hanka55 31.12.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Piach i gęboka orka, na 40cm. Żeby wymieszać warstwy i rozluźnic to nawiezione paskudztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.12.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Właśnie na Discovery leci program, w którym na gliniastą glebę radzą węgiel ze spalania drewna i innej biomasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 02.01.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dziękuję za wszystkie porady. Widzę, że nikt nie radzi zbierać nawiezionej gliny, a raczej ją z czymś wymieszać. Chyba tak zrobimy, ale będę wdzięczna za więcej porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.01.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dalej, to opcja " szukaj" na górze, po prawej, a w okienku słowo "glina". 114 wyników - tematów. Minn. http://forum.muratordom.pl/jak-uzdatnic-gline,t12858.htm http://forum.muratordom.pl/glina-co-dalej,t79041.htm http://forum.muratordom.pl/glina-z-wykopow-co-z-tym-dalej,t77194.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie dawałabym samego piasku na te glinę, bo stworzysz beton. Zawsze mieszaj piasek z czyms zawierającym frakcję organiczną (obornik, substrat torfowy, zielony nawóz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 05.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Ja miałam tak samo. Już drugi rok sieję łubin, i efekty mam zadziwiające.Gleba okZgadzam się w 100% z Elfirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 05.01.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odzew, ciekawe linki i cenne rady. Zaintrygował mnie ten łubin. Jaki mogę prosić o wię cej informacji? Trzeba ten łubin zasiać i zostawić do przekwitnięcia, czy skosić w jakimś konkretnym momencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 05.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 łubin przed zakwitnięciem przekopuję razem z ziemią i on tam sobie leży i się rozkłada aż do zimy. Ale zapytaj się Elfira być może inny nawóz z zielonych jest lepszy do zastosowania w wypadku jakim opisujesz. Elfir to wachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 ja bym dała łubin z facelią. Obie rośliny sa kruche i szybko się rozkładają. Przekopywac w czasie kwitnienia, lub tuz przed. A poza tym można sadzić rośliny lubiące glinę (np. berberysy, oliwnik, czeremchę, róże pomarszczoną, zywotniki). W przypadku drzew te 20 cm wierzchniej warstwy gliny jest pomijalne. Najwiekszym problemem będzie trawnik, który nie lubi stagnującej wody. Dlatego radzę, zamiast zmieniać warunki glebowe na całej działce, lepiej ten piasek wymieszać tylko na obszarze, na którym bedzie trawnik. Ale oczywiście nawóz zielony zawsze sie przyda, więc można siac na całej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapz 07.01.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Wielkie dzięki!Zatem czekam z niecierpliwością na wiosnę, kiedy to rozpocznę wysiew polecanych przez Was roślinek. Nie ukrywam, że wiążę z tym wielkie nadzieje:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Witam podpinam się pod wątek.... sytuacja wygląda tak, że mamy podłoże gliniaste, ale jest dość głęboko bo ok 40-50 cm w głąb.... kupjąc dom od developerów poinformowano nas, że drenaż działki i studzienka umiejscowiona na tyłach działki wszystkie kłopoty z tym związane nam załatwi... więc co? posialiśmy trawe.... wszystko było w porządku, pięknie zielono, do pierwszych większych jesiennych deszczy. Deszcze spadły, drenaż zadziałał na pierwszy drugi deszczyk, ale potem niezadziałał bo wody było juz za duzo, teraz woda stoi na całej działce, trawa zaczęła żółknąć http://images41.fotosik.pl/39/2de66cdf7c15444amed.jpg http://images43.fotosik.pl/39/b9df29c659a9899fmed.jpg http://images24.fotosik.pl/304/1073435728e7a8ebmed.jpg i co teraz? miałabyś może pomysł na takie jezioro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 19.01.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Moja dziąłka to żółty piasek. Glina była nawożona świadomie. Przez kilka sezonów był sadzony na tym łubin i zaorywany. Dzięki temu uzyźniło to troche glebę. Oczywiscie głęboka orka. Mogliśmy to robić bo nie mieszkalismy na tej działce. Widać znaczną poprawę. Trawa ładnie rośnie. Po glinie śladu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 20.01.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Sprawdź czy w studzience jest woda ? Czy ona gdzieś odpływa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Na takim glińsku zawsze po ulewie wiekszej czy w czasie roztopów woda stać bedzie. Nawet jesli drenaż dobrze zrobiony, to musi się do niego przecież przesączyć.Moim skromnym zdaniem konieczne jest przeorganizowanie ogródka- rabaty z roślinkami, jakie by nie były, powinny być wywyższone, a trawnik powinien być z nachyleniem- przecież gdzieś jest chyba najniżej i woda musi odpłynąć. Jeśli nadmiar wody nie spłynie swobodnie z działki, to nie ma szans. Resztę owszem, może zebrać drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 20.01.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 dzięki za podpowiedzi.... moja działka wygląda mniej więcej tak http://images48.fotosik.pl/51/4ee4be03e9ae8fd6.jpg jak widać nie bardzo gdzie mam spścic wode z działki noooo może ewentualnie tam od góry, gdzie jest dojazd do innych działek. No ale skoro mam jak mam - to znaczy, że mam zasypać trawę podnosząc teren? czy tę darń się jakoś sciąga? krzaki podniosę i co dalej? czy może już odpuścic trawe zapypać ziemią, zrobić spadek i posiać na nowo... czy może po prostu zrójnować wszystko i coś domieszać do tej gliny, ale ona głęboko jest.... myślmy tez o drgien nitce drenażu, ale jak ją zrobić w glinie? nad nią? prosze o pomoc, bo wiosną się tam utopię w błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Gdzie najniżej nie zaznaczone. Żadnego rowu przy drodze nie ma?Z żadnej strony?Piszesz, że glina 40-50 cm, a co głębiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 20.01.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Gdzie najniżej nie zaznaczone. Żadnego rowu przy drodze nie ma? Z żadnej strony? Piszesz, że glina 40-50 cm, a co głębiej? najniżej jest w tym rożku działki i tam tez jest studzienka, dodam, że pełna, bo ostatnio przed mrozami z niej wybijało już wode.... rów melioracyjny przy drodze owszem jest, ale z drugiej strony a słyszałam że przebijac się z jściem wody pod drogą to katastrofa i to nie tylko papiórkowa glina zaś jest od 40-50 cm w głąb.... jak wkładali szambo, to z tego co widziałam po przekroju ziemi to na conajmniej 2m głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Nie fajnie.. A poziom drogi pewno wyżej, niż działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 20.01.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 właśnie o dziwo - nie! ale nie wiem co jest grane, że ta woda nie ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Nie chce widać pod górke płynąć No to trzeba tak ukształtować działke, coby był spadek do tej najniższej drogi. Delikatnie, bez wielkich tam robót ziemnych, żeby jaki "życzliwy inaczej" sąsiad nie oskarżył Cie o zmianę stosunków wodnych. Podmurówka pod ogrodzeniem z tej strony ażurowa- i niech to płynie w cholerę. Jak zaleje drogę, to będzie ktoś musiał sie pomartwić. Innego rozsadnego wyjścia nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts