Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GLINA na działce, w ogrodzie. Jak założyć ogród, trawnik na glinie?

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie wbrew pozorom ta glina to nie jest taka straszna rzecz, tym bardziej na piaszczystym podłożu. Lepiej trzyma wilgoć w suche dni i trawa dobrze rośnie, trzeba ją odpowiednio przerobić i bedzie git. Jak zrobi się cieplej to przeoram ta całą prawą stronę a potem pójdzie na to ziemia z wykopu i posieje trawę. Nie musi być to super idealny trawnik, chodzi mi bardziej o to żeby było stabilnie i się nie zapadać po deszczu.

Przewas, jaką miałeś warstwę tej gliny że ci się glebogryzarka nie spaliła? ;)

Gliny mam bardzo dużo . Poniżej 2m ciągle jest, więcej nigdy nie kopałem. A gryzłem ją po kawałku. Pierwsza "warstwa ledwo się wgryzała, raczej poszarpałem ją od góry. Łapy bolały bo choć glebogryzarka mała, to ciągnęła mnie po działce jak narowisty koń.

Kolejne warstwy po przesuszeniu już lepiej, zaczeło się wgryzać. Na samym końcu już bajka, bo powstał jakby puch przypominający piasek.

Gliny mam bardzo dużo . Poniżej 2m ciągle jest, więcej nigdy nie kopałem. A gryzłem ją po kawałku. Pierwsza "warstwa ledwo się wgryzała, raczej poszarpałem ją od góry. Łapy bolały bo choć glebogryzarka mała, to ciągnęła mnie po działce jak narowisty koń.

Kolejne warstwy po przesuszeniu już lepiej, zaczeło się wgryzać. Na samym końcu już bajka, bo powstał jakby puch przypominający piasek.

Przewas Byłem dziś na działce, sytuacja wygląda tak jak na zdjęciach, co sądzisz?

20160225_151350[1].jpg

20160225_151411[1].jpg

20160225_151428[1].jpg

20160225_151504[1].jpg

20160225_151514[1].jpg

Ja ma działkę na glinie warstwa jej wynosi ponad 10 do tylu tylko się dokopałem świdrem ręcznym, Zawsze po zimie robiło się błoto, a jako ze działka była w dolinie wiec podnosiłem teren gruzem żeby nie mieć wody pod nogami. W tamtym roku w lecie w jednym miejscu nawiozłem dobrej ziemi i wyrównałem teren, teraz w zimie mam tam grząsko ale tylko dlatego że ziemie dobrze przez lato nie zdążyła się zagęścić a trawa jeszcze nie rozwinęła dobrego systemu korzeniowego stad taki problem. Po zimie ziemia siadzie i wszystko wróci do normy. Pamiętaj czy to dobra ziemia czy glina jak nie będzie zagęszczona będzie robiło się w niej błoto.

Ja ma działkę na glinie warstwa jej wynosi ponad 10 do tylu tylko się dokopałem świdrem ręcznym, Zawsze po zimie robiło się błoto, a jako ze działka była w dolinie wiec podnosiłem teren gruzem żeby nie mieć wody pod nogami. W tamtym roku w lecie w jednym miejscu nawiozłem dobrej ziemi i wyrównałem teren, teraz w zimie mam tam grząsko ale tylko dlatego że ziemie dobrze przez lato nie zdążyła się zagęścić a trawa jeszcze nie rozwinęła dobrego systemu korzeniowego stad taki problem. Po zimie ziemia siadzie i wszystko wróci do normy. Pamiętaj czy to dobra ziemia czy glina jak nie będzie zagęszczona będzie robiło się w niej błoto.

Jak widać na zdjęciu nr 2 od frontu działki w miejscu gdzie są koleiny jest glina na głębokości około 10-20 cm a tam gdzie widać z tyłu te hałdy ziemi jest nasypane jakieś 20 cm ziemi i tam na razie mimo opadów nic się nie dzieje. Od drogi jest wyżej względem działki i teren spada ku tyłowi.

Plan był taki żeby zaorać teren tylko do połowy bo z tyłu jest ok. Za miesiąc lub dwa chcę rozpocząć prace ziemne tzn. stawiać fundamenty.

Pod tą warstwa gliny jest dobra ziemia, gleba piaszczysta. Może po prostu poczekam do prac ziemnych, zbiorę tą warstwę gliny w miejscu gdzie ma stać dom i wrzucę ją na lewą stronę bo tam jest dołek i nie ma gliny.

Na pewno będzie trochę ziemi z wykopu którą będzie można wykorzystać. Pytanie czy tą glinę później przeorać głębokim pługiem z tą ziemią pod spodem w okół domu i przysypać czymś lepszym?

