Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE

malmuc

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

nie będzie za dużo i za smutno?

ale jestem zdania, że jesli wszystko szare to w dwóch odcieniach

garaz ciemniejszy od domku

Ja zrobiłabym garaż ciemno-szary, a dom biały albo jaśniutki szary

Ewentualnie pomiędzy oknami ciemniejsza szarość, tak jak tu:

http://www.dabrowka.com.pl/galeria_osiedle/032.jpg

Z drewnem nie bedzie smutno, a do tego prawie-biały tynk i bryła domu bedzie wyglądała optycznie lekko.

nie będzie za dużo i za smutno?

ale jestem zdania, że jesli wszystko szare to w dwóch odcieniach

garaz ciemniejszy od domku

Ja zrobiłabym garaż ciemno-szary, a dom biały albo jaśniutki szary

Ewentualnie pomiędzy oknami ciemniejsza szarość, tak jak tu:

http://www.dabrowka.com.pl/galeria_osiedle/032.jpg

Z drewnem nie bedzie smutno, a do tego prawie-biały tynk i bryła domu bedzie wyglądała optycznie lekko.

tak wlasnie variuss caly czas wczesniej kombinowalam, ale jak popatrze jaki cudny dym leci z komina mojego sąsiada to nie wiem jak dlugo tą bielą bym się nacieszyła :evil:

garaz jest blizej sąsiada i tu nie ulega wątpliwości że bedzie ciemniejszy od elewacji domu,

teraz jeszcze sie nad jedny zastanawiam:

czy to dobrze jesli popiel z elewacji zleje sie z popielą okien?, czy nie powinien byc widoczny kontrast?

Chyba dzis pobawię się w edytorze i posamruję moję zdjecia :roll:

Wiesz variuss ten ciemniejszy akcent wyglądałby swietnie pomiedzy kuchennymi oknami, optycznie swietnie by sie to prezentowalo :roll:

bedziem myslec

oj bedziem

Jeszcze jedno

na tym zdjeciu widac ze grafitowe czesci są cofniete względem elewacji, to juz tak fajnie na jednej plaszczyznie nie bedzie wyglądać :roll:

tak wlasnie variuss caly czas wczesniej kombinowalam, ale jak popatrze jaki cudny dym leci z komina mojego sąsiada to nie wiem jak dlugo tą bielą bym się nacieszyła

Mój rodzinny domek jest biały ( tynk mineralny, zwykły, najtańszy-struktura kornik) ogrzewany jest piecem na wegiel i elewacja po 5 latach wygląda jak nowa. Ja nie mam oporów przed bielą i mój wymarzony domek na pewno bedzie biały ;)

czy to dobrze jesli popiel z elewacji zleje sie z popielą okien?, czy nie powinien byc widoczny kontrast?

Myślę, ze kontrast byłby lepszy. Tzn- ja lubię kontrasty na elewacjach :)

na tym zdjeciu widac ze grafitowe czesci są cofniete względem elewacji, to juz tak fajnie na jednej plaszczyznie nie bedzie wyglądać

Racja, ale na 1 plaszczyźnie tez może byc ciekawie, jeżeli np 2 sasiednie okna bedą miały 1 długi, wspólny parapet tak jak na zdjęciu.

Hejka Malmuc

Dopiero zaczęłam czytać ale już jestem zachwycona. Pierwszą rzecz jaką powiedzieliśmy naszemu architektowi było: chcemy mieć STODOŁĘ :lol:

Idę czytać dalej... P.S. Ta elewacja z tym szarym i wspólnymi parapetami.... Miodzio... Muszę to przemyśleć :D

Hejka Malmuc

Dopiero zaczęłam czytać ale już jestem zachwycona. Pierwszą rzecz jaką powiedzieliśmy naszemu architektowi było: chcemy mieć STODOŁĘ :lol:

Idę czytać dalej... P.S. Ta elewacja z tym szarym i wspólnymi parapetami.... Miodzio... Muszę to przemyśleć :D

Witaj Efilo

taki wspólny parapet będę mieć dookoła domu :o :lol:

pozdr

I elewacja będzie 'wklęśnięta' w tym miejscu?

W moim dzienniku jest taki dom z Druskiennik. Styl odmienny od aktualnie planowanego, ale ma coś co nadal jest dla mnie bombowym pomysłem - opaskę wokół domu stworzoną z okien i przestrzeni pomiędzy nimi.

My się zastanawiamy nad takimi łamaczami światła z alu na rolkach.

I elewacja będzie 'wklęśnięta' w tym miejscu?

od parapetu górnych okien w góre jest mniej ocieplenia, ta czesc elew. bedzie deskowana, ale na powstały cokół muszę polozyc blaszany parapet. W pierwotnej wersji doł domu mial byc wyraznie szerszy, ale w tej chwili zrezygnowalismy z tego, bedzie albo na rowni ,a albo deski minimalnie bede cofniete.

W moim dzienniku jest taki dom z Druskiennik. Styl odmienny od aktualnie planowanego, ale ma coś co nadal jest dla mnie bombowym pomysłem - opaskę wokół domu stworzoną z okien i przestrzeni pomiędzy nimi.

My się zastanawiamy nad takimi łamaczami światła z alu na rolkach.

ktos z Bielska robił cos takiego, ale niestety nie pochwalił sie tym na forum

A ja się cały czas martwię o zamakanie tych wcięć i już je chciałam wywalić z projektu, ale architekt mnie przekonał (nie do końca ;) )

Myśle, ze nad "wcięciami" tez powinna być obróbka blacharska - taka minimalna. Chodzi o to, zeby był mały kapinos i żeby woda kapała na parapet poniżej, a nie robiła zacieki na elewacji.

Taki sam kapinos powinien być na zakończeniu deseczek. Wtedy nie powinno być problemów z wodą