nitubaga 20.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Nie chce widać pod górke płynąć No to trzeba tak ukształtować działke, coby był spadek do tej najniższej drogi. Delikatnie, bez wielkich tam robót ziemnych, żeby jaki "życzliwy inaczej" sąsiad nie oskarżył Cie o zmianę stosunków wodnych. Podmurówka pod ogrodzeniem z tej strony ażurowa- i niech to płynie w cholerę. Jak zaleje drogę, to będzie ktoś musiał sie pomartwić. Innego rozsadnego wyjścia nie widzę. hm..... moja najniższa droga to ta do tych działek.... i tam też jest najbardziej sucho bo drenaż ale może coś z tym wykombinuje.... najgorsze jest to, że ten czybek to moje najlepsze miejsce do grilowania a tam będę musiała odprowadzić wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Toć placyk do grilowania zdało by się utwardziś czymś i ciutek podnieść do góry. A woda obok niewielkim rowkiem swobodnie może spływac. Albo- tzw. koryto suchego potoku- zagłebienie wyłożone drobnymi otoczakami (pod spodem włóknina przeciw zielsku) Jak sucho- to i za ścieżkę służy, jak leje- odprowadza nadmiar wody. Rozwiązań jest wiele, ale trudno tak z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Przede wszystkim, zrezygnuj z tak dużej połaci trawnika i zagęść nasadzenia z wilgociolubnych drzew i krzewów. Drzewa bedą wypompowywać nadmiar wody. W jednym miejscu zrób zagłębienie z roślinami błotnymi.Masz w tej chwili nieprzepuszczalne boisko, nic dziwnego, ze woda stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 22.01.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 witam, a które drzewa sa jakoś bardziej wilgotnolubne? sadzawka z błotnymi roślinami - wydaje się byc proste i skuczteczne rozwiązanie.... zwłaszcza, że to był dobry osuszacz mijsca do grilownia, a mógłby wyglądać ładnie a jak mam znaleźć takie rośliny, one sie jakoś klasyfikują do jednej grupy - błotnistych czy jakos tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.01.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Na pewno wszelkie wierzby znosza zalewanie tymczasowe korzeni. Poza tym: Dąb błotny, jesion, olsza, kaliny, czarny bez, kruszyna, czeremcha, derenie, topole, choina kanadyjska, zywotnik olbrzymi, krzewuszki. Duże drzewa czeto mają mniejsze formy ogrodowe - np. jesion odm. "Pendula".Z bylin: funkie, gunnery, paprocie, języczki, kosaćce syberyjskie, liliowce, turzyce, itd. Przed sadzeniem mozna glebe przekopac z drobnym zwirem.Jesli chcesz sadzić różaneczniki to glebe trzeba przekopac z kwaśnym torfem i zwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 23.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 a magnolie? strasznie mi sie podobają.... ale czy mi nie zgniją? marzy mi sie przód domu z magnoliami i rodo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 23.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 a magnolie? strasznie mi sie podobają.... ale czy mi nie zgniją? marzy mi sie przód domu z magnoliami i rodo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 23.01.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 a magnolie? bardzo mi sie podobaja te rośliy, ale czy mi nie zgniją? marzy mi się przód domu w magnoliach i rododendronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.01.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Na podwyższeniu. Korzenie mają " płucka" i muszą oddychać. ****** Próbowałabym jednak wstawić do studni drenażowej pompę z wyłącznikiem pływakowym i szlauchem przewieszonym za płot, do rowu melioracyjnego. A jesli to nie pomoże, to zostaje najtańsze podzielenie trawnika na sektory co 2-4 metry, i zrobienie rowków drenarskich, wysypanych piachem/ żwirem, pokrytych trawnikiem, ze spadkiem do... albo studni, albo oczka, albo innego odbiornika. Coś w stylu drenu piaskowego: http://www.muratordom.pl/instalacje/oczyszczalnie-sciekow/oczyszczalnie-z-filtrem-piaskowym,7224_2736.htm Bo piaskowanie trawnika, niewiele tu da. A czy nie możesz złożyć reklamacji u wykonawcy drenażu? Bo przecież drenaż wcale nie spełnia swojej funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 23.01.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 dubelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 witam na działce sama glina; wszędzie jej pełno, a chcemy, by powstał jakiś ogród w tym roku no i jak do tego się zabrać? jaką ziemię na to nawieźć? jaką warstwę - ile wysokości?chcemy głównie trawę, ale też nieco ogórdka warzywnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 04.