Tam gdzie będziesz miał dom to musisz ta glinę zebrać bezwzględnie, bo jej nie zdołasz później zagęścić i będziesz miał problemy z wylewkami które będą ci siadały. Tam gdzie będzie droga i będziesz jeździł autami zbierz ta glinę która nawiozłeś. Niech koparka ją odrzuci gdzieś na bok na kupkę. Daj ogłoszone na portalu olx że przyjmiesz gruz i drogę zasyp gruzem żeby ciężki sprzęt się nie topił. Glinę z kupy po skończeniu budowy albo wywieziesz albo rozplantujesz w miejscach gdzie będzie miała rosnąc trawa a później przysypiesz ja dobra warstwą ziemi, wysiejesz na niej trawie i będziesz miał spokój. Jak masz płaska działkę i glina będzie pod wrasta ziemi warto porobić delikatne spadki żeby woda nie stała tylko spływała na boki działki jak tego nie zrobisz to na wiosnę w miejscach gdzie będzie delikatny dołek będzie stała woda zanim nie odparuje.

Tam gdzie będziesz miał dom to musisz ta glinę zebrać bezwzględnie, bo jej nie zdołasz później zagęścić i będziesz miał problemy z wylewkami które będą ci siadały. Tam gdzie będzie droga i będziesz jeździł autami zbierz ta glinę która nawiozłeś. Niech koparka ją odrzuci gdzieś na bok na kupkę. Daj ogłoszone na portalu olx że przyjmiesz gruz i drogę zasyp gruzem żeby ciężki sprzęt się nie topił. Glinę z kupy po skończeniu budowy albo wywieziesz albo rozplantujesz w miejscach gdzie będzie miała rosnąc trawa a później przysypiesz ja dobra warstwą ziemi, wysiejesz na niej trawie i będziesz miał spokój. Jak masz płaska działkę i glina będzie pod wrasta ziemi warto porobić delikatne spadki żeby woda nie stała tylko spływała na boki działki jak tego nie zrobisz to na wiosnę w miejscach gdzie będzie delikatny dołek będzie stała woda zanim nie odparuje.

Źle mnie zrozumiałeś, bo glinę mam nawiezioną a nie w gruncie. Plan jest taki że zbiorę tą warstwę gliny prawdopodobnie z humusem z miejsca w którym ma stać dom, odwalę to na kupę i dokopię się do piachu. Tylko nie mam pojęcia co z tym zrobić później, czy rozplantować tam po lewej stronie czy to wywieźć? Czego raczej chciałbym uniknąć bo to duże koszta u nas w okolicy (koparka, wywrotka) .

Nie trzeba wywozić.

Wiele roślin doskonale znosi glinę, zwłaszcza, jak ją wymieszać z kompostem lub innymi organicznymi nawozami.

Jedynie nie rozkładaj jej w miejscu przyszłego trawnika. Trawnik wymaga gleby przepuszczalnej.

• 3 weeks później...
Nie trzeba wywozić.

Wiele roślin doskonale znosi glinę, zwłaszcza, jak ją wymieszać z kompostem lub innymi organicznymi nawozami.

Jedynie nie rozkładaj jej w miejscu przyszłego trawnika. Trawnik wymaga gleby przepuszczalnej.

Elfir, tylko ja chcę mieć wszędzie trawnik. Teraz jak popada deszcz to wszędzie stoi woda, wiadomo bo tylko glina jest na górze. Nie chcę popełnić błędu, nasypać czegoś lepszego na górę, a potem mieć jedno wielkie grzęzawisko. Dlatego większość raczej sugeruje mi zebrać tą warstwę od frontu. Zobacz na zdjęciach co się dzieje od frontu działki.

20160225_151411[1].jpg

20160225_151428[1].jpg

20160225_151350[2].jpg

• 1 month później...

Przyłączę się trochę pod temat.

Sytuacja u mnie na działce jest następująca:

0 - 0,40m p.p.t humus

0,40 - 9,0m p.p.t glina

Tak jak wyżej napisałem oprócz wierzchniej warstewki humusa sama glina. W trakcie budowy w części działki, od drogi do domu, jeździły ciężki samochody pod wpływem, których rozjechało mi warstwę humusu. Na tym odcinku mam od razu glinę i byle jaki deszcz powoduje, że mam bagno na działce. Etap budowy pozwala mi wierzyć, że już większy sprzęt nie wjedzie, dlatego też postanowiłem całą działkę podnieść o około 40 cm, zrównując się tym samym z innymi sąsiadami oraz drogą dojazdową. Podsypka ma zostać wykonana z gruntów klasy II oraz z hałdy humusu, który jeszcze mi został z czasu wykopu pod fundament. Na działce planowany jest generalnie sam trawnik plus może pare drzewek i krzewów. Czy widzicie w tym jakieś zagrożenie, że może robię coś nie tak i będę miał problemy z roślinnością w przyszłości? Ewentualnie po podsypaniu czy polecacie mi jakieś zabiegi wykonać?

problem będzie taki, że o ile tego nie wymieszasz z gliną, to rośliny będą korzenić się w tych nawiezionych 40 cm i z trudem będą się przebijać przez glinę. Po dużych opadach woda będzie stała na glinie jakiś czas, zanim wsiąknie, zalewając i dusząc korzenie roślin.

• 2 months później...
problem będzie taki, że o ile tego nie wymieszasz z gliną, to rośliny będą korzenić się w tych nawiezionych 40 cm i z trudem będą się przebijać przez glinę. Po dużych opadach woda będzie stała na glinie jakiś czas, zanim wsiąknie, zalewając i dusząc korzenie roślin.

Elfir czy w tej sytuacji jaką podałem w ostatnim poście na zdjęciach zalecasz przeoranie działki? Może jest jakiś inny sposób?

• 3 months później...

witam

Mam problem z gliną na działce, praktycznie 80% przyszłego ogrodu to ziemia gliniasta, rosły tam tylko chwasty.

Wzieliśym koparkę, zebrała 15cm z wierzchu, wyrównała cały teren z lekkim spadem na zewnątrz żeby woda nie stała. PRzywieźliśmy też 30 ton taniej ziemi (niestety w niej też są grudki gliny) oraz mamy około 15-20ton prawdziwego humusu - czarnoziem.

Jak to można zagospodarować żeby pozbyć sie tego grząskiego terenu na wiosnę? Humusu starczy max na 100m2 a ja mam 300m2 do zrobienia. Nie wiem jak użyć tej gorszej nawiezionej ziemi- chyba tylko rozsypiemy tam gdzie są jeszcze lekkie braki i wgębienia po koparce. Boja sie że jak damy tylko cienką warstwę czarnego na wierzch to pod spodem i tak bedzie grząsko i zrobi sie bagienko.

Wyżej polecacie obornik lub żwir. Jednak i jedno i drugie jest bardzo drogie... Dobry humus kosztuje 40zł na tone plus transport 150zł za duże auto - koszty poszły by w tysiące.

• 2 weeks później...

Witam,

Przeczytalam wszystkie posty dotyczace gliny na dzialce, ale musze sie jeszcze utwierdzic...

Sasiad obok z takim samym terenem nawozil lepszej gleby i wrzucil na gline, na to rozplantowal humus (tez gliniasty). Dodam, ze po badaniach geo, wiem, ze teren do 4m to glina (dalej nie wiem), lacznie z humusem. Architekt posadowil dom na platformie. Tutaj cytat:

"DOM TRZEBA POSADOWIĆ MINIMUM 50cm WYŻEJ NIŻ DROGA - W PRZYSZŁOŚCI JAK ZROBIĄ DROGĘ, TO PODNIOSĄ JEJ POZIOM I WASZ DOM BĘDZIE STAŁ W DOLE ZALEWANY WODĄ Z DROGI. ŻEBY NIE ZALEWAĆ SĄSIADÓW, TRZEBA UKSZTAŁTOWAĆ TEREN W FORMIE 20cm PLATFORMY JAK NA PLANIE. SZEROKOŚĆ TEJ PLATFORMY ZE SKARPAMI JEST POKAZANA NA PLANIE. PRZY 20cm RÓŻNICY MIĘDZY GÓRĄ PLATFORMY A TERENEM ISTNIEJĄCYM, SKARPY SĄ PRAKTYCZNIE NIEWIDOCZNE. SAM DOM 30cm POWYŻEJ PLATFORMY. 20+30=50cm. ŚREDNIA RZĘDNA NA GRANICY WASZEJ DZIAŁKI I DROGI TO 160,5 METRA NAD POZIOM MORZA + 50cm DAJE 170,0 mnpm"

k2002_20161121_plan_zagosp_terenu-page-001(1).jpg

Jak to wszystko teraz ugryzc? Platforme zostawic gliniasta czy tez nawiezc jakiegos obornika itp. i glebogryzarka przejechac? Czy zrobic to tylko na terenie poza platforma? Podpowiecie?

Bede bardzo wdzieczna!!!

Pozdrawiam

Pewnie będziesz musiała pod budynkiem zebrać humus i wybrać glinę do 1 m w głąb. Wiec humus na bok na jedna górkę na drugą glinę po zrobieniu fundamentów lub płyty fundamentowej . Następnie rozplatujesz glinę potem humus i pewnie będziesz musiała jeszcze przywieść ziemi bo to co masz na pewno zabraknie. Zastanów się nad drenażem bo bez drenażu i tak cała woda będzie stała lub spływała do sasiadów.