Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GLINA na działce, w ogrodzie. Jak założyć ogród, trawnik na glinie?

Recommended Posts

Dokładnie tak samo jak na czystej glinie zwałowej - potraktować ją jako składnik przyszłej gleby.

Wzbogacić ił i glinę ( częsci mineralne) substancją organiczną ( torfem/ kompostem/ roślinami pod orkę) i rozluźnić wiązania iłów np. piachem rzecznym. 1/3 każdego składnika powinna dać ok. 30-50cm dobrej, żyznej gleby uprawnej.

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki wielkie za odpowiedź w tempie expres :lol:

Ponieważ ma działkę dużą 4300m2 ( 21,5 x 200) z dużym spadkiem na końcu prace muszę podzielić w czasie chyba że wygram totolotka ( wszystkim by się przydało ) tym bardziej że w końcu na dołku mogę zrobić staw czy oczko tylko dzieci są małe 3 i 5 latka a ja mam za dużego stracha by któreś nie wpadło i coś się nie stało.

O nie moje dzieci mają takie pomysły że włosy mi się już parę razy jeżyły na głowie, a z małymi mądralami bydowałam stan surowy to wiem co mówię.

Niestety :(

Mam taki pomysł żeby tam gdzie jest duży spadek w terenie zrobić takie murki oporowe i stworzyć coś na zasadzie tarasu zielonego. Jak mężowi o tym powiedziałam to zaraz było : wiesz jakie to koszty, ile roboty itd.

Ale przyznał że pomysł fajny :lol: Już to widzę roślinki posadzone na takich pięterkach cudo .

Dobra to na później a w tym roku wykończeniówka.

Ps. Przyjedzie jeszcze na działkę koparka do tarasu to powyrywa karpy po porzeczkach, a jest ich ponad 30 :-? . Próbowałam je wykopać ale skubane są rozrośnięte że ręcę mi po dwóch opadły.

. Przyjedzie jeszcze na działkę koparka do tarasu to powyrywa karpy po porzeczkach, a jest ich ponad 30 :-? . Próbowałam je wykopać ale skubane są rozrośnięte że ręcę mi po dwóch opadły.

To może zaoszczędzić na podmurówkę i zamiast koparki kupic mocznik lub saletrę amonową, zasypać nasadę korzeni porzeczek, okręcić folią i za rok, nie będzie śladu. Tylko piękna próchnica :D

• 3 weeks później...
Rozpocząłem rekultywacje 300 m2 dzialki ktore zostało "zniszczone" przez budowe. Najpierw wykorzystałem resztki substancji organicznej jakie mi pozostały po zeszlym roku na dzialce rodzicow tj. około 1 m3 trocin i 3 m3 zeszłorocznych lisci. Potem cienka warstwa piasku + 1 kg rozsianych ziaren gorczycy (jeszcze nie wzeszly). Jesli wzejda - to zostawie do nastepnego roku i znowu przywioze liscie + piasek. Jak nie wzejda - to plan awaryjny. Zakup ziemi ogrodowej od zakladu zieleni miejsciej w cenie 80 zl/m3. Aby pokryc 300 m2 warstwa grubosci 10 cm potrzebuje 30 m3 czyli 2400 zl - trudno :cry:

• 1 month później...

Poniższe zostawiam ale odpowiedź już znalazłam w innym wątku, sorki za śmiecenie :oops:

A ja mam łąkę, przy łące rów (niedrożny i kończy się tuż za działką) , dalej też jest łąka, wzdłuż jednej z granic rosną wierzby (teraz to już wiem, że to oznaka wysokich wód).

Pod cieniutką warstwą czarnej gleby (na której rośnie trawa) jest jakaś brązowo-szaro-nijako koloru paciaja, w której non stop siedzi wilgoć/woda.

Można przejść po działce dość suchą nogą ale to wyczyn. Wjechanie autem - odpada. Jakimkolwiek sprzętem ciężkim - też tym bardziej odpada.

Aha, na razie nie zamierzamy się budować (ale to się może zmienić w przyszłym roku)...

Ciekawe rzeczy tu piszecie i na pewno skorzystam. Zastanawialiśmy się nad nawiezieniem gruzu, potem usłyszałam o żwirze - około 30 cm warstwą i przeoranie. Będzie tego strasznie dużo... (na 1000m2). A potem podnieść działkę o 30-50 cm.

Czy tam gdzie będzie dom to robić cokolwiek, czy lepiej zostawić jak jest?

Sąsiedzi na Dolnym Śląsku budowali się na poniemieckich wasser-łąkach, czyli nieużytkach zalewowych.

Zanim ruszyli z budową, łopatami zebrali humus na jedną stronę, potem nawieźli kilkanaście wywrotek piachu i dopiero na nim, zagęszczonym, stawiali fundamenty. Humus został do rozplantowania, bo dom - jak drapacz na półtorametrowym wzniesieniu stanął :-)

Dzięki, coraz bardziej przeważa u mnie wersja "piasek" zamiast "żwir". Jeszcze tylko nie wiem czy "rzeczny" czy "kopany" ("kopalniany"?...) Ceny żwiru są wyższe.

Odmian piasku też jest od groma... Chyba lepszy będzie taki nie za drobny?

Pociesza mnie opowieść o tym "dużym domu" na takim terenie, ale już mniej to,k że mój teren to obecnie nieco poniżej drogi a nie wzgórze ;) Chyba, ze to po tych wywrotkach piasku ma się tak podnieść. Ale u mnie pójdzie , jak liczyłam, około 20-30 kamazów a nie kilkanaście wywrotek :(

• 4 weeks później...
(...) łopatami zebrali humus na jedną stronę (...)

Okazało się, że humusu jest troszkę więcej niż ta cieniutka warstwa. Na razie nawet myślenie o zebraniu go mnie przerasta...

Już wiem, że ta glina pod spodem wygląda tak:

http://img372.imageshack.us/img372/6688/img8602ij2.th.jpg

Robiliśmy wjazd na działkę i przekopaliśmy troszkę rów - natychmiast wypełnił sie wodą.

Czy na takim podłożu da się w ogóle budować?... :(

• 1 month później...

witam

moja działaka to teren typowo gliniasty. jak jest sucho wygląda jak beton, jak popada straszne błoto. Ogrodem docelowo zajmę się w przyszłym roku ale rozmawiałem z ogrodnikiem i zasugerował mi obsianie terenu trawą pastewną (ponoć rośnie wszędzie) dzięki czemu zwiąże troche grunt i nie będzie takiego blota lub prawie skały.

Czy jest sens takiego działania. ??

• 2 weeks później...
kochani mnie na glinie kazali posadzić ziemniaki podobno nic tak nie spulchnia ziemi 8) docelowo przy sadzeniu roślinek zrób większy dołek wypełniony torfem lub inną dobrą ziemią, potem już sobie poradzą, na mojej glinie cudnie rośnie lawenda, i skalniaki. moja ziemia to kamienista glina ale jak z nią popracujesz to tworzywo zmięknie :wink: i będzie jak ty chcesz.

• 5 months później...

Witam!

Zakupiliśmy działkę na którą poprzedni właściciel nawiózł glinę w celu podniesienia terenu, ponieważ w tej okolicy jest dość wysoki poziom wód gruntowych. Pod nawiezioną gliną jest normalna ziemia. Warstwa gliny to około 20cm. Zastanawiamy się co lepiej zrobić, zebrać i wywieźć nawiezioną glinę i nawieźć normalną ziemię, czy może starać się jakoś rozluźnić nawiezioną glinę, np wymieszać ją z piachem. Coś zrobić musimy koniecznie, bo woda stoi, na działkę nie da sie wejść, bo jest jedna wielka ślizgawka. Poradźcie proszę co robić.