesiąkała w niższe partie ziemi a nie stała po deszczu. Twarda glina ścisła glina nie przepuszcza nic.

niezgodzę się z tym bo też miałem mazidło straszliwe a wiesz dlaczego ? ta glina na słońcu wysycha na beton i w czasie deszczu zanim ona zmięknie to masz bajora , natomiast jak jest gęsta trawa to to podłoże tak nie wysycha i jest przepuszczalne , ja po 2 dniach deszczu mogę normalnie po twardej trawie teraz chodzić inna sprawa że po tych nawozach musiałem co 1 tydzień kosić trawę bo rosła jak opętana zwłaszcza od sierpnia bo do lipca była taka sobie ale te nawozy to strzał w dychę

Gość Konto usunięte_1*
Widocznie masz tylko cieńką wstawe gliny pod tą trawą. Normalnie posianie trawy na glinie nic nie da, pod spodem po deszczu glina i tak namoknie ekspresowo i taki material w ogóle nie przepuszcza w warstwy niżej przez co woda stoi nawet tygodniami.

mam tej gliny około 2 metry grubości tyle wiem a co jest głebiej nie wiem , ale wierz mi jak trawa dobrze się zakorzeni nie będzie problemu