ponury63 26.03.2003 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Witam uczestników Forum ! Proszę o pomoc w następującej sprawie: 1. Mam łóżko sosnowe, które (po 6 latach użytkowania) jest brudne w tych najczęściej używanych miejscach (na brzegach). Czym domyć te brudne miejsca, nie uszkadzając przy tym samej sosny ? Sosna jest lakierowana. 2. Łóżko to ma stelaż (z desek połączonych taśmą - nie jestem pewien, czy sosnowych), który niemiłosiernie trzeszczy przy kładzeniu się. Czy jest jakiś sposób, by te dźwięki zlikwidować bądź chociażby wygłuszyć ? Będę zobowiązany za pomoc w moich problemach. Pozdrawiam serdecznie wszystkich na Forum ponury63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 26.03.2003 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Jakoś tak mi głupio, że wyszło to dwa razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 wyszoruj wodą z detergentem, osusz, a potem spróbuj PRONTO do drewna (Pronto, a nie np Ajax!!!). Powinno zadziałać. Na trzeszczenie sposobu nie mam. Może to nie deski, ale stare kości? Zawsze najpierw trzeba ustalić przyczynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 27.03.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Hejka Ja też mam łoże sosnowe 2 na 1,8 m i też stelaż pod materacem drewniany połączony taśmą. i zaczyna się bródzić. i myję. Ale tam gdzie umyję to lekkie plamy zostają, próbowałam Pronto i nic . Chyba musi być na to środek. Dodam, że jeszcze kolor zmienia na coraz ciemniejszy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 27.03.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Zapomniałam dodać, że u mnie też trzeszczy i nie wiem jak zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.03.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 u mnie tez takowe łózko stoi...stwierdzam ze trzeszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 to może po prostu trzeba zmienić łóżko albo zacząć łykać tabletki nasenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.03.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 łóżko jest wygodne...ale jak spię to nie trzeszczy...trzeszcy w innych warunkach:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Teska, czy Twoja wypowiedź nie miała być umieszczona w wątku sex??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 27.03.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 ma....nie jak sie przewracam to wtedy trzeszczy :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.03.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 to lepiej sie nie przewracaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 27.03.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Teska, a jak się już przewracasz, to lepiej ... na łóżko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.03.2003 00:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 ma napisał: "wyszoruj wodą z detergentem, osusz, a potem spróbuj PRONTO do drewna (Pronto, a nie np Ajax!!!). Powinno zadziałać". Wielkie dzięki, ale to (wodę z detergentem) już przećwiczyłem; niestety, złazi lakier i odbarwia się - wygląda jak niepomalowane drewno [czyt. obrzydliwie]. Trochę uratowałem mleczkiem do mebli "Cyprys" prod. Libelli, ale chyba poszukam jeszcze jakiegoś lepszego środka - chyba "Pronto" jest niezłą koncepcją? Dostałem też swojego czasu taką poradę: przybrudzone miejsca przetrzeć papierem ściernym wodnym (po uprzednim obfitym zwilżeniu wodą) najlepiej ziarnem 400, i po wyschnięciu polakierować-może to być lakier np. wodny-uniknie się niepotrzebnego przykrego zapachu. Jeszcze nie wypróbowałem, trochę się boję, że będzie jeszcze gorzej niż jest. emems napisała: "Dodam, że jeszcze kolor zmienia na coraz ciemniejszy". Taki już urok sosny, i tylko jedyny problem, aby była w dobrym gatunku - taka patynieje (patynowieje? - Prof. Miodek, ratunku!!), a ta w złym - czernieje. Dlatego część sklepów nie chce handlować sosną.. ma napisał: "Na trzeszczenie sposobu nie mam. Może to nie deski, ale stare kości? Zawsze najpierw trzeba ustalić przyczynę" Kości zrobione ledwie 100 lat po powstaniu styczniowym, jeszcze nie takie złe To chyba te dechy ze stelaża naciskają na ramę [tam doczepiona jest jeszcze inna decha pod kątem 90 st.], może tam trzeba cosik zalać np. woskiem? Czy ja wiem?? emems napisała: "Zapomniałam dodać, że u mnie też trzeszczy i nie wiem jak zlikwidować". Najgorzej z tym trzeszczeniem - wstaje po północy od kompa i próbuję po cichutku się położyć, a tu trzaski i strzały, a potem...awantura Teska napisała: "...nie jak sie przewracam to wtedy trzeszczy" Luśka napisała: "Teska, a jak się już przewracasz, to lepiej ... na łóżko" W nocy nie da się inaczej - niżej już tylko podłoga - a jak tam zaległ kot??? Pozdriv i wielkie dzięki za pomoc, może jeszcze coś wymyślimy? ponury63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 kociak śpi ze mną...kociak czytaj...czarny futrzak na 4 łapkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 28.03.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 a gdyby tak historyjkę z kozą zastosować? 1. wszystkie miejsca, gdzie drewno się styka posmarować dokładnie kalafonią 2. położyć się, żeby sprawdzić, jak świetnie trzeszczy gdy trzeszczenie stanie się nieznośne: 1. wyczyścić drewno z kalafonii 2. położyć się, żeby sprawdzić, że już mniej trzeszczy i cieszyć się, że jest lepiej, gdy mogło być gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.03.2003 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2003 Tak kalać kalfonią? Trochę boję...A może rozebrać to wyro, przesmarować jakimś siurbaxem i złożyć na powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 29.03.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 etap z kalafonia jest obowiązkowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 30.03.2003 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 dalej boję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siersciuch 30.03.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Hey ponury,sorki że się wtrącam ale czy już wiesz co robić z tym łóżkiem żeby nie trzeszczało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 31.03.2003 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Jakby tak... Mam syndrom Kubusia Puchatka; (trawesując): "...im bardziej ponury zaglądał na forum, tym bardziej odpowiedzi tam nie znajdował..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts