Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam uczestników Forum !

Proszę o pomoc w następującej sprawie:

1. Mam łóżko sosnowe, które (po 6 latach użytkowania) jest brudne w tych najczęściej używanych miejscach (na brzegach). Czym domyć te brudne miejsca, nie uszkadzając przy tym samej sosny ? Sosna jest lakierowana.

2. Łóżko to ma stelaż (z desek połączonych taśmą - nie jestem pewien, czy sosnowych), który niemiłosiernie trzeszczy przy kładzeniu się. Czy jest jakiś sposób, by te dźwięki zlikwidować bądź chociażby wygłuszyć ?

Będę zobowiązany za pomoc w moich problemach.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich na Forum

ponury63

https://forum.murator.pl/topic/5911-problemy-z-%C3%B3kiem-sosnowym/

Hejka

Ja też mam łoże sosnowe 2 na 1,8 m i też stelaż pod materacem drewniany połączony taśmą. i zaczyna się bródzić. i myję. Ale tam gdzie umyję to lekkie plamy zostają, próbowałam Pronto i nic .

Chyba musi być na to środek. Dodam, że jeszcze kolor zmienia na coraz ciemniejszy.

Pozdrawiam. :grin:

https://forum.murator.pl/topic/5911-problemy-z-%C3%B3kiem-sosnowym/#findComment-87149

ma napisał:

"wyszoruj wodą z detergentem, osusz, a potem spróbuj PRONTO do drewna (Pronto, a nie np Ajax!!!). Powinno zadziałać".

Wielkie dzięki, ale to (wodę z detergentem) już przećwiczyłem; niestety, złazi lakier i odbarwia się - wygląda jak niepomalowane drewno [czyt. obrzydliwie]. Trochę uratowałem mleczkiem do mebli "Cyprys" prod. Libelli, ale chyba poszukam jeszcze jakiegoś lepszego środka - chyba "Pronto" jest niezłą koncepcją?

Dostałem też swojego czasu taką poradę: przybrudzone miejsca przetrzeć papierem ściernym wodnym (po uprzednim obfitym zwilżeniu wodą) najlepiej ziarnem 400, i po wyschnięciu polakierować-może to być lakier np. wodny-uniknie się niepotrzebnego przykrego zapachu. Jeszcze nie wypróbowałem, trochę się boję, że będzie jeszcze gorzej niż jest. :eek:

emems napisała:

"Dodam, że jeszcze kolor zmienia na coraz ciemniejszy".

Taki już urok sosny, i tylko jedyny problem, aby była w dobrym gatunku - taka patynieje (patynowieje? - Prof. Miodek, ratunku!!), a ta w złym - czernieje. Dlatego część sklepów nie chce handlować sosną.. :???:

ma napisał:

"Na trzeszczenie sposobu nie mam. Może to nie deski, ale stare kości? Zawsze najpierw trzeba ustalić przyczynę"

Kości zrobione ledwie 100 lat po powstaniu styczniowym, jeszcze nie takie złe :lol: To chyba te dechy ze stelaża naciskają na ramę [tam doczepiona jest jeszcze inna decha pod kątem 90 st.], może tam trzeba cosik zalać np. woskiem? Czy ja wiem??

emems napisała:

"Zapomniałam dodać, że u mnie też trzeszczy i nie wiem jak zlikwidować".

Najgorzej z tym trzeszczeniem - wstaje po północy od kompa i próbuję po cichutku się położyć, a tu trzaski i strzały, a potem...awantura :oops:

Teska napisała:

"...nie jak sie przewracam to wtedy trzeszczy"

Luśka napisała:

"Teska, a jak się już przewracasz, to lepiej ... na łóżko"

W nocy nie da się inaczej - niżej już tylko podłoga - a jak tam zaległ kot??? :roll:

Pozdriv i wielkie dzięki za pomoc, może jeszcze coś wymyślimy?

ponury63 :wink:

https://forum.murator.pl/topic/5911-problemy-z-%C3%B3kiem-sosnowym/#findComment-87542

a gdyby tak historyjkę z kozą zastosować?

1. wszystkie miejsca, gdzie drewno się styka posmarować dokładnie kalafonią

2. położyć się, żeby sprawdzić, jak świetnie trzeszczy

gdy trzeszczenie stanie się nieznośne:

1. wyczyścić drewno z kalafonii

2. położyć się, żeby sprawdzić, że już mniej trzeszczy

i cieszyć się, że jest lepiej, gdy mogło być gorzej

:smile:

https://forum.murator.pl/topic/5911-problemy-z-%C3%B3kiem-sosnowym/#findComment-87704