Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przy??cze energetyczne

avzi

Recommended Posts

Jestem zupełnym laikiem w temacie budowania, a tym bardziej elektryczności. Dlatego proszę o wyjaśnienie konkretnej sytuacji.

Mam działkę, na której niedługo zacznę budować. Dwie działki dalej, ok. 30 m od granicy mojej, znajduje się skrzynka elektryczna, do której powinienem się podpiąć (jedna skrzynka obsługuje 3-4 posesje).

Ile może kosztować takie przyłącze? Jeśli podałem za mało informacji, to dodam, tylko powiedzcie co.

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy skrzynka jest ustawiona przez Energetyke? czy stanowi przylacze docelowe? jak jest zarejestrowany lichznik? na ciebie?

jesli chcesz sam zrobic przylacze (z wlasnym licznikiem) a przylacze na 4 posesje jest przylaczem docelowym do czeka cie polozenie kabelka (mozesz liczyc okolo 10PLN/mb) a rezste mozesz zrobic we wlasnej szafce w budynku (takze licznik) - jest to minus bo bedziesz musial wpuszczac inkasenta do domu ale po co stawiac kolejna szafke za prawie 1000PLN tylko po to aby wlozyc do niej licznik. Wybor zreszta nalezy do ciebie. Jesli chcesz miec przylacze budowlane (na pewno na poczatku tak) to na "koncu" kabla na czas budowy podlacz sobie szafke "budiowlana" z kilkoma gniazdami i zabezpieczeniami.

Skrzynka (złącze) została ustawiona przez Energetykę w ramach realizacji sieci energetycznej na osiedlu. Zapłaciłem już za to zryczałkowaną opłatę wg liczby kilowatów.

Co do rodzaju przyłącza, o które będę się starać, to jeszcze nie wiem. Wiem tylko, że mogę mieć przyłącze docelowe lub tymczasowe (budowlane). Poradźcie mi które lepiej i czy wogóle mam wybór, jeśli dopiero zacznę budowę.

Jeśli 1mb kabelka kosztuje ok 10 zł., to za sam kabel powinienem zapłacić ok. 300 zł. Co do tego dochodzi? Ile za projekt, skrzynkę i ewentualnie inne rzeczy, których nawet nie mogę sobie teraz wyobrazić?

wg mnie powinienes zaplacic tylko za przylaczenie(!) czyli kwote zalezna od kilowatow. jesli juz to zrobiles to powinienes dostac swoj licznik. Nawet jesli stoi on 100m:smile: od twojej dzialki mozesz sam polozyc kabel. Na poczatku licznik bedzie jako przylacze budowlane (nie szalej wiec z wielkoscia zabezpieczenia) pozniej przy zmianie na normalne mozesz wymienic zabezpieczenie za 2 stowki.

Właśnie też jestem na tym etapie, w tym tygodniu mają mi podłączyć prąd, odleglość ok.90m od słupa do działki ziemią robi to energetyka we własnym zakresie (takie teraz przepisy, że sami ciągną do działki)tylko że dają terminy ok. 2 lat, ale żeby nie czekać w grudniu dałem im do łapy na własny koszt zrobiony projekt z pozwoleniem budowlanym i w umowie mam tylko koszt przyłączenia zależny od kw. tnz za 12,1kw coś ok. 1500zł minus za projekt, bo całe przyłącze do działki będzie własnością energetyki.

I też mam pytanie czy będę musiał mieć dodatkowy licznik i zabezpieczenia w mojej tymczasowej jakiejś skrzynce budowlanej i czy ten ew. licznik montuje energetyka.

lechu5

kazdy licznik do rozliczen montuje energetyka, w skrzynce, w zlaczu. Od zlacza robisz co chcesz ale na czas budowy (do odbioru chociaz czesci budynku) bedziesz mial przylacze budowlane.

ty lechu bedziesz dopiero mial skrzynke przylaczeniowa a avzi juz ja ma, i nawet za nia zaplacil,tylko ze na cztery posesje. nie wiem tylko czy licznik tez jest jeden czy cztery. po co placic jeszcze raz skoro juz ma sie prawo do korzystania z przylacza? wg mnie warunek to wlasny licznik.

Avzi

Wystąp do ZE o warunki przyłączenia. Możesz równocześnie składać dwa wnioski lub więcej w których podasz różne wartości mocy , oraz to czy to ma być sprawa tymczasowa czy docelowa. Na każdy wniosek muszą dać Ci odpowiedź. Ty potem sobie możesz wybrać co Ci będzie pasowało. Wniosek o warunki przyłaczenia to takie zapytanie do ZE o ofertę na dostawę energii, każdymi wydanymi warunkami zasilania ZE jest związany 2 lata. Wniosek o warunki zasilania to sprawa bardzo podobna do wniosku o WZiZT możesz składać nawet i dziesięć w rożnych konfiguracjach. To co podałem z tymi kilkoma wnioskami to jest ostateczność bo nikt nie lubi biurokracji a zawsze najlepiej pogadać z nimi.

Pozdrawiam

Sytuacja się powoli klaruje. Ustaliłem, że aby korzystać z energii dla potrzeb budowy mogę wybrać jedna z 2 opcji:

1. Przyłącze docelowe, tj. skrzynka z licznikiem, kabel wkopany w ziemię, tzw. RB-tka (czyli skrzynka z gniazdami), a do tego konieczna jeszcze inwentaryzacja gedezyjna.

2. Przyłącze tymczasowe, tzw. "prowizorka" - j.w. tylko bez kopania i inwentaryzacji.

Elektryk, z którym rozmawiałem wycenił mi koszt wersji 1 na ok. 2.500 zł. Wydaje mi się, że sporo przegiął, ale nie mam na razie dowodów. Proszę o informacje ile to powinno kosztować.

Dodam, że skrzynka z licznikiem byłaby usytuowana na skrzynce złącza Energetyki, ok. 15 m od granicy działki.

avzi

podobno juz zaplaciles energetyce choc nie wiem w koncu za co. ale jesli energetyka zrobi ci kolejne przylacze (docelowe) to zaplacisz okolo 100 za kilowat i to wszystko. A tak zaplacisz teraz 2,5k pieniedzy za prowizorke a pozniej jeszcze raz za docelowe. A i tak bedzie traktowane twoj licznik jako przylacze budowlane (z wiekszymi kosztami stalymi)

Tom,

W energetyce powiedzieli mi, że od przyłącza (za które zapłaciłem już kwotę zryczałtowaną) do działki linię muszę przeciągnąć już na własny koszt. W grę wchodzi skrzynka pomiarowa (tzw. licznik wraz zabezpieczeniami), kable do granic działki (jednak 30m, a nie 15m) oraz tzw. "RB-tka" (czyli przenośna skrzynka z gniazdami do podłączenia).

Czy według Ciebie tych kosztów nie powinienem ponosić?

1. czy w tej skrzynce, ktora zrobila energetyka nie ma licznika dla ciebie? - energetyka odpowiada za instalacje do licznika/zlacza

2. jesli musisz miec licznik to (tzn nie ma go w skrzynce ktora juz stoi):

- nie wiem jak to sobie energetyka wyobraza (jakie warunki ci stawia) na czas budowy? jesli bedziesz mial licznik na "przedluzaczu" (kablu ze skrzynki en.) do tymczasowej skrzyneczki przenosnej z gniazdkami to ... :smile:

- nie musisz robic zadnego dodatkowego zlacza (?) - zrobisz tylko szafke w domu z licznikiem - nie wiem jak to wyglada w swietle nowych przepisow gdzie szafka/zlacze powinno byc w granicy dzialki

- jesli energetyke juz nic wiecej nie obchodzi to nie plac zadnemu elektrykowi 2,5k za szafke z kilkoma gniazdami - gotowce kosztuja <1kPLN a sam tez zrobisz jeszcze taniej

powiedz mi czego oczekujesz po tej drugiej szafce a ja ci powiem jak to zrobic i jaki bedzie koszt.

Szafke w domu radze zlecic elektrykowi (najlepiej temu co bedzie robil reszte instalacji). Jesli masz projekt na instalacje/szafke daj kilku elektrykom do wyceny.

Tom,

gdzie jest napisane, że energetyka ma obowiązek zainstalować liczniki na swój koszt? W rozporządzeniu Min. Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia... napisano:

"2. Miejscem dostarczania energii elektrycznej dla podmiotów zaliczanych do grup przyłączeniowych IV i V, zależnie od rodzaju przyłącza, są:

.....

2) przy zasilaniu kablem ziemnym lub przyłączem kablowym z linii napowietrznej - zaciski prądowe na wyjściu przewodów od zabezpieczenia w złączu, w kierunku instalacji odbiorcy,"

Powiedz mi tylko na jakiej podstawie mogę żądać od energetyki zainstalowania licznika.

podobnie jak z innymi instalacjami (np wody i gazu) tak i w inst. elektrycznej wlasciciel odpowiada za instalacje od licznika.

w przypadku inst. elektrycznej jest jednak tak ze rozdzielenie istalacji "twojej" od energetyki moze byc samo zabezpieczenie (jego wartosc jest okreslona w umowie). ale wtedy wg mnie nie ma sensu stawianie drugiej skrzynki w granicy dzialki tylko po to aby wstawic tam twoje juz zabezpieczenie (zgodnie z selektywnoscia odpowiednio mniejsze niz niz to wczesniej) i twoj licznik ktory energetyka musi "opieczetowac". No i do tego dojdzie jeszcze szafka el w domu z kolejnymi zabezpieczeniami (odpowiednio mniejszymi od tego w granicy dzialki). Uklad taki sporo przedraza.

NIe wiem czy w twoim przypadku jest koniecznosc istalacji licznika w granicy twojej dzialki ale generalnie bez licznika nie mozesz korzystac z energii el czyli nie mozesz jeszcze placic abo. Jesli energetyka wykona zlacze i czeka na podpisanie przez ciebie umowy to wstawia licznik ale nie instaluje (albo wymontowuje) zabezpieczenie przedlicznikowe.

Co jest w szafce ktora jest juz zainstalowana przez energetyke?