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Wystarczy użyć opcji "szukaj". Masa tematów była już na ten temat np.http://forum.muratordom.pl/urosna-mi-jakies-warzywa-czy-nie,t156460.htm?highlight=gliniehttp://forum.muratordom.pl/glina-co-dalej,t79041.htm?highlight=gliniehttp://forum.muratordom.pl/nawieziona-glina-co-robic,t147853.htm?highlight=gliniehttp://forum.muratordom.pl/jak-zagospodarowac-gliniana-dzialke,t138798.htm?highlight=gliniehttp://forum.muratordom.pl/paskudna-glina,t135041.htm?highlight=gliniehttp://forum.muratordom.pl/jak-uzdatnic-gline,t12858.htm?highlight=glinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 femme dziękuję za pomoc już wilokrotnie wypowiadałem się na temat szukajki, jak dla mnie do bani, za trudna do opanowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.05.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 powiem tak: nawieź sporo piasku i dobrej ziemi próchnicznej lub podłoża torfowego odkwaszonego tylko w miejscach gdzie planujesz trawnik, wymieszaj z posiadaną gliną aby zyskać glebę w miarę luźną . Grubośc takiej warstwy to z 6-15 cm - trawa i tak głębiej się za bardzo nie korzeni. Do obsadzeń ogrodu użyj gatunków, które lubią takie gleby: żywotnika, świerki, derenie, oliwnika, grusze ozdobne, berberysy itd. Jedynie pod gatunki mające inne wymagania wykop duży dół i wypełnij go dobraną pod roślinę mieszanką ziemi. Zanim zaczniesz zakładać ogród dobrze jest posiać nawóz zielony - łubin i facelię i przekopać zaraz jak zaczną kwitnąć. Zielony nawóz też rozluźnia glinę. Zakopuj liście, pokos trawy, obierki z kuchni - wszystko co glinę wzbogaci w próchnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper762 19.10.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Witam Pół roku temu wziąłem się z pomysłem żeby podwyższyć działkę, ponieważ była trochę w dołku względem całego terenu. Niestety przez moja głupotę i niewiedzę nawiozłem 16 ciężarówek gliny którą rozplantowałem w większej mierze na prawą stronę działki, ponieważ tam był spory uskok. W momencie kiedy zdałem sobie sprawę że zrobiłem źle nawiozłem kilka wywrotek dobrej ziemi i to zasypałem warstwą około 10cm. Właśnie spadły pierwsze jesienne deszcze i na działce zrobiło się jedno wielkie bagno, nie wiem co mam w tej sytuacji zrobić żeby nie gubić butów. Warstwa gliny jest miejscami 15-20cm, a pod nią gleba piaszczysta. Pomóżcie bo już nie wiem co mam robić. Edytowane 19 Października 2015 przez snajper762 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 19.10.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ja bym to zaorał głęboszem na krzyż.Może da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper762 19.10.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Myślałem właśnie nad jakimś głębokim pługiem. Może jak się to przeora to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 20.10.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Samo głęboszowanie nic nie da, bo po dłuższych deszczach glina znów się zasklepi. Miałem identyczną sytuację, gdy sąsiad wywiózł mi na działkę glinę z wykopu pod swój dom. Zorientowałem się dopiero po roku, bo jeżdżę tam bardzo rzadko a rozplantowali tę glinę na większej powierzchni i wszystko zarosło nawłocią. Sąsiad oczywiście twardo twierdził że nic nie widział i nie przypomina sobie, by ktoś coś tam woził a ziemia tam to w ogóle zawsze gliniasta była. Działkę wykosiliśmy i wyglądała ok, ale po deszczach był dramat. Zamówiłem traktor z głęboszem i pomogło na kilka miesięcy. Po zimie znów był dramat. Koszt wywiezienia tego dziadostwa firma oszacowała na 22.000 pln. Koszty spore, więc spróbowaliśmy czegoś innego: wymieszaliśmy zrębki drewniane (mam duże ilości za free) z piaskiem i ułożyliśmy na glinie a następnie całość została przekopana 3x glebogryzałką. Po około trzech tygodniach poszła na to jeszcze wywrotka obornika i całość została przekopana pługiem. To jako tako rozwiązało problem. W końcu jednak okazało się, że znalazł się świadek (inny sąsiad), który wszystko widział. No to zagroziłem kolesiowi sądem i zażądałem zwrotu kosztów. W końcu po wymianie kilku pism zapłacił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper762 21.10.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Całego towaru nawiozłem 12 czteroosiówek. Ta glina leży na pasie od prawej strony do srodka dzialki po jej dlugosci, na lewej stronie na szczescie tego nie ma. Z tego co widzę to najlepiej by było to po prostu wywieźć, tylko koszta transportu i koparki pod Warszawą to krocie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snajper762 21.10.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Poza tym obawiam się że po przeoraniu problem nie zniknie i wtedy zmarnuje ziemię dobrą, ktora jest pod tą gliną. Wtedy powiekszylbym jeszcze dołek bo musiałbym wybrać jeszcze wiecej towaru, czyli ta dobrą ziemię z gliną